KAKO PUTOVATI PO NJEMAČKOJ?

Ako ne želite čitati cijeli tekst, kliknite na poglavlje koje vas zanima:

Svima nama jasno je kako putovati po Njemačkoj kada kupimo auto, ili dovedemo auto u Njemačku. No, što kada ne želimo imati probleme s parkiranjem?

#ostaniznatiželjan i saznaj kako bez auta putovati po Njemačkoj!

Njemački javni prijevoz

U našim državama naučili smo se biti jako ovisni o osobnom vozilu, jer realno nikada nismo sigurni kada će javni prijevoz doći, koliko mu treba i koliko često dolazi. 

U nekim mjestima jednostavno morate imati auto da bi mogli obaviti svakodnevne aktivnosti. 

Po dolasku u Njemačku već možemo primijetiti veliku razliku u odabiru putovanja na posao, u trgovinu ili kod doktora

Njemačka kao najrazvijenija članica EU stvorila je ne samo mrežu najboljih autoputeva u Europi, već i najorganiziraniji javni prijevoz kojim nećete imati problema doći od točke A do točke B

Krenimo redom:

Bus i tramvaji 

U mome Splitu nemam baš puno lijepih riječi za gradski prijevoz. Znam kada bus krene sa početne stanice, a onda moram računati koliko mu otprilike treba da dođe do moje.

Doslovno svako mjesto u Njemačkoj ima bus. Autobusi voze redovito, imaju svoj vozni red jasno naznačen na pojedinim stanicama, a isto tako na određenim mjestima postoje čak i semafori tako da u bilo kojem trenutku znate kada bus dolazi. 

Tramvaji postoje u većim gradovima, i kao što voze po velikim gradovima u našim državama, voze i po Njemačkoj. 

cijena karte vlak

Oznaka za autobusna i tramvajska stajališta je H, prema riječi Haltestelle, koja označava stajalište. 

Svaki grad ima svoju aplikaciju na kojoj možete digitalno kupiti kartu, no karte možete kupiti i na većim autobusnim stajalištima ili kod vozača.

U tramvajima kartu ne možete kupiti kod vozača, i karte koje kupite morate i u autobusu i u tramvaju poništiti na uređajima na kojima vam piše “Bitte hier entwerten” 

Za snalaženje gdje izaći, gotovo uvijek imate govorni automat koji vam govori na koju stanicu trenutno dolazite, a preko Google Maps ili druge aplikacije za karte lako možete saznati gdje izaći 

Ne zaboravite stisnuti tipku STOP u prijevozu, da vozač zna da trebate izaći. Ako nitko ne stisne tipku i nikoga nema na stanici, vozač će produžiti.

Vlakovi 

Što se prometne povezanosti njemačkih vlakova tiče, tu stvarno nemam niti jednu jedinu riječ protiv. Vlakovi su brzi, precizni (osim u slučaju radova i izvanrednih situacija što je normalno) i jako pouzdani.

Deutsche Bahn kao jedna privatna kompanija zadužena je za kompletan prijevoz putnika vlakom u Njemačkoj, dok u nekim mjestima ima i svoje kooperante koji koriste tračnice. 

Gotovo da nema grada koji nema svoje stajalište, a to ćete primijetiti prema znaku DB što naravno znači Deutsche Bahn. 

Što se kvalitete prijevoza tiče, vlakovi su u izrazito dobrom stanju, sa dobrom internetskom vezom (razlika je naravno ako je puno ljudi odjednom na njoj) i pristupom WC-u koji je također prilagođen za osobe s invaliditetom. 

Njemačka mreža vlakova razlikuje se prema 3 vrste: 

S-Bahn 

To je uglavnom gradski vlak i međugradski vlak za manje udaljenosti. On je odlična opcija za putovanje po gradu ili od jednog do drugog grada. 

Njegova mana je što staje na svaku željezničku stanicu, stoga će vam putovanje biti duže nego nekim drugim željezničkim prijevozom. 

Stanice za S-Bahn lako ćete prepoznati jer to i piše na znakovima gdje se one nalaze. 

Uzmite u obzir da na S-Bahn stanicama staje isključivo taj gradski prijevoz, a ne i ostali. 

RE/RB Bahn

Ova vrsta prijevoza vlakom dobra je kada redovito putujete iz jednog u drugi grad na posao. Ja sam je koristio kada sam radio stručnu praksu u Nürnbergu, a putovao iz Erlangena. 

Prednost ove vrste prijevoza je ta što RB/RE vlakovi staje samo na bitnim stanicama, pa tako RE staje samo na glavnim kolodvorima, dok RB u većim gradovima staje i na stanicama koje pored glavnog kolodvora imaju izrazito puno prometa. 

cijena karte vlak

IC/ICE Bahn 

Ova vrsta prijevoza koristi se u slučajevima kada želite jako brzo doći od jednog do drugog grada bez puno stajanja. 

Ovi vlakovi voze čak do 300 km/h i najbrži su vlakovi u Njemačkoj. 

IC vlak ili InterCIty vlak staje opet na više mjesta nego ICE (InterCity Express). 

Što se tiče izgleda i kvalitete vlakova, to su najbolji vlakovi na koje ćete u Njemačkoj naići. Ovisno o tome koju kartu kupite, imate i restoranski dio, jako stabilnu internetsku vezu i ugodna sjedala. Pogledajte ponudu DB card, gdje možete uštedjeti novac svakom kupovinom

Koristio sam više puta ICE vlak od Nürnberga do Münchena i bio sam tamo za jedan sat! 

Podzemna željeznica

Podzemna željeznica u Njemačkoj prisutna je trenutno u 4 grada: Berlin, München, Hamburg i Nürnberg, a na još par mjesta se radi mreža podzemne željeznice (kao na primjer Karlsruhe)

Što se podzemnih željeznica tiče, naći ćete ih pod znakom U što je u prijevodu U-bahn (Untergrund-Bahn). 

Podzemne željeznice uglavnom imaju svako par minuta novu liniju, stoga se ne morate baš bojati da ćete negdje zakasniti. 

Cijena prijevoza 

Što se cijene prijevoza u Njemačkoj tiče, iznenadit ćete se koliko je zapravo isplativo koristiti usluge javnog prijevoza. 

Cijene vožnje u jednom smjeru budu oko 2 € (ovisno koliko zona idete), a skoro uvijek možete naletjeti na različite pogodnosti koje vam određene  karte nude. 

Kombinirana karta je mogućnost da kupite kartu za vlak, koja vrijedi i za bus i za tramvaj i za podzemnu. To vam olakšava kupovinu karte i štedi na vašem vremenu. 

Jedna od opcija koju sam često koristio je svakako TagesTicket plus – što je zapravo dnevna karta za dvoje odraslih i maksimalno 4 djece. Može se koristiti u oba smjera cijeli dan. 

Još jedna od dobrih opcija u Bavarskoj jest BayernTicket, s kojom se možete za minimalno 25 € voziti bilo gdje po Bavarskoj taj dan (ili cijeli vikend) dok god nije ICE ili IC prijevoz. 

Što se cijena za IC/ICE prijevoz tiče, tu vam ne vrijede gore navedena pravila. Taj prijevoz plaćate dodatno, budući da je usluga u tim vlakovima bolja. 

Bicikle i životinje isto tako možete voziti u javnom prijevozu, ali bi za to trebali imati valjanu putnu kartu (osim za životinje veličine mačke).

“Švercanje”

Njemačka ima određena pravila koja se poštuju bez određenih restrikcija. To znači da u Njemačkoj nećete morati na ulazu u podzemnu poništiti kartu na brojilu, već ulazite bez ikakvog poništavanja. 

Ako vas kojim slučajem uhvate da se vozite bez valjane karte, tada vam slijedi kazna od 60€ (što vam realno ne treba) 

Ja sam prilikom rada u Nürnbergu kupio mjesečnu kartu koju sam plaćao svega 105 € mjesečno 

Taxi 

Što se taxi prijevoza u Njemačkoj tiče,  primjetit ćete da gotovo u svakom gradu imate taxi vozila koja izgledaju identično – boja bijele kave te većinom marke Mercedes. 

Ubera gotovo i da nema, osim u nekim iznimkama, gdje su pravila malo promijenjena. Njemačka je naime zabranila široku uporabu te platforme zbog različitih pravila koja oni ne mogu ispoštovati, i naravno zbog poreza koji je teže naplatiti. 

Taxi je idealna opcija ako želite negdje brzo stići, imate mnogo prtljage i s vremenom niste baš najbolji. 

Cijene jesu više nego u običnom javnom prijevozu, ali tako je u svakom gradu na svijetu. 

Alternativni prijevoz 

Što se smatra pod alternativnim prijevozom?

To su naravno privatni bicikli, dijeljeni bicikli i e-Scooteri. 

Primjetit ćete na dosta mjesta da Njemačka ima jako pristupačne biciklističke staze, te je prometna kultura jako dobra. 

cijena karte vlak

Ja sam ostao ugodno iznenađen kada sam vozio po Münchenu bicikl bez ikakvih problema. Uzmite u obzir da je to grad od 1,5 milijuna ljudi. 

Bicikl isto tako koristim za odlazak u trgovinu, jer imam dodatne torbe za njega, a bitna stvar na koju trebate obratiti pozornost jest pravila ponašanja na biciklu. 

Navečer uvijek trebate imati upaljena svjetla na biciklu, u pješačkim zonama je većinom zabranjena vožnja, te je zabranjeno voziti u pijanom stanju. 

Što se dijeljenja bicikla i e-Scootera tiče, to je novost koju jako puno osoba koristi iz dva razloga: Jednostavno je (preuzmete vozilo i ostavite ga na bilo kojem mjestu kada završite) te je zabavno. 

Pogledajte slobodno koje opcije u svome gradu imate. Bitno vam je samo preuzeti aplikaciju i povezati je sa vašom bankovnom karticom.

Korisni izrazi 

Ovdje vam se nalazi lista najkorisnijih riječi i izraza koje ćete koristiti u javnom prijevozu 

Die Buslinie 

autobusna linija 

Das Gleis/ Der Bahnsteig 

peron 

Die Regiobahn

regionalni vlak 

Die Straßenbahn 

tramvaj

Einzelfahrkarte

karta u jednom smjeru

Tagesticket 

dnevna karta

Wochenkarte/Monatskarte

tjedna/mjesečna karta 

Sie befinden sich in Richtung 

putujemo u smjeru prema…

Sehr geehrte Fahrgäste

poštovani putnici

Ausstieg links/rechts

izlaz na lijevoj/desnoj strani 

die Ankunft

dolazak 

die Abfahrt

odlazak

Schwarzfahren

švercati se, voziti se bez karte

To je to što se prijevoza u Njemačkoj tiče. Koliko god je auto odlično rješenje za putovati od jednog do drugog mjesta, postoje i jednostavnija rješenja u svakodnevnom životu u kojima se nećete izgubiti živce zbog parking mjesta, a i uštedjet ćete nešto € na gorivu i eventualnom popravku automobila. 

Svakako je najbolje da sami izračunate koliko vam novca i vremena ode na automobil, a koliko na javni prijevoz i sami odlučite koje ćete prijevozno sredstvo koristiti. Za veću kupovinu vam ionako treba osobno vozilo. 

E da, i vožnjom bicikla bit ćete puno aktivniji!

#ostaniznatiželjan i saznaj kako lakše putovati po Njemačkoj i uz to uštedjeti!

OBAVIJEST: Imajte na umu da moji savjeti ne zamjenjuju pravne, porezne ili financijske savjete. Kako biste razjasnili vaša pravna ili financijska pitanja, molim vas da se posavjetujete s odgovarajućim stručnjacima (npr. odvjetnicima, poreznim savjetnicima ili financijskim savjetnicima). Unatoč velikoj pažnji i savjesnom istraživanju, greške se ne mogu isključiti. 

Rad Projekta Njemačka podržavaju sljedeći partneri:

POTPUNO BESPLATNO preuzmi mali, džepni priručnik i budi u korak sa svim novostima i savjetima za uspješan život u Njemačkoj. 

P.S. pretplatnici sve informacije UVIJEK saznaju prvi!