STALNI BORAVAK U NJEMAČKOJ – KAKO DO NJEGA?

Ako ne želite čitati cijeli tekst, kliknite na poglavlje koje vas zanima:

Već duže živite u Njemačkoj i sada smatrate da je došlo vrijeme za finalnu posjetu uredu za strance!

Želite promijeniti vašu boravišnu dozvolu da ona bude trajna. To znači da idete podnijeti zahtjev za stalnu boravišnu dozvolu u Njemačkoj (Niederlassungserlaubnis).

Ova vrsta boravišne dozvole, kao što naziv sugerira, daje vam pravo da ostanete u Njemačkoj na neodređeno vrijeme i daje vam slobodan pristup tržištu rada, stoga #ostaniznatiželjan i saznaj kako i kada do nje!

Koji su uvjeti za stalnu boravišnu dozvolu u Njemačkoj?

Svatko tko želi podnijeti zahtjev za dozvolu stalnog boravka u Njemačkoj mora ispuniti neke osnovne uvjete, a oni su:

Ako kojim slučajem studirate u Njemačkoj, onda ne možete tražiti stalnu dozvolu boravka, već se prvo prebaciti na radnu dozvolu pa onda preko toga ispuniti uvjete

Tko može prije 5 godina doći do trajne boravišne dozvole u Njemačkoj?

Ako pripadate jednoj od sljedećih kategorija ljudi, možda ćete moći dobiti svoju stalnu boravišnu dozvolu za manje od pet godina. Kako ne bih imao previše teksta, stavio sam vam u tablicu koji su preduvjeti za posebne kategorije boravišnih dozvola, stoga kliknite na onu koja vas zanima:

s osnovnim poznavanjem njemačkog jezika imate pravo na trajnu boravišnu dozvolu već nakon 33 mjeseca!

Preduvjet je na plavoj karti poslodavac i uplaćivana mirovina 33 mjeseca.

ako pak imate B1 znanje njemačkog jezika, onda je možete dobiti već sa 21 mjesecom!

kao kvalificirani radnici u Njemačkoj imate pravo na stalnu boravišnu dozvolu već nakon 4 godine.

Uvjet je da imate B1 njemački i da ste 48 mjeseci uplaćivali u mirovinsko

Ako ste završili Ausbildung ili fakultet u Njemačkoj i sada ste na radnoj vizi, imate pravo već 24 mjeseca nakon vašeg rada kao kvalificirani radnik zatražiti trajnu boravišnu dozvolu.

imate pravo kao samozaposleni već nakon 3 godine tražiti stalnu boravišnu dozvolu pod uvjetom da imate dovoljno sredstava za život

dobit ćete stalnu boravišnu dozvolu ako ste imali privremenu boravišnu dozvolu minimalno 5 godina do trenutka kada ste napunili 16

primjer: Marija je s 11 godina došla u Njemačku na spajanje porodice, i sa 16 godina ima pravo tražiti stalnu boravišnu dozvolu

ako imate B1 njemački i živite sa njemačkim supružnikom/com, imate pravo na stalnu dozvolu nakon 3 godine

Kako podnijeti zahtjev za trajni boravak u Njemačkoj

Za podnošenje zahtjeva za izdavanje dozvole za stalno nastanjenje trebat će vam dogovor u lokalnom uredu za strance (Ausländerbehörde).

Obrazac zahtjeva za trajni boravak u Njemačkoj

Na termin je potrebno ponijeti ispunjenu pristupnicu. Ona izgleda ovako, ima 4 stranice, a link za vaš obrazac pronađite na stranicma vašeg lokalnog ureda za strance, a ako nemate, onda ćete to moći popuniti na terminu:

stalna boravišna dozvola u Njemačkoj

Koji su dokumenti potrebni za stalnu boravišnu dozvolu u Njemačkoj?

Dokumenti koji su vam potrebni ovise o vašoj osobnoj situaciji. Vaš ured za strance moći će vas obavijestiti o točnim zahtjevima, ali potrebna papirologija obično uključuje:

Kako je većina nas zaposlenika, onda morate još dodatno donijeti svoj ugovor o radu, prijavu poreza od porezne uprave i 3 zadnje platne liste.

Ako ste pak samozaposleni, onda trebate donijeti vaše porezne izvatke, vašu potvrdu o poslovanju (Gewerbebescheinigun) i potvrde s IHK (ako su potrebne za vaše zanimanje)

Kada dođete na termin, službenik će vam reći je li sve u redu i možete već tada očekivati okvirno odgovor hoće li vam  sve biti priznato. 

Kada dobijete službenu potvrdu, ured za strance će vas kontaktirati, a ako zbog bilo čega vaš zahtjev bude odbijen, imate pravo na žalbu.

Koji su troškovi stalne boravišne dozvole u Njemačkoj

Cijena je obično nekih 113€. Ako ste samozaposleni, onda je 124€, a ako ste kvalificirani radnik onda je 147€ . 

Što ako napustim Njemačku

Ako kojim slučajem odlučite živjeti negdje drugdje na više od 6 mjeseci, gubite pravo na stalnu boravišnu dozvolu u Njemačkopj.

ako imate stalnu boravišnu za cijelu EU, onda to vrijedi kada napustie EU nakon 12 mjeseci

Velike financijske pogodnosti stalne boravišne dozvole u Njemačkoj

3 su velike financijske pogodonosti koje sa stalnom boravišnom dozvolom imate. Prva je da ćete napokon moći razmišljati o kupovini vaše prve nekretnine u Njemačkoj. Ako želite čitati detalje o tome, ovdje vam je link – kupovina stana u Njemačkoj

Druga pogodnost je da ćete imati bolje uvjete za kredite u Njemačkoj.

Treća pogodnost je da možete registriati svoj Gewerbe u Njemačkoj!

Četvrta vrhunska pogodnost je da ćete napokon moći otvoriti privatnu mirovinu u Njemačkoj.

Svjestan koliko je to bitno za budućnost, sve detalje o ovom vrhunskom načinu štednje imate na dugmetu ispod: 

OBAVIJEST: Imajte na umu da moji savjeti ne zamjenjuju pravne, porezne ili financijske savjete. Kako biste razjasnili vaša pravna ili financijska pitanja, molim vas da se posavjetujete s odgovarajućim stručnjacima (npr. odvjetnicima, poreznim savjetnicima ili financijskim savjetnicima). Unatoč velikoj pažnji i savjesnom istraživanju, greške se ne mogu isključiti. 

Rad Projekta Njemačka podržavaju sljedeći partneri:

POTPUNO BESPLATNO preuzmi mali, džepni priručnik i budi u korak sa svim novostima i savjetima za uspješan život u Njemačkoj. 

P.S. pretplatnici sve informacije UVIJEK saznaju prvi!