INTEGRACIJSKI KURS- KAKO GA POLOŽITI?

Ako ne želite čitati cijeli tekst, kliknite na poglavlje koje vas zanima:

Želite stalnu boravišnu dozvolu, ali ured za strance vam nalažete da položite integracijski kurs u Njemačkoj? Vaša viza se uvijek produžuje na samo 6 mjeseci jer nemate znanje jezika i niste položili test “Leben in Deutschland”? Ne znate gdje se na kurs prijaviti?

#ostaniteznatiželjni i pročitajte ove retke da vam sve objasnim:

Što je integracijski/integracioni tečaj njemačkog jezika (Integrationskurs)?

Ovu vrstu tečajeva smislila je naravno, njemačka vlada kako bi pomogla svima koji su nedavno došli u Njemačku i žele se prilagoditi svakodnevnom životu. Tečajevi traju uglavnom 660 sati, a sastoje se od učenja jezika i orjentacijskog tečaja – zapravo tečaja za poznavanje njemačke kulture i demokracije.  

Jezični tečaj

Većina integracijskih tečajeva u Njemačkoj počinje s tečajem jezika, koji traje 600 sati za opće tečajeve ili 900 sati za posebne tečajeve (njih par navest ću niže u tekstu). Jezični tečaj njemačkog pripremit će vas sa generalne stvari, kao što su pisanje emailova na njemačkom, popunjavanje obrazaca, razumijevanje usluga banaka i osiguranja, posjete lječniku u Njemačkoj, promet u Njemačkoj jelo i piće i ostale stvari. 

Ako ne položite tečaj njemačkog jezika prvi put, možete se prijaviti za ponavljanje do čak 300 lekcija.

Orijentacijski tečaj u Njemačkoj

Kada položite taj jezički dio, prebacujete se na orijentacijski tečaj u Njemačkoj. On traje otprrilike 60 sati i sastoji se od Ovaj se modul sastoji od pitanja oko pravnog sustava, poltiike i povijesti Njemačke, prava i obveza i društvenih vrijednosti. 

Nemojte se bojati ovog testa, on se zove “Leben in Deutschland” i prelagan je. 

Imate 33 pitanja, od čega je 30 o Njemačkoj općenito, a 3 o vašoj regiji. Bitno je imati točnih 17 od 33 odgovora.

Ja sam na internetu pronašao primjer testa i iz prve riješio sa 26/33. Bez vježbe i učenja. Tako da stvarno je jednostavan. To je moje iskustvo polaganja Leben in Deutschland.

Primjere testa “Leben in Deutschland” možete naći na ovom linku, pa slobodno vježbajte (prvo odaberite regiju gdje se nalazite pa onda kreće test): TEST LEBEN IN DEUTSCHLAND

Posebni integracijski tečajevi

Posebni ntegracijski tečajevi traju dodatno još 300 sati i pomažu ljudima koji ne znaju čitati i pisati, oni koji ne znaju latinicu, tečajevi za roditelje čija djeca idu u školu (da lakše djeci mogu pomagati sa školom u Njemačkoj)

Isto tako imate i intenzivni tečaj za one koji brzo uče njemački jezik!

Tko ima pravo na polaganje integracijskog/integracionog kursa u Njemačkoj?

Da biste sudjelovali u integracijskom kursu, trebate dobiti potvrdu o ispunjavanju uvjeta ( Berechtigungsschein ) odureda za strance. Obično građani izvan EU-a imaju pravo na mjesta na integracijskim tečajevima i automatski dobivaju svoje potvrde, dok se građani EU-a moraju prijaviti i mogu ih pohađati samo ako ima slobodnih mjesta.

Državljani zemalja izvan EU s boravišnom dozvolom

Državljani iz ne-EU imaju ili pravo ili obavezu pohađanja ovog tečaja, evo kako:

Pravo na pohađanje integracijskog tečaja u Njemačkoj

Imate pravo ići na tečaj ako imate dozvolu izdanu na duže od godinu dana,a vrijedi u svrhe:

Nemate pravo ako na primjer: 

  • ste mlađa osoba koja pohađa školu u njemačkoj
  • integracija za vas nije potrebna (već dobro znate jezik i pravila)

Obveza pohađanja integracijskog tečaja u Njemačkoj

Obavezni ste pohađati integracijski tečaj ako se nešto od sljedećeg odnosi na vas:

  • njemački vam nije dovoljan da bi vodili svakodnevnu komunikaciju sa njim (to je ono kad vam ured za strance kaže da morate položiti njemački).
  • Primate socijalnu pomoć u Njemačkoj, a centar za zapošljavanje zahtijeva da pohađate integracijski tečaj.  

Ako vas posao koči da odlazite polagati integracijski tečaj, ili ako se o nekome morate brinuti, onda zakonski vas nitko nema pravo tjerati na tečaj. ovo ćete onda morati dokazati u uredu za strance.

Građani EU i integracijski tečaj u Njemačkoj

Kao državljanin EU-a, nemate zakonsko pravo na integracijski tečaj, ali možete dobiti dopuštenje ako ne govorite njemački jezik,imate potrebe za integracijom i za vas postoji slobodno mjesto na tečaju.

Za dobivanje potvrde o ispunjavanju uvjeta potrebno je ispuniti obrazac za prijavu i predati ga svom uredu za strance u vašoj okolici. Kaad vam odobre, imate pravo na tečaj.

Koliko košta integracijski/integracioni tečaj  Njemačkoj

Točaj snosite vi u iznosu od 50% troškova, a to znači da plaćate 2,29 € po školskom satu od 45 minuta (od 1.8.2022). Možete ga plaćati po modulima od 100 školskih sati pa ispadne 229€ po modulu.

Generalni integracijski tečaj traje 7 modula, stoga je cijena za sve 1603€. 

Ako nemate dovoljno novca za platiti i imate niska primanja, možete tražiti ured za strance da vam odobre zahtjev za oslobađanje od troškova. 

Ako unutar 2 godine položite tečaj, može vam se vratiti 50% troškova, tako da se isplati što bolje se pripremiti za tečaj. 

To morate tražiti od ureda za strance kada položite

Gdje da nađem integracijski tečaj u Njemačkoj

Nakon što imate zeleno svjetlo za ići na tečaj od ureda za strance, vrijeme je da nađete kurs. Ljudi koji se nalaze u većim gradovima kao što su Frankfurt, Stuttgart, Berlin i München već znaju gdje se integracijski kurs nalazi. 

No što je s onima u manjim mjestima? Najbolje je da najbliži tečaj pronađete na ovoj karti. Jednostavno upišete svoj grad ili poštanski broj, možete filtrirati želite li puno vrijeme ili pola vremena i odaberete koji kurs trebate. Ispod imate sliku i dugme da pretražite sami.

integracioni kurs u Njemačkoj

Test njemačkog jezika za imigrante

Na kraju tečaja polažete završni ispit, ispit njemačkog jezika za useljenike ( Deutschtest für Zuwanderer ). Ovaj ispit prvenstveno provjerava znate li govoriti, čitati i pisati njemački na razini A2 ili B1 (ovisno o tome na kojoj ste vizi). Sastoji se od pismenog i usmenog ispita.

Pismeni test sadrži vježbe čitanja, pisanja i slušanja koje pokrivaju aspekte svakodnevnog života u Njemačkoj, kao i kratki pismeni zadatak. Usmeni ispit traje 15 minuta i u pravilu se polaže zajedno s ostalim polaznicima tečaja.

Ako položite ispit, dobit ćete potvrdu o integracijskom tečaju koja potvrđuje vaše znanje njemačkog jezika na razini A2 ili B1.

Za kraj

Učite njemački jezik, bit će vam potreban ne samo za stalnu boravišnu dozvolu, već i za njemačko državljanstvo kada/ako ga budete htjeli. 

Sa jezikom imate puno viuše mogućnosti stoga #ostaniteznatiželjni i nastavite putem uspjeha!

OBAVIJEST: Imajte na umu da moji savjeti ne zamjenjuju pravne, porezne ili financijske savjete. Kako biste razjasnili vaša pravna ili financijska pitanja, molim vas da se posavjetujete s odgovarajućim stručnjacima (npr. odvjetnicima, poreznim savjetnicima ili financijskim savjetnicima). Unatoč velikoj pažnji i savjesnom istraživanju, greške se ne mogu isključiti. 

Rad Projekta Njemačka podržavaju sljedeći partneri:

POTPUNO BESPLATNO preuzmi mali, džepni priručnik i budi u korak sa svim novostima i savjetima za uspješan život u Njemačkoj. 

P.S. pretplatnici sve informacije UVIJEK saznaju prvi!