KORAK PO KORAK REGISTRACIJA GEWERBE U NJEMAČKOJ

Ako ne želite čitati cijeli tekst, kliknite na poglavlje koje vas zanima:

Osnivanje vlastite tvrtke zahtijeva ne samo hrabrost i dobru ideju, već i dobro promišljeno planiranje i organizaciju. Jedan od najvažnijih koraka u fazi pokretanja je registracija Gewerbe u Njemačkoj.

U ovom dijelu objasniti ću vam kako prijaviti obrt, tko ga treba prijaviti, kako teče cijeli proces, možete li to obaviti online i koje posebnosti uzeti u obzir. 

#ostaniznatiželjan i postani poduzetan! 

Tko mora registrirati Gewerbe u Njemačkoj i tko plaća Gewerbesteuer?

Tko god u Njemačkoj krene u poslovanje i za to želi naplatiti za svoju uslugu i/ili proizvod, mora registrirati svoj Gewerbe (obrt). To znači da tek kada dobijete potvrdu da ste otvorili obrt imate pravo izdavati svoje račune. 

Evo odmah i ovih dosadnih poreza. Tko god ima Gewerbe, mora plaćati Gewerbesteuer. Ali on se plaća tek vaša primanja od Gewerbe budu veća od 24 000 € godišnje. 

Nemojte se obeshrabriti ovom činjenicom, svi koji imaju Gewerbe poreze smatraju samo jednom malom preprekom. Ako zaradiš preko 24 000 € godišnje, onda znaš da si sposoban zaraditi i puno više za pokriti troškove 🙂

Tko ne mora registrirati Gewerbe u Njemačkoj?

Freiberufleri. To su pojednostavljeno rečeno doktori, umjetnici, novinari, odvjetnici, kao i osobe koje se bave djelatnostima iz primarnog sektora, dakle osobe koje obrađuju vrtove, vinograde, šume…

Naravno, za biti Freiberufler morate predati vašu kvalifikaciju na nostrifikaciju da vas se može tako i okarakterizirati.

Registracija Gewerbe kao stranac u Njemačkoj

Uz normalna pravila da morate biti punoljetni i poslovno sposobni za obavljanje vaše djelatnosti, isto tako morate, ovisno o vrsti obrta priložiti i dokaz o određenoj kvalifikaciji (na primjer za otvaranje ambulanten Pflegediensta morate imati potvrdu da ste završili PDL, ili za električarske radove trebate majstorski ispit i upis u obrtničkoj komori).

Još jedna bitna stvar je: ako dolazite iz ne-EU zemalja (BiH, Srbija, Crna Gora, Makedonija), morate imati na vašoj boravišnoj dozvoli potvrdu da možete otvoriti Gewerbe (većinom osobe koje imaju stalne papire u Njemačkoj to mogu). 

Troškovi registracije Gewerbe u Njemačkoj

Troškovi su između 20 i 60 €, a to ovisi o tome gdje otvarate vaš Gewerbe

Meni je u Erlangen-Höchstadtu bilo 26 € kada sam otvarao, ali i da moram platiti 60 € ne bi mi bio problem, pogotovo jer se to navodi kao trošak poslovanja. 

Uz to možete imati naknade za izdavanje određenih potvrda, prijave u obrtničkim komorama, policijska potvrda o nekažnjavanju (13€)…

Uglavnom vam treba 2 do 4 tjedna da bi vaša registracija bila uspješna, a sada ću vam KORAK PO KORAK objasniti na koji način sve ovo o čemu pričamo napraviti, i što vas još čeka nakon što predate papire za registraciju Gewerbe u Njemačkoj. 

5 koraka za uspješnu registraciju obrta (Gewerbe) u Njemačkoj

Iako se registracija Gewerbe u Njemačkoj može napraviti osobno ili online (ovisno o tome što vaša općina daje za mogućnost) postoje i neki koraci nakon toga, pa da ne bi slučajno došli u situaciju da kršite zakon, dobro ih je pogledati:

prvi korak – priprema papira

Za otvaranje i registraciju obrta vam treba osobna ili putovnica kao i odgovarajući Meldebescheinigung, pa provjerite u svom registratoru gdje ste ga zakopali. Za osobe iz ne-EU zemalja, potrebno je i na boravišnoj dozvoli pisati da možete raditi samostalnu djelatnost. 

Isto tako, ako radite djelatnost za koju su potrebne ostale dozvole (o njima sam prije pričao), morate ih sa sobom imati (majstorski ispit, potvrda o zdravstvenom stanju, potvrda o nekažnjavanju…)

Ako ne znate koji su dokumenti potrebni za vašu branšu, najbolje je gledati na stranicama vašeg ureda u općini gdje prijavljujete Gewerbe.

Sve ovo možete obaviti i online. Ja sam svoj Meldebescheinigung poslao skupa sa kopijom osobne prilikom online prijave i nije bilo problema 🙂

drugi korak – Ispuniti Anmeldeformular za Gewerbe u Njemačkoj

Ispunjavanje formulara obavlja se osobno ili online, ovisno o tome gdje ga ispunjavate. Formular ima samo jednu stranicu sa dvije strane i jako ga je jednostavno ispuniti. Bitno je staviti vaše osobne podatke, kako će se zvati obrt, otvarate li “sa strane” ili vam je to primarni posao, i isto tako kojim ćete se uslugama baviti. 

Evo primjera formulara: 

formular možete preuzeti na gewerbeanmeldung.de

Ja sam to obavljao online, samo sam ispunio u pdf-u formular i dokumente slikao i poslao ih u privitku maila. Prednost je ta što mogu od kuće tako prijaviti Gewerbe bez da radim termine. 

S druge pak strane, prednost odlaska na termin je ta da vam tamo mogu pomoći ispuniti formular da ne bi  imali nikakvih grešaka. To je meni bilo usper kada sam morao neke stvari mijenjati, pa mi je gospođa u uredu sve objasnila. 

treći korak – ispuniti upitnik od FInanzamt-a (Fragebogen zur steuerlichen Erfassung)

Mjesec dana nakon prijave vašeg Gewerbe, doći će vam obavijest o tome da morate ispuniti ovaj upitnik od Finanzamta.Taj upitnik sam ja ispunio preko ELSTER portala(to je portal za online komunikaciju sa Finanzamt-om, i stvarno je super). 

Ovaj dio je presudan, jer u tom upitniku možete odabrati Kleinunternehmerregelung i zapravo imati posao u kojem ne morate plaćati PDV iliti Umsatzsteuer. Upitnik je stvarno dosadan i izgleda dug, ali ne morate ispunjavati sva polja (barem ja nisam trebao). 

U upitniku vas pitaju koliko planirate zaraditi ove godine i sljedeće godine, tako da znaju hoće li vam poslati Steuernummer ili Umsatzsteuer-ID. 

To je onaj broj koji vam mora stajati na računu u Njemačkoj. Za sve osobe koje izdaju račune van Njemačke, njima treba stajati Umsatzsteuer-ID (USt-Id). 

Ja sam kao Kleinunternehmer dobio Steuernummer, ali sam zatražio i USt-Id jer imam partnere s kojima radim, a oni su van Njemačke, pa mi je taj broj trebao za račune.  

četvrti korak – prijavite se u IHK/HWK

Ovisno o tome kojoj branši pripadate kao obrtnik, dobit ćete upitnik od IHK/HWK u kojem morate ispuniti podatke o vašem obrtu, kao i prognozu vaših očekivanih primanja. 

Ovaj dio je obavezan, ali dobra stvar je da je dosta obrtnika u Njemačkoj oslobođeno plaćanja ikakve članarine zbog malih prihoda koje ostvaruju, zbog toga uvijek ostavite točne podatke. 

Meni IHK svaki mjesec šalje jedan dobar magazin u kojem mogu vidjeti što se sve u mom okruženju događa. Za druge stvari mi nisu trebali, ali dobro je znati da imamo komoru koja je za nas zadužena. 

peti korak – kontakt s Berufsgenossenschaft u Njemačkoj

Ovo isto ovisi o tome kojoj branši pripadate, ali prijava je obavezna – jer se njima obraćate ako kojim slučajem dođe do ozljede na radu. Vaš Gewerbeamt će svakako slati obavijest određenoj ustanovi za zakonsku zaštitu od ozljede na radu. 

Ovaj dio svatko mora shvatiti ozbiljno, pogotovo ako ima radnike koji rade za njega. Svi oni moraju biti tamo prijavljeni, jer dogodi li se nešto na poslu, a nisu prijavljeni – eto problema! 

dodatni koraci

Iako je ovo 5 koraka koje SVATKO treba proći, dodat ću još par njih koje ćete možda imati: 

  • ako planirate imati radnike koji rade za vas, morat ćete dobiti Betriebsnummer od vašeg Bundesagentur für Arbeit, jer pomoću tog broja morate prijaviti vaše radnike na zdravstveno i socijalno osiguranje u Njemačkoj 
  • ako ste obrtnik koji treba potrebne dozvole za obavljanje posla, onda morate predavati i dokumentaciju u obrtnički registar da bi mogli dobiti licencu. To je na primjer majstorski ispit za električara

Posljednje riječi

Otvaranje obrta u Njemačkoj stvarno nije težak proces, pogotovo ako pazite na korake koje trebate ispuniti. Ako ste kojim slučajem propustili neki rok, onda stvarno nije problem pod uvjetom da kontaktirate određenu ustanovu i date opravdani razlog. Za nas strance stvarno dobar razlog može biti jezik i integracijski problemi. 

Bitno je samo da namjerno ne izbjegavate obavljanje ovih stvari, jer nitko tko je poduzetnik ne želi sam sebi stajati na putu 🙂

Rad Projekta Njemačka podržavaju sljedeći partneri:

Hej!

Ja sam Drago, autor svih tekstova na ovoj stranici. Živim u Njemačkoj i sve provjerene informacije pišem za vas
na svom Blogu. Ako ste u ovom članku našli informaciju koju ste tražili, podijelite je s prijateljima – sigurno
će i njima pomoći :) Kliknite ispod:

POTPUNO BESPLATNO preuzmi mali, džepni priručnik i budi u korak sa svim novostima i savjetima za uspješan život u Njemačkoj. 

P.S. pretplatnici sve informacije UVIJEK saznaju prvi!