PRVO VIZA, ONDA BORAVIŠNA DOZVOLA

Ako ne želite čitati cijeli tekst, kliknite na poglavlje koje vas zanima:

Bok! Ovdje vam pišem kakve sve korake trebate proći da bi dobili boravišnu dozvolu.

Ja osobno nisam ovo sve prolazio (jer dolazim iz Hrvatske) ali sam se maksimalno potrudio iskoristiti informacije koje sam pronašao od službenih stranica njemačkog ministarstva da bih vam svima približio određene pojmove. 

Na prvu mi je bilo čudno kada bi moji poznanici iz susjednih zemalja sa stresom pričali kako trebaju produžavati boravak u Njemačkoj, jer mi je to bilo skroz nepoznato. 

Kada sam ušao u problematiku dozvola za život i rad u Njemačkoj, moram vam priznati da imate jako puno posla prije nego dobijete priliku za novi dolazak u Njemačku. Stoga krenimo redom.

#ostaniznatiželjan i dođi do boravišne dozvole!

Ali prije nego krenemo, želim vam objasniti razliku između vize i boravišne dozvole.

Što je viza?

Što je to zapravo viza? To je zapravo dokument kojim se daje dozvola ulaska, boravka ili tranzita stranog državljanina na teritoriju određene države koja tu vizu izdaje. 

Ovisno o tome koji su vaši razlozi dolaska, vadite vizu za te potrebe. U starijem tekstu dajem vam kratak pregled svih viza sa dozvolom za rad u Njemačkoj. Isto tako imate pravo i na turističku vizu, koja se izdaje na osnovu Schengena. 

Schengenska viza dozvoljava nositeljima te dozvole da se u granicama Schengena zadržavaju do 90 dana turistički, u periodu od 180 dana (pravilo 3 mjeseca vani – 3 mjeseca doma).

Bitno je naglasiti da vizu vadite u ambasadi SR Njemačke u svojoj državi, budući da u Njemačku ne možete ući ako nemate taj dokument. 

Što se procesa vađenja vize tiče, to navodimo u pravilima za ne-EU državljane.

Što je boravišna dozvola? 

Boravišna dozvola (Aufenthaltstitel) s druge strane dokument je koji vam dozvoljava boravak u određenoj državi duže od turistički 3 mjeseca. To odmah znači da vam za Schengensku vizu boravišna dozvola ne treba, budući da ste tu samo turistički. 

Za dobivanje boravišne dozvole, potrebno je u uredu za strance u gradu, naselju ili općini u kojoj ćete živjeti  donijeti svoju vizu, te na osnovu nje možete zatražiti boravišnu dozvolu (koja boravišna dozvola ide s kojom vizom naveo sam na dnu teksta o vizama za rad).  Uzmite u obzir da će vas taj postupak košta stotinjak eura.

u uredu za strance imate pravo i tražiti novi Zustimmung ako vam je viza vezana za poslodavca

Prilikom vađenja boravišne dozvole bitno je imati riješeno stambeno pitanje, stoga bi trebali imati izvađenu prijavu boravka, kao i odgovarajuće zdravstveno osiguranje. Ako imate posao, poslodavac može poslati određene dokumente u ured za strance. 

Ako prvi put dolazite u ured za strance, nemojte očekivati da će biti netko tko priča našim jezikom, stoga se uvijek savjetuje da vodite sa sobom nekoga tko zna njemački da vam pomogne u komunikaciji (u nekim mjestima ima naših u uredima za strance – ali je bolje biti siguran i spreman)

Za dio koji obavlja ured za strance u Njemačkoj, odlučio sam kontaktirati moj ured u Erlangenu. Gospodin Meyerhöfer bio je dovoljno ljubazan da mi odgovori na sva pitanja za ovu temu, jer mu je stalo da se dobro snađemo u Njemačkoj: 

Brzinski info: imate pravo kada dođete u Njemačku mijenjati vašu vizu za bilo koju drugu pod uvjetom da ispunjavate uvjete (to vrijedi za sve osim za vizu zapadni Balkan)

Nakon intervjua s gospodinom Meyerhöfer, Ausländerbehörde Erlangen

Kako dobiti dozvolu za rad?

Dozvola za rad dobiva se na osnovu boravišne dozvole s kojom ta prava dobivamo. To znači da nema svaka boravišna dozvola ista prava u svrhu rad. 

Na primjer, dok boravišna dozvola u svrhu spajanja porodice daje pravo na rad pod uvjetom braka, plava karta može dati dozvolu za rad samo na ograničeno vrijeme. 

boravišna dozvola u Njemačkoj

Možemo li preko turističke vize direktno dobiti boravišnu dozvolu?

Sjećam se na početku pisanja Bloga da me jedna osoba priupitala može li kojim slučajem na osnovu turističke vize tražiti boravišnu dozvolu dok je u Njemačkoj, i tada nisam znao dati odgovor. 

Sada znam. I odgovor vam se neće svidjeti. Ako kojim slučajem dolazite preko turističke vize (Schengen), tada da bi dobili dozvolu za rad koja iz boravišne dozvole proizlazi, trebate se vratiti u svoju državu i ispunjavati formulare za vizu koja vam je potrebna. 

Jako puno osoba dolazi na turističku vizu, radi “na crno” i svako tri mjeseca radi pauzu. Koliko god mislite da je to jednostavno, riskirate ogromnu kaznu da vam se jednostavno ne isplati. Bolje vam je tražiti vizu koja omogućava zaposlenje, jer posao u Njemačkoj lako je naći, pogotovo uz savjete Projekt Njemačke.

Što se treba produživati?

U pravilu sve osobe koje dolaze u Njemačku, prilikom vađenja boravišne dozvole imaju rok do kada ta boravišna dozvola traje.

Nakon 5 godina možete dobiti pravo na stalan boravak u Njemačkoj, uz ispunjenje ostalih uvjeta, kao na primjer položen integracijski kurs u Njemačkoj (postoje i iznimni slučajevi gdje stalan boravak dobivate prije). Kada dobijete stalnu boravišnu dozvolu, uz određene uvjete bit ćete i u mogućnosti tražiti njemačko državljanstvo.

Na primjeru prijatelja iz BiH, on mora svako 6 mjeseci produživati svoju boravišnu dozvolu, i zbog toga dobiva pravovremenu obavijest od ureda za strance. 

Što ako propustim rok za produženje boravišne dozvole?

@projektnjemacka na kraju trik! #dijaspora #njemacka🇩🇪❤ #njemačka #dijasporatiktok #njemackatiktok #deutschland #gastarbajteri ♬ Originalton – Projekt Njemačka


Ako se kojim slučajem boravišna dozvola na vrijeme ne izvadi, prijeti vam izvanredan raskid ugovora, budući da poslodavac ne može zaposliti nikoga tko nema pravo boravka na prostoru SR Njemačke. . OVO JE SLUŽBENI ODGOVOR

Neslužbeni glasi: ako kojim slučajem prođe do nekih 10-ak dana (ovo nije fiksno, već uvijek tako daju malo prostora), onda možete dobiti Fiktionbescheinigung što je zapravo potvrda da možete ostati u Njemačkoj.

Ali pazite, ako u trenutku izdavanja Fiktionsbescheinigunga mijenjate poslodavca, on vas neće moći zaposliti dok ne dobijete služebu boravišnu dozvolu! Tek na osnovu nje imate pravo na rad

Zbog toga se uvijek preporučuje da pošaljete i do 3 mjeseca prije mailom zahtjev za produženje, jer izdavanje nove zna potrajati zbog birokracije.

Možemo li mijenjati vizu za neku drugu u Njemačkoj?

naravno da možemo, ali samo ako imamo uvjete za to. Najbolje toprolazi ljudima koji imaju neki zanat ili diplomu, ali je nisu nostrificirali. 

Prva stvar koju trebate napraviti da biste se prebacili na vizu stručni kadar (na primjer sa vize zapadni balkan i spajanje porodice) jest da jednostavno predate vašu diplomu na priznavanje.

Evo procesa: 

Korisni izrazi za  vize i boravišne dozvole 

Da se ne bi pogubili uz nove riječi i izraze, u nastavku vam donosim nekoliko izraza s kojima ćete se susresti prilikom ovih birokratskih postupaka. 

die Aufenthaltstitel boravišna dozvola
die Ausländerbehördeured za strance
das Reisepassputovnica
das Ausweis osobna isprava
die Staatsangehörigkeitdržavljanstvo
Termin vereinbarennapraviti termin
die Meldebescheinigungpotvrda o boravku 
die beglaubigte Übersetzungslužbeni prijevod (sa potpisom notara)

#ostaniznatiželjan i na vrijeme produžuj svoju boravišnu dozvolu!

OBAVIJEST: Imajte na umu da moji savjeti ne zamjenjuju pravne, porezne ili financijske savjete. Kako biste razjasnili vaša pravna ili financijska pitanja, molim vas da se posavjetujete s odgovarajućim stručnjacima (npr. odvjetnicima, poreznim savjetnicima ili financijskim savjetnicima). Unatoč velikoj pažnji i savjesnom istraživanju, greške se ne mogu isključiti. 

Rad Projekta Njemačka podržavaju sljedeći partneri:

POTPUNO BESPLATNO preuzmi mali, džepni priručnik i budi u korak sa svim novostima i savjetima za uspješan život u Njemačkoj. 

P.S. pretplatnici sve informacije UVIJEK saznaju prvi!