KAKO DO VIZE ZA NJEMAČKU: SAVJETI I PRIJEDLOZI

Ako ne želite čitati cijeli tekst, kliknite na poglavlje koje vas zanima:

Ovaj tekst pišem vama koji još niste došli u Njemačku i ne znate točno što vam je sve potrebno 

#ostaniznatiželjan i saznaj što ti je potrebno za dolazak u Njemačku 

koliko se čeka viza za Njemačku

Dvije bitne obavijesti za osobe koje žele u Njemačku

Prva stvar koju želim naglasiti za građane koji nisu iz država članica europske unije jest da osobe preko 45 godina generalno ne dobivaju vizu (postoje iznimni slučajevi gdje je može dobiti – obitelj, dovoljno dobra financijska stabilnost, prema najnovijim informacijama ugovor od poslodavca sa minimalnom plaćom od 3795 € bruto) , zbog jednostavnog razloga: Njemačka ne želi da te osobe poslije ostanu u Njemačkoj i u mirovini budu socijalni slučajevi jer im mirovina ne može pokriti troškove života. 

Druga stvar na koju želim da obratite pozornost: Balkan pakt, dokument koji u Njemačkoj omogućava osobama s Balkana lakše dobivanje vize, prestaje vrijediti 31.12.2023., stoga je bitno prije tog datuma dobiti termin i obaviti sve birokratske izazove koji vas čekaju.

Što je potrebno za dolazak u Njemačku?

  • Tražiti vizunakon što imate radnu dozvolu sa sobom predajete zahtjev za vizu u vašem konzulatu. Bitno je naglasiti da je službeno uvjet za vizu poznavanje njemačkog na B1 razini (postoje iznimni slučajevi u kojem se viza može dobiti bez te razine). Priznaje se jedan od 3 instituta: Goethe , TELC  (na njemu najbrže dobijete potvrdu) i ÖSD. Računajte čekanje na vizu od 1-3 mjeseca (ovisi o broju predanih zahtjeva i brzini obrade u pojedinoj državi)
  • Dolazak u Njemačkuu trenutku kada ste u Njemačku stupili, najbitnija stvar koju trebate napraviti jest potvrditi svoju vizu koja traje 6 mjeseci (Arbeitaufnahme) , a onda odlazite u Ausländerbehörde, gdje se prijavljujete u Njemačku kao migrant. Svaka općina ima svoj ured, stoga nađite adresu svog najbližeg ureda na ovom LINKU.  Isto tako možete tamo izvaditi i elektroničku boravišnu dozvolu (100 do 150 €), koja vam onda služi kao osobna isprava, da ne morate nositi putovnicu i vizu sa sobom cijelo vrijeme 

Neki od načina za dolazak u Njemačku:

koliko se čeka viza za Njemačku

  • Sondererlaubnis – deficitarna zanimanja, sezonska zanimanja, osobe koje imaju jako veliku plaću te zbog toga uplaćuju mnogo poreza (top menadžeri, vrhunski sportaši)
  • Grupne vize – grupne vize dobivaju velike tvrtke koje mogu imaju političku moć (logističke firme DHL, DPD, Amazon na primjer) koje traže masovno 100-ak radnika iz određenog bazena – bitno je naglasiti ako osoba dobije grupnu vizu, ona može samo za tog poslodavca koji joj je vizu dao raditi 
  • Zakon o slanju radnika na teren – klasični terenski rad, radiš u Njemačkoj, plaću i doprinose imaš u svojoj državi 
  • Plava karta – osobe koje imaju fakultetsko obrazovanje i već potpisan ugovor s njemačkom firmom (u roku 3 mjeseca dobivaju vizu) – većinom je to IT sektor i građevina sa jakim B1 poznavanjem jezika, te prijave na Ausbildung u Njemačkoj u deficitarnim zanimanjima kao što je medicinski sektor 

Gdje živjeti kada doselite?

Osobama koje su na putu za novi život i posao u Njemačkoj savjetovao bih još jednu stvar za kraj. Pokušajte izbjegavati život u velikim gradovima (Stuttgart, Frankfurt, München…) iz par jednostavnih razloga: cijene najma stanova u Njemačkoj su prevelike i bila bi šteta da pola svoje plaće dajete za 4 zida. U velikim gradovima, ako ste s djecom, nećete ih uspjeti integrirati u društvo jer će uvijek biti u jako mješovitim školama gdje će razina obrazovanja biti lošija. Gužve, radovi i buka će vas uništiti, te će vas ubrzan tempo života možda i prepasti.

Manji gradovi i sela u Njemačkoj pružaju puno bolje prilike za vas. Na primjer, ja živim u manjem gradu imenom Erlangen (105 tisuća stanovnika) te mi je Nürnberg udaljen 15 minuta vlakom. Prometna povezanost Njemačke je predobra da bi se nužno moralo živjeti u velikom gradu za uspjeh, a u manjim sredinama uvjeti za obiteljski život puno su bolji i sigurniji.

 Nadam se da sam uspio objasniti proceduru dolaska. Oni koji se spremaju naći posao u Njemačkoj, bacite se na posao. Oni koji su već ovdje, sa svom potrebnom dokumentacijom, dobrom strukom, ali žele naći novi posao, postoje agencije i institucije koje će vam pomoći naći posao.

Nadam se da sam uspio sve objasniti, a ti samo #ostaniznatiželjan !

OBAVIJEST: Imajte na umu da moji savjeti ne zamjenjuju pravne, porezne ili financijske savjete. Kako biste razjasnili vaša pravna ili financijska pitanja, molim vas da se posavjetujete s odgovarajućim stručnjacima (npr. odvjetnicima, poreznim savjetnicima ili financijskim savjetnicima). Unatoč velikoj pažnji i savjesnom istraživanju, greške se ne mogu isključiti. 

Rad Projekta Njemačka podržavaju sljedeći partneri:

POTPUNO BESPLATNO preuzmi mali, džepni priručnik i budi u korak sa svim novostima i savjetima za uspješan život u Njemačkoj. 

P.S. pretplatnici sve informacije UVIJEK saznaju prvi!