ŠTO NAM NUDI ZAVOD ZA ZAPOŠLJAVANJE U NJEMAČKOJ

Što nam sve zavod za zapošljavanje u Njemačkoj može ponuditi? Kakve su njegove usluge? Kako da iskoristimo naše zakonsko pravo korištenja zavoda za zapošljavanje kad već uplaćujemo novac za Arbeitslosenversicherung?

#ostaniznatiželjan i saznaj kako nam Arbeitsamt može pomoći!

Što je to Arbeitsamt?

Najjednostavnije rečeno, Arbeitsamt je zavod za zapošljavanje u Njemačkoj vođen od savezne republike, a službeno ime mu je Bundesagentur für Arbeit. 

To je javni servis koji spaja poslodavce i tražitelje posla i nudi pomoć pri izboru profesionalne karijere. Jedna od odličnih stvari zavoda je njihov portal za poslove (Jobbörse). 

Problem sa Jobbörse je taj što, iako imate opciju pretrage na engleskom jeziku, svejedno vam je potreban njemački jezik pri unošenju informacija.

Osim Jobbörse, u prijašnjim tekstovima spominjem kako pronaći sam posao i kako da posao pronađe vas.

Koje usluge nudi Arbeitsamt (zavod za zapošljavanje)?

Prije nego što zatražite bilo koju od usluga Arbeitsamt-a, bitno je prvotno se registrirati u jednom od ureda, kojih ima u svakom gradu. 

Usluge koje zavod za zapošljavanje u Njemačkoj nudi za strance najčešće se vrti oko 4 situacije: 

 • po dolasku u Njemačku, prilikom potrage za posao – prijavljujete se na zavod da bi dobili savjete u zaposlenju i da bi mogli koristiti njihove usluge 
 • kada znate da će vaše zaposlenje završiti za 3 mjeseca – morate se prijaviti na zavod, da bi imali prava koja vam pripadaju (više o novcu za nezaposlene niže u tekstu)
 • ako dobijete otkaz u Njemačkoj – ako ste radili posao u kojem ste plaćali socijalno osiguranje i osiguranje za nezaposlenost (svaki posao sa minimalno 15 sati tjedno kojem vam se odbija od plaće, izuzevši različite oblike Minijob-a), imate pravo na novac za nezaposlene (detalji niže)
 • kada vam treba savjetovanje za nostrifikaciju diplome zavod za zapošljavanje nudi vam usluge savjetovanja u vezi priznavanja vaše diplome, i to savjetovanje pokriveno je troškovima koje uplaćujete preko vaše plaće

Što kada dođemo u Njemačku?

Kada tek dođemo u Njemačku, pametno je prijaviti se na zavod za zapošljavanje jer tako možemo koristiti njihove usluge. Prijavimo se kao tražitelji posla i tada nam Arbeitsamt omogućava da se prijavimo na njihov portal za traženje posla.

Postoje 3 usluge koje možete odabrati (preuzeto od zavoda za zapošljavanje 14.02.2021.), a to su

 • tražite savjete
 • tražite posao
 • ako ste nezaposleni

Tražitelji savjeta

Su sve osobe koje žele u startu odmah krenuti svježe. Možete tražiti savjete da vidite kakvo je stanje sa vašim vještinama i tržištu rada a savjeti koje vam daju su: u vezi izbora vaše karijere, ako vam treba pomoć prilikom prijave za posao, ako niste sigurni koja je karijera za vas dobra, ako imate problem vratiti se na tržište rada.

Osobe koje se prijave kao tražitelji savjeta nisu prijavljeni kao nezaposleni. Ja sam prilikom dolaska u Njemačku 2018. godine odmah išao na zavod da se raspitam o svojim mogućnostima. Iako nisam znao njemački jezik, osoblje mi je ljubazno pomoglo na engleskom.

Tražitelji posla

Osobe koje traže posao u Njemačkoj (dakle, svi) kada dođu imaju izbor prijaviti se kao tražitelji posla

Nezaposleni

To su sve osobe koje su već prijavljene na zavodu i traže posao koji je minimalno 15 sati tjedno (Minijob se ne računa). Bitno je da ste već prijavljeni na zavod od prije.

Obavezni dokumenti su: ime i prezime, adresa (nakon što prijavite boravak u Njemačkoj), viza ili boravišna dozvola ako ste van EU, datum rođenja i vaš životopis na njemačkom (saznaj kako ga napisati ovdje) . Tada ćete dobiti upitnik koji trebate ispuniti, većinom poštom i šaljete ga nazad zavodu da, kada budete imali sastanak vaš savjetnik bude spreman za vas

Kontaktirati ih možete na besplatni telefon (0800 4 5555 00) ili posjetite stranicu vašeg zavoda na internetu.

Kako zavod pomaže sa nostrifikacijom?

Zavod pomaže sa nostrifikacijom na način da vam daje savjete što vam je potrebno za što uspješniji proces, da vam priznanje ne bi dugo trajalo. Detaljnije sam pisao ovdje

A što je s novcem za nezaposlene?

Tko ima pravo na novac za nezaposlene (Arbeitslosengeld 1)?

Ako se nađete u situaciji da izgubite posao, ili vam prijeti ne produživanje ugovora, zavod za zapošljavanje u Njemačkoj dolazi vam u pomoć u vidu novca za nezaposlene. 

Tko uopće ima pravo na novac za nezaposlene?

Pravo na novac za nezaposlene imaju osobe koje su uplaćivale doprinose od svoje plaće na poslu koji je trajao minimalno 15 sati tjedno (te radile minimalno 12 mjeseci od 30 (bolovanje i roditeljski dopust se ne računaju)

Uzmite u obzir da ako date otkaz poslodavcu u Njemačkoj , najčešće vam novac za nezaposlene neće biti odobren. 

Ako odbijete poslovne ponude ili treninge i usavršavanja,  primanja vam se mogu smanjiti, ili čak ukinuti. 

Možemo li prebaciti novac za nezaposlene iz naše države u Njemačku?

Ako ste kojim slučajem radili u jednoj od EU država (ili Švicarskoj) i ostvarili ste pravo na novac za nezaposlene, taj novac može vam se uplaćivati preko njemačkog zavoda iduća 3 mjeseca (ovisno o državi u kojoj ste radili)

U pravilu morate biti 4 tjedna nezaposleni u državi u kojoj ste radili, pa onda prilikom dolaska u Njemačku izvaditi obrazac PD U2, te se sa njim prijaviti na zavod u roku 7 dana.

zavod za zapošljavanje Njemačka

Kako se prijaviti na Arbeitslosengeld 1 i koliko novca očekivati?

Da bi mogli dobiti novac za nezaposlene (Arbeitslosengeld 1) morate se: 

 • prijaviti kao tražitelj posla – ako znate 3 mjeseca prije da vam se neće produžiti ugovor, ili da ćete dobiti otkaz , morate se prijaviti na zavod. Ako pak dobijete otkaz nenadano, tada se u roku 3 dana morate prijaviti  (0800 455500)
 • prijaviti se uživo – najkasnije nakon što vam završi radni odnos morate se uživo prijaviti kao nezaposlen (ponijeti osobnu, potvrdu o prijavi na zavod, vizu ili boravišnu dozvolu za državljane van EU, vaš životopis i potvrdu o prestanku zaposlenja 
 • morate ispuniti obrazac za Arbeitslosengeld 1  (na njemačkom jeziku – kako naučiti njemački?)

Očekujte da ćete dobivati 60% vaše prosječne plaće u zadanom periodu (67% ako imate djecu), a od toga će vam se oduzimati zdravstveno osiguranje, mirovinsko osiguranje, osiguranje za nezaposlene, Pflegeversicherung i porezi. Računajte da ćete moći predati i zahtjev za povrat poreza kada primate novac za nezaposlene.

Ako naš vodoinstalater Ivan (iz priče o prosječnoj plaću u Njemačkoj) završi na zavodu za zapošljavanje, ovoliko će novca dobiti (podsjetimo se, plaća mu je bila 3136 €, on nema djece i porezna klasa 3 je):

STAVKE U PLAĆIMJESEČNA RAZINA
bruto plaća1882 €
Solidaritätszuschlagnema
Kirchensteuer 0 €
Lohnsteuer 0 €
Sveukupno porezi  0 €
Rentenversicherung 174,93 €
Arbeitslosenversicherung22,57 €
Krankenversicherung147,66 €
Pflegeversicherung 33,39
sveukupno socijalna davanja378,55 €
neto plaća 1502,45 €

budući da je naš Ivan u Steuerklasse 3, nije morao plaćati poreze na ovu plaću. Da je kojim slučajem bio u poreznoj klasi 1, primanja bi mu bila umanjena za 150 € poreza (izvor računalo za plaću )

Ovdje vam se nalazi tablica da znate koliko dugo Ivan može taj novac dobivati (a i koliko dugo vi možete taj novac dobivati):

Mjeseci rada starosni minimum mjeseci primanja novca 
12 6
16
20– 10 
24 12 
30 5015
365518
485824

Kako izgleda socijalna pomoć u Njemačkoj – Hartz IV?

Ako kojim slučajem ne možete dobiti novac za nezaposlene (Arbeitslosengeld 1) ili ako ne možete sa svojim primanjima omogućiti dostojan život sebi i svojoj obitelji, tada imate pravo na Hartz IV, vrstu socijalne pomoći.

 Taj novac se daje i kao dodatak onim osobama koje zarađuju jako malu plaću. 

Takvu vrstu socijalne pomoći dobivate u slučaju da ste minimalno 15 godina stari, a maksimalno do propisanih godina za odlazak u mirovinu, da možete raditi barem 3 sata tjedno po “normalnim uvjetima”, ako ne možete zaraditi dovoljno za sebe i svoju obitelj. 

Primanje ovakve vrste pomoći obvezuje vas da krenete u program integracije te da vas se što prije vrati na radno mjesto, što uključuje usavršavanja i poslovne prilike. 

Ako odbijete poslovne ponude ili treninge i usavršavanja,  primanja vam se mogu smanjiti, ili čak ukinuti. 

Kako se prijaviti na Arbeitslosengeld 2 i koliko novca očekivati?

Prijava na ovu vrstu socijalne pomoći moguća je jedino ako ste se već pokušali prijaviti za Kindergeld, prijevremenu mirovinu, dugotrajno bolovanje, Wohngeld, Mutterschaftsgeld ili Elterngeld. 

Ako ste iskoristili sve ove resurse i opet ne možete pokriti osnovne troškove rada se možete prijavit ina socijalnu pomoć ovim redoslijedom: 

 • prijaviti se u Arbeitsamt gdje ćete sa savjetnikom razgovarati o opcijama (ponijeti broj socijalnog osiguranja, osobnu, vizu ili boravišnu dozvolu za osobe van EU)
 • ispunite obrazac za Arbeitslosengeld
 • predajte i ostale dokumente (izvadak sa banke posljednjih 6 mjeseci, ugovor o najmu, tekuće troškove kao na primjer struja i grijanje, detalje vaših primanja)

Računajte da ćete dobiti novac u visini od 350 do 450 € ovisno o tome koliko godina imate, te se dodatna pomoć nudi i ženama u trudnoći, osobama sa nemogućnošću rada ili invaliditetom, za troškove stanarine, grijanja i hrane ako imate posebne zdravstvene poteškoće. 

Ako imate probleme s njemačkim jezikom, imat ćete i probleme sa razumijevanjem svih ovih pojmova koje sam do sada naveo, budući da nećete znati kako ispunjavati formulare. Zbog toga se besplatno prijavite za učenje njemačkog online – svako 4 dana šaljem nove lekcije i uz vas sam dok učite:

Nadam se da sam uspio objasniti ono osnovno što se tiče zavoda za zapošljavanje u Njemačkoj.

Svima se može dogoditi da ostanu bez posla, i zbog toga je dobro znati kako pravovremeno reagirati!

Ako kojim slučajem čitate ove retke jer ste ostali bez posla, poslužite se savjetima i krenite što prije pisati svoj životopis za nove poslovne prilike. Ako vam treba odmor, nemojte trošiti svoje vrijeme u nezaposlenosti uzalud. Naučite nešto novo!

#ostaniznatiželjan i maksimalno iskoristi sve što ti zavod za zapošljavanje može ponuditi!

Hej!

Ja sam Drago, autor svih tekstova na ovoj stranici. Živim u Njemačkoj i sve novo što saznam uvijek pišem na svom blogu. Ako ste u ovom članku našli informaciju koju ste tražili, podijelite je s prijateljima – sigurno će i njima pomoći :) 

Kliknite ispod:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Pročitaj i ovo:
hitna pomoć Njemačka
HITNI BROJEVI U NJEMAČKOJ

Njemačka je izrazito sigurno zemlja s obzirom na broj stanovnika, a u slučaju da vam je potrebna hitna pomoć, budite sigurni da ćete je hitno dobiti