SPAJANJE PORODICE – NOVI POČETAK U NJEMAČKOJ

Ako ne želite čitati cijeli tekst, kliknite na poglavlje koje vas zanima:

5/5 - (11 votes)

Hej bok! Pretpostavljam da je teško biti  odvojen od svoje obitelji, pogotovo ako imate malo dijete. Meni je teško bilo od svojih se roditelja odvojiti, a ja sam već odrasla osoba, tako da mogu zamisliti kako se tek vi osjećate.

Neću puno komplicirati s tekstom, jer ste i sami imali probleme s prilagodbom u Njemačkoj  – zbog toga sam i stvorio ovu stranicu da vam pomognem savjetima.

Odvojeno sam pisao o spajanju djece, ako vas zanima, kliknite ovdje

#ostaniznatiželjan i saznaj kako da ti i tvoja obitelj budete opet skupa!

Koliko traje spajanje porodice?

Prvo što bih napomenuo, i što smatram jako bitnim jest to da je spajanje porodice proces koji traje MINIMALNO 3 mjeseca i za koji se treba dobro pripremiti i naoružati strpljenjem. To je proces koji se obavlja u ambasadi. Za osobe koje se nalaze u ne-EU državama, trebali bi već otprije znati kako se dolazi u Njemačku prema regularnom postupku.

Spajanje porodice proces je koji daje obiteljima mogućnost da ostvare zajednički život u Njemačkoj i da samim time osiguraju svojoj obitelji svjetliju budućnost. Njemačka država, koliko god je birokratski jako stroga, ima blage uvjete za spajanjem porodice, jer je država jako socijalno osjetljiva.

Zbog svoje socijalne osjetljivosti i preduvjeti za sami postupak spajanja idu isključivo na korist i dobrobit obitelji. 

Spajanje porodice u slučaju supružnika ne-EU državljana

U slučaju da ste u bračnom odnosu s osobom koja nema EU dokumente, vaš proces spajanja obitelji ima malo duži put, ali nemojte se obeshrabriti, jer kao što sam naveo, Njemačka je socijalna država i napravit će mnogo za dobrobit svojih građana. 

Postoje 3 određena preduvjeta da možete ići u proces spajanja porodice:

 1. da supružnik/supružnica koji/a se već nalazi u Njemačkoj ima dozvolu boravka u Njemačkoj.
 2. da ima dovoljno stambenog prostora u svome smještaju, u kojem pojam dovoljno većinom označava uvjete od 15 kvadratnih metara po članu obitelji, što u nekim slučajevima može varirati 
 3. osoba ima osiguran život u financijskom smislu, što znači da zarađuje dovoljno za svoje potrebe, i za potrebe obitelji, dakle ima dobru plaću

Ova 3 preduvjeta moraju obavezno biti ispunjena da bi uopće mogli imati mogućnosti predavanja zahtjeva za spajanje obitelji. Postoji mnogo situacija gdje osobe koje rade u Njemačkoj žive u iznajmljenim stanovima od firmi i imaju cimere radne kolege i u takvim situacijama sigurno nećete imati preduvjet da bi mogli dovesti obitelj.

Bitno je u takvim situacijama preuzeti veliku dozu odgovornosti na sebe kao supružnika/supružnice koji se već nalazi u Njemačkoj, osigurati minimalne uvjete svojoj obitelji da bi mogli imati dobar početak života u novoj državi. 

Spajanje porodice u slučaju supružnika EU državljanina

Ako se nalazite u situaciji da supružnik/supružnica koji se već nalaze u Njemačkoj posjeduju EU državljanstvo, u tom slučaju imate malo jednostavniji proces spajanja porodice. Prema zakonu o slobodi kretanja unutar EU, svi članovi obitelji koji su državljani EU, Islanda, Norveške i Lihtenštajna, imaju pravo slobodno se kretati unutar granica Europske Unije. 

Da bi malo bolje objasnio što spada pod članove obitelji, navest ću to ovdje: 

 • supružnici
 • partner iz vanbračne zajednice (bitno je pogledati u svojoj državi koji su preduvjeti da se vanbračna zajednica može okarakterizirati)
 • djeca ili unuci do 21. godine života državljana članice europskog ekonomskog prostora (EU+Island+Norveška+Lihtenštajn), djeca ili unuci vanbračnog partnera, ili člana obitelji koji je stekao pravo na stalni boravak u Njemačkoj. 
 • srodnici u krvnoj liniji kojima državljanin zemlje članice EU plaća alimentaciju

Sve ove detalje možete vidjeti u dokumentu njemačke ambasade u Beogradu, a nalazi se OVDJE.

Podnošenje zahtjeva i potrebna dokumentacija 

spajanje porodice u Njemačkoj Za podnošenje zahtjeva o spajanju porodice bitno je naglasiti da je dobra pripremljenost dokumenata recept za najbrže rješavanje tog izazova. Sva potrebna dokumentacija svakome piše u njihovoj ambasadi, a predstavništva svih zemalja jugoistočne Europe imate na dnu teksta o ambasadama i konzulatu u Njemačkoj.

Osobe mogu podnositi zahtjev na 2 načina: iz svoje države, ili iz Njemačke ako imaju riješeno privremeno boravište u Njemačkoj. U tom slučaju osoba treba biti prijavljena na Ausländersbehörde

Kada se prijavljujete u svojoj matičnoj državi, bitno je zakazati termin u ambasadi, i to tek kada vaš supružnik/supružnica ima riješenu vizu na osnovu zakona o kvalificiranoj radnoj snazi. Što se samog podnošenja zahtjeva tiče, kada dobijete termin, bitno je doći sa svim dokumentima na taj termin. 

U tekstu ću se koristiti pravilima koje veleposlanstvo SR Njemačke u Beogradu propisuje, ali za vašu zemlju, osim jezika i nema neke duge razlike: 

 •  popunjeni i potpisani primjerci obrasca za podnošenje zahtjeva vize 
 • potpisani informator 
 • sve dokumente koju su u informatoru navedeni 
 • plaćene pristojbe koje su propisane zakonskim odredbama 

Što se tiče različitih načina spajanja porodice, u informatoru veleposlanstva u Srbiji navedena su 4 različita pristupa spajanju obitelji: pridruživanje bračnom partneru, sklapanje braka, pridruživanje roditelja djetetu i pridruživanje njemačkom djetetu – ovisno koji informator vama služi taj preuzimate i pratite ono što vama treba. 

Zapošljavanje doseljenog supružnika prilikom spajanja porodice 

U trenutku kada pripojeni supružnik dođe u Njemačku, na osnovu dozvole boravka (Aufenthaltstitel) ta osoba dobija sva prava koja imaju i ostali koji imaju dozvolu boravka, pa tako i traženje posla, tj. pravo na rad. 

U trenutku kada osoba dođe i u potrazi je za poslom, dobro je poznavati kako pravilno slati e-mail na njemačkom jezikugdje se zaposliti u Njemačkoj i kako obaviti dobar razgovor za posao

Je li potrebno poznavati njemački jezik prilikom spajanja porodice?

U pravilu je potrebno poznavati jezik prilikom dolaska u Njemačku, barem na razini A1. Imate li nedoumica kako naučiti jezik, tekst Kako naučiti njemački jezik može pomoći. Iz osobnog iskustva Vam govorim da je razina njemačkog A1 najlakša razina, i da ju je jako lagano položiti. Još jedna bitna stvar koju naglašavam jest ta da potvrda o poznavanju jezika vrijedi jedino sa Goethe-a, telc-a i ÖSD-a.

Oni kojima poznavanje jezika nije potrebno ulaze u posebnu skupinu, zbog toga što: 

 • supružnik u Njemačkoj posjeduje plavu kartu EU
 • supružnik je visokokvalificirani radnik, istraživač ili samozaposlen (Selbständig), a brak je sklopljen prije odlaska u Njemačku
 • na osnovu kvalifikacija supružnika, postoji samo primjetna potreba za integracijom 
 • supružnik posjeduje državljanstvo Australije, Izraela, Japana, Kanade, Republike Koreje, Novog Zelanda ili Sjedinjenih Američkih Država 

Nadam se da sam vam ovim informativnim tekstom uspio približiti sve potrebno kako bi premjestili vašu obitelj u Njemačku, i započeli novo poglavlje u životu.

Sav sadržaj informativnog je karaktera i pravila za izdavanje viza se mogu mijenjati ovisno o stanju u pojedinim ambasadama. ovo vam je samo dobra vodilja u kojem smjeru sa apliciranjem trebate ići.  

Baš zato što si #ostaoznatiželjan, sada imaš mogućnost dovesti svoju obitelj u Njemačku!

Rad Projekta Njemačka podržavaju sljedeći partneri:

Tražiš posao u Njemačkoj?

Pogledaj trenutne ponude na našoj stranici!  Trudimo se uvijek pronaći one poslove za koje imamo podršku na našem jeziku :)

pogledaj ponude!

Hej!

Ja sam Drago, autor svih tekstova na ovoj stranici. Živim u Njemačkoj i sve provjerene informacije pišem za vas na svom Blogu. Ako ste u ovom članku našli informaciju koju ste tražili, podijelite je s prijateljima – sigurno će i njima pomoći :) 

Kliknite ispod:

Pročitaj i ovo:
posao u Njemačkoj bez EU pasoša
PREKO ZAPADNOG BALKANA U NJEMAČKU

Znate li da bez EU pasoša i bez poznavanja jezika lako možete naći posao u Njemačkoj? Ako je mogao vaš susjed, onda možete i vi. Kako doći u Njemačku kao pomoćni radnik saznaj u tekstu

najbolji internet u Njemačkoj
UZMI INTERNET I ZARADI 200€ BONUSA!

Treba vam internet u Njemačkoj? Ne znate je li bolji DSL ili optički kabel? Pročitajte ovaj tekst i saznajte koji je najbolji internet u Njemačkoj i na istom mjestu odaberite najbolju ponudu za vas!