MIROVINA U NJEMAČKOJ – KOLIKO JE STVARNO DOVOLJNO?

Ako ne želite čitati cijeli tekst, kliknite na poglavlje koje vas zanima:

Hej ti, koga zanima kolika je mirovina u Njemačkoj!

Ne samo da ću ti objasniti koliko možeš očekivati, već ćeš na licu mjesta moći izračunati koliko te čeka nakon 5 godina radnog staža. Isto tako, objasnit ću i koliko bi ti bilo potrebno ako mirovinu provodiš kući, a koliko ako je provodiš u Njemačkoj!

#ostaniznatiželjan jer ovo je najbitnije pitanje sviju nas koji smo u Njemačku došli!

Kako doći do njemačke mirovine?

Njemačka mirovina, kao mirovina bilo gdje u svijetu, dobiva se na osnovu radnog staža i primanja koja u nju uplaćujete. Prema pravilu u Njemačkoj , svaka osoba kao radnik obavezna je uplaćivati mirovinsko osiguranje.

3 načina kako nas mirovinsko osiguranje štiti:

  • osigurava nam financijska sredstva u starosti
  • Služi nam kao financijska potpora kada smo na primjer zbog invalidnosti trajno ili djelomično nesposobni za rad
  • nudi nam mogućnost da se mirovina prebaci na članove obitelji ako umremo

Da bi se primala redovna mirovina u Njemačkoj, potrebno je navršiti 67 godina 

ako ste rođeni prije 1964., onda je potrebno navršiti 65 godina

Koliko je godina potrebno za mirovinu u Njemačkoj?

Prema pravilima u Njemačkoj, za pravo na mirovinu potrebno je minimalno 5 godina radnog staža. To vrijedi samo za državljane iz ne EU zemalja.

Sve osobe koje su uplaćivale u Europskoj uniji, Islandu, Lihtenštajnu, Norveškoj i Švicarskoj, mogu svoju mirovinu pridružiti njemačkoj, a ne moraju ispunjavati 5 godina.

Uvjet za to je da ste u drugoj zemlji minimalno 1 godinu uplaćivali doprinose za mirovinu.

Za takvo nešto treba vam dokument  PD U1,  takav dokument u slučaju rada u Republici Hrvatskoj daje vam HZZ, na adresi:

Radnička cesta 1, 10 000 Zagreb, a na njihovoj web stranici možete zatražiti izdavanje U1 obrasca  ovdje.

Dobra stvar je da možete uvezati svoj radni staž iz druge zemlje u njemački mirovinski sustav, pa ćete moći pregovarati o boljim uvjetima na radnom mjestu. U nastavku teksta imate servis koji to za vas može napraviti.

Kolika je njemačka mirovina za 5 godina rada?

Nakon što sam se naslušao priča o astronomskim ciframa do 500 €, odlučio sam malo istražiti kako izračunati mirovinu u Njemačkoj. 

U prethodnoj verziji teksta objašnjavao sam koji su sve bitni faktori koji na mirovinu utječu, ali onda sam shvatio da vam je bolje to vizualizirati.  Napravio sam mali kalkulator mirovine u Njemačkoj. Jednostavno ukucajte podatke i dobit ćete čaroban odgovor na vaše pitanje!

Jeste li zadovoljni rezultatom koji ste dobili? Možete li zamisliti dobar život sa takvom mirovinom?  Dosta ljudi zbog malih mirovina moraju tražiti socijalne stanove u Njemačkoj da mogu preživjeti.

Kada ću dobiti informaciju od mirovinskog osiguranja? 

Nakon što postignete minimalne uvjete za mirovinu u Njemačkoj, na kućnu adresu dobit ćete  Renteninformation.

Taj dokument reći će vam koliko ste do sada u mirovinsko osiguranje uplatili  , koliko dugo radite, trenutak kada možete zatražiti starosnu mirovinu, visinu mirovine ako bi izgubili sposobnost rada, trenutno stanje mirovine ako bi u ovom trenutku prestali s radom, te kolika vam je očekivana mirovina na kraju radnog vijeka.

Ovdje imate kratak pregled pojmova iz dokumenta- njih sam koristio da bi napravio kalkulator!

Taj broj je vrijednost godišnjih primanja. Ako imate prosječnu bruto plaću (3779,33 €, stanje 2024) tada vam je Entgeltpunkt 1. Manja plaća nosi manje bodova, a veća više.

vrijednost svakog Entgeltpunkt-a. za zapadne pokrajine trenutno iznosi 37,60 €, kao i za istočne (stanje 2024. – podaci sa mirovinskog)

dio formule koji vrijedi 1 ako na vrijeme uđete u mirovinu (sa 67 godina). Ako odlučite ranije krenuti u mirovinu, za svaki mjesec vam se skida 0,3% s faktora. (pa tako je sa 65 godina Zugangsfaktor 0,958) 

Zbog toga sam u kalkulatoru pitao kada želite u mirovinu

Formula izgleda ovako: ako vi primate mirovinu, onda vam je faktor 1. Ako vi preminete, tada mirovinu prima vaš bračni partner, ali se faktor smanjuje na 0,55

Skroz točne podatke o visini mirovine ipak bi trebali gledati u svome Renteninformation, budući da oni zaračunavaju predviđanja rasta plaće, stope inflacije i interesne rate. 

Koliki je prosjek mirovina u Njemačkoj?

Prosjek njemačke mirovine za 2024. godinu izvukao sam iz statističkih izvora (de.statista.com). Ovo naglašavam samo da se ne iznenadite kada vam prikažem brojeve.

Prema njihovim podacima, na osnovu prosječne plaće,  osoba nakon 45 godina rada u Njemačkoj zarađuje ovoliko:

  • zapadne pokrajine – 1692€ (2024)
  • istočne pokrajine – 1692€(2024)

Prema ovim podacima vidimo da je visina prosječne mirovine u Njemačkoj samo 45 % visine prosječne plaće!

Stručnjaci kažu da osoba kada u Njemačkoj ode u mirovinu troši u prosjeku 20% manje nego prije mirovine, što znači da nam je za isti stil života u starosti uz ovih 45 %, potrebno još 35 % da ne bi izgubili stil života kakav smo do tada vodili.! Ako pak mirovinu provodimo u našim domovinama, smatram da nam je za isti standard dovoljno 60% naših trenutnih prihoda – što je opet 15 % manje od onoga što dobijemo!

Ako želite veću mirovinu, morate pronaći i bolji posao. A za pronaći bolji posao, morate pronaći dobrog poslodavca, i tu ću vam ja pomoći.

Zbog toga sam odlučio svaki put kada mi se neka dobra firma javi za posao, da vam dam mogućnost da se prijavite preko moje platforme.

Kliknite na dugme ispod i pogledajte koje su ponude trenutno IN:

Mirovina i stalna dozvola boravka u Njemačkoj

Ako ste iz ne-EU zemalja i treba vam stalna boravišna dozvola, preduvjet tje da imate 60 mjeseci uplate u mirovinski sustav. Dobra stvar je što vam se školovanje i radni staž iz drugih zemalja mogu pribrojavati u njemačku mirovinu. Problem je jedino kako ispuniti svu tu dosadnu papirologiju. 

Oporezuje li se mirovina u Njemačkoj?

Da, oporezuje se. I sada ću vam jednostavno objasniti koliko i na koji način se to računa. ovoliko ostane jednom umirovljeniku danas od prosječne mirovne od 1692 €:

MIROVINA BRUTO

1692 €

zdravstveno i pflege (10,95%)

185,27 €

oporezivi dio (84% bruto mirovine – zdravstveno i pflege)

1236€

porez mjesečno

74,16 €

OSTANE NETTO1459,57 €

Razlika brutto neto

232,43€

Ali, računajte da od 2040. godine (vjerojatno period kada ćete vi ići u mirovinu) sva mirovina biti oporezivana.

Ako imate Riester ili Rürup rente, dvije vrste privatne mirovine poticane od države, oslobođeni ste plaćanja ovih doprinosa, ali samo na njih

Ako pak selite u vašu domovinu, onda ćete plaćati više poreza, jer se onda mirovina oporezuje prema pravilima vaše države.

Iskreno, kada zatvorim oči i vidim se u budućnosti, mogu zamisliti da mi ovo neće biti dovoljno za isti standard života. 

Jednokratna isplata njemačke mirovine – je li moguće?

D, moguće je, ali ako osoba nije iz EU, ako više nikad u životu ne planira raditi i uplaćivati u njemačku mirovinu, ako je minimalno 2 godine prošlo od kad je napustila Njemačku, i ima pravo samo 50% mirovine dobiti. 

Sve detalje imate u mom drugom tekstu na linku: POVRAT NJEMAČKE MIROVINE

Što je Grundrente?

Grundrente je dodatak na mirovinu od nekih 86 € u prosjeku.

Uvjeti za dobiti taj dodatak su:

  • uplaćivali ste minimalno 35 godina u mirovinu (u nekim slučajevima i 33 godine, ali onda manje novca)
  • vaša bruto plaća bila je u prosjeku između 1134€ i 3024 € (stanje 2024)

Ne morate ništa prijavljivati, već će se ovo automatski uplatiti na račun. Naravno, ako za to imate uvjete

Mirovina za odgoj djeteta – da, i to je moguće!

Kindererziehungsrente ili Mütterrente (nazvana zbog toga što većinom majke uzimaju vrijeme za odgoj djeteta) je mogućnost da roditelj u periodu dok odgaja svoje dijete (najčešće u Elternzeitu), unatoč tome što ne radi, i dalje dobiva Entgeltpunkt-e za mirovinu.

Prema zakonu, osobi pripada 2 Entgeltpunkt-a po djetetu rođenom prije 1992. (od 1.1.2019. 2,5 punkta), a za svu djecu rođenu nakon 1992 godine, pripada vam 3 Entgeltpunkt-a. Ti bodovi tada vam se zbrajaju u vašu mirovinu.

@projektnjemacka 102€ mjesečno na mirovinu! #njemackapenzija #fyp #njemacka🇩🇪 #nemacka🇩🇪 #dijasporatiktok #njemackatiktok #dijaspora #hrvatiunjemackoj #njemacka ♬ WOW – BCD Studio – Oran

Kako povećati mirovinu u Njemačkoj?

Stavljajte novac pod jastuk. Šalim se, nemojte. Inflacija vam u prosjeku “pojede” čak 1,9% novca godišnje!

To znači da ako u ovom trenutku stavite 10 000 € pod jastuk, za 10 godina imat ćete opet 10 000 €. Ali one neće vrijediti kao danas, već će izgledati ovako:

mirovina u Njemačkoj inflacija

To je skoro 2 tisuće izgubljenih eura! Zbog toga je bitno položiti novac negdje gdje će on rasti, a ne gdje će nestajati.

Najbolje opcije su ulaganja. Ali, problem s ulaganjima je taj što je teško predvidjeti budućnost. A iskreno, ulaganje novca u dionice i kriptovalute zahtjeva puno vremena za razumijevanje, strpljenja, poznavanja tržišta – i na kraju krajeva rizika!

Možemo isto tako i kupiti nekretninu u svojoj domovini, ali nam za to treba poseban kredit. Ili da jednostavno prodamo nekretninu koju smo u Njemačkoj kupili.

Zbog toga nam preostaje najjednostavnija opcija, a to je ulaganje u privatne mirovine. Očekivani rast je nekih 7 % (tako da smo se riješili problema inflacije i još zaradili), a uz to ne moramo imati gotovo nikakvo znanje o ulaganju. Za vas sam pripremio drugi tekst o temi privatnih mirovina. Sve sam to pokrio i jednim videom u kojem vam objašnjavam sve načine štednje.

Preko njega možete saznati kako već danas početi štedjeti za mirovinu i kako si osigurati sigurnu budućnost, a uz to na kraju teksta možete odmah i napraviti besplatno savjetovanje za privatne mirovine!

I sjećate se onog kalkulatora u kojem možete saznati koliko novca očekivati kada se umirovite? On vam se isto nalazi u tekstu. Želite više informacija? #ostaniznatiželjan i klikom na dugme ispod saznaj više informacija!

OBAVIJEST: Imajte na umu da moji savjeti ne zamjenjuju pravne, porezne ili financijske savjete. Kako biste razjasnili vaša pravna ili financijska pitanja, molim vas da se posavjetujete s odgovarajućim stručnjacima (npr. odvjetnicima, poreznim savjetnicima ili financijskim savjetnicima). Unatoč velikoj pažnji i savjesnom istraživanju, greške se ne mogu isključiti. 

Rad Projekta Njemačka podržavaju sljedeći partneri:

POTPUNO BESPLATNO preuzmi mali, džepni priručnik i budi u korak sa svim novostima i savjetima za uspješan život u Njemačkoj. 

P.S. pretplatnici sve informacije UVIJEK saznaju prvi!