KLEINGEWERBE U NJEMAČKOJ – BRZO I JEDNOSTAVNO

Ako ne želite čitati cijeli tekst, kliknite na poglavlje koje vas zanima:

Želite pokrenuti svoj biznis u Njemačkoj, ali se bojite velike borbe s birokracijom? Čuli ste da postoji Kleingewerbe i da sa njim ne morate plaćati porez? 

Iako istina, ne plaćate porez ako uprihodite manje od 22 ooo eura (i u sljedećoj godini manje od 50 000 eura), to vrijedi samo za PDV, u Njemačkoj nazvan (MwSt). Postoje drugi porezi koji se moraju plaćati, ali svejedno je Kleingewerbe super stvar za počinjenje poduzetničkih koraka u Njemačkoj. 

Birokracija i knjigovodstvo su jednostavni, pa se možete naučiti kako to funkcionira, pogotovo ako se nikad niste susreli sa poduzetništvom. 

Ja sam isto tako krenuo, i zbog toga je moja dužnost da vam DETALJNO OBJASNIM SVE KORAKE prije nego se upustite u te vode. 

#ostaniznatiželjan i postani poduzetan!

Što je Kleingewerbe u Njemačkoj?

Kada netko kaže da ima Kleingewerbe u Njemačkoj, to zapravo nema nikakvu pravnu osnovu. Sve osobe koje su Kleinunternehmeri zapravo koriste posebno porezno pravilo takozvano Kleinunternehmerregelung (§ 19 UStG). 

Vaša zarada ovisi o tome imate li pravo na ovo pravilo:

Svatko tko smatra da u prvoj godini neće zaraditi više od 22 000 eura, a u sljedećoj manje od 50 000 eura, ima pravo prijaviti se za ovo pravilo. Ako bilo kojim slučajem prekršite jedno od ova dva pravila, onda ćete ići u sustav PDV-a. Isto tako, ako se odlučite da nećete to pravilo, nemate pravo idućih 5 godina mijenjati vašu odluku. 

Dobra stvar je, ako ste kojim slučajem krivo procijenili vaše poslovanje i zaradili vise od toga, onda se ne morate brinuti za budućnost jer ste si dokazali da znate voditi uspješno poduzeće 🙂

Tko bi trebao razmisliti o Kleinunternehmerregelungu u Njemačkoj

Ako znate da ćete zaraditi maksimalno 22 000 eura na godinu u prvoj godini poslovanja, onda je ovo pravilo za vas. Isto je ipak dobro da si postavite ova pitanja:

 • jesu li vam klijenti firme (B2B) ili osobe (B2C) 
 • radite li vaš biznis kao glavni posao ili “sa strane”
 • jesu li vam troškovi i ulaganja u firmu veliki

Ako su vam privatne osobe vaši kupci (na primjer otvarate obrt za kolače, izradu noktiju ili čišćenje automobila), onda je dobro uzeti ovo pravilo – jer tada imate niže cijene (ne morate dodavati 19% poreza na cijenu). Za firme je svejedno, jer one MwSt svakako mogu odbiti (u mom slučaju radim s firmama i svejedno mi je).

Ako imate velike početne troškove i investicije, dobro je ne uzeti to pravilo, jer si tako možete odbiti porez koji platite u startu (19% za automobil, opremu, najamnine, uređaje, strojeve…)

Ako radite “sa strane” Nebengewerbe u poduzetništvu se to kaže, svakako ćete se manje moći posvetiti poslu, pa se i ne očekuje ogromna zarada, osim ako imate savršen biznis plan. 

Kako postati vlasnik Kleingewerbe u Njemačkoj

Prvo što trebate učiniti jest prijaviti vaš Gewerbe kao i svi ostali (detalje o registraciji Gewerbe imate na mojoj stranici). Nakon toga, morat ćete kada dobijete od Finanzamta upitnik, u dijelu 7.3 u upitniku izabrati da želite koristiti Kleinunternehmerregelung.

Kada to napravite, idućih 5 godina ne možete promijeniti odluku. Ako kojim slučajem vidite da ćete preći granicu iduću godinu, bitno je vašem Finanzamtu poslati obavijest u obliku klasičnog e-maila, da znaju da ste od iduće godine u sustavu PDV (MwSt). 

Imate isto tako pravo naknadno se odlučiti na Kleinunternehmerregelung. Ako pred kraj godine vidite da imate puno manje od 22 000 eura prihoda, imate pravo poslati Finanzamtu poruku da želite od iduće godine da se na vas odnosi Kleinunternehmerregelung

Da ne bi komplicirao, evo vam ovdje kako to izgleda:

kleingewerbe u Njemačkoj

Porezi i Kleingewerbe u Njemačkoj 

Kao što sam i rekao, tko god se odluči za Kleinunternehmerregelung, ne mora plaćati MwSt, ALI MORA PLAĆATI DRUGE POREZE. 

Ti porezi su Einkommensteuer i Gewerbesteuer. O tome sam već pisao i objašnjavao u tekstu o poduzetništvu u Njemačkoj. 

Kako Gwewerbesteuer plaćate tek ako su vam prihodi iznad 24000, to uglavnom prvo godine nećete plaćati. 

Einkommensteuer pak hoćete, jer je to porez na vaš dohodak. Njega plaćate kada napravite obaveznu prijavu poreza u Njemačkoj. Da vam se ne bi dogodilo kao meni prve godine da morate odjednom puno poreza na dohodak platiti, najbolje je vam je sami voditi kontrolu prihoda i rashoda. 

Ja sam za sebe napravio tablicu u kojoj jednostavno unosim prihode i rashode i automatski znam koliko za koji mjesec moram odvojiti poreza na dohodak. Taj novac držim sa strane, tako da ga mogu uplatiti Finanzamtu kada napravim prijavu poreza. Ne dam da me takve stvari iznenade!

Prednosti i nedostaci za Kleingewerbe u Njemačkoj

Evo vam ukratko presjek prednosti i nedostataka za ovo pravilo: 

Prednosti

 • manje posla oko MwSt
 • možete kupcima nuditi jeftinije usluge od konkurencije
 • sav prihod ide vama (kada platite ostale stvari, poreze, zdravstveno, mirovinsko ako želite…)
 • lakše vam je voditi knige

Nedostaci

 • firme s kojima radite ne mogu odbijati MwSt od vaših usluga
 • ako prekoračite ove granice, morate na kraju godine puno MwSt platiti!
 • nemate baš dobru reputaciju, ne shvaća vas se najozbiljnije

Kako pisati račune kao vlasnik Kleingewerbe u Njemačkoj

Ispisujete ga isto kao i ostali, samo izbacujete iz računa porez. Uz to vam na računu obavezno ispod cijene treba pisati: 

“Gemaß § 19 UStG wird keine Umsatzsteuer berechnet” 

Ovo su vam detalji koje morate imati na računu:

 • puno ime i adresa
 • puno ime i adresu primatelja računa
 • Steuernummer ili Ust Id
 • datum
 • broj računa (npr 2023-04)
 • količina i vrsta isporučene robe ili usluge
 • napomena koju sam gore naveo (da ne treba plaćat Mwst)

Mitovi koje ljudi imaju o Kleingewerbe

Malo ću sada razbiti mitove o Kleingewerbe.

NE MORATE uvijek kada otvarate obrt prihvatiti ovo pravilo. To je dobrovoljno i upisujete ga kada popunjavati upitnik za Finanzamt.

Sve poreze plaćate, osim Mwst. Nemojte to zaboraviti, da ne bi iduće godine Finanzamt uzeo velik kolač vaše zarade na koji niste mislili ranije. 

Iako vam je knjigovodstvo lakše, svejedno ga morate voditi (ako se bojite, nađite knjigovođu, u suprotnom sami sve pratite kao ja)

Ako imate tri obrta, granica zarade od 22000 eura računa se sveukupno, a ne zasebno za svaki obrt!

Za kraj 

Kao što sam vam objasnio u ovom tekstu, Kleinunternehmerregelung ima velike prednosti za osobe koje tek kreću u poduzetništvo, pogotovo oni koji još uvijek imaju Vollzeit posao i boje se skroz “baciti na glavu”. Ako planirate otvoriti vaš obrt, dobro izvažite prednosti i mane svega, i ne zaboravite da kada krenete zarađivati kao samozaposlena osoba, imate puno veću odgovornost biti financijski pismeni. 

Vjerujem u vas, i ne bojte se – jednom kada se navučete na poduzetništvo, teško se maknuti 🙂

Rad Projekta Njemačka podržavaju sljedeći partneri:

Hej!

Ja sam Drago, autor svih tekstova na ovoj stranici. Živim u Njemačkoj i sve provjerene informacije pišem za vas
na svom Blogu. Ako ste u ovom članku našli informaciju koju ste tražili, podijelite je s prijateljima – sigurno
će i njima pomoći :) Kliknite ispod:

POTPUNO BESPLATNO preuzmi mali, džepni priručnik i budi u korak sa svim novostima i savjetima za uspješan život u Njemačkoj. 

P.S. pretplatnici sve informacije UVIJEK saznaju prvi!