LEBENSLAUF I BEWERBUNG – VAŠE REKLAME ZA NOVI POSAO

Ako ne želite čitati cijeli tekst, kliknite na poglavlje koje vas zanima:

Bok, drago mi je da ste odlučili pogledati što vam je potrebno za životopis i motivacijsko pismo. Znači da ste pronašli savršen posao za vas.

Uvijek je ljepše kada umjesto poruke o tome kako nismo kandidat za njih, dobijemo ponudu za razgovor. Ali, da bi do toga došlo trebamo biti sigurni da smo naše reklame dobro pripremili.

#ostaniznatiželjan i saznaj kako pripremiti Lebenslauf i Bewerbung, naše reklame za bolji posao u Njemačkoj!

P.S. Ako niste jedni od onih koji vole čitati, za vas pripremio i video verziju da vam je lakše napisati vaše reklame za bolji život!

Zašto nam treba reklama?

U Njemačkoj živi 86 milijuna ljudi. Od toga je preko 42 milijuna zaposlenika. Trebam li naglasiti da ste vi stranac?

Bez savršene reklame, niti jedan poslodavac vas neće prepoznati.

Reklama nije samo životopis i motivacijsko, ona može biti i vaš rad. Ali to vrijedi jedino u slučaju kada na posao dolazite preko preporuke, pa vas šef zove direktno da mu pokažete što možete.

U ostalim slučajevima ulaštite svoj Lebenslauf i Bewerbung i krenite se predstavljati!

“Statistički gledano, osobe koje su u firmama zadužene za novačenje novih ljudi u prosjeku troše oko 7,4 sekunde na gledanje životopisa”.

Dijelovi Lebenslauf-a (životopisa)

Ovaj tekst izvorno je bio drugačiji, ali sam ga nakon dosta istraživanja promijenio, upravo zbog ovih 7 sekundi o kojima poviše govorim. Ausbildung sam stavio na zadnje mjesto, jer je bitno odmah na početku “zakačiti poslodavca” na radno iskustvo i vještine koje imamo. Poslije možemo pričati o tehnikalijama.

Ova promjena je jako bitna, jer ako imate sve vještine, a nemate minimalne uvjete što se škole tiče, bitno je odmah navesti poslodavca da se zaljubi u vas, pa vam može zbog škole progledati kroz prste

Na dnu ću vam prikazati primjer što sam napravio za potrebe ovog teksta.

Profil

U tom dijelu ćete upisivati sve bitne podatke o vama, kao što ime prezime, gdje živite, koje ste nacionalnosti i koji su vam kontakt podaci.

Slika

Uvijek koristim sliku, jer tako osoba odmah može vidjeti o kome čita. Bitno je ipak da je slika pristojna, a smiješak na njoj će vam sigurno pomoći.

Berufserfahrung (radno iskustvo)

Ovaj dio je isto tehnički, ali je bitno napisati ga onako kako treba. Polaznicima tečaja uvijek preporučam da stave barem 2 natuknice – ono što smatrate da je bitno budućem poslodavcu. 

Kompetenz (vještine)

Ovaj dio uvijek podijelim na 3 vrste:

Sprache

Naravno, bitno je napisati koliko dobro poznajete određene jezike. Nemojte samo upisivati razine na koje smo mi navikli, jer dosta često nijemci to ne razumiju. Ovdje vam piše kako ćete upisivati razine jezika prema stupnju poznavanja:

Grundkenntnisse A1, slabi A2,
Gute Kenntnissebolji A2, slabi B1
Fließenddobar B1, B2
VerhandlungssicherC1/C2

Computerfähigkeiten

Što sve znate na kompjuteru. Upišite minimalno poznavanje Office-a, a ovisno o struci, nabrajajte programe koji su bitni. Ako i nisu direktno bitni, bacaju dobru sliku o vama kao svestranim ljudima.

Sozial Kompetenz

Ovo su vještine koje uvijek upisujete u svaki Lebenslauf. Nemojte pretjerati i pišite one koje su bitne.

Ausbildung (školovanje)

Ovdje upišite svoje školovanje, od posljednjeg stupnja pa naniže. Ja uvijek upišem zadnja dva stupnja jer su dovoljna.

Isto tako stavim jednu natuknicu na koju sam ponosan.

Hobby (slobodne aktivnosti)

Uvijek preporučam. Neka poslodavac zna da imate život nakon posla. Osobno ne volim kada me netko s posla zove nakon radnog vremena, tako da mi je dio s hobijima uvijek popunjen. 

Bewerbung primjer

Ovaj životopis ovdje stoji iz estetskih razloga, a i da vi upoznate tko je tvorac ovih tekstova. isto tako ovo je predložak koji besplatno možete preuzeti kada ostavite podatke ispod:

Kako pripremiti životopis na njemačkom?

Ako ne znate njemački ili niste sigurni u vaš prijevod, najbolje vam je pronaći nekoga tko to za vas može napraviti.  Ja sam srećom pronašao stranicu specijaliziranu za prijevode dokumenata!

životopis na njemačkom primjer

Možemo li prijaviti troškove prijave za posao za povrat poreza?

Naravno da možemo. I to ne samo troškove prijave za posao, već i troškove opreme koju za posao kupujete. To se zove Pauschalbetrag, a o tome sam više pisao u tekstu povrat poreza u Njemačkoj. 

Srećom, imamo i partnere Projekta Njemačka, naše porezne savjetnike Peru i Mirzu koji su vam uvijek tu na raspolaganju! 

povrat poreza u Njemačkoj

Bewerbung na njemačkom

Bewerbung ili motivacijsko pismo računajte kao dodatak vašem životopisu. U njemu se direktno obraćate poslodavcu i zapravo dajete mu na uvid da ste baš vi od svih kandidata onaj pravi.

Primjer dobrog Bewerbung-a

Prije nego krenem objašnjavati dobar Bewerbung, bitno je znati da nekim osobama on uopće neće trebati. Neki jednostavniji poslovi zahtijevaju samo životopis, a motivacijsko pismo im nije toliko bitno. Ionako će sve saznati na razgovoru.

S druge strane, kada tražite bolji posao u struci gdje se prijavljuje više kandidata, tada je izuzetno bitno napisati dobar Bewerbung. Kako je Bewerbung reklama, malo ću se zaigrati sa terminima.

Ovdje vam ekskluzivno dajem 5 glavnih dijelova koje svaki Bewerbung treba imati!

1. Hallo – obraćanje

U tome dijelu obavezno se obraćamo osobi zaduženoj za čitanje naše zamolbe. Nju ćemo uglavnom naći u oglasu za posao.

2. Hvatanje za rukav – uvodni dio

Da, dobro ste pročitali. U uvodnom dijelu hvatamo poslodavca za rukav i ne damo mu da se makne od naše zamolbe. To radimo na način da mu u tom dijelu odmah naglasimo zašto smo baš mi osoba koja njihovoj firmi treba.

3. Udica – središnji dio teksta

Sada kada smo zadržali poslodavca na našem tekstu, trebamo ga privući sebi. Kako sam ja dalmatinac, u redu je da se koristim ovim terminom 🙂

Udicu radimo tako da im u središnjem dijelu naglasimo zadatke koje smo radili, a koji pristaju zadacima koje su oni naveli. Postoje neke tehnike kako ih uvjeriti u to da znamo što govorimo.

4. znam s kim pričam – predzadnji dio

U ovom dijelu bitno nam je da poslodavac vidi da smo se ipak malo potrudili napisati zamolbu. Tu mu spomenemo par informacija što o njegovoj firmi znamo. Znate da svi vole kada se pripremite za njih.

5. želje i pozdravi

U posljednjem dijelu spomenite kada ste slobodni za razgovor i kao vas se može dobiti.

Kako vam mogu pomoći?

Znam da je teško boriti se za posao na velikom tržištu kao što je njemačko.

Zbog toga sam odlučio svaki put kada mi se neka dobra firma javi za posao, da vam dam mogućnost da se prijavite preko moje platforme.

Kliknite na dugme ispod i pogledajte koje su ponude trenutno IN:

#ostaniznatiželjan i uz mene ćeš imati sve vještine za bolju budućnost u Njemačkoj! 

Affiliate Disclaimer: Bok! Samo sam vas htio obavijestiti da ovaj tekst sadrži affiliate linkove. Ako kojim slučajem preko moga linka kupite neku od usluga, ja od davatelja usluge dobivam malu proviziju. Vama cijena ostaje potpuno ista, bez skrivenih troškova, a meni pomaže da održim stranicu zdravom i uvijek punom korisnih informacija 🙂

OBAVIJEST: Imajte na umu da moji savjeti ne zamjenjuju pravne, porezne ili financijske savjete. Kako biste razjasnili vaša pravna ili financijska pitanja, molim vas da se posavjetujete s odgovarajućim stručnjacima (npr. odvjetnicima, poreznim savjetnicima ili financijskim savjetnicima). Unatoč velikoj pažnji i savjesnom istraživanju, greške se ne mogu isključiti. 

Rad Projekta Njemačka podržavaju sljedeći partneri:

POTPUNO BESPLATNO preuzmi mali, džepni priručnik i budi u korak sa svim novostima i savjetima za uspješan život u Njemačkoj. 

P.S. pretplatnici sve informacije UVIJEK saznaju prvi!