KAKO IZGLEDAJU VRTIĆ I ŠKOLA U NJEMAČKOJ?

Ako ne želite čitati cijeli tekst, kliknite na poglavlje koje vas zanima:

Znate li da, ako vaše dijete krene u školu u Njemačkoj, ima izgledne šanse da živi uspješan život. Koliko god su naše škole dobre (moje mišljenje), generalno gledano nisu baš zadovoljavajuće na europskoj razini. Zato vam u ovom članku želim objasniti kako će izgledati put vašeg djeteta u Njemačkoj – od vrtića do kraja srednje škole. 

#ostanitznatiželjan i informiraj se prije nego ti dijete krene u vrtić/školu!

Kako funkcionira njemački školski sustav?

Njemački školski sustav prilično je složen i na prvi pogled može biti prilično zbunjujući. Postoji više načina za stjecanje školske diplome i višeg stupnja obrazovanja, ovisno o interesima, vještinama i sposobnostima svakog učenika.

Svaka je njemačka država (Bundesland) odgovorna za svoje obrazovanje, od školskih vrsta do školskih kalendara i predmeta. 

Ne postoji regionalni nacrt o tome koju školu učenik mora pohađati. Obitelji u Njemačkoj mogu slobodno odabrati školu za svoju djecu.

Pregled izgleda školskog sustava prema saveznoj državi pogledajte ovdje.

Je li škola u Njemačkoj obavezna?

Djeca koja žive u Njemačkoj u dobi od šest do petnaest godina moraju pohađati školu (Schulpflicht). Obvezno pohađanje škole u Njemačkoj utemeljeno je u njemačkom ustavu (Grundgesetz). 

Dizajn je da se svakom djetetu omogući pravilno i kvalificirano obrazovanje, bez obzira na financijsku situaciju obitelji, miješanje društvenih klasa i sprječavanje vjerskih ili ideoloških paralelnih društava.

Predškolsko obrazovanje u Njemačkoj

Bilo da se radi o vrtiću, dnevnom boravku ili jaslicama, to nije obaveza i nije dio njemačkog sustava javnih škola. Postoji mnogo različitih vrsta predškolskih ustanova u Njemačkoj..

 Tradicionalni vrtić namijenjen je djeci od tri do šest godina, dok Kita (Kindertagesstätte) uzima djecu od 6 mjeseci.

Kao svugdje u svijetu, mjesto za vrtić jako je teško naći. 

Nemojte se iznenaditi da osobe već tijekom trudnoće rezerviraju mjesto u Kita-i za svoje dijete

Cijena vrtića razlikuje se od države do države. Negdje je vrtić besplatan, a negdje se mora plaćati. Srećom, imate svaki mjesec Kindergeld.

Uz predškolsku ustanovu, imate pravo ostati kod kuće do 3 godine zbog Elternzeit-a, pa ako nemate mjesta u vrtiću, uzmite si roditeljski dopust. Detalji su ispod:

Elternzeit u Njemačkoj 

A ako vas zanima dodatak za roditelj, idite na ovaj tekst:

Elterngeld u Njemačkoj 

Osnovna škola u Njemačkoj (Grundschule)

U Njemačkoj je osnovna škola takozvana Grundschule za razrede 1-4

U Berlinu i Brandenburg-u, razredi 1-6

U Njemačkoj postoji preko 15 tisuća osnovnih škola. Polazak u osnovnu školu službeni je početak njemačkog školskog obrazovanja.

Ovo je veliki dan za djecu koji se slavi s cijelom obitelji. Na njemačkom se zove Einschulung, a prema tradiciji  djeca dobivaju veliki školski tuljak(Schultüte) napunjen školskim priborom, slatkišima, malim poklonima i ponekad novcem.

Prvi put kada sam to vidio, bilo mi je baš zanimljivo, tuljak je skoro veći od djece, a zato pun slatkiša!

Tipična dob za polazak u školu je šest godina, iako izuzetno pametna djeca u nekim državama mogu krenuti u školu već s pet godina, a ona koja još nisu spremna mogu početi sa sedam godina.

Osnovna škola u Njemačkoj obično traje pola dana. Roditelji mogu sami odabrati osnovnu školu i svoju djecu moraju prijaviti u školu i osigurati redovito pohađanje škole.

Učenici u osnovnoj školi uče čitati i pisati, osnove matematike i engleskog jezika. 

Ovo je odlično vrijeme da vi, ako već niste usavršite vještine njemačkog jezika. Trebat će vam zbog roditeljskih sastanaka. imate se čak pravo prijaviti i na integracijski kurs u Njemačkoj


Na kraju osnovne škole učitelji preporučuju s kojom će srednjom školom nastaviti, ali uvijek je na vama odluka- naravno u zajedničkom razgovoru sa dijeteteovom željom.

Srednja škola u Njemačkoj (Weiterführende Schule)

škola u Njemačkoj

Svaka njemačka država ima svoj školski sustav i različita imena za određene škole. Unatoč tome, u Njemačkoj postoje tri opće vrste škola koje određuju različite obrazovne staze i mogućnosti karijere.

Te tri vrste njemačkih škola su Hauptschule, Realschule i Gymnasium.

Srednja škola u Njemačkoj podijeljena je u dva dijela: srednja razina I i srednja razina II. Srednja razina I opisuje razrede od 5 do 10, a sekundarna razina 11-13.

Hauptschule (5.-9. Razred)

Hauptschule (Mittelschule) nudi najnižu, najmanje zahtjevnu razinu učenja u njemačkom obrazovnom sustavu.

Izvrstan je izbor za učenike koji žele nastaviti školovanje uz naukovanje zanatskim ili industrijskim zanatima – poznati njemački Ausbildung. Ovdje saznaj sve o Ausbildung-u: 

Ausbildung u Njemačkoj 

Hauptschule ih priprema za takvo stručno osposobljavanje, počevši nakon završnog ispita (Hauptschulabschluss) nakon 9. razreda.

 Učenici koji pohađaju Hauptschule mogu također odlučiti studirati još jednu godinu da bi završili s visoko ocijenjenim Realschul-ovim stupnjem na kraju 10. razreda.

Nakon završetka Hauptschule-a, obrazovanje se nastavlja kao dio dvogodišnjeg i trogodišnjeg stručnog obrazovanja koje djeluje u dualnom sustavu.

Učenici provode oko tri dana u tjednu na praksi  i oko dva dana u tjednu u strukovnoj školi (Berufsschule). Oni se tada nalaze na Ausbildung-u 

Tvrtka ih obično plati oko 1/3 standardne plaće za posao na kojem se školuju. Detalje za svaku struku možete naći na stranci Ausbildung.de 

Nakon završetka stručnog obrazovanja, imaju potvrđenu diplomu za svoje zvanje i mogu ići na tržište rada. 

Za koji se posao odlučiti?

Realschule (5.-10. razred)

Realschule u Njemačkoj nudi obrazovanje na srednjoj razini. Izazovnije je od Hauptschule-a, ali stepenicu niže od gimnazije

Realschule priprema učenike s praktičnim i teorijskim znanjem za njihov budući profesionalni život. Obično imaju mogućnost odabrati fokusno područje, poput dodatnih stranih jezika ili prirodoslovnih predmeta.

Nakon završetka Realschulabschluss,  (Mittlere Reife, Fachoberschulreife) učenici imaju više mogućnosti da nastave svoje obrazovanje. 

Ako su njihove ocjene i uspjeh bili zadovoljavajući, oni imaju mogućnost nastaviti višu razinu srednje škole u gimnaziji. 

Također imaju mogućnost pohađanja stručnog obrazovanja (Ausbildung) ili pohađanja prakse radi bolje orijentacije željene profesije.

Kao posljednja opcija, studentima koji završe Realschule može biti potrebna i godina volontiranja (Freiwilligendienst). 

To je prilično često u Njemačkoj; pomaže stjecanju profesionalnog iskustva i orijentacije za buduće obrazovanje. Postoje različite vrste volontiranja u socijalnim, ekološkim i kulturnim područjima u Njemačkoj i u inozemstvu. Detalje možete provjeriti ovdje: 

Freiwiligendienst

Čak i bez Abitur-a, učenici s Realschulabschluss-om također imaju mogućnost nastaviti s visokim obrazovanjem. To je nakon što su završili trogodišnje strukovno obrazovanje i stekli nekoliko godina radnog iskustva.

Gymnasium (5.-12./13. razred)

Gimnazija je najviši oblik srednjeg obrazovanja i ima za cilj pripremiti učenike za nastavak sveučilišnog obrazovanja. 

To je najpopularniji školski tip u njemačkom srednjoškolskom sustavu, jer imate najveće mogućnosti za napredovanjem.

Gimnazija tradicionalno ima devet razreda (G9), što dovodi do ukupno 13 godina školovanja. Međutim, početkom 2000-ih, školskom reformom odlučeno je skratiti godinu dana (zadržavajući istu količinu predmeta učenja).

Na taj način bi se školsko obrazovanje završilo nakon 12. razreda (G-8). Ova bi promjena trebala omogućiti njemačkim studentima da budu konkurentniji ostalim europskim studentima koji školu završavaju u mlađoj dobi.

Danas se puno država vratilo u G-9 i ukupno 13 godina u školi. Kurikulum u gimnaziji ima akademski fokus, s najmanje dva strana jezika, višim tečajevima matematike i prirodnih znanosti.

Srednja razina II koja započinje s 11. razredom služi kao priprema za buduće sveučilišne studije. Učenici moraju odabrati dva glavna predmeta (Leistungskurse) i dva dodatna predmeta za Abitur ili Allgemeine Hochschulreife.

Njemačko sveučilište mora prihvatiti bilo kojeg studenta s Abitur-om; međutim, ne postoje jamstva da će student biti prihvaćen u željeno područje studija. 

Konačna ocjena Abitur (koja se također naziva NC za nummerus clausus) igra veliku ulogu u prihvaćanju povoljnog sveučilišta u željeno područje studija. 

Je li školovanje u Njemačkoj besplatno?

škola u Njemačkoj

Da, besplatno je. Njemački sustav javnog obrazovanja, uključujući sveučilišta, otvoren je za sve koji žive u Njemačkoj bez ikakvih troškova ako su kvalifikacije zadovoljene. 

Troškove potrebnog studijskog materijala, školskih putovanja ili razmjena mora pokriti svaki student ili obitelj pojedinačno.

Kako izgleda Njemačka školska godina?

Njemačka školska godina ima dva termina, 1. Halbjahr koji obično završava krajem siječnja i 2. Halbjahr koji obično završava u lipnju ili srpnju. 

Kada se školska godina u Njemačkoj započne i završi, razlikuje se od države do države. 

Južne pokrajine Bavarska i Baden-Württemberg školsku godinu uvijek započinju posljednje. Zato u Hrvatskoj imamo Nijemce cijelo ljeto. A s druge strane, dobro je znati kada su djeteteu praznici, da možete organizirati godišnji odmor

Umjesto jedne vrlo duge pauze ljeti, njemačka školska godina ima nekoliko kraćih razdoblja odmora (Schulferien).

Glavna razdoblja njemačkog školskog odmora su (detalji o datumi ovdje):

  • 2 tjedna jesenskog odmora (Herbstferien)
  • 2 tjedna božićnog i novogodišnjeg odmora (Weihnachtsferien)
  • 2 tjedna uskrsnog odmora (Osterferien)
  • 6 tjedana ljetnog odmora (Sommerferien)

A kako izgleda škola u Njemačkoj?

Tipični njemački školski dan započinje oko 8 sati ujutro i završava oko 13 sati, sa šest 45-minutnih predavanja i dvije stanke (Große Pauze). 

vaše dijete ima jedan razred na čelu s razrednikom Klassenlehrer. Predavanje ostaje isto za cijelo školsko obrazovanje, osim za izborne predmete. 

Glavni učitelj obično se mijenja otprilike svake tri godine.

Svaki razred dobije svoju učionicu (Klassenzimmer), gdje dobiva sve glavne predmete koji se predaju. 

Većina popodnevnih aktivnosti, bilo sportskih ili kulturnih, događa se izvan škole u klubovima ili specijaliziranim školama (na primjer, za glazbu)

Koje su ocjene u Njemačkoj

 ocjena prijevod 
 Sehr gut 1odlično
 Gut 2vrlo dobro 
 Befriedigend 3zadovoljavajuće
 Ausreichend 4dovoljno
 Mangelhaft 5loše
 Ungenügend 6jako loše

Ispit ili cijela ocjena polažu se ocjenom 1-4. Ako školska svjedodžba (Zeugnis) na kraju školske godine pokazuje dva ili više 5-ica ili jedan 6-ica, učenik obično mora ponoviti cijelu školsku godinu.

Učenik obično može dva puta ponoviti školsku godinu tijekom svog obrazovanja prije nego se prebaci u slabiju klasu škole.

Kada pohađate gimnaziju, postoji jedna iznimka. 7. razred je takozvana probna godina i ne može se ponoviti. 

Nerijetko je da učenici koji su tijekom školske godine na papiru ili ispitu dobili ocjenu 5 ili 6, moraju dobiti ocjenu (koja je napisana ispod ispita) s potpisom roditelja. 

Na taj je način škola  sigurna da su roditelji svjesni uspjeha svog djeteta . Uz to, škole šalju takozvana ‘Blaue Briefe’ pisma u plavoj omotnici najmanje deset tjedana prije konačnog Zeugnisa roditeljima učenika kojima prijeti opasnost da će morati ponoviti školsku godinu. Tako da vam dijete baš i ne može sakrivati ocjene!

U određenim slučajevima također je moguće da posebno pametni i talentirani učenici preskoče jedan razred. Ako se učitelji, smjer škole i roditelji slažu, to je korisno za učenika.

Nadam se da sam vam uspio dati malo usmjerenje kako obrazovni sustav u Njemačkoj funkcionira. A sada se možemo dotaknuti još jedne teme: 

Štednja za djecu u Njemačkoj

Svi znamo koliko je bitno prirediti djeci dobar život, a kako u Njemačkoj imamo veći standard, onda razmišljamo i o različitim načinima kako da uštedimo. Kindergeld je zbog toga super za iskoristiti taj novac i uložiti na štednju do 18. godine!

Stavljanje novca na štednu knjižicu baš i nema smisla, jer je kamata ili 0 ili čak negativna, stoga moramo tražiti različite druge načine kako da ušteđeni novac ostane na mjestu.

Srećom, postoje privatne vrste štednji koje imaju kamate i 6% pa sa uloženih samo 100 € mjesečno u periodu od 18 godina možemo za djecu uštedjeti nestvarnih 38 tisuća eura! 

Od tih 38 tisuća vaših je 21 600 dok je ostatak stvorila kamata – čak 16 500!

Zamislite kako bi predivan osjećaj bio da od kamate možete djetetu kupiti auto sa 18 godina? Ili platiti dobro školovanje? Ili dati mu početni kapital da krene sa svojim biznisom. Meni bi to sa 18 godina sigurno dobro koristilo!

Kada bi stavili na štednju 200 €, to bi naraslo još i više, stoga smatram da je ulaganje u privatne štednje najbolji način kako uštedjeti za djecu.

štednja za djecu u Njemačkoj

Ako vas interesira ova vrsta štednje, HUK-Coburg nudi Premium Rente, fleksibilan način štednje s kojim možete odvajati novac za djecu, kao i sebi za mirovinu. Uplate se kreću već od 25 € mjesečno, a sami odabirete period do kada ćete štedjeti. 

Isto tako, u bilo kojem trenutku možete izvaditi novac sa štednje (što osobno ne preporučam jer što više novac stoji na štednji više kamata radi za vas)

Želite krenuti u štednju za vaše dijete VEĆ DANAS?

Ispunite obrazac ispod i kontaktirati će vas Elvin Mujić, naš čovjek iz HUK Coburga i sa vama napraviti besplatno savjetovanje preko Whatsappa, videopoziva ili uživo (ako ste u okolici Bottropa).

Ispuni obrazac ispod:

osiguranje Projekt Njemačka

Rad Projekta Njemačka podržavaju sljedeći partneri:

Hej!

Ja sam Drago, autor svih tekstova na ovoj stranici. Živim u Njemačkoj i sve provjerene informacije pišem za vas
na svom Blogu. Ako ste u ovom članku našli informaciju koju ste tražili, podijelite je s prijateljima – sigurno
će i njima pomoći :) Kliknite ispod:

POTPUNO BESPLATNO preuzmi mali, džepni priručnik i budi u korak sa svim novostima i savjetima za uspješan život u Njemačkoj. 

P.S. pretplatnici sve informacije UVIJEK saznaju prvi!