EVO KAKO OTVORITI GEWERBE U NJEMAČKOJ

Ako ne želite čitati cijeli tekst, kliknite na poglavlje koje vas zanima:

Puno naših ljudi planira otvoriti nešto u Njemačkoj, a informacije o tome kako otvoriti firmu u Njemačkoj daju se na kapaljku. Zbog toga sam odlučio prekinuti taj niz i objasniti vam kako otvoriti firmu u Njemačkoj kao samostalni poduzetnik (Einzelunternehmer), na što pripaziti i kako cijeli proces ide. 

#ostaniznatiželjan i postani poduzetan!

Otvaranje firme kao stranac u Njemačkoj?

Prvo želim ukratko objasniti 3 glavne prepreke za nas start u poduzetništvu: 

 1. JEZIK – moramo prije nego krenemo u poduzetništvo vidjeti koliko dobro poznajemo njemački. Većina nas i krene u poduzetničke vode sa ciljnom skupinom s Balana, pa sto se toga tiče, jezik i nije neki problem. S druge strane, komunikacija s uredima će se odvijati na njemačkom stoga je bitno barem donekle se izboriti s njemačkim jezikom
 2. BIROKRACIJA – Njemačka je puna pravila, propisa i ureda. Zbog toga je bitno biti spreman na to da ćete komunicirati sa različitim uredima i da ovisno o tome u koju branšu krećete, imate posebne propise i pravila. 
 3. PRIZNAVANJE KVALIFIKACIJA – želite biti samostalni odgajatelj, psiholog ili neka struka koja je regulirana zakonom, morate dati svoje diplome na priznavanje 

To su početne stvari na koje trebate obratiti pozornost, a sada krenimo sa temom:

Što je Einzelunternehmer u Njemačkoj?

Einzelunternehmer u Njemačkoj nije nikakva pravna forma, već samo ime za osobu koja je 100% vlasnik firme. To znači da vi svaku odluku donosite sami, imate pravo zapošljavati ljude, ali isto tako ste i privatno odgovorni za sve što se sa vašom firmom dogodi.

Brzinski savjet: Ako ste ne-EU građanin, pogledajte na vašoj boravišnoj imate li pravo biti poduzetnik. Ako se morate javiti uredu za strance za to, onda je bitno znati da ćete morati imati dovoljno kapitala za firmu, i morat ćete pismeno objasniti kako će vaša firma doprinijeti njemačkom gospodarstvu te koliko je velika potreba za vašom uslugom na prostoru gdje ćete raditi. 

Koji su pravni oblici za obrt (Gewerbe) u Njemačkoj

Tko god planira otvoriti Gewerbe (obrt) u Njemačkoj, ima 3 pravna načina da to napravi:

 • Gewerbe
 • Eingetragener Kaufmann/frau
 • Freiberufler ili Freelancer kako je internacionalno poznato

Sigurno se sada pitate gdje je Kleingewerbe? Kleingewerbe ne postoji kao pravni oblik, već je to izraz koji koristimo kada neka osoba želi raditi bez da plaća Umsatzsteuer. O tome ću dalje u tekstu, a sada vam želim prikazati razlike u za ova 3 oblika. 

 

Gewerbe

Freiberufler

e.K. Kaufmann/frau

prijava Gewerbe

da

ne

da

početni kapital

ne

ne

ne

osobna odgovornost

da

da

da

knjigovodstvo

jednostavno (EÜR)

jednostavno (EÜR)

EÜR/dvostruko

Einkommensteuer

da

da

da

Umsatzsteuer

da (u jednom slučaju ne do 22 000)

da

da

Gewerbesteuer

da, ali tek od 24500€

ne

da, ali tek od 24500€

Ne bojte se ove tablice, sve ću vam pojednostavljeno objasniti, a i u drugim tekstovima navesti. 

Posebna stvar za sve koji planiraju biti Freiberufleri; to ne možete jednostavno postati, već su to posebna zanimanja za koje trebate imati dokaze o vašoj stručnosti iz škole ili fakulteta: medicinske struke, porezna savjetovanja, tehnički smjer, informatički smjer. Isto tako i primalje, učitelji, psiholozi, maseri i ostali. 

Korak po korak kako otvoriti Gewerbe (obrt) u Njemačkoj

Otvaranje Gewerbe u Njemačkoj kao privatna osoba je jeftino i jako jednostavno. Ja sam na primjer u roku jednog dana otvorio svoj Gewerbe u Njemačkoj. 

 • nije vam potreban javni bilježnik (osim ako ste e.K.). 
 • morate napraviti Gewerbeanmeldung (ako ste Freiberufler, ne morate) – detalje o tome sam objasnio u tekstu o registraciji Gewerbe u Njemačkoj
 • nakon toga morate ispuniti upitnik za Finanzamt
 • imate mogućnost prijaviti se u IHK 
 • otvaranje možete unutar jednog dana obaviti (osim ako ste e.K., onda unutar 2 tjedna)

Freiberufleri nemaju troškove, za Gewerbe je trošak maksimalno 60 € (ovisno gdje se prijavljujete), a za e.K otprilike 300 €.

Gewerbe u Njemačkoj

Treba ti pomoć prilikom pokretanja ili optimizacije biznisa u Njemačkoj?

Dobro je tražiti pomoć, pogotovo kada krećeš u nepoznato. 

Zbog toga sam odlučio prižiti ti znanje iz vlastitog iskustva vođenja obrta i firme, jer sam i sam krenuo samostalno i borio se sa  birokracijom, porezima, traženjem klijenata i borbom za zakonima.

Zajedno smo jači, a kao poduzetnici ćemo sigurno učiniti razliku u našoj novoj domovini

Na linku ispod se javi na individualne konzultacije sa mnom o pokretanju poduzetništva: 

Porezi u Njemačkoj i Gewerbe

Kao što već znate, poreze u Njemačkoj sigurno nećete moći izbjeći. A u slučaju Gewerbe, imate čak 3 vrste poreza koje ćete morati plaćati. 

Einkommensteuer

Ovo je porez na dohodak, i plaća ga svaka osoba u Njemačkoj, neovisno bili zaposleni ili poduzetnik. To vam je onaj dio koji vam država skida s plaće, isto tako vam se skida sa vaše dobiti u Gewerbe. 

Moj savjet je da uvijek odvajate 25% primanja iz Gewerbe sa strane, pogotovo kada ste tek na početku. Da ne bi bilo iznenađenja kada budete radili prijavu poreza, a to ste svakako kao poduzetnik obavezni!

Umsatzsteuer

Ovo je porez na dodanu vrijednost (USt), ili PDV kako se u Hrvatskoj zove. Njega uvijek dodajete na račun, a on je u Njemačkoj 19% (za neke usluge manje). 

Ovdje se možemo dotaknuti Kleingewerbe u Njemačkoj, odnosno Kleinunternehmerregelung. Ako ste prijavili da nećete zarađivati preko 22 000 € godišnje, tada niste obvezni stavljati USt na vaš račun. Ako tu cifru pređete, nema problema, ali se onda savjetuje da iduću godinu ne prelazite 50000, ili daizađete iz tog Kleinunternehmerregelung-a.

Gewerbesteuer

Gewerbesteuer plaćaju osobe koje pređu dobit od 24 500 €. Ovdje razlikujemo dobit od prihoda. Prihodi su brutto zarada, a dobit je ono što vam ostane nakon što oduzmete troškove od prihoda. Ja prvu godinu ovo nisam morao plaćati, a drugu godinu već jesam.  

Ovo možda zvuči puno na početku, ali računajte da ako imate znanje u knjigovodstvu, ili dobrog knjigovođu, porezi neće biti toliki problem. 

S druge strane, ako vam poduzetništvo ide tako dobro da morate plaćati toliko poreza, onda ste dovoljno uspješni da otkrijete načine kako da se pobrinete za što manje troškova 🙂

Knjigovodstvo u Njemačkoj

Ovo je manje popularna tema i ne znam zašto je se svi boje, a jako je jednostavna. Ako ste otvorili Gewerbe u Njemačkoj, onda se ne morate bojati knjigovodstva. 

Sve osobe koje imaju Gewerbe i zarađuju manje od 600 000 € ili imaju dobit manju od 60 000€ mogu imati jednostavno knjigovodstvo, ili  Einnahmenüberschussrechnung.

To znači da samo radite obračun prihoda i rashoda i na osnovu toga predajete papire na prijavi poreza. Ja to sam sebi vodim jer sam si kreirao sustav kojim jednostavno mogu upravljati, a i općenito mi je to zabavno. 

Za osobe koje se boje same raditi knjigovodstvo, dobra je stvar da nađete svoga knjigovođu, Buchhaltera, jer ćete tako biti sigurni da je sve u redu. 

S druge strane, ako planirate otvoriti pravni entitet kao GmbH ili UG (više o tome na drugim tekstovima) onda ste obvezni voditi dvostruko knjigovodstvo i to bih uvijek prepustio knjigovođi!

Odabir imena za Gewerbe (obrt) u Njemačkoj

Tko god ima Gewerbe u Njemačkoj mora obratiti pozornost na ime. Ako imate obični Gewerbe, morate kraj imena firme staviti i svoje ime i prezime, na primjer Drago Jukić Projekt Njemačka. 

Ako ste e.K (Kaufmann) onda možete staviti kakvo god želite ime, ali mora stati e.k kraj njega. Na primjer Projekt Njemačka e.K.

Za kraj

Poduzetništvo je jedan od najboljih načina da se razvijate kako privatno tako i poslovno. Prije nego krenete u poduzetničke vode, dobro razmislite o tome kako će izgledati vaš poslovni model. 

Isto tako, odaberite jedan od načina poslovanja, jer ćete tada znati koji vas troškovi u startu očekuju, kao i porezi na koje morate obratiti pozornost.

Ako kojim slučajem krećete u malo veći rizik i imate jako puno stvari oko kojih morate brinuti, ne bi bilo loše otvoriti UG ili GmbH, jer tako prebacujete odgovornost sa sebe na svoju firmu. Detalje o tome izložiti ću u drugom tekstu.  

Za kraj, nemojte se bojati ni poreza ni knjigovodstva, ako je poslovna ideja dobra, lako će se sve riješiti u hodu. S druge strane u Njemačkoj možete početi kao poduzetnik i pored svoga glavnog posla, da se malo izgradite, možete uzeti Kleinunternehmerregelung na početku da uštedite na USt – sve vam je na raspolaganju. 

Na kraju krajeva, došli ste do kraja ovog teksta, što je dovoljan pokazatelj da ozbiljno planirate biti poduzetnik. 

Projekt Njemačka s vama je tu!

OBAVIJEST: Imajte na umu da moji savjeti ne zamjenjuju pravne, porezne ili financijske savjete. Kako biste razjasnili vaša pravna ili financijska pitanja, molim vas da se posavjetujete s odgovarajućim stručnjacima (npr. odvjetnicima, poreznim savjetnicima ili financijskim savjetnicima). Unatoč velikoj pažnji i savjesnom istraživanju, greške se ne mogu isključiti. 

Rad Projekta Njemačka podržavaju sljedeći partneri:

POTPUNO BESPLATNO preuzmi mali, džepni priručnik i budi u korak sa svim novostima i savjetima za uspješan život u Njemačkoj. 

P.S. pretplatnici sve informacije UVIJEK saznaju prvi!