MIROVINA U NJEMAČKOJ – KOLIKO JE STVARNO DOVOLJNO?

Hej ti koga zanima kolika je mirovina u Njemačkoj!

Ja ću ti odmah reći. Nedovoljna za život kakav si imao prije mirovine. Detaljno ću ti opisati kroz tekst, i na kraju ti ponuditi kako da ipak uštediš dovoljno za bezbrižnu starost!

# ostaniznatiželjan jer ovo je najbitnije pitanje sviju nas koji smo u Njemačku došli!

Kako doći do njemačke mirovine?

Njemačka mirovina, kao mirovina bilo gdje u svijetu, dobiva se na osnovu radnog staža i primanja koja je u nju uplaćivala. Prema pravilu u Njemačkoj , svaka osoba kao radnik uključena je u zakonski obvezno mirovinsko osiguranje.

Mirovinsko osiguranje pokriva nas na 3 različite osnove: služi za osiguranje financijskih sredstava za životnu dob kada više ne primamo dohodak od rada.

Služi nam kao financijska potpora u razdoblju smanjenih primanja tijekom našeg radnog vijeka (na primjer kada smo zbog invalidnosti trajno ili djelomično nesposobni za rad).

Mirovinsko osiguranje nudi i kompleksnu obiteljsku mirovinu koju nasljeđuju članovi obitelji, kao što su udovi, udovci te siročad preminulih osiguranika.  

Postoji i privatno mirovinsko osiguranje, koje može popuniti razliku između mirovina i trenutnih primanja – o tome u dnu teksta

Da bi se primala redovna mirovina u Njemačkoj, potrebno je završiti 65 godina ako ste rođeni prije 1964. godine ili ako ste rođeni nakon 1964. granica se postepeno povećava na 67. godinu.

Osobe rođene nakon 1964. godine mogu tako računati da uvjete za redovnu mirovinu u Njemačkoj imaju 67 godina. Ako se zanimate kada ćete moći ići u starosnu mirovinu prema redovnim pravilima i propisima, poslužite se ovim KALKULATOROM koji će vam jednostavno dati odgovor na ovo pitanje. 

Koliko je godina potrebno za mirovinu u Njemačkoj?

Prema pravilima u Njemačkoj, za primenu mirovine potrebno je minimalno 5 godina radnog staža. To vrijedi samo za državljane iz ne EU zemalja.

Sve osobe koje su uplaćivale u Europskoj uniji, Islandu, Lihtenštajnu, Norveškoj i Švicarskoj, mogu svoju mirovinu pridružiti njemačkoj, a ne moraju ispunjavati 5 godina.

Uvjet za to je da ste u drugoj zemlji minimalno 1 godinu povećavali doprinose za mirovinu.

Za takvo nešto treba vam dokument  PD U1,  takav dokument u slučaju rada u Republici Hrvatskoj daje vam HZZ, na adresi Radnička cesta 1, 10 000 Zagreb, a na njihovoj web stranici možete zatražiti izdavanje U1 obrasca  ovdje.

Čarobnih 5 godina

Želim se malo zadržati na ovome podatku, budući da znam jako velik broj ljudi iz jugoistočne Europe koji dolaze raditi  u Njemačku upravo iz ovog razloga.

5 godina radnog staža u Njemačkoj nužan je uvjet za mirovinu, ali to ne znači da ćete imati astronomske cifre od 300-400 €. Uzmite u obzir da postoje različiti faktori koji utječu na visinu mirovine.

Prvi i osnovni faktor mirovine jest koliko novca ste uplatili u mirovinski sustav. O tome koliko nam novca ide na mirovinsko osiguranje i ostala davanja već sam pisao kad sam se spominjao temu porezna davanja. Još jedna stvar koja je bitna, jest ta kada želite otići u mirovinu. Ako želite u prijevremenu mirovinu, tada imate odbitke koji vam se računaju od osnovice mirovine. 

Može li svatko u Njemačkoj imati dobru mirovinu? 

mirovina u NjemačkojDobra mirovina subjektivan je pojam na koji ne mogu dati baš direktan odgovor iz 2 razloga: ne znam što tko smatra dobrom mirovinom i ne znam koliko će inflacija utjecati na kupovnu moć umirovljenika za 40 godina. 

Ono što mogu u ovom trenutku odgovoriti jest da postoje načini da saznate koliku mirovinu ćete imati i koliko vi smatrate da je dovoljno. Najjednostavniji način jest taj da ćete nakon što postignete minimalne uvjete za mirovinu (5 godina) na vašu adresu svake godine dobivati Renteninformation.

Taj dokument objasnit će nam koliko je osoba do sada uplatila novaca u mirovinsko osiguranje, koliko dugo radi, trenutak kada mogu zatražiti starosnu mirovinu, visinu mirovine ako bi izgubili sposobnost rada, trenutno stanje mirovine ako bi u ovom trenutku prestali s radom, te koliko bi imali prosječnu mirovinu ako bi nastavili do kraja radnog vijeka uplaćivati iste novce u mirovinsko osiguranje. 

U tom dokumentu nalazi se i Entgeltpunkt. Taj broj zapravo je vrijednost godišnjih primanja radnika. Ako radite za prosječnu plaću u toj godini, tada dobivate 1 bod.

Ako radite za manje, tada vam se taj bod umanjuje za određeni postotak, isto tako kako se povećava ako radite preko prosjeka plaće. 

Aktueller Rentenwert  još je jedan pojam koji mora biti spomenut uz ovaj poviše. To je zapravo vrijednost svakog Entgeltpunkt-a . trenutna vrijednost Aktueller Rentenwert-a za zapadne pokrajine iznosi 34,19 €, dok za istočne iznosi 33,23 €. Promjene u mirovinama u Njemačkoj možete pratiti na OVOJ stranici. 

Uz ova dva pojma, postoje još 2 koja služe za izračun mirovine, a to su Zugangsfaktor i Rentenartfaktor. Zugangsfaktor jest uvijek 1 ako na vrijeme odete u mirovinu, a za svaki mjesec što ranije odete, smanjuje vam se taj faktor za 0,3% (što automatski znači manju mirovinu) Rentenartfaktor vam je 1 ako vi osobno primate mirovinu, a 0,55 ako prima udovica ili udovac (malo više od pola pune mirovine). 

Osobe koje u ovom trenutku krenu uplaćivati u mirovinski sustav, te imaju prosječna primanja u zapadnoj Njemačkoj, mogu očekivati nakon 5 godina mirovinu od 170,95 €, ali jedino ako će je početi primati sa 67 godina. 

Ovakav izračun znači da priče o osobama koje u 5 godina zarade 300 do 400 € mirovine drže vodu jedino ako osoba ima više nego dvostruka primanja od prosjeka.

Ovo je stvar koju sam morao napomenuti budući da sam prije nekoliko dana sjedio sa prijateljem i zajednički smo komentirali njegov Renteninformation, te on koji je preko 10 godina u radnom stažu jest ljut na osobe koje izmišljaju priče o ogromnim njemačkim mirovinama i pune glave ostalima koji se planiraju seliti iz svojih država. 

Nemojmo se lagati, 170 € mirovine za 5 godina radnog staža je i bolje nego dobro, ako uzmemo u obzir da je životni standard odakle mi dolazimo mnogo niži od onoga u Njemačkoj, ali bitno je uzeti u obzir da nam 170 € sigurno neće biti dovoljno za život u mirovini, neovisno gdje živjeli. 

Koliki je prosjek mirovina u Njemačkoj?

Prema izračunima koje smo u prethodnom dijelu radili, možemo zaključiti da su mirovine osoba u Njemačkoj 45% prosječne bruto plaće. Tu se uzima u obzir da osoba radi 45 godina i da svake godine dobiva po jedan Entgeltpunkt. Prema tim izračunima prosjek bi bio malo manje od 1400 €. 

Uzevši u obzir to da u Njemačkoj osobe kasnije ulaze na tržište rada, samim time pada i vrijednost prosječne mirovine zbog manjeg iznosa uplaćivanja u mirovinsko osiguranje.

Upravo iz toga razloga Njemačka želi zaštiti osobe koje su cijeli život radile da ne budu na granici siromaštva novim zakonom o uvođenju osnovne mirovine. Ako vas zanimaju uvjeti za postizanje tih uvjeta, detalje pronađite OVDJE

Kako si osigurati sretniju budućnost?

Budući da sam već naglasio sve što je o mirovini bitno, volio bih ostaviti svoj kratki osvrt na ono što nas u budućnosti čeka. Sve ove informacije koje sam vam predočio možete definirano vidjeti OVDJE, a sada idemo na ono što je bitno uzeti u obzir tijekom razmišljanja o mirovini. 

Ja sam osoba rođena 1996. godine i moja generacija ima velike nedoumice oko toga hoće li mirovinski sustav biti dovoljan da bi zadovoljio naše potrebe. 

Vrijednost novca svake godine pada, tako da će sve biti skuplje, a i u budućnosti će biti sve više i više umirovljenika, pa će se ta mirovina trebati raspodjeliti na sve veći broj ljudi.

Njemačka vlada je toga svjesna, i zbog toga daje subvencije na različite oblike štednje za budućnost, što vam stoji u tekstu o privatnoj mirovini.

Kako ne štedjeti 

Ni slučajno nemojte ostavljati novac “pod jastuk”. Dogodit će vam se to da će mu vrijednost s vremenom pasti, a vi ćete ostati razočarani

Kako štedjeti

Kupite nekretninu, ulažite u dionice (ali prvo naučite kako) ili štedite preko privatnih mirovinskih fondova. Za određene vrste ćete dobiti izdašne poticaje od države, tako da će vam se sigurno isplatiti.

Baš iz razloga što možete dobiti poticaje na vašu privatnu štednju, pripremio sam vam mali priručnik da se upoznate sa načinima štednje za mirovinu u Njemačkoj. Besplatno ga preuzmite i saznajte više o mogućnostima:

Ako vas zanima o kojim poticajima pričam, a ne želite preuzeti priručnik (iako je besplatan), slobodno skočite direktno na ovaj tekst: 3 VRSTE ŠTEDNJE ZA MIROVINU 

Pročitaj i ovo:
najam stana u Njemačkoj preko internetanajam stana u Njemačkoj preko interneta
NAJBOLJI PORTAL ZA PRETRAGU STANA U NJEMAČKOJ

Najam stana u Njemačkoj preko interneta najjednostavnije je rješenje. U ovom članku provest ću vas kroz sve bitno da do vašeg novog stana dođete! Dovoljno vam je izdvojiti pola sata za postavljanje svega