KAKO ODABRATI NAJBOLJU BANKU U NJEMAČKOJ?

Ako ne želite čitati cijeli tekst, kliknite na poglavlje koje vas zanima:

Zanima vas kako otvoriti račun u banci u Njemačkoj? Ili možda niste sigurni da je vaša banka najbolje što ste mogli izabrati? Saznajte kako jednostavno i bez procedure zatvoriti račun u banci i koja je najbolja banka prema mojoj preporuci u nastavku teksta.

#ostaniznatiželjan i saznaj je li tvoj izbor banke  dobar!

Za sve vas koji znate zašto vam je potreban račun u Njemačkoj i kakve banke postoje predlažem da preskoče odmah na 4 kriterija za odabir banke u Njemačkoj. 

Za vas koji ste znatiželjni, slobodno kliknite na dva podnaslova pa pročitajte detalje 🙂

Sve osobe koje dolaze u Njemačku već imaju račune iz država iz kojih dolaze, i postavlja se pitanje: zašto nam je uopće potreban njemački račun?

To je jednostavno zato što vam poslodavac mora isplaćivati plaću na Girokonto, a za to vam je potreban njemački tekući račun. Taj račun dobar je jer je najčešće povezan s karticom s kojom možete obavljati kupovinu, plaćati vaše troškove (većina banaka nudi online bankarstvo), ali sa običnom žiro-karticom ne možete kupovati online – osim ako je ne povežete sa Google ili Apple Pay. 

Filialbank

U tim bankama kao što smo i u našim državama naučili otvarate račune, prebacujete novac, dižete kredite i sve ostalo što vam padne na pamet da možete s novcem raditi. 

Prednost fizičke banke

Imate ih na svakom mjestu, rade od ponedjeljka do petka i broj bankomata i više je nego dovoljan da bi svugdje mogli podići novac.

Mane fizičke banke

Velika mana je da dosta banaka ima radno vrijeme tada kada vi radite, tako da uvijek morate čekati neki poseban dan da bi do banke otišli. Isto tako, ako ne znate njemački možete naletjeti na problem toga da ne razumijete što vam se nudi. 

Direktbank ili Onlinebank

Direktbank ili onlinebank je druga vrsta banke u Njemačkoj. Takve banke su dobre jer sve rješavate preko interneta, telefonski ili poštom. 

Prednost online banke

Najveća prednost je cijena. Čim nema poslovnica, nema toliko osoblja koje se treba plaćati. 

Aplikacije su toliko pojednostavljene da je čak i užitak ići na njih i igrati se raznim mogućnostima koje vam daju.

Isto tako, postupci registracije su uglavnom brzi, pa se u roku 8 minuta mogu riješiti. Naravno, neke fizičke banke, kao što je Commerzbank nude istu opciju. 

Nedostaci online banke

Nedostatak je da nemate nekoga s kim možete razgovarati, osim preko video-poziva. Meni to ne izgleda kao neki nedostatak.

Dosta online banaka nema garanciju da vam novac ostaje na računu ako odu u stečaj.

Drugi nedostatak je da uplatu novca morate vršiti preko drugog računa, jer nemate bankomat ili poslovnicu – alternativno neke banke nude uplatu novca u određenim trgovinama.

4 kriterija za odabir banke u Njemačkoj 

Ja sam prilikom promjene  svoje banke odredio 4 kriterija kojima ću se voditi da bi prebačaj bio uspješan.DKB-Cash: Das kostenlose Internet-Konto

1. Žiro kartica ili kreditna kartica?

Objasnit ću vam sada koje kartice postoje, da možete izabrati ono što vama treba:

Debit kartica (Girokonto)

Giro račun je glavna stvar koju morate napraviti kada dođete u Njemačku. Na nju se veže vaša plaća, stoga je dobro izabrati žiro-račun kojim je lako upravljati.

Mana ovog računa jest da ne možete plaćati online, na primjer na Amazonu, jer to nije kreditna kartica.

DKB banka daje vam mogućnost da račun povežete s Google (Apple) Payom i plaćate online

Kreditna kartica

Kreditne kartice imaju prednost pred žiro karticama jer možete kupovati online.

Kreditne kartice u Njemačkoj funkcioniraju na način da imaju određeni limit na mjesečnoj potrošnji. Kartice su uglavnom Visa ili Mastercard. Na kraju mjeseca skida vam se svota koju ste taj mjesec trošili.

Pripazite s karticama koje tako koristite, budući da će vam kamata na minus biti jako velika – to je u Njemačkoj veliki minus

Da se ne bi mislili koliko trošite na svojoj kartici, najbolje vam je uzeti pre-paid kreditnu karticu.

To znači da jednostavno prebacujete novac na taj račun i trošite koliko imate. od svih na tržištu, smatram da je Black&White Prepaid Mastercard najbolja opcija. Cijena joj je 89,90 €, ali sa tim dobijete dvije kartice i nemate nikakve godišnje ni mjesečne troškove. Isto tako, neće se od vas tražiti provjera boniteta, takozvana Schufa provjera boniteta.

Ovdje pogledajte ponudu – Black&White Prepaid Mastercard

Ako pak želite besplatnu kreditnu karticu da s njom možete kupovati online, odabirom DKB cash besplatnog žiro računa dobijete i besplatnu VISA kreditnu karticu.

jedina mana je da će vam se ako ste tek došli možda odbiti izdavanje te kartice jer nemate dobar bonitet

DKB-VISA-Card 180x114

Depot konto 

Tu vrstu računa možete tražiti ako želite trgovati sa dionicama, tako da možete s računa upravljati gdje novac ide.

DKB banka vam ima opciju otvaranja Depot konta automatski kada otvarate njihov besplatni žiro račun

2. Troškovi održavanja

Prilikom odabira banke bitno vam je znati želite li besplatno održavanje, ili ćete platiti određenoj banci mjesečni dodatak, ali da ste zadovoljni uslugom.

Ja na svojoj kartici DKB ne plaćam nikakve troškove za održavanje računa.

DKB-Cash: Das kostenlose Internet-Konto

Zanimljivo je da prilikom predaje poreza u Njemačkoj, porezna uprava vam neovisno o troškovima paušalno priznaje 16 € za vođenje računa!

3. Online bankarstvo ili odlazak u ured

Razmislite dobro prije nego odaberete (ili promijenite banku) želite li rješavati sve online, ili pak volite otići u ured razgovarati sa službenikom.

4. Podizanje gotovine

Dobro razmislite koje su mogućnosti podizanja gotovine prilikom odabira banke. Uglavnom fizičke banke imaju veliki izbor bankomata na svakom koraku, pa vam je podizanje gotovine besplatno.

DKB banka daje vam mogućnost podizanja gotovine na bilo kojem bankomatu bilo gdje u svijetu bez ikakvih troškova pod uvjetom da podižete minimalno 50 €!

Najbolja banka u Njemačkoj

Mislim da već znate koju ću banku spomenuti. To je DKB. Da ne ispadne da je hvalim samo ja, časopis Money uvrstio ju je u jednu od najboljih banaka u Njemačkoj!Focus Money - Testsieger Girokonto 2019

DBK je uvijek promatrao potrebe modernih potrošača, pogotovo jer online banke nude kvalitetne usluge za manju cijenu, pa je dao mogućnost otvaranja besplatnog računa (dok god imate minimalno 700 € mjesečnih primanja – što svatko zaposlen ima). Za provjeru prednosti i mana kliknite na ikonu:

  • Besplatan žiro račun
  • besplatna žiro kartica, besplatna VISA kreditna kartica 
  • mogućnost bezkontaktnog plaćanja s obje kartice (Apple Pay, Google Pay)
  • besplatno podizanje novca sa VISA kreditnom karticom bilo gdje u svijetu!
  • besplatno stavljanje novca na račun u trgovinama REWE, Penny, Rossmann, dm
  • otvaranje računa potpuno online u roku od 15 minuta!
  • ako imate manje od 700€ mjesečnih primanja nakon prvih 12 mjeseci, naplaćuje vam se provizija od 1,75% na svako podizanje gotovine 
  • ako ste tek došli u Njemačku, možda nećete imati mogućnost ulaziti u minus s kreditnom karticom 
  • 2 tjedna potrebno je da dođu kartice i da se možete služiti računom!

Otvorite danas vaš račun u DBK putem online prijavnice dolje! CIjeli postupak traje 15 minuta, a jedino što vam je potrebno jest osobna iskaznica da se možete identificirati preko video poziva. Što čekate? Prestanite plaćati vođenje računa u drugim bankama kada vam DBK nudi besplatnu opciju!

Klikni na dugme i otvori svoj prvi besplatni DBK račun!

Može li se imati račun u više banaka?

Ako smatrate da određene banke imaju bolje uvjete za neke druge usluge, možete se odlučiti otvoriti različite račune u različitim bankama. Prijenos novca s jednog računa na drugi je besplatan. 

Osobe kad tek dođu u Njemačku, ne žele puno komplicirati s bankama, pa drže sve svoje usluge na jednoj. Tako sam i ja. Ali onda sam se odlučio prvo promijeniti jednu banku s drugom, a onda otvoriti dva posebna računa. 

Budući da imam mali obrt, odlučio sam troškove za njega imati sa online bankom, a svoje “obične” troškove držati na računu fizičke banke.

Kako zatvoriti račun u banci?

Ako živite već duže vremena u Njemačkoj, i smatrate da ste našli bolju uslugu u drugoj banci, potrebno vam je zatvoriti račun u banci. 

Račun zatvarate na način da šaljete poštom vašu pisanu izjavu da želite zatvoriti račun u najkraćem ugovorno potpisanom roku (to uglavnom bude 2 tjedna ili na kraju sljedećeg mjeseca, slično kao i kad dajete otkaz poslodavcu).

Prije sam objašnjavao kompletan proces na dugo i na široko, ali i sam znam koliko je naporno popunjavati te obrasce i misliti se jeste li sve dobro napravili. Srećom postoje jednostavnije opcije, a to je automatski prebačaj na drugu banku.

otvaranje računa u banci u Njemačkoj

izvor: DBK

DBK daje mogućnost zatvaranja vašeg starog računa preko njihove internet stranice  – i to u samo 10 minuta! jedino što vam je potrebno je vaš Legitimation-ID i vaš online PIN. To unesete na stranicu kada želite zatvoriti račun, potpišete preko mobitela, i oni odrade kompletan proces zatvaranja i prebacivanja sredstava.

Zaključak

Evo, nadam se da sam uspio detaljno objasniti na što treba paziti kada otvarate račun u banci u Njemačkoj. Mnogo nas po dolasku u Njemačku jednostavno nije razmišljalo o prednostima i manama pojedinih banaka, srećom mnoge nude automatsku i jednostavnu zamjenu računa. 

kada sam krenuo sa pisanjem ove teme, iskreno sam sam sebi pomogao jer sam tek tada vidio koje su prednosti određenih banaka. 

Ako već imate račun, dobro razmislite je li ponuda koju sada trenutno imate za vas dobra.

#ostaniznatiželjan i pametno odaberi svoju banku!

Affiliate Disclaimer: Bok! Samo vas želim obavijestiti da ako klikom preko moga linka obavite kupovinu jedne od usluga koju predlažem, ja dobivam malu proviziju. Za vas ponuda ostaje potpuno ista, bez skrivenih troškova, a meni pomaže da održim stranicu zdravom i uvijek punom korisnih informacija 🙂

Tražiš posao u Njemačkoj?

Pogledaj trenutne ponude na našoj stranici!  Trudimo se uvijek pronaći one poslove za koje imamo podršku na našem jeziku :)

pogledaj ponude!

Hej!

Ja sam Drago, autor svih tekstova na ovoj stranici. Živim u Njemačkoj i sve provjerene informacije pišem za vas na svom Blogu. Ako ste u ovom članku našli informaciju koju ste tražili, podijelite je s prijateljima – sigurno će i njima pomoći :) 

Kliknite ispod:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Pročitaj i ovo: