MIROVINA U NJEMAČKOJ – KOLIKO JE STVARNO DOVOLJNO?

Ako ne želite čitati cijeli tekst, kliknite na poglavlje koje vas zanima:

Hej ti, koga zanima kolika je mirovina u Njemačkoj!

Ne samo da ću ti objasniti koliko možeš očekivati, već ćeš na licu mjesta moći izračunati koliko te čeka nakon 5 godina radnog staža. Isto tako, objasnit ću i koliko bi ti bilo potrebno ako mirovinu provodiš kući, a koliko ako je provodiš u Njemačkoj!

#ostaniznatiželjan jer ovo je najbitnije pitanje sviju nas koji smo u Njemačku došli!

Kako doći do njemačke mirovine?

Njemačka mirovina, kao mirovina bilo gdje u svijetu, dobiva se na osnovu radnog staža i primanja koja u nju uplaćujete. Prema pravilu u Njemačkoj , svaka osoba kao radnik obavezna je uplaćivati mirovinsko osiguranje.

3 načina kako nas mirovinsko osiguranje štiti:

  • osigurava nam financijska sredstva u starosti
  • Služi nam kao financijska potpora kada smo na primjer zbog invalidnosti trajno ili djelomično nesposobni za rad
  • nudi nam mogućnost da se mirovina prebaci na članove obitelji ako umremo

Da bi se primala redovna mirovina u Njemačkoj, potrebno je navršiti 67 godina 

ako ste rođeni prije 1964., onda je potrebno navršiti 65 godina

Koliko je godina potrebno za mirovinu u Njemačkoj?

Prema pravilima u Njemačkoj, za pravo na mirovinu potrebno je minimalno 5 godina radnog staža. To vrijedi samo za državljane iz ne EU zemalja.

Sve osobe koje su uplaćivale u Europskoj uniji, Islandu, Lihtenštajnu, Norveškoj i Švicarskoj, mogu svoju mirovinu pridružiti njemačkoj, a ne moraju ispunjavati 5 godina.

Uvjet za to je da ste u drugoj zemlji minimalno 1 godinu uplaćivali doprinose za mirovinu.

Za takvo nešto treba vam dokument  PD U1,  takav dokument u slučaju rada u Republici Hrvatskoj daje vam HZZ, na adresi:

Radnička cesta 1, 10 000 Zagreb, a na njihovoj web stranici možete zatražiti izdavanje U1 obrasca  ovdje.

Kolika je njemačka mirovina za 5 godina rada?

Nakon što sam se naslušao priča o astronomskim ciframa do 500 €, odlučio sam malo istražiti kako izračunati mirovinu u Njemačkoj. 

U prethodnoj verziji teksta objašnjavao sam koji su sve bitni faktori koji na mirovinu utječu, ali onda sam shvatio da vam je bolje to vizualizirati.  Napravio sam mali kalkulator mirovine u Njemačkoj. Jednostavno ukucajte podatke i dobit ćete čaroban odgovor na vaše pitanje!

Volio bih naglasiti da je moj kalkulator namijenjen čisto da vam jednostavno prikaže kolika vam će vam mirovina biti otprilike. U njemu nisu uzete u obzir stopa inflacije i povećanje plaće. Te pojmove ostavit ću za priručnik.

Kada ću dobiti informaciju od mirovinskog osiguranja? 

Nakon što postignete minimalne uvjete za mirovinu u Njemačkoj, na kućnu adresu dobit ćete  Renteninformation.

Taj dokument reći će vam koliko ste do sada u mirovinsko osiguranje uplatili  , koliko dugo radite, trenutak kada možete zatražiti starosnu mirovinu, visinu mirovine ako bi izgubili sposobnost rada, trenutno stanje mirovine ako bi u ovom trenutku prestali s radom, te kolika vam je očekivana mirovina na kraju radnog vijeka.

Ovdje imate kratak pregled pojmova iz dokumenta- njih sam koristio da bi napravio kalkulator!

Taj broj je vrijednost godišnjih primanja. Ako imate prosječnu bruto plaću (3379,25 €, stanje 2020) tada vam je Entgeltpunkt 1. Manja plaća nosi manje bodova, a veća više.

vrijednost svakog Entgeltpunkt-a. za zapadne pokrajine trenutno iznosi 34,19 €, dok za istočne iznosi 33,23 € (stanje 2021.)

dio formule koji vrijedi 1 ako na vrijeme uđete u mirovinu (sa 67 godina). Ako odlučite ranije krenuti u mirovinu, za svaki mjesec vam se skida 0,3% s faktora. (pa tako je sa 65 godina Zugangsfaktor 0,958) 

Zbog toga sam u kalkulatoru pitao kada želite u mirovinu

Formula izgleda ovako: ako vi primate mirovinu, onda vam je faktor 1. Ako vi preminete, tada mirovinu prima vaš bračni partner, ali se faktor smanjuje na 0,55

Skroz točne podatke o visini mirovine ipak bi trebali gledati u svome Renteninformation, budući da oni zaračunavaju predviđanja rasta plaće, stope inflacije i interesne rate. Više o tome pisao sam u besplatnom priručniku.

Koliki je prosjek mirovina u Njemačkoj?

Prosjek njemačke mirovine za 2020. godinu izvukao sam iz statističkih izvora (de.statista.com). Ovo naglašavam samo da se ne iznenadite kada vam prikažem brojeve.

Prema njihovim podacima, na osnovu prosječne plaće,  osoba nakon 45 godina rada u Njemačkoj zarađuje ovoliko:

  • zapadne pokrajine – 1539 € (2020)
  • istočne pokrajine – 1495 €(2020)

Podaci se razlikuju zbog razlike u Enteltpunktima. Na idućem tekstu koji sam napisao dodao sam još jedan kalkulator u kojem i moj rezultat ispada točno koliko u službenim podacima stoji. Pod uvjetom da vam je bruto plaća 3380 €, dobit ćete ovakve rezultate.

Prema ovim podacima vidimo da je visina prosječne mirovine u Njemačkoj samo 45 % visine prosječne plaće!

Stručnjaci kažu da osoba kada u Njemačkoj ode u mirovinu troši u prosjeku 20% manje nego prije mirovine, što znači da nam je za isti stil života u starosti uz ovih 45 %, potrebno još 35 % da ne bi izgubili stil života kakav smo do tada vodili.

Bitno je još naglasiti da sve osobe koje primaju mirovinu veću od 1500 € (ovisi o godini u kojoj ste u mirovinu otišli i bračnom stanju) su dužne napraviti zahtjev za povrat poreza u Njemačkoj. Srećom naši partneri, porezni savjetnici Pero i Mirza uz vas su u svakom koraku!

povrat poreza u Njemačkoj

Oporezuje li se mirovina u Njemačkoj?

Da, oporezuje se. I to vam u prosjeku “skine” 18% sa vaše bruto mirovine.

Ako imate sreću i dobili ste prosječnu mirovinu, računajte da ćete od 1539 € , na račun dobiti oko 1260 €.

Ne želim komplicirati sa ovom temom, pa ću vam samo ostaviti neke podatke.

U 2021. godini oporezuje se 81 % vaše mirovine, a od vašeg bruto dohotka još uvijek morate platiti zdravstveno osiguranje  – 15,7% (vi plaćate pola od toga, pola plaća država) i Pflegeversicherung 3,05 % vi (test.de 2021)

Ako imate Riester ili Rürup rente, dvije vrste privatne mirovine poticane od države, oslobođeni ste plaćanja ovih doprinosa

U svom drugom kalkulatoru automatski sam uračunao tih 18 % prosjeka.

Što je Grundrente?

Ovo je novi pojam, predstavljen 1.1.2021 godine. Ono malo informacija što sam preuzeo govori o tome da je to dodatak svima koji su:

  • uplaćivali minimalno 33 godine u mirovinu u Njemačkoj
  • zarađivali plaću koja je cijelo vrijeme bila ispod 80% prosječne

Dobra stvar je što će ta osnovna mirovina ići kao dodatak na trenutnu mirovinu, a pretpostavlja se da možete dobiti čak do 418 € više (ali to se još ništa ne zna). Detalje o ovoj novoj temi imate ovdje

Mirovina za odgoj djeteta – da, i to je moguće!

Ovaj dio dodao sam budući da se jedna čitateljica požalila da ovaj dio nije pokriven. Ovim putem joj se zahvaljujem na tome, nije u redu od mene što sam ovaj dio nekako preskočio.

Kindererziehungsrente ili Mütterrente (nazvana zbog toga što većinom majke uzimaju vrijeme za odgoj djeteta) je mogućnost da roditelj u periodu dok odgaja svoje dijete (najčešće u Elternzeitu), unatoč tome što ne radi, i dalje dobiva Entgeltpunkt-e za mirovinu.

Prema zakonu, osobi pripada 2 Entgeltpunkt-a po djetetu rođenom prije 1992. (od 1.1.2019. 2,5 punkta), a za svu djecu rođenu nakon 1992 godine, pripada vam 3 Entgeltpunkt-a. Ti bodovi tada vam se zbrajaju u vašu mirovinu.

Za pribrajanje tih bodova morate predati zahtjev u njemačko mirovinsko osiguranje. Detalje pronađite na njihovoj stranici – Kindererziehungsrente  

Kako povećati mirovinu u Njemačkoj?

Stavljajte novac pod jastuk. Šalim se, nemojte. Inflacija vam u prosjeku “pojede” 1,9% novca godišnje.

To znači da će vam 10 000 € spremljeno pod jastuk za 10 godina vrijediti samo 8 254  €. Želite li stvarno izgubiti skoro 2 tisuće €?

Ako već želite štedjeti da bi povećali svoju mirovinu možete, uz kupnju nekretnine kao jednu opciju, razmisliti i o ulaganju u privatnu mirovinu.

Tema štednje za budućnost je svakako jako bitna tema, isto kao i tema kredita i osiguranja, stoga sam se potrudio dati vam konkretnu pomoć.

Nakon mjeseci istraživanja uspio sam pronaći financijskog posrednika u Njemačkoj koji govori hrvatskim jezikom. Mladi gospodin Goran specijalizirao se u sektoru financija i svima nama nudi besplatno financijsko savjetovanje, pogotovo što se tiče 

  • kredita
  • štednje za mirovinu

stoga ako želite, imate mogućnost direktno se čuti sa njim. Jedino što VI trebate je ispuniti obrazac ispod, a ja vam šaljem ostalo preko e-maila: 

Tražiš posao u Njemačkoj?

Pogledaj trenutne ponude na našoj stranici!  Trudimo se uvijek pronaći one poslove za koje imamo podršku na našem jeziku :)

pogledaj ponude!

Hej!

Ja sam Drago, autor svih tekstova na ovoj stranici. Živim u Njemačkoj i sve provjerene informacije pišem za vas na svom Blogu. Ako ste u ovom članku našli informaciju koju ste tražili, podijelite je s prijateljima – sigurno će i njima pomoći :) 

Kliknite ispod:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Pročitaj i ovo:
porodiljni dopust u Njemačkoj
PORODILJNI U NJEMAČKOJ – UVJETI I BONUSI

Koja prava imaju žene tijekom trudnoće? Kako nas zakon štiti i koje uvjete na poslu poslodavac treba omogućit? Koliko traje porodiljni dopust i možemo li dobiti naknadu za trudnoću

posao u Njemačkoj bez EU pasoša
PREKO ZAPADNOG BALKANA U NJEMAČKU

Znate li da bez EU pasoša i bez poznavanja jezika lako možete naći posao u Njemačkoj? Ako je mogao vaš susjed, onda možete i vi. Kako doći u Njemačku kao pomoćni radnik saznaj u tekstu