U 4 KORAKA DO VJENČANJA U NJEMAČKOJ

Ako ne želite čitati cijeli tekst, kliknite na poglavlje koje vas zanima:

Bok! Unaprijed vam čestitam, čim čitate ove retke uvjeren sam da ste pronašli ljubav svog života, i baš mi je drago zbog vas! Ali, vama je problem to što ne znate kakva je procedura za vjenčanje u Njemačkoj, je li tako?

#ostaniznatiželjan i saznaj što ti je sve potrebno za vjenčanje u Njemačkoj!

Koji su uvjeti za vjenčanje u Njemačkoj?

Uvjeti za vjenčanje u Njemačkoj nisu veliki, ali moraju biti ispunjeni da bi moglo doći do vjenčanja. Prvi uvjet je da oba partnera moraju imati minimalno 18 godina. Ostali uvjeti su da ne smijete trenutno biti u braku (ne možete u dvije države imati dva braka – barem ne u Njemačkoj), morate moći slobodno izraziti volju za brakom i ne smijete biti u krvnom srodstvu!

Kako se legalno vjenčati u Njemačkoj?

Brak (Eheschließung) u Njemačkoj smatra se pravnim ugovorom koji omogućava određena prava supružnicima. Stoga se legalno možete vjenčati u Njemačkoj samo preko matičara (Standesbeamter für Eheschließung). U nastavku teksta naveo sam 4 koraka koja morate napraviti da bi vam vjenčanje u Njemačkoj bilo legalno. 

Crkveno vjenčanje vam nije legalno priznato, već je ono ceremonijalno. Tako da vam je odlazak kod matičara obavezan. Vjenčanje u matičnom uredu i nije baš želja partnera, stoga mnogo naših ljudi ceremonijalni dio napravi u svojoj državi. 

Nakon što se vjenčate, dobro je odmah pogledati isplati li se promijeniti poreznu klasu zbog manjeg poreza. Detalje o tome i dokument za promjenu porezne klase nađite ovdje – POREZNE KLASE U NJEMAČKOJ 

Ako to pak napravite, u tom slučaju dužni ste napraviti zahtjev za povrat poreza u Njemačkoj. Srećom, naši partneri porezni savjetnici Pero i Mirza tu su za vas za sva pitanja oko poreza!

povrat poreza u Njemačkoj

Kako se stranci vjenčaju u Njemačkoj?

Isto kao i Nijemci. jedino što vam je bitno je generalno da ste u gradu u kojem se ženite imate prijavljen boravak minimalno 3 tjedna. 

Ovo govorim samo generalno. U Münchenu se na primjer možete vjenčati iako tu ne živite. Za detalje se obratite njihovom uredu – ovdje

Koja je procedura za vjenčanje u Njemačkoj?

Za legalno se vjenčati u Njemačkoj, trebamo se držati službenih procedura. Njih je najlakše svladati ako pratite ova 4 koraka:

1. odlazak na konzultacije u matični ured

vjenčanje u Njemačkoj procedura

Najbolje vam je konzultacije obaviti do 10 mjeseci prije vašeg planiranog datuma braka.

Svaki grad različito rješava postupak, a neki gradovi zahtijevaju osobne konzultacije u vašem Standesamt-u prije nego što možete registrirati datum vjenčanja. 

Tu ćete dobiti informacije koji su vam sve dokumenti za brak potrebni, imate li kakve posebne uvjete s obzirom na državljanstvo i koje još obaveze morate ispuniti.

Konzultacije ne moraju biti na licu mjesta, već možete sa matičnim uredima dogovoriti opciju tlelefonskih ili online konzultacija. Ovdje su vam matični uredi većih gradova u kojima se čitatelji Projekta Njemačka nalaze: 

2. priprema dokumenata

Nakon što ste obavili prvi dio – konzultacije u matičnom uredu – bitno je pozabaviti se pripremom dokumenata koji su vam za vjenčanje bitni. 

Da biste se u Njemačkoj vjenčali kao stranac, morat ćete dostaviti drugačije dokumente od Nijemca. 

U većini slučajeva za stupanje u brak u Njemačkoj potrebni su sljedeći dokumenti:

  • rodni list
  • putovnica ili osobna iskaznica (Personalausweis)
  • Meldebescheinigung 
  • potvrda da nemate nikakve prepreke za brak (Ehefähigkeitszeugnis)

Izvod iz matične knjige rođenih i potvrdu o nesmetanom braku možete zatražiti od svog veleposlanstva ili konzulata – pod uvjetom da svoje dokumente niste donijeli sa sobom. Ne morate zbog toga ići nazad u svoje zemlje. Listu ambasada i konzulata sa svaku od zemalja jugoistočne Europe pronaći ćete klikom na vašu državu

Ovisno o tome prihvaća li Njemačka vaše dokumente kao pravne dokumente, možda ćete ih trebati ozakoniti ili odobriti njemačko veleposlanstvo u vašoj zemlji ili viši sud ovdje u Njemačkoj.

Nakon što nabavite izvorne dokumente i njihovu legalizaciju, morat ćete ih prevesti putem ovlaštenog prevoditelja u Njemačkoj. 

Budući da živimo u doba interneta za ovlaštenog prevoditelja ne trebate napraviti niti jedan jedini korak, već samo par klikova. lingoking.de nudi vam kompletan prijevod bilo kojeg dokumenta u najkraćem mogućem roku.

Ovdje vam je ponuda za dozvolu za brak (Ehefähigkeitszeugnis), a na njihovoj stranici možete pronaći i sve ostale prijevode. Brzo, jednostavno i što je najbitnije, priznato od svih njemačkih institucija! 

dozvola za brak

Jedan klik ste udaljeni od prijevoda svih dokumenata potrebnih za ulazak u bračne vode 🙂 

3. registracija u matičnom uredu (Standesamt-u)

Registracija mora biti točno pola godine prije planiranog vjenčanja, nemojte na to zaboraviti. Neki matični registri omogućuju rezervaciju željenog datuma (Wunschdatum) do 18 mjeseci unaprijed. 

Rezervacija termina kod matičara moguća je, ali za to ćete morati platiti određenu naknadu.

Većina matičnih registara dopušta registraciju vjenčanja (Anmeldung der Eheschließung) najviše šest mjeseci unaprijed. 

Kao i u svakoj državi, od svibnja do listopada u Njemačkoj sezona je vjenčanja. Kada ćete se vjenčati ovisi o popunjenosti termina. Ako ceremonijalni dio želite imati u vašoj državi, onda je možda bolje i jednostavnije vjenčati se kod matičara van sezone, da ne morate dugo čekati. 

Kako izgleda registracija vjenčanja, bitno ovisi o tome gdje se želite vjenčati. Na stranicama vašeg Standesamt-a možete saznati kako se registrirati za vjenčanje.  

Neki gradovi nude mogućnost registracije preko interneta, drugi online, treći samo poštom a četvrti samo osobno. Pročitajte prije nego se odlučite registrirati.

Ako morate ići osobno, ponesite sa sobom originalne dokumente i kopiju. Ako samo jedan supružnik može prisustvovati registraciji, obično to još uvijek možete učiniti sve dok ponesete punomoć za svog zaručnika i njegovu osobnu iskaznicu ili putovnicu.

Vjenčanje ne mora biti nužno u matičnom uredu gdje sada živite. Možete se vjenčati u bilo kojem drugom njemačkom gradu – ali je bitno da grad u kojem prilažete dokumente javi drugome gradu da se želite vjenčati. Tada sami rezervirate termin u drugom matičnom uredu. 

4. vjenčanje preko matičara

Na dan vjenčanja morat ćete ponijeti osobnu iskaznicu ili putovnicu (ako dolazite iz ne-Eu zemlje). Ako niste sigurni u vaš njemački jezik, bit će vam potreban i prevoditelj. 

ovdje saznajte kako naučiti njemački jezik 

U Njemačkoj, kao i svugdje drugdje sa sobom možemo povesti kuma/kumu (Trauzeuge) i užu obitelj i prijatelje. 

Matični ured je malo vjenčanje, tako da ako želite ceremonijalno vjenčanje napraviti negdje drugdje, pozovite ostatak gostiju tamo, a ne u matični ured. 

Koliko traje vjenčanje u matičnom uredu u Njemačkoj?

Ceremonija u Standesamt-u u Njemačkoj obično četvrtinu sata, zato što to izgleda kao na traci. Svako 15 minuta dolazi drugi par koji službeno sklapa brak pred matičarom. 

 

Beneficije za majke u Njemačkoj su jako velike i jako komplicirane, zato sam vam pripremio malu brošuru koju možete besplatno preuzeti da se lakše snađete u moru dodataka i prava. Preuzmite je dolje, a ja ću vam uz te beneficije slati i ostale savjete o životu u Njemačkoj:

Koliko košta registracija braka?

Troškovi registracije braka u Njemačkoj različiti su. Kreću se od 40 – 300 €. Sve vam ovisi koji grad za vjenčanje ste odabrali. 

Uz to ćete morati platiti vjenčani list, prijevode dokumenata, potencijalnog tumača i dodatne naknade za posebno mjesto ili termin subotom. 

Nadam se da sam vam uspio objasniti sve što je vezano za vjenčanje u Njemačkoj. Na mojoj stranici nalazi se sve što vas zanima, a kako vi već živite u Njemačkoj, nemojte si dozvoliti da opet lutate internetom u potrazi za informacijama. 

#ostaniznatiželjan i uplovi u bračne vode bez birokratskih problema!

OBAVIJEST: Imajte na umu da moji savjeti ne zamjenjuju pravne, porezne ili financijske savjete. Kako biste razjasnili vaša pravna ili financijska pitanja, molim vas da se posavjetujete s odgovarajućim stručnjacima (npr. odvjetnicima, poreznim savjetnicima ili financijskim savjetnicima). Unatoč velikoj pažnji i savjesnom istraživanju, greške se ne mogu isključiti. 

Rad Projekta Njemačka podržavaju sljedeći partneri:

POTPUNO BESPLATNO preuzmi mali, džepni priručnik i budi u korak sa svim novostima i savjetima za uspješan život u Njemačkoj. 

P.S. pretplatnici sve informacije UVIJEK saznaju prvi!