ODJAVA IZ NJEMAČKE – KORACI I SAVJETI

Ako ne želite čitati cijeli tekst, kliknite na poglavlje koje vas zanima:

Iako je Njemačka fantastično mjesto za život i rad i pruža mnogo mogućnosti, puno ljudi razmišlja i o napuštanju Njemačke i vraćanju u domovinu. 

Ali odjaviti se iz Njemačke nije tako jednostavno kao samo spakirati kofer, sjesti u auto i uputiti se kući. 

Ovdje stvari jednostavno ne funkcioniraju tako! Sjećate li se sve one administracije i birokracije kroz koju ste morali proći kad ste prvi put stigli ? Sada je vrijeme da sve ponovite, samo obrnutim redom!

Ja sam vam kreirao obvezni popis stvari koje morate napraviti prije odjave iz Njemačke.

Imajte na umu da su otkazni rokovi za ugovore u Njemačkoj obično tri mjeseca – da znate na vrijeme početi pripremati svoj odlazak.

#ostaniznatiželjan i saznaj kako se odjaviti iz Njemačke!

Koga sve moram obavjestiti da napuštam Njemačku?

1.Počnite s vašim poslodavcem!

Ako ste zaposlenik s ugovorom o radu na neodređeno vrijeme, morate svom šefu predati isprintano i potpisano otkazno pismo (Kündigung) 

Da biste naučili kako profesionalno i s poštovanjem dati otkaz u Njemačkoj, svakako pročitajte moj vodič o tome kako dati otkaz u Njemačkoj.

2. Finanzamt

Ako ste  samozaposleni u Njemačkoj, morate odjaviti svoju firmu kod Finanzamta i/ili Gewerbeamta. Obrazac za odjavu možete guglati na web stranici svog grada. Zajedno sa skeniranom osobnom iskaznicom, možete je poslati ovlaštenoj strani putem e-maila.

3. Vaš stanodavac

Standardni njemački ugovori o najmu imaju otkazni rok od tri mjeseca kako bi se stanodavcu omogućilo dovoljno vremena da pronađe novog stanara. Međutim, ako vam stanodavac dopusti da predložite sljedećeg stanara, koji bi se mogao useliti kad se vi planirate iseliti, neki stanodavci mogu prihvatiti kraći otkazni rok, pod uvjetom da će prihvatiti novog stanara kojeg ste predložili – to se zove Nachmieter.

Obavijest o raskidu morate poslati svom stanodavcu  poštom

E-mail, čak i s potpisanim pismom u pdf privitku, zakonski nije dovoljan. Također je važno da sve navedene osobe u ugovoru o najmu moraju potpisati otkaz. Otkazni rok počinje tek datumom primitka. Kako biste dokumentirali datum primitka, možete poslati pismo s potvrdom primitka (Einschreiben Rückschein).

Odjava iz Njemačke – otkažite sve ugovore prije!

Prije odlaska iz Njemačke trebali biste također otkazati svoje ugovore s raznim njemačkim pružateljima usluga.

Otkazni rok će se razlikovati ovisno o vašim ugovorima. Stoga je najbolje sjesti, pregledati različite ugovore i napraviti popis. Možda ćete moći otkazati neke pružatelje usluga klikom na gumb na mreži, dok će za druge možda biti potrebno poslati pismo.

 • Struja:  Obavezno fotografirajte svoje brojilo (Stromzähler) i pošaljite ga kada otkažete ugovor ili na dan iseljenja kako vam zadnji račun ne bi bio preplaćen.
 • Ugovor o kućnom internetu i mobilnom telefonu:  ako je vaš ugovor o internetu ili mobilnom telefonu stariji od 24 mjeseca, možete ih otkazati uz jednomjesečni otkazni rok na mreži, zahvaljujući novim zakonima o potrošačima. Međutim, ako vaš ugovor nije premašio minimalno trajanje ugovora od  24 mjeseca, bit će vam mnogo teže prijevremeno otkazati ugovor.
  Uglavnom morate priložiti dokaz da napuštate zemlju. To može biti potvrda vaše odjave (Abmeldebescheinigung)
  Ukoliko imate prepaid SIM karticu, možete je otkazati do kraja mjeseca.
 • Osiguranja: Pomislili biste da bi se preseljenje smatralo opravdanim razlogom za otkazivanje polica osiguranja sklopljenih u Njemačkoj – razmislite ponovno! Većinu vremena morat ćete slijediti standardnu ​​klauzulu o raskidu ugovora, koja je obično tri mjeseca prije obnove. Pažljivo pogledajte svoje dokumente o policama kako biste provjerili kada biste točno trebali raskinuti svoja osiguranja. 
 • Zdravstveno osiguranje: Ovisno o tome imate li zakonsko ili privatno zdravstveno osiguranje, postoje dva načina da to učinite. Javnim osiguravateljima obično će biti dovoljna kopija potvrde o odjavi kao dokaz da više ne trebate zdravstveno osiguranje .

  Za privatne osiguravatelje to može biti kompliciranije, osobito ako boravite u EU. Bilo je slučajeva u kojima su privatni osiguravatelji odbili raskinuti police bez neke vrste dokaza da trajno napuštate Njemačku (za što Abmeldung očito nije dovoljan). Ako naiđete na bilo kakav problem, svakako se isplati potražiti stručni savjet odvjetnika.

 • Bankovni račun: Najbolje je da svoj bankovni račun ostavite otvorenim samo nekoliko dana prije nego što napustite Njemačku, kako biste omogućili plaćanje svih konačnih izravnih zaduženja bez stresa (npr. polog od stanodavca). Kada dođe vrijeme, zatvaranje vašeg bankovnog računa relativno je jednostavno i može se obaviti osobno na dan (ili putem interneta). Vaša banka će vam isplatiti ili prenijeti konačni saldo i izrezati vašu karticu na licu mjesta – stoga provjerite imate li dovoljno gotovine da pokrijete zadnjih nekoliko sati.

 • Teretana i druga članstva:  Ako ste se učlanili u teretanu, ne zaboravite ju otkazati na vrijeme. Velike su šanse da ćete to morati obaviti putem pisanog pisma. Ako još niste došli do kraja svog ugovora i ne možete ga fleksibilno otkazati, vjerojatno ćete morati predati svoju potvrdu o odjavi kada je dobijete.

odjava iz Njemačke

Odjavite svoju adresu u Njemačkoj!

Anmeldung  je jedan od najvažnijih koraka koje je trebalo poduzeti kada ste tek dolazili u Njemačku da bi postali dio sustava. Pa kada napustite Njemačku, ne želite ostati u sustavu i stoga ćete morati obaviti  Abmeldung. 

Vremenski okvir za odjavu je relativno kratak. U većini gradova možete se odjaviti samo sedam dana prije nego što napustite Njemačku i morate izvršiti Abmeldung najkasnije dva tjedna nakon napuštanja Njemačke.

Ovisno o vašem gradu, obrazac za odjavu možete poslati e-mailom ili poštom u svoju gradsku upravu. Neki čak nude online uslugu; međutim, preporučam da odjavu obavite osobno, slično kao kada ste se registrirali. Najvažnija prednost osobnog odlaska je dobivanje potvrde o odjavi odmah.

Na web-stranici vašeg Bürgeramta pronaći ćete i potreban obrazac koji trebate ispuniti za odjavu.

Što će se dogoditi ako se ne odjavim iz Njemačke?

Po zakonu ste dužni odjaviti se prilikom trajnog odlaska.

Ako to ne učinite, namjerno ili ne, činite prekršaj koji može rezultirati novčanom kaznom do 1 000 €.

I dalje imate prebivalište u Njemačkoj. To bi moglo dovesti do toga da se od vas još uvijek traži da platite porez. Neki pružatelji usluga, poput vašeg zdravstvenog osiguranja, nastavit će vam naplaćivati ​​jer u Njemačkoj po zakonu morate imati zdravstveno osiguranje. I neće vam dopustiti da otkažete policu bez davanja dokaza o novoj polici zdravstvenog osiguranja u Njemačkoj.

 

Prije nego što napustite Njemačku, bilo bi dobro razgovarati s nekim iz Deutsche Rentenversicherung (Njemačko mirovinsko osiguranje) kako biste saznali kakva potraživanja imate u vezi s povratom mirovine (ako se selite izvan EU-a) ili isplate mirovine kada idete u mirovinu. 

Podnesite poreznu prijavu nakon što napustite Njemačku

Hoćete li dobiti povrat poreza kada se zauvijek iselite iz Njemačke, jedno je od najčešćih pitanja iseljenika.

Ne postoji izravni povrat poreza za odlazak iz Njemačke koji se pokreće automatski. Umjesto toga, trebate  podnijeti svoju poreznu prijavu  na početku sljedeće kalendarske godine nakon preseljenja.

Poreznu prijavu možete podnijeti i dobiti iz inozemstva. Konzultacija s ovlaštenim poreznim savjetnikom vjerojatno će vam donijeti maksimalni povrat, a to možete uvijek napraviti preko mojih partnera na ovom linku – PRIJAVA POREZA ONLINE

Nema potrebe vraćati svoju boravišnu dozvolu nakon odjave. Vaša boravišna dozvola u Njemačkoj automatski ističe nakon što napustite Njemačku na više od šest mjeseci. Plava karta EU-a ističe dvanaest mjeseci nakon napuštanja Njemačke.

Ako ste u Njemačkoj živjeli više od 15 godina i imate stalnu boravišnu dozvolu, ona može isteći tek nakon dvanaest mjeseci.

Otići iz Njemačke s neplaćenim računima uopće nije dobra ideja. To vam može uzrokovati financijske, pravne i birokratske probleme, između ostalog.

Privatni vjerovnici, poput telekomunikacijskih tvrtki ili teretana, obično će (ovisno o iznosu) vaš slučaj predati tvrtki za utjerivanje dugova, koja neće tako lako odustati i krenuti za vama u inozemstvo. Naknade takvih tvrtki samo će povećati vaše izvorne neplaćene dugove.

Zakonski vjerovnici, kao što su zdravstveno osiguranje ili druge gradske ili državne službe, nastavit će vam slati podsjetnike za plaćanje i bilježiti vaš dug u vašoj evidenciji.

Kako biste izbjegli bilo kakve posljedice za povratak u Njemačku ili vaš život u novom domu, pobrinite se da svoje račune platite na vrijeme.

OBAVIJEST: Imajte na umu da moji savjeti ne zamjenjuju pravne, porezne ili financijske savjete. Kako biste razjasnili vaša pravna ili financijska pitanja, molim vas da se posavjetujete s odgovarajućim stručnjacima (npr. odvjetnicima, poreznim savjetnicima ili financijskim savjetnicima). Unatoč velikoj pažnji i savjesnom istraživanju, greške se ne mogu isključiti. 

Rad Projekta Njemačka podržavaju sljedeći partneri:

POTPUNO BESPLATNO preuzmi mali, džepni priručnik i budi u korak sa svim novostima i savjetima za uspješan život u Njemačkoj. 

P.S. pretplatnici sve informacije UVIJEK saznaju prvi!