U 5 KORAKA DO NAJBOLJE BANKE U NJEMAČKOJ

Ako ne želite čitati cijeli tekst, kliknite na poglavlje koje vas zanima:

Zanima vas kako otvoriti račun u banci u Njemačkoj? Ili možda niste sigurni da je vaša banka najbolje što ste mogli izabrati? Saznajte kako jednostavno i bez procedure zatvoriti račun u banci i koja je najbolja banka prema mojoj preporuci u nastavku teksta.

#ostaniznatiželjan i saznaj je li tvoj izbor banke  dobar!

Za sve vas koji znate zašto vam je potreban račun u Njemačkoj i kakve banke postoje predlažem da preskoče odmah na 4 kriterija za odabir banke u Njemačkoj. 

Za vas koji ste znatiželjni, slobodno kliknite na dva podnaslova pa pročitajte detalje 🙂

Sve osobe koje dolaze u Njemačku već imaju račune iz država iz kojih dolaze, i postavlja se pitanje: zašto nam je uopće potreban njemački račun?

To je jednostavno zato što vam poslodavac mora isplaćivati plaću na Girokonto, a za to vam je potreban njemački tekući račun. Taj račun dobar je jer je najčešće povezan s karticom s kojom možete obavljati kupovinu, plaćati vaše troškove (većina banaka nudi online bankarstvo), ali sa običnom žiro-karticom ne možete kupovati online – osim ako je ne povežete sa Google ili Apple Pay. 

Filialbank

U tim bankama kao što smo i u našim državama naučili otvarate račune, prebacujete novac, dižete kredite i sve ostalo što vam padne na pamet da možete s novcem raditi. 

Prednost fizičke banke

Imate ih na svakom mjestu, rade od ponedjeljka do petka i broj bankomata i više je nego dovoljan da bi svugdje mogli podići novac.

Mane fizičke banke

Velika mana je da dosta banaka ima radno vrijeme tada kada vi radite, tako da uvijek morate čekati neki poseban dan da bi do banke otišli. Isto tako, ako ne znate njemački možete naletjeti na problem toga da ne razumijete što vam se nudi. 

Direktbank ili Onlinebank

Direktbank ili onlinebank je druga vrsta banke u Njemačkoj. Takve banke su dobre jer sve rješavate preko interneta, telefonski ili poštom. 

Prednost online banke

Najveća prednost je cijena. Čim nema poslovnica, nema toliko osoblja koje se treba plaćati. 

Aplikacije su toliko pojednostavljene da je čak i užitak ići na njih i igrati se raznim mogućnostima koje vam daju.

Isto tako, postupci registracije su uglavnom brzi, pa se u roku 8 minuta mogu riješiti. Naravno, neke fizičke banke, kao što je Commerzbank nude istu opciju. 

Nedostaci online banke

Nedostatak je da nemate nekoga s kim možete razgovarati, osim preko video-poziva. Meni to ne izgleda kao neki nedostatak.

Dosta online banaka nema garanciju da vam novac ostaje na računu ako odu u stečaj.

Drugi nedostatak je da uplatu novca morate vršiti preko drugog računa, jer nemate bankomat ili poslovnicu – alternativno neke banke nude uplatu novca u određenim trgovinama.

4 kriterija za odabir banke u Njemačkoj 

Ja sam prilikom promjene  svoje banke odredio 4 kriterija kojima ću se voditi da bi prebačaj bio uspješan.

1. Žiro kartica ili kreditna kartica? Objasnit ću vam sada koje kartice postoje, da možete izabrati ono što vama treba: Debit kartica (Girokonto) Giro račun je glavna stvar koju morate napraviti kada dođete u Njemačku. Na nju se veže vaša plaća, stoga je dobro izabrati žiro-račun kojim je lako upravljati. Mana ovog računa jest da ne možete plaćati online, na primjer na Amazonu, jer to nije kreditna kartica.
Mnogo banki krenulo je uvoditi NFC plaćanje sa giro-karticama, stoga gledajte koja banka ima digitalnu giro-karticu
Kreditna kartica Kreditne kartice imaju prednost pred žiro karticama jer možete kupovati online. Kreditne kartice u Njemačkoj funkcioniraju na način da imaju određeni limit na mjesečnoj potrošnji. Kartice su uglavnom Visa ili Mastercard. Na kraju mjeseca skida vam se svota koju ste taj mjesec trošili.
Pripazite s karticama koje tako koristite, budući da će vam kamata na minus biti jako velika – to je u Njemačkoj veliki minus
Da se ne bi mislili koliko trošite na svojoj kartici, najbolje vam je uzeti pre-paid kreditnu karticu. To znači da jednostavno prebacujete novac na taj račun i trošite koliko imate. od svih na tržištu, smatram da je Black&White Prepaid Mastercard najbolja opcija. Cijena joj je 89,90 €, ali sa tim dobijete dvije kartice i nemate nikakve godišnje ni mjesečne troškove. Isto tako, neće se od vas tražiti provjera boniteta, takozvana Schufa provjera boniteta. Ovdje pogledajte ponudu – Black&White Prepaid Mastercard Ako pak želite besplatnu kreditnu karticu da s njom možete kupovati online, odabirom na CHECK24 možete pogledati ponude različitih banaka i vidjeti koja vama najviše odgovara
jedina mana je da će vam se ako ste tek došli možda odbiti izdavanje te kartice jer nemate dobar bonitet
Depot konto  Tu vrstu računa možete tražiti ako želite trgovati sa dionicama, tako da možete s računa upravljati gdje novac ide.
u privatnim štednjama već sam pisao, više saznajte OVDJE
2. Troškovi održavanja Prilikom odabira banke bitno vam je znati želite li besplatno održavanje, ili ćete platiti određenoj banci mjesečni dodatak, ali da ste zadovoljni uslugom.
Potražite na stranici za usporedbu koje banke nude besplatan račun, a koje ne – i što sa tim računom dobijete

Zanimljivo je da prilikom predaje poreza u Njemačkoj, porezna uprava vam neovisno o troškovima paušalno priznaje 16 € za vođenje računa!

3. Online bankarstvo ili odlazak u ured

Razmislite dobro prije nego odaberete (ili promijenite banku) želite li rješavati sve online, ili pak volite otići u ured razgovarati sa službenikom. Neki ljudi koji planiraju kupiti nekretninu u Njemačkoj vole imati njihovu banku u fizičkom obliku.

4. Podizanje gotovine

Dobro razmislite koje su mogućnosti podizanja gotovine prilikom odabira banke. Uglavnom fizičke banke imaju veliki izbor bankomata na svakom koraku, pa vam je podizanje gotovine besplatno. Na primjer: 

Sparkasse/Volksbank = 23 200 bankomata

VR Bank = 17 310 bankomata

Commerzbank/Deutsche Bank, Hypo, Postbank= 7000 bankomata

Još par savjeta prilikom podizanja gotovine u Njemačkoj: 

  • ako koristite bankomate drugih banaka, možete platiti do 5 € po podizanju 
  • uglavnom je dnevni limit dizanja novca 1000 € a mjesečni 3000 €
  • imate mogućnost sa nekim bankama dignuti novac u trgovinama (ALDI SÜD, REWE, EDEKA, Kaufland, LIDL)

Najbolja način za odabir tekućeg računa u Njemačkoj

Za vas sam pronašao stranicu za pretragu i usporedbu računa u Njemačkoj. Zove se TARIFCHECK i preko nje možete bez problema pronaći najbolji račun za vas. 

Jako je bitno na jednom mjestu imati usporedbu važnih aspekata kod odabira računa, kao što su naknade za upravljanje računom, kamate na prekoračenje i premije. Na TARIFCHECK ovi aspekti vidljivi su na prvi pogled i izravno se uspoređuju. Zbog toga je veća vjerojatnost da ćete pronaći tekući račun koji zadovoljava vaše potrebe!

U par koraka do otvaranja računa u banci:

Sada ću vam objasniti koliko je zapravo jednostavno otvoriti račun u banci preko stranice za usporedbu: 

1. usporedite pružatelje tekućeg računa

Prije nego se odlučite za jednu ponudu, bitno je napraviti usporedbu nekoliko banaka. Kada se odlučite koji su vam aspekti najbitniji, napravite usporedbu na stranici TARIFCHECK i odaberite banku koja vam najviše odgovara.

U nastavku malo niže imate tablicu bitnih aspekata kod usporedbe tekućih računa

U ovom videu objasnio sam vam KORAK-PO-KORAK kako preko stranice Tarifcheck jednostavno izabrati vaš tekući račun, pa pogledajte:

2. prijavite se za novi tekući račun

Ispunite online prijavu za određenu banku i potpišite je. Onda ovisno o banci možete izvršiti identifikaciju ili odlaskom u poslovnicu sa osobnom iskaznicom/putovnicom ili u slučaju online računa preko Video identifikacije. 

Ovisno koji ste račun odabrali, banka vas može još tražiti i dokaze o plaći, potvrde o školovanju, SHUFA provjeru boniteta…

3. iskoristite prednosti vašeg novog tekućeg računa

po otvorenju računa možete odmah koristiti prednosti vaše nove banke. Isto tako, preko Tarifcheck-a imate u određenim bankama i mogućnost dobivanja bonusa! 

Ako ste tek došli u Njemačku, idući koraci vam nisu bitni: 

4. ovlastite banke za promjenu računa

imate mogućnost ovlastiti banke da naprave promjenu računa. To znači da dajete ovlaštenje novoj banci da automatski preuzme sve informacije sa starog računa, kao što su izravna terećenja za stan, teretanu, plaće i ostali troškovi.

Bitno je pogledati koja banka daje opciju online zamjene računa.

5. zatvorite stari tekući račun

Nemojte odmah zatvarati stari tekući račun, već pričekajte neko vrijeme, da vidite je li sve u redu. Ako su svi trajni nalozi i uplate na novom računu, tada možete zatvoriti vaš stari račun. Neke banke nude automatsko zatvaranje starog računa, a neke ne. 

Ako nemate mogućnost automatskog zatvaranja računa, koristite3 otkazno pismo u mom primjeru i pošaljite ga svojoj banci. Primer preuzmite ovdje – otkazno pismo PRIMJER

Uglavnom vam se otkazni rok računa u periodu od 2 tjedna od početka mjeseca. 

Ovdje imate popis bitnih aspekata pri odabiru vašeg tekućeg računa, pa kliknite na određeni aspekt za pojašnjenje: 

Koliko bankomata ima banka? Jesu li podizanja novca besplatna ili plaćate naknadu? Možete li podići novac u trgovinama?

gdje možete položiti novac? Postoji li naplata od banke?

neke banke naplaćuju vođenje računa, dok neke ne. Isto tako, neke imaju besplatno vođenje računa ako imate minimalnu uplatu (uglavnom 700€)

uglavnom su žiro kartice besplatne, ali neke banke naplaćuju za njih naknadu

ponekad imate pravo na besplatnu kreditnu karticu, dok neke financijske institucije mogu ponuditi kreditnu karticu uz naplatu

bonusi mogu ići u troznamenkastom rangu. Obratite pozornost ipak da bonusi uvijek dolaze uz određene uvjete. 

dosta financijskih institucija daje mogućnost plaćanja preko NFC-a, zapravo preko Google/Apple Pay-a 

Ako je to nešto što vam treba, pogledajte na stranici za usporedbu!

Želite već danas pogledati opcije koje vas zanimaju? Kliknite na dugme ispod i pogledajte koje ponude su najbolje za VAS!

Može li se imati račun u više banaka?

Ako smatrate da određene banke imaju bolje uvjete za neke druge usluge, možete se odlučiti otvoriti različite račune u različitim bankama. Prijenos novca s jednog računa na drugi je besplatan. 

Osobe kad tek dođu u Njemačku, ne žele puno komplicirati s bankama, pa drže sve svoje usluge na jednoj. Tako sam i ja. Ali onda sam se odlučio prvo promijeniti jednu banku s drugom, a onda otvoriti dva posebna računa. 

Budući da imam mali obrt, odlučio sam troškove za njega imati sa online bankom, a svoje “obične” troškove držati na računu fizičke banke.

Zaključak

Evo, nadam se da sam uspio detaljno objasniti na što treba paziti kada otvarate račun u banci u Njemačkoj. Mnogo nas po dolasku u Njemačku jednostavno nije razmišljalo o prednostima i manama pojedinih banaka, srećom mnoge nude automatsku i jednostavnu zamjenu računa.

Kada sam krenuo sa pisanjem ove teme, iskreno sam sam sebi pomogao jer sam tek tada vidio koje su prednosti određenih banaka.

Ako već imate račun, dobro razmislite je li ponuda koju sada trenutno imate za vas dobra.

#ostaniznatiželjan i pametno odaberi svoju banku!

Affiliate Disclaimer: Bok! Samo vas želim obavijestiti da ako klikom preko moga linka obavite kupovinu jedne od usluga koju predlažem, ja dobivam malu proviziju. Za vas ponuda ostaje potpuno ista, bez skrivenih troškova, a meni pomaže da održim stranicu zdravom i uvijek punom korisnih informacija 🙂

OBAVIJEST: Imajte na umu da moji savjeti ne zamjenjuju pravne, porezne ili financijske savjete. Kako biste razjasnili vaša pravna ili financijska pitanja, molim vas da se posavjetujete s odgovarajućim stručnjacima (npr. odvjetnicima, poreznim savjetnicima ili financijskim savjetnicima). Unatoč velikoj pažnji i savjesnom istraživanju, greške se ne mogu isključiti. 

Rad Projekta Njemačka podržavaju sljedeći partneri:

POTPUNO BESPLATNO preuzmi mali, džepni priručnik i budi u korak sa svim novostima i savjetima za uspješan život u Njemačkoj. 

P.S. pretplatnici sve informacije UVIJEK saznaju prvi!