fbpx

Evo vam odgovori na najčešća pitanja u vezi osiguranja u Njemačkoj

AKO STE ZATRAŽILI AUTOOSIGURANJE, OBAVEZNO OTVORITE DOLJE NA + ZA DETALJE

KfZ POTREBNI DOKUMENTI

Da bi vam tim Elvin mogao poslati ponudu za novo osiguranje, morate mu poslati sliku prvog dijela vaše prometne dozvole, kao i Versicherungsschein

ZAŠTO?

Jer na osnovu podataka o vašem vozilu i na osnovu vaše SF klase, mogu pronaći jeftinije osiguranje za vas. 

teil 1

Versicherungsschein je od vašem osiguranja i tu se nalazi i SF klasa. Što je veća SF klasa, imat ćete veći popust. Nju pronađite u svom ugovoru od trenutnog osiguranja pod SF KLASSE i SCHADENFREIHETSKLASSE (bitno da je od aktualne godine)

Bitno je poslati cijeli papir (uglavnom bude 3 stranice)

Znam da imate puno pitanja, stoga sam ja, Drago Jukić skupa s Elvinom Mujićem odgovorio na najčešća pitanja koja naši ljudi postavljaju. Na ovaj način možemo zajednički ubrzati komunikaciju, a vi imate informacije iz prve ruke i možete što prije koristiti vaša osiguranja.

Pažljivo pročitajte odjeljke za osiguranja koja ste odabrali, a ako želite znati više o pojedinom osiguranju, imate detaljan tekst o svakom osiguranju. Nadam se da vam je ovo dovoljno informacija 🙂

P.S. potpisivanje ugovora sa Elvinom možete obaviti kompletno online, a pravo na raskid ugovora imate prema njemačkom zakonu unutar 14 dana (Widerrufsrecht 14 Tage)

Ako se još niste javili Elvinu, možete klikom na ovo dugme:

ARAG osiguranje

Haftpflicht osiguranje - osiguranje od osobne odgovornosti

Pokriva vas i po želji vašeg partnera kao i djecu. Bitno je samo odabrati opciju koja vama odgovara.

 

Ovo osiguranje štiti me od štete koju sam napravio nekome drugome, u vidu ozljede prema nekome drugome, uništenja tuđe imovine  ili financijskog gubitka. 

U primjeru biciklista, odgovorni ste za slomljenu ruku (ozljeda), odgovorni ste za iskrivljen bicikl (uništenje tuđe imovine) i financijskog gubitka (recimo da je biciklist poduzetnik koji je zbog vas propustio bitan sastanak)

3 najbitnija dijela za koja trebate obratiti posebnu pozornost: 

1 – koje osobe želite staviti u policu osiguranja 

2 – sumu na koju se želite osigurati 

3 – gdje će vam osiguranje vrijediti 

Hausrat osiguranje - osiguranje stvari u stanu/kući

Stvari (pokretnine) koje ovo osiguranje pokriva su: 

  • predmeti za svakodnevnu upotrebu – odjeća, obuća, elektronika, knjige, kućanski aparati
  • hrana i piće
  • namještaj
  • kućni ljubimci – ovdje dobijete samo troškove za kupovinu novog ljubimca 
  • dragocjenosti – nakit, gotovina, vrijednosnice, kolekcionarski predmeti

Ovo osiguranje pokriva uništene, oštećene i izgubljene stvari u vašem domu. Pokrivaju se u slučaju da su vaše stvari oštećene u požaru, eksploziji, provali, vandalizmu, kao i olujama, munjama, tučom i curenjem vode iz slavine. 

Ovo osiguranje isplati se imati u svakom kućanstvu – jer se oko vas nalazi toliko vaših dragocjenih stvari da one vrijede i više nego vi mislite. 

Zamislite samo koliko bi vas koštalo opet ispočetka sve kupovati u slučaju štete?

Ako dođe do situacije da ćete trebati koristiti svoje osiguranje, tada će vam se pokriti financijska vrijednost koja se izračunava od trenutne nove vrijednosti stvari. 

Ako na primjer kauč bude oštećen od poplave, a novi se ne može kupiti, tada ćete dobiti kompenzaciju u visini naknade kauča slične vrijednosti. 

Rechtschutz osiguranje - pravno osiguranje u slučaju loših šefova, stanodavaca ili drugih

Ova polica pokriva sve slučajeve nezgode koje se rješavaju na sudu, bilo da ste ih vi počinili ili ih je vama netko počinio.

Također, ova polica pokriva i sve privatne ugovore koje potpišete s bilo kim (npr. teretana, struja, internet, mobitel).

Osim toga ova polica pokriva i sve probleme sa porezom i slučajeve kada vam zdravstveno osiguranje ne želi platiti troškove liječenja.

Ova polica pokriva bilo koje situacije u kojima se na poslu osjećate zakinuto. To može biti uskraćivanje plaće, neopravdani otkaz, odbijanje godišnjeg odmora, dobivanje lošeg pisma preporuke itd.

Ne znam jeste li znali, ali u Njemačkoj su svi poslodavci zakonom obvezani prilikom završetka vašeg zajedničkog rada dati vam pismo preporuke i to pismo mora biti pozitivno – u suprotnom imate pravo na tužbu

Pojedina auto osiguranja vam neće pokriti sve situacije, stoga vam ovo pravno osiguranje pomaže da dobijete kompenzaciju za štetu koju vam je netko učinio na automobilu neovisno o situaciji u kojoj je šteta nastala.

Također, ako smatrate da ste neopravdano dobili kaznu za parkiranje ili prebrzu vožnju ovo osiguranje pokriva i to. 

Cjenik kazni u prometu najbolje vam je pogledati na stranici Bußgeldrechner 

Uglavnom vam sva osiguranja nude ova 3 dijela skupa.

Ovaj dodatak preporučujem svakome, pogotovo ako mu najmodavac nije korektan. Troškove koji će vam ovaj dodatak pokriti tiče se svih problema sa najmodavcem, problema sa susjedima i problema sa Hausverwaltung-om.

Skoro svako osiguranje ima Wartezeit – period čekanja. Da bi osiguranje stupilo na snagu potrebno je pričekati period od 2 do 3 mjeseca. Wartezeit postoji zbog toga što se osiguravajuće kuće žele zaštiti od osoba kojima je pravna pomoć hitno potrebna.

Zato vam preporučujem da se unaprijed osigurate, a ne da idete u potragu za osiguranjem kada se već dogodi neka situacija jer će tada biti kasno i ostat će te nezaštićeni. Složit ćemo se, svatko želi izbjeći plaćanje skupih odvjetnika i visokih troškova suđenja.

Isto tako trebate znati da sva osiguranja imaju i Selbstbeteiligung – dio koji pokrivate pri pokretanju nekog postupka i ono obično iznosi 150 €.

To znači da ukoliko tužite poslodavca jer vam je neopravdano uručio otkaz, trebate izdvojiti iznos od 150 € za pokretanje postupka. Osiguranje će vam pokriti troškove odvjetnika i sudske troškove, a u trenutku kada se poslodavca proglasi krivim, vama stižu zasluženi novci na račun.

Jako često će vam osiguranje ponuditi manji Selbstbeteiligung ako po isteku ugovora nemate prijavljenih slučajeva.

Još jedna pogodnost je ta da većina osiguranja pokrivaju i vašu djecu sve dok su u sustavu obrazovanja. (ne vrijedi za prometno osiguranje ako djeca već voze vlastita vozila).

KfZ osiguranje - osiguranje našeg limenog ljubimca

To ovisi o tome koje ste osiguranje odabrali. Evo vam podjele:

Kfz-Haftpflicht

Ovo vam je najosnovnije osiguranje, koje prema mome mišljenju i nije neka dobra opcija. To osiguranje u Njemačkoj pokriva vam samo minimum. 

Taj minimum vam je kada se sudarite sa drugim autom. U tom slučaju osiguranje pokriva samo štetu na drugom automobilu i neće platiti popravak na vašem autu. 

Isto tako, ako netko udari u vaš parkiran auto, osiguranje će vas pokriti, ali ako vas netko udari i pobjegne, tu nemojte računati da ćete dobiti novac. 

Kfz-Haftpflicht nije isto kao i Privathaftpflicht. To znači da vas vaše Privathaftpflicht osiguranje neće pokriti dok se vozite u automobilu.

Iskreno ja samo ovo osiguranje ne bih nikome preporučio. Jednostavno je prevelik rizik. 

Teilkasko

Teilkasko je druga vrsta osiguranja za auto u Njemačkoj. Ono je skuplje od osnovnog osiguranja, ali zato pokriva mnogo više stvari. 

Prednosti 

Prednosti su da vam pokriva krađu automobila. Pokriva vam i sve što se dogodi vašem limenom ljubimcu prilikom prirodnih katastrofa. Troškovi na staklu isto tako su pokriveni. Uglavnom sve uobičajene vrste oštećenja su vam pokrivene. 

Nedostaci 

Nedostaci su da vam osiguranje ne pokriva oštećenja koja ste sami sebi nanijeli (na primjer prilikom parkiranja ako oštetite blatobran), kao što vam ne pokriva vandalizam na vozilima i kada vas netko udari i pobjegne s lica mjesta. 

Ovo osiguranje ima najviše korisnika, i preporučuje se kao najbolji izbor cijene i usluge u slučaju da vam je auto starije od 5 ili 9 godina, ovisno o modelu, ako niste uzeli auto na Finanzierung i ako niste uzeli auto na Leasing.

Vollkasko

Ovo osiguranje pokriva vam sve navedeno poviše, kao i popravke na vašem limenom ljubimcu ako ste sami skrivili štetu. Isto tako pokriva i vandalizam te situacije kada vas osoba udari i pobjegne s mjesta nesreće. 

Računajte da vam Vollkasko može biti i duplo skuplji od Teilkasko opcije, ali isto tako doprinosi za osiguranje smanjuju vam se na godišnjoj razini ako nemate štete.

Ovo osiguranje preporučljivo je osobama koje imaju novija auta, koji uzimaju auta na Finanzierung, a za Leasing je uglavnom ovo osiguranje preduvjet.  

Izračun osiguranja napravit će vam Elvin s obzirom na podatke koje mu morate dostaviti. Na takav način on točno zna koliko će vas to ispasti. 

Najbitniji su vaši osobni podaci, prometna dozvola (ne bojte se, to mu je potrebno samo da zna podatke o vozilu) i Versicherungschein (da zna u koju kategoriju spadate i do kad vam traje ugovor kod drugog osiguranja)

Zahnzusatzversicherung - osiguranje za zube

Nema čekanja, možete ga koristiti već od prvog dana!

Ono što vam pod osiguranje ne ulazi su medicinski zahvati koji su započeti i traju u trenutku potpisivanja ugovora. Neće vam se platiti ni kozmetički zahvati koje želite napraviti , već samo medicinski relevantni zahvati. 

Doprinosi rastu s porastom starosti, ali samo za dobne skupine navedene u tarifnim uvjetima. Kada god navršite godinu dana u sljedećoj dobnoj skupini, vaš doprinos povećava se u skladu s tim.

Liječenje zubi i stavljanje proteza (krunica, ljuskica, implantata) su jako skupi. Obavezno zdravstveno osiguranje plaća samo mali dio troškova nastalih u stomatološkim tretmanima. 

Zbog toga se osiguranje za zube jako isplati već nakon liječenja samo jednog zuba!

Privatno zdravstveno osiguranje

Budući da je za ovu temu bitno napraviti usporedbu sa “običnim” zdravstvenim osiguranjem, najbolje da pogledate detaljno u ovom tekstu kako sam ja to usporedio

Krankenzusatzversicherung

Ovo je dopunsko zdravstveno osiguranje, o tome ne trebam ni pisati. 

Par eura godišnje košta, a pokriva vam nadoplatu za lijekove, troškove u spavanja u bolnici i ostale stvari za koje ne bi očekivali račun. 

Štednja za djecu/štednja za mirovinu/ životno osiguranje - objašnjenje

Osiguranje od nesposobnosti za rad

Pogledajte u videu kako osigurati plaću i nakon što ostanete nesposobni za rad:

P.S. potpisivanje ugovora sa Elvinom možete obaviti kompletno online, a pravo na raskid ugovora imate prema njemačkom zakonu unutar 14 dana (Widerrufsrecht 14 Tage)

Ako se još niste javili Elvinu, možete klikom na ovo dugme: