DOVEDITE DIJETE U NJEMAČKU

Ako ne želite čitati cijeli tekst, kliknite na poglavlje koje vas zanima:

5/5 - (16 votes)

U Njemačkoj ste, uspjeli ste se snaći sa svim potrebnim (ako niste, moja stranica nudi sve odgovore), i sada želite dovesti svoju djecu u Njemačku? Pročitajte onda ove retke ispod da vidite kakva je procedura.

O tome kako dovesti supružnika već sam pisao, i to možete naći u tekstu spajanje porodice – novi početak. A današnja tema rezervirana je za dovođenje vašeg najvećeg blaga, vaše djece. 

Koliko god je za vas promjena okoline bila stresna, slično nešto će i vaša djeca proživljavati, samo sa jednom iznimkom: ona će se lakše snaći. Djeca su ipak male osobe koje su u razvoju i mnogo se lakše prilagođavaju na nove životne uvjete.

#ostaniznatiželjan i živi sa svojom obitelji!

Tko može dovesti dijete u Njemačku?

Dijete u Njemačku može dovesti svatko, no ovisno o tome odakle osoba dolazi bitno je ispuniti za to valjane uvjete. Naravno, uvijek imamo razliku EU i ne-EU državljana. 

Državljani Europske unije i EEC-a imaju pravo dovesti svoje dijete u Njemačku dok god imaju osigurane financijske uvjete za uzdržavanje svog djeteta. Smatram da se ovo podrazumijeva jer svaka osoba mora osigurati svome djetetu dostojan život.

Osobe koje dolaze iz ne-EU zemalja imaju malo drugačiju proceduru. Kako je za te osobe sve malo kompliciranije, tako je i dovođenje djeteta; ali ne dajte da vas to obeshrabri!

Svaka osoba koja se nalazi u Njemačkoj ima pravo tražiti u ambasadi svoje države da se pokrene postupak spajanja djeteta. Uvjeti su sljedeći: 

 • osoba mora imati dovoljno novaca da može uzdržavati to dijete, tako da mora preuzeti i zdravstveno osiguranje 
 • treba osigurati minimalno 12m2 prostora za svakog ukućana starijeg od 6 godina, i minimalno 10m2 za svakog ukućana mlađeg od 6 godina 
 • ako pak samo jedan roditelj živi u Njemačkoj, ili su roditelji rastavljeni – tada je potrebna pismena potvrda o tome da se drugi roditelj slaže sa selidbom djeteta 
 • djeca bi u pravilu trebala imati manje od 18 godina (o iznimkama pišem ispod)
 • djeca ne smiju biti vjenčana, razvedena ili udovci/udovice (izgleda da i toga ima)
 • u pravilu roditelj ne bi smio primati socijalnu skrb, jer tada dovodi dijete u nepovoljan položaj

Što napraviti u slučaju da je dijete starije od 18 godina?

Ako je kojim slučajem dijete starije od 18 godina, ono uvijek može tražiti jednu od drugih viza (vizu za studiranje, vizu za tražitelje posla, turističku vizu, vizu za kvalificirane radnike…). 

Postoje slučajevi gdje punoljetna djeca ne mogu samostalno živjeti bez pomoći roditelja, a ti primjeri većinom su psihički ili fizički nedostaci djece. 

Ako vam je dijete u kolicima, nepokretno, ili ima Downov sindrom i starije od 18 godina, može vam se odobriti viza sa spajanje djeteta budući da mu vi pomažete da samostalno živi. 

Uzmite u obzir da vam odobrenje takve vize ovisi i od službenika do službenika, tako da to je samo jedan mali izazov koji morate proći.

Dodatak na ovo: ako kojim slučajem imate i roditelje kojima je potrebna vaša pomoć za samostalan život, možete i za njih zatražiti vizu za spajanje obitelji. 

Hvala gospodinu Meyerhöfer na intervjuu, Auslanderbehörde Erlangen

Što ako dijete nije biološki naše, a što ako se rodi u Njemačkoj?

Ako dijete nije biološki vaše, to uopće nije problem, budući da je bitno tko ima legalno pravo na uzdržavanje tog djeteta. Ako ste vi njegov legalni skrbnik, onda se ne morate bojati da će se viza odbiti. 

Ako se pak dijete rodi u Njemačkoj, a vi imate potrebnu dozvolu za boravak, tada i vaše dijete automatski dobiva tu dozvolu. 

Njemačko državljanstvo bazira se na tome kojeg su državljanstva roditelji djeteta. Ako je jedno od roditelja njemačke nacionalnosti, dijete automatski dobiva njemačko državljanstvo.

Prema portalu Make it in Germany,  U određenim slučajevima djeca mogu imati dvojno državljanstvo, ali tada bi roditelji trebali imati stalnu dozvolu za život u Njemačkoj. 

spajanje porodice NjemačkaKoji su dokumenti potrebni?

Kao i za svaku prijavu, potrebno je donijeti ispravne dokumente. U slučaju spajanja djece, potrebno je priložiti: 

  • rodni list 
  • potvrdu o nacionalnosti djeteta (državljanstvo)
  • potvrdu o pravu na uzdržavanje djeteta od roditelja koji se nalazi u Njemačkoj (ako je samo jedan roditelj u Njemačkoj, ili ako je rastavljen/a)

Ne moram ni naglašavati da dokumenti moraju biti prevedeni na njemački jezik (u nekim slučajevima može i engleski)

Kako će se dijete integrirati?

Što se tiče vaše djece, posebno one koja će trebati ovdje nastaviti ili početi obrazovanje – nemate straha. 

Povezanost gradova i mjesta, te urednost obrazovnog sustava mogu vašem djetetu samo donijeti sve mogućnosti koje prije nažalost nije imalo. 

Integracija u školi sa jezikom neće biti problem, budući da veliki postotak djece stranih državljana postiže zavidno dobre rezultate u školi, a kasnije i na fakultetu. 

Sav sadržaj informativnog je karaktera i pravila za izdavanje viza se mogu mijenjati ovisno o stanju u pojedinim ambasadama. ovo vam je samo dobra vodilja u kojem smjeru sa apliciranjem trebate ići.

#ostaniznatiželjan i kreni u proces dovođenja djece u Njemačku!

Rad Projekta Njemačka podržavaju sljedeći partneri:

Tražiš posao u Njemačkoj?

Pogledaj trenutne ponude na našoj stranici!  Trudimo se uvijek pronaći one poslove za koje imamo podršku na našem jeziku :)

pogledaj ponude!

Hej!

Ja sam Drago, autor svih tekstova na ovoj stranici. Živim u Njemačkoj i sve provjerene informacije pišem za vas na svom Blogu. Ako ste u ovom članku našli informaciju koju ste tražili, podijelite je s prijateljima – sigurno će i njima pomoći :) 

Kliknite ispod:

Pročitaj i ovo:
povrat poreza u Njemačkoj
KAKO ZATRAŽITI POVRAT POREZA U NJEMAČKOJ

Znate li koliko novca možemo dobiti prilikom povrata poreza u Njemačkoj? Saznajte kako napraviti povrat poreza, koliko možemo dobiti i koji su dokumenti potrebni uz Projekt Njemačka!

bolnice u Njemačkoj
ŠTO KADA ZAVRŠIMO U BOLNICI?

Ako nam se kojim slučajem dogodi da trebamo na operaciju u Njemačkoj, imamo sreće jer su im bolnice jedne od najboljih na svijetu