NEKRETNINA U HRVATSKOJ KAO GRAĐANIN NJEMAČKE – BEZ PROBLEMA!

Ako ne želite čitati cijeli tekst, kliknite na poglavlje koje vas zanima:

5/5 - (17 votes)

Svi mi sanjamo imati jedan dan nekretninu u našem vlasništvu. A smatram da nema bolje lokacije za kupovinu nekretnina od Hrvatske. Za ljude koji su iz Hrvatske došli u Njemačku, to je svakako ostvarenje snova – posjedovanje nekretnine u svojoj domovini, pogotovo ako tamo žele provesti svoju mirovinu 

A za ljude s ostatka Balkana isto tako velika želja, pogotovo ako veliki dio svoga ljetnog godišnjeg provode na Jadranskoj obali. 

U koju god skupinu ljudi spadate, ja ću vam jednostavno pojasniti kako baš VI možete postati vlasnik nekretnine u Hrvatskoj iako ste inozemni građanin! 

Zatvorite oči i zamislite predivnu bijelu jednokatnicu ukrašenu kamenom toliko blizu mora da svako jutro možete uživati na terasi s pogledom na beskrajno plavetnilo. 

kupnja stana u Hrvatskoj iz inozemstva

Da bi tekst bio zanimljiviji, zamišljat ćemo takvu nekretninu u vrijednosti od 180 000 € da mogu objasniti kakav je proces kupovine i kolike troškove možemo očekivati da bi nam želja postala realnost!

Koji inozemni građani imaju pravo na nekretninu u Hrvatskoj?

Odlaskom u Njemačku mi stranci dobivamo titulu njemačkih građana. Zbog toga svega, mi smo strani građani prema hrvatskom zakonu (osim ako se nismo zaboravili odjaviti s porezne uprave kao nerezidenti), što znači da plaćamo porez u drugoj državi, kao i sve ostale doprinose koji iz naše plaće ili biznisa proizlaze. 

Srećom, za sve građane EU vrijede ista pravila kao i za građane Hrvatske, a budući da većina nas ostavlja svoje državljanstvo, ne moramo se bojati toga da ćemo izgubiti pravo na vlasništvo nekretnine u Hrvatskoj. 

Za osobe koji nisu državljani EU, već trećih zemalja (BiH, Srbija, Sjeverna Makedonija…) proces je malo kompliciraniji. Ako se nalazite u toj skupini, nastavite čitati. Ako ne, preskočite na iduće poglavlje.

Kako posjedovati nekretninu u Hrvatskoj kao ne-EU državljanin?

Svi državljani trećih zemalja imaju puno kompleksniji proces posjedovanja nekretnine u Hrvatskoj – a to se najviše svodi na ishođenje dokumentacije potrebne za prijepis vlasništva, kao i suglasnost od ministarstva pravosuđa.

U to sve spadaju i posebne upravne pristojbe od nekih 15ak eura. Sve ove detalje Ministarstvo pravosuđa detaljno je pojasnilo na linku – OVDJE

Koji je proces kupovine nekretnine u Hrvatskoj?

Nakon što smo utvrdili da imamo pravo na vlasništvo nekretnine u Hrvatskoj, bitno je objasniti kako izgleda proces kupovine nekretnine u Hrvatskoj. Kao što sam već pisao o kupovini nekretnine u Njemačkoj, postoje određene smjernice koje se trebaju poštivati prilikom kupovine stana ili kuće u Hrvatskoj.

Ako ste pronašli kuću i stan iz snova, bitno je svakako pogledati koliko to sve ukupno košta, a samim time i kako do upisa prava vlasništva na vaše ime. 

kupnja stana u Hrvatskoj iz inozemstva

Prije nego krenete u sami proces kupovine, trebat će vam (ako još nemate) OIB – to je osobni identifikacijski broj, bankovni račun nerezidenta i ovjerene kopije vaših osobnih dokumenata. 

Dobra stvar prilikom kupovine nekretnine u Hrvatskoj je da većinu stvarni možete poslati obitelji, rodbini ili prijatelju da za vas te dokumente preda.

Međutim, najbolje je za ovako komplicirane i velike korake u životu obratiti se jednoj od agencija za nekretnine koja će vam zasigurno pomoći prilikom ne samo traženja nekretnine, već i svih formalnosti koje trebate ispuniti.

Ugovor i predugovor o kupoprodaji nekretnine u Hrvatskoj

Ako ste preko agencije pronašli nekretninu koju želite kupiti, bitno je znati kako to teče s ugovorne strane. 

Prvo će odvjetnik provjeriti jesu li papiri “jedan kroz jedan” i predložiti vam kako da se najbolje pravno zaštitite. 

Ako niste odmah u mogućnosti doći pogledati nekretninu, a stvarno je želite, tada možete potpisati predugovor, a samim time dajete i kaparu za kuću.

Recimo da smo to napravili, tada mi za kaparu dajemo 18 000 € za našu kuću iz snova i samim time i mi mi prodavač imamo neke obveze koje moramo ispuniti.

Na primjer, ako odustanemo od kupovine nekretnine, kapara nam se ne vraća.

Ako želite potpisati ugovor, kapara se ili uračunava u cijenu, ili ugovorno odredite da vam se vraća.

Ugovor prodavatelj šalje ovjeriti kod javnog bilježnika i tada čekate da odvjetnik za vas preda zahtjev u zemljišnoknjižnom sudu. 

To znači da ste vi vlasnik nekretnine nakon što ste ugovorne obveze ispunili, ali pravno gledano – tek kada ste uknjiženi u zemljišne knjige

Zapravo isto kao i u Njemačkoj!

Troškovi kupovine nekretnine u Hrvatskoj

Kako u Njemačkoj, tako i u Hrvatskoj trebate obratiti pozornost na troškove kupovine stana ili kuće. 

Prije nego krenem sa troškovima, ako ne znate kako do kredita za nekretninu u Hrvatskoj kao inozemni građanin, savjetujem vam da prvo pročitate sljedeći tekst – KREDIT U NJEMAČKOJ ZA NEKRETNINU  HRVATSKOJ 

Ako već imate novce potrebne za kupovinu nekretnine, ili vas zanima koliki su to troškovi, onda ću vam ih sada opisati:

Predujam za nekretninu u Hrvatskoj

Neovisno o tome želite li dignuti kredit za stan u Hrvatskoj ili već imate nešto novca za  strane, bitno je imati 10% vrijednosti nekretnine spremno koje prilažete kao predujam. 

Neovisno potpisujete li predugovor ili ne, taj novac je potreban – stoga računajte na njega. 

Na primjeru naše nekretnine na moru od 180 000 €, to je 18 000 €

Uz tih početnih 10%, računajte da ćete morati imati spremno još 10% vrijednosti nekretnine za plaćanje svih troškova. 

Prva od njih je naknada za posredovanje. 

Visina naknade za posredovanje nekretnina u Hrvatskoj

U Hrvatskoj ste uvijek dužni platiti PDV, koji nije uračunat u postotak od prodaje. To znači da će vam agencija naplatiti 2-5% provizije + PDV prilikom kupovine nekretnine u Hrvatskoj. 

Recimo da smo pronašli agenciju koja naplaćuje 3%: 

naknada 3%

PDV 

ukupno

5400 €

1350 €

6750 €

To znači da ćemo platiti oko 6750 € agencijske provizije sveukupno. Ako nekretninu plaćate jednokratno, onda jednokratno plaćate i proviziju. 

Ako nekretninu plaćate obročno, agencije uglavnom daju mogućnost obročne otplate i za njihove usluge. 

Naknada za odvjetničke usluge prilikom kupovine nekretnine u Hrvatskoj

U Njemačkoj nam notar rješava svu papirologiju prilikom kupovine nekretnine u Njemačkoj. U Hrvatskoj to radi odvjetnik. Njegov posao je da provjeri vlasništvo, legalnost, piše ugovor (predugovor ako je potreban) i predaje zahtjev za promjenu vlasništva u vaše ime. 

Ta naknada za odvjetnika je 1,5% + PDV. To za našu kuću iz snova izgleda ovako: 

naknada 1,5%

PDV 

ukupno

2700 €

675 €

3375 €

Uzmite u obzir da pola ovog iznosa morate platiti unaprijed, a pola kada odvjetnik podnosi zahtjev za prijenos vlasništva. 

Porez na promet nekretnina u Hrvatskoj

Kao u Njemačkoj, i  u Hrvatskoj se plaća porez na promet nekretnina. Razlika je ta da je on za sva područja u Hrvatskoj isti i iznosi 3% vrijednosti nekretnine.

postoje iznimke kada ste oslobođeni poreza na promet nekretnina, ali tada je riječ o nekretninama u novogradnji, to su tek napravljene nekretnine u kojima se maksimalno 2 godine živjelo – tada plaćate PDV umjesto poreza na promet nekretnina, ali taj PDV svakako je uračunat u cijenu

To znači da će nas naša kuća iz snova koštati u porezu još 5 400 € (ako nije novogradnja)

Finalni izračun troškova za kupovinu nekretnine u Hrvatskoj

Sada kada sam na jednostavan način objasnio kako teče proces kupovine nekretnine u Hrvatskoj, dobro je još jednom pobrojati troškove za kupovinu naše kuće iz snova koju smo na početku teksta zamislili. 

kupnja stana u Hrvatskoj iz inozemstva

cijena nekretnine

180 000 €

posrednička naknada + PDV

6750 €

odvjetnik + PDV 

3375 €

porez na promet nekretnina

5400 €

UKUPNO

195 525 €

Ako kojim slučajem želite baš ovakvu nekretninu po ovoj cijeni, a nemate sav novac spreman, onda računajte da će vam trebati kredit za kupnju nekretnine u Hrvatskoj – detalji OVDJE

To znači da trebate imati spremno barem 41 400 € za kaparu (15%) i ostale troškove.

Zaključak

Kupovina nekretnine u Hrvatskoj višestruko je jeftinija nego u Njemačkoj, još pogotovo zbog toga što imate manje dodatne troškove kao i niže stope poreza. 

Gledano iz perspektive ulaganja, isto je puno bolja opcija imati nekretninu u Hrvatskoj jer ne trebate čekati 10 godina da je preprodate, a na kraju krajeva, nekretnina na Jadranu brže dobiva na vrijednosti od nekretnine u selima Njemačke! 

Rad Projekta Njemačka podržavaju sljedeći partneri:

Tražiš posao u Njemačkoj?

Pogledaj trenutne ponude na našoj stranici!  Trudimo se uvijek pronaći one poslove za koje imamo podršku na našem jeziku :)

pogledaj ponude!

Hej!

Ja sam Drago, autor svih tekstova na ovoj stranici. Živim u Njemačkoj i sve provjerene informacije pišem za vas na svom Blogu. Ako ste u ovom članku našli informaciju koju ste tražili, podijelite je s prijateljima – sigurno će i njima pomoći :) 

Kliknite ispod:

Pročitaj i ovo:
spajanje porodice Njemačka
DOVEDITE DIJETE U NJEMAČKU

Spajanje porodice može biti naporan proces, ali sa Projektom Njemačka sve ćemo vam uspjeti objasniti. Kako dovesti vaše dijete u Njemačku i još puno toga, saznaj ovdje