LEBENSLAUF I BEWERBUNG – VAŠE REKLAME ZA NOVI POSAO

Bok, drago mi je da ste odlučili pogledati što vam je potrebno za životopis i motivacijsko pismo. Znači da ste pronašli savršen posao za vas. 

Ako ste polaznik tečaja za traženje posla u Njemačkoj, tada sam siguran da ste pronašli više poslova. Ako niste, preporučam vam da se besplatno prijavite jer ćete jedino tako biti sigurni da ste napisali dobar Lebenslauf i Bewerbung

Uvijek je ljepše kada umjesto poruke o tome kako nismo kandidat za njih, dobijemo ponudu za razgovor. Ali, da bi do toga došlo trebamo biti sigurni da smo naše reklame dobro pripremili.

#ostaniznatiželjan i saznaj kako pripremiti Lebenslauf i Bewerbung, naše reklame za bolji posao u Njemačkoj!

Zašto nam treba reklama?

U Njemačkoj živi 83 milijuna ljudi. Od toga je preko 42 milijuna zaposlenika. Trebam li naglasiti da ste vi stranac? 

Bez savršene reklame, niti jedan poslodavac vas neće prepoznati.

Reklama nije samo životopis i motivacijsko, ona može biti i vaš rad. Ali to vrijedi jedino u slučaju kada na posao dolazite preko preporuke, pa vas šef zove direktno da mu pokažete štro možete. 

U ostalim slučajevima ulaštite svoj Lebenslauf i Bewerbung i krenite se predstavljati!

“Statistički gledano, osobe koje su u firmama zadužene za novačenje novih ljudi u prosjeku troše oko 7,4 sekunde na gledanje životopisa”.

Dijelovi Lebenslauf-a (životopisa)

Ovaj tekst izvorno je bio drugačiji, ali sam ga nakon dosta istraživanja promijenio, upravo zbog ovih 7 sekundi o kojima poviše govorim. Ausbildung sam stavio na zadnje mjesto, jer je bitno odmah na početku “zakačiti poslodavca” na radno iskustvo i vještine koje imamo. Poslije možemo pričati o tehnikalijama. 

Ova promjena je jako bitna, jer ako imate sve vještine, a nemate minimalne uvjete što se škole tiče, bitno je odmah navesti poslodavca da se zaljubi u vas, pa vam može zbog škole progledati kroz prste

Na dnu ću vam prikazati primjer što sam napravio za potrebe ovog teksta.

Bewerbung primjer

Profil

U tom dijelu ćete upisivati sve bitne podatke o vama, kao što ime prezime, gdje živite, koje ste nacionalnosti i koji su vam kontakt podaci. 

Slika

Uvijek koristim sliku, jer tako osoba odmah može vidjeti o kome čita. Bitno je ipak da je slika pristojna, a smiješak na njoj će vam sigurno pomoći. 

Berufserfahrung (radno iskustvo)

Ovaj dio je isto tehnički, ali je bitno napisati ga onako kako treba. Polaznicima tečaja uvijek preporučam da stave barem 2 natuknice – ono što smatrate da je bitno budućem poslodavcu. 

Kompetenz (vještine)

Ovaj dio uvijek podijelim na 3 vrste:

Sprache

Naravno, bitno je napisati koliko dobro poznajete određene jezike. Nemojte samo upisivati razine na koje smo mi navikli, jer dosta često nijemci to ne razumiju. Ovdje vam piše kako ćete upisivati razine jezika prema stupnju poznavanja:

Grundkenntnisse 

A1, slabi A2,

Gute Kenntnisse

bolji A2, slabi B1

Fließend

dobar B1, B2

Verhandlungssicher

C1/C2

Computerfähigkeiten

Što sve znate na kompjuteru. Upišite minimalno poznavanje Office-a, a ovisno o struci, nabrajajte programe koji su bitni. Ako i nisu direktno bitni, bacaju dobru sliku o vama kao svestranim ljudima.

Sozial Kompetenz

Ovo su vještine koje uvijek upisujete u svaki Lebenslauf. Nemojte pretjerati i pišite one koje su bitne. 

Ausbildung (školovanje)

Ovdje upišite svoje školovanje, od posljednjeg stupnja pa naniže. Ja uvijek upišem zadnja dva stupnja jer su dovoljna. 

Isto tako stavim jednu natuknicu na koju sam ponosan.

Hobby (slobodne aktivnosti)

Uvijek preporučam. Neka poslodavac zna da imate život nakon posla.Osobno ne volim kada me netko s posla zove nakon radnog vremena, tako da mi je dio s hobijima uvijek popunjen. 

Bewerbung primjer

Ovaj životopis ovdje stoji iz estetskih razloga, a i da vi upoznate tko je tvorac ovih tekstova. Polaznici mog tečaja dobivaju mogućnost na osnovu njega sređivati svoj životopis.

Kako pripremiti životopis na njemačkom?

Ako ne znate njemački ili niste sigurni u vaš prijevod, uvijek je bolje platiti uslugu iz 2 razloga:

  • profesionalni prevoditelji garantirano rade korekture vašeg njemačkog životopisa, kao i kompletne prijevode životopisa na vašem jeziku
  • kako vam oni daju račun, njega možete predati za povrat poreza kao Werbungskosten 

Dosta je ljudi  mene  pitalo da im pomognem sa životopisom, ali koliko god znao njemački, neću biti siguran da sam sve dobro naveo (pa čak i koristeći prevoditelj kao pomoć). 

Najbolji pružatelj ovih usluga je lingoking , i nudi 3 vrste usluge. Jedna od njih nudi  i pregled životopisa od stručnjaka s vašeg govornog područja!

u 3 klika ste gotovi s narudžbom: naručite, platite i pošaljete vaš životopis (u bilo kojem digitalnom formatu)

Jedina mana je što lingoking ne izrađuje životopise. Ali polaznici tečaja ionako su već u procesu pisanja svog životopisa

životopis na njemačkom primjer

Ako još uvijek niste pripremili vaš životopis i želite da vam se dizajn razlikuje od moga, onda je za vas Lebenslauf.de . Imaju nebrojeno primjeraka, kao i pristupačne cijene. Sve se radi online: 

Bewerbung primjer

Bewerbung na njemačkom

Bewerbung ili motivacijsko pismo računajte kao dodatak vašem životopisu. U njemu se direktno obraćate poslodavcu i zapravo dajete mu na uvid da ste baš vi od svih kandidata onaj pravi.

Primjer dobrog Bewerbung-a

Prije nego krenem objašnjavati dobar Bewerbung, bitno je znati da nekim osobama on uopće neće trebati. Neki jednostavniji poslovi zahtijevaju samo životopis, a motivacijsko pismo im nije toliko bitno. Ionako će sve saznati na razgovoru.

S druge strane, kada tražite bolji posao u struci gdje se prijavljuje više kandidata, tada je izuzetno bitno napisati dobar Bewerbung. Kako je Bewerbung reklama, malo ću se zaigrati sa terminima.

Ovdje vam ekskluzivno dajem 5 glavnih dijelova koje svaki Bewerbung treba imati!

1. Hallo – obraćanje

U tome dijelu obavezno se obraćamo osobi zaduženoj za čitanje naše zamolbe. Nju ćemo uglavnom naći u oglasu za posao.

2. Hvatanje za rukav – uvodni dio

Da, dobro ste pročitali. U uvodnom dijelu hvatamo poslodavca za rukav i ne damo mu da se makne od naše zamolbe. To radimo na način da mu u tom dijelu odmah naglasimo zašto smo baš mi osoba koja njihovoj firmi treba.

3. Udica – središnji dio teksta

Sada kada smo zadržali poslodavca na našem tekstu, trebamo ga privući sebi. Kako sam ja dalmatinac, u redu je da se koristim ovim terminom 🙂

Udicu radimo tako da im u središnjem dijelu naglasimo zadatke koje smo radili, a koji pristaju zadacima koje su oni naveli. Postoje neke tehnike kako ih uvjeriti u to da znamo što govorimo.

4. znam s kim pričam – predzadnji dio

U ovom dijelu bitno nam je da poslodavac vidi da smo se ipak malo potrudili napisati zamolbu. Tu mu spomenemo par informacija što o njegovoj firmi znamo. Znate da svi vole kada se pripremite za njih.

5. želje i pozdravi

U posljednjem dijelu spomenite kada ste slobodni za razgovor i kao vas se može dobiti.

Kako vam mogu pomoći?

Ako ste mislili da vam mogu dati univerzalni primjer Bewerbung-a, to nažalost ne mogu. Jer, kada bi postojao univerzalni Bewerbung, onda ne bi bilo ni potrebe za njim.

Ono što vam mogu dati, to je besplatni tečaj za posao u Njemačkoj, koji traje samo 4 dana, a naučeno vrijedi cijeli život.

Moji polaznici u ovom dijelu već su saznali kakav posao žele i pronašli su poslodavca.

  • Sada čitaju ove retke i rješavaju zadatke koje sam im u tečaju dao.
  • Imaju isto tako primjerak životopisa i primjerak Bewerbung-a sa smjernicama kako ih ispuniti.
  • Oni koji ne trebaju Bewerbung, imaju primjer dobrog emaila koji će ih sigurno dovesti do razgovora za posao.

Ako i vi želite u samo 4 dana naučiti kako pronaći posao u Njemačkoj, besplatno preuzmite moj tečaj:

posao u Njemačkoj

Nemojte prvo pisati životopis, pa onda tek tražiti poslodavca. Prvo krenite sa traženjem poslodavca, a tek onda se spremite sa životopisom!

#ostaniznatiželjan i uz mene ćeš imati sve vještine za bolju budućnost u Njemačkoj! 

Affiliate Disclaimer: Bok! Samo sam vas htio obavijestiti da ovaj tekst sadrži affiliate linkove. Ako kojim slučajem preko moga linka kupite neku od usluga, ja od davatelja usluge dobivam malu proviziju. Vama cijena ostaje potpuno ista, bez skrivenih troškova, a meni pomaže da održim stranicu zdravom i uvijek punom korisnih informacija 🙂

Hej!

Ja sam Drago, autor svih tekstova na ovoj stranici. Živim u Njemačkoj i sve novo što saznam uvijek pišem na svom blogu. Ako ste u ovom članku našli informaciju koju ste tražili, podijelite je s prijateljima – sigurno će i njima pomoći :) 

Kliknite ispod:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Pročitaj i ovo:
njegovatelji korona
BUDI HEROJ U TEŠKIM VREMENIMA

Za sve nas koji radimo kao njegovatelji, neka nas globalna korona pandemija nauči da budemo još bolji i odgovorniji zbog najpotrebitijih

škola u Njemačkoj
KAKO IZGLEDAJU VRTIĆ I ŠKOLA U NJEMAČKOJ?

Kako izgleda vrtić i škola u Njemačkoj? Je li školovanje u Njemačkoj besplatno? Što mogu djeca nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja u Njemačkoj? Koja je razlika između Hauptschule, Realschule i Gymnasium-a?

cijena karte vlak
KAKO PUTOVATI PO NJEMAČKOJ?

Isplati li se putovati javnim prijevozom u Njemačkoj? Kolika je cijena karte za vlak, a kolika za autobus? Kakva još prometna rješenja postoje? Pogledajte isplati li vam se korstiti javni prijevoz u Njemačkoj