EVO KAKO ZATRAŽITI ELTERNZEIT U NJEMAČKOJ

Ako ne želite čitati cijeli tekst, kliknite na poglavlje koje vas zanima:

Dijete vam se rodilo i sada vas zanima kako da što više vremena sa njim provedete. Srećom, Njemačka ima jako dobar obiteljski zakon koji vam omogućava vrijeme sa vašim djetetom. 

Pored Elterngelda, Mutterschaftsgelda i mutterschutza, Kindergelda, postoji još i Elternzeit

#ostaniznatiželjan i saznaj kako najbolje koristiti Elternzeit!

Što je to Elternzeit u Njemačkoj?

Roditeljski dopust (Elternzeit) je neplaćeno slobodno vrijeme koje mogu iskoristiti novi roditelji za brigu o svom djetetu.

Roditeljski dopust može trajati i do tri godine, a to vrijeme može biti podijeljeno na oba roditelja.

Roditelj može odlučiti da radi samo pola radnog vremena (do 30 sati tjedno) ili da ne radi uopće.

Uzmite u obzir da roditeljski dopust (Elternzeit) nije plaćen, ali zato vam dodatak za roditelje – Elterngeld može donijeti i do 1800 € mjesečno, ovisno kolika vam je zarada prije bila!

Isto tako, zakon u Njemačkoj vas štiti od otkaz dok ste na Elternzeitu, tako da ste sigurni dok uživate ssa svojim djetetom

Tko može koristiti Elternzeit u Njemačkoj?

Ovo su uvjeti da bi imali pravo na Elternzeit u Njemačkoj:

Zaposleni ste na puno radno vrijeme, nepuno radno vrijeme ili kao Minijob

Živite s vašim djetetom u istom kućanstvu 

Ako dijete ne šaljete u vrtić nego ga odgajate kod kuće. 

Isto tako, roditeljski dopust dobivate ne samo za svoje biološko dijete, nego i za: 

biološko dijete vašeg muža/žene, ili životnog partnera

ako ste se prijavili na posvajanje, onda i za posvojenu djecu (vrijedi i ako postupak posvojenja  još uvijek traje)

u iznimnim situacijama gdje ste skrbnik za svoje unuke možete uzeti Elternzeit 

Tko se ne može prijaviti za Elternzeit u Njemačkoj?

Ako ste školarac, student, pripravnik, samozaposlen ili nezaposleni, tada se ne možete prijaviti za roditeljski dopust.

Koliko dugo traje Elternzeit u Njemačkoj?

Elternzeit možete, i ne morate iskoristiti. U pravilu on traje 3 godine.

U slučaju da niste iskoristili sve tri godine prije djetetovog trećeg rođendana, to možete iskoristiti do njegovih napunjenih osam godina, ako vam poslodavac odobri.

Ako ste majka, uzmite u obzir da vam se vrijeme porodiljnog dopusta računa kao vrijeme Elternzeita, tako da vam tu ulazi tih 8 tjedana. 

Elternzeit možete početi odmah nakon rođenja djeteta, ili do njegove navršene 3 godine u bilo kojem periodu.  

Sada ću vam objasniti kako se možete prijaviti za roditeljski dopust u Njemačkoj. Morate pismeno obavijestiti svoga poslodavca o korištenju roditeljskog dopusta najkasnije 7 tjedana prije. 

Primjer tog pismenog zahtjeva možete preuzeti ovdje

Ako Elternzeit želite koristiti nakon što dijete napuni 3 godine, tada poslodavac mora znati za to 13 tjedana prije

 

Beneficije za majke u Njemačkoj su jako velike i jako komplicirane, zato sam vam pripremio malu brošuru koju možete besplatno preuzeti da se lakše snađete u moru dodataka i prava. Preuzmite je dolje, a ja ću vam uz te beneficije slati i ostale savjete o životu u Njemačkoj:

Kako možemo podijeliti Elternzeit u Njemačkoj?

Elternzeit u Njemačkoj

Prve 3 godine djetetova života

Možete koristiti tri godine odjednom ili to podijeliti u 3 perioda.

Uvijek se sa vašim poslodavcem dogovarate koliko perioda želite, tako da zna kada može a kada ne može računati na vas 

Od 3. do 8. godine djetetova života

Ako kojim slučajem odlučite iskoristiti Elterzeit između treće i osme godine života, računajte da prenijeti možete maksimalno 24 mjeseca (2 godine).

A što ako želim raditi za vrijeme Elternzeita?

Rad tijekom Elternzeita je moguć, dok god ne prelazi 30 sati tjedno. 

Ako ste i prije rođenja djeteta radili pola radnog vremena, možete tako nastaviti raditi i za vrijeme roditeljskog dopusta i čak pitati poslodavca da vam smanji radno vrijeme. 

Ako imate puno radno vrijeme, možete podnijeti zahtjev da radite pola radnog vremena za vrijeme trajanja roditeljskog dopusta. 

Ako kojim slučajem nije moguće u vašoj trenutnoj firmi raditi na pola radnog vremena, u dogovoru sa vašim šefom možete raditi ili za sebe ili negdje drugdje na pola radnog vremena u tom periodu. 

Po isteku vašeg roditeljskog dopusta morate se vratiti na uvjete kakve ste prije toga imali. 

Sva ta pravila vrijede vam u slučaju kada ste potpisali ugovor koji nije na Probezeitu

Mogu li dobiti otkaz u tom periodu?

Dok god vam Elternzeit traje, vi ste zaštićeni od otkaza. To naravne ne vrijedi u situacijama koje sam iznimno naveo u teksu: otkaz u Njemačkoj 

A što se tiče otpuštanja vas u vrijeme trajanja Eltrernzeita, to uvijek mora ići preko ureda za obitelj, starije, majke i djecu, i tek ako oni potvrde odluku, otkaz može slijediti. 

Uzmite u obzir da ako poslodavac vama uruči otkaz a ured nije odobrio, imate pravo maksimalno 3 tjedna da se žalite Arbeitsgericht-u. Ako propustite taj rok, otkaz je važeći 

Mogu li dati otkaz za vrijeme trajanja Elternzeit-a?

Naravno da možete, ali tada vam vrijede ista pravila kao za davanje običnog otkaza, detalji u temi: kako dati otkaz u Njemačkoj 

Štednja za djecu u Njemačkoj

Svi znamo koliko je bitno prirediti djeci dobar život, a kako u Njemačkoj imamo veći standard, onda razmišljamo i o različitim načinima kako da uštedimo. Kindergeld je zbog toga super za iskoristiti taj novac i uložiti na štednju do 18. godine!

Stavljanje novca na štednu knjižicu baš i nema smisla, jer je kamata ili 0 ili čak negativna, stoga moramo tražiti različite druge načine kako da ušteđeni novac ostane na mjestu.

Srećom, postoje privatne vrste štednji koje imaju kamate i 6% pa sa uloženih samo 100 € mjesečno u periodu od 18 godina možemo za djecu uštedjeti nestvarnih 38 tisuća eura! 

Od tih 38 tisuća vaših je 21 600 dok je ostatak stvorila kamata – čak 16 500!

Zamislite kako bi predivan osjećaj bio da od kamate možete djetetu kupiti auto sa 18 godina? Ili platiti dobro školovanje? Ili dati mu početni kapital da krene sa svojim biznisom. Meni bi to sa 18 godina sigurno dobro koristilo!

Kada bi stavili na štednju 200 €, to bi naraslo još i više, stoga smatram da je ulaganje u privatne štednje najbolji način kako uštedjeti za djecu.

štednja za djecu Projekt Njemačka

Ako vas interesira ova vrsta štednje, javite se mojim dobrim partnerima na dnu ovog teksta.

Oni imaju fleksibilan način štednje s kojim možete odvajati novac za djecu, kao i sebi za mirovinu. Uplate se kreću već od 25 € mjesečno, a sami odabirete period do kada ćete štedjeti. 

Isto tako, u bilo kojem trenutku možete izvaditi novac sa štednje (što osobno ne preporučam jer što više novac stoji na štednji više kamata radi za vas)

Želite krenuti u štednju za vaše dijete VEĆ DANAS?

Ispunite obrazac ispod i kontaktirati će vas tim osigurajse24, objasniti vam načine štednje i za vas odabrati najbolju opciju: 

Prijava na štednju za djecu

Za kraj 

Iskoristite ovu priliku koju vam Njemačka dajete da ravnopravno sudjelujete u odgoju vašeg djeteta. Imate pravo do 3 godine koristiti Elternzeit, stoga vam je najbolje da se dogovorite tko će i kada taj period uzeti. 

Elternzeit nije isto što i Elterngeld. Ako želite saznati kako dobiti novčanu podršku od Njemačke u obliku Elterngelda, saznajte u tekstu – Elterngeld u Njemačkoj. 

#ostaniznatiželjan i podijeli sa svojim bračnim partnerom vrijeme koje provodite s djetetom!

OBAVIJEST: Imajte na umu da moji savjeti ne zamjenjuju pravne, porezne ili financijske savjete. Kako biste razjasnili vaša pravna ili financijska pitanja, molim vas da se posavjetujete s odgovarajućim stručnjacima (npr. odvjetnicima, poreznim savjetnicima ili financijskim savjetnicima). Unatoč velikoj pažnji i savjesnom istraživanju, greške se ne mogu isključiti. 

Rad Projekta Njemačka podržavaju sljedeći partneri:

POTPUNO BESPLATNO preuzmi mali, džepni priručnik i budi u korak sa svim novostima i savjetima za uspješan život u Njemačkoj. 

P.S. pretplatnici sve informacije UVIJEK saznaju prvi!