KOLIKO ZAPRAVO KOŠTA ZUBAR U NJEMAČKOJ – CIJENA 7 NAJČEŠĆIH ZAHVATA

Ako ne želite čitati cijeli tekst, kliknite na poglavlje koje vas zanima:

Sigurno znate da su cijene stomatoloških pregleda u Njemačkoj jako visoke, stoga i ne čudi da se mnogi odlučuju popravljati svoje zube kod stomatologa u svojoj domovini. Što onda možemo nešto učiniti da izbjegnemo skupe popravke zubi?

Može li  zdravstveno osiguranje pokriti troškove zubara?  Sa pravim osiguranjem možete dosta uštedjeti, a kako – saznajte u tekstu!

#ostaniznatiželjan i uz Projekt Njemačka saznaj kako u par jednostavnih koraka maksimalno sniziti troškove stomatologa u Njemačkoj

Kakvi su stomatolozi u Njemačkoj?

Kada razgovaramo o kvaliteti stomatološke usluge u Njemačkoj, ona je jedna od najboljih u svijetu. 

Dosta nas ima strah od stomatologa. Ali za mene posjet stomatologu u Erlangenu bio je jedno drugačije iskustvo. Više ordinacija, najnovija tehnologija, puno osoblja. U takvom okruženju strah jednostavno – nestane.

Srećom, postoje i u Hrvatskoj ordinacije koje su opremljene prema najvećim svjetskim standardima, kao naši partneri iz Štimac centra dentalne medicine. 

Želite saznati više o njima? Kliknite na tekst – Možemo li imati blistav osmijeh i bez astronomskih troškova?

Koliko košta pregled kod zubara u Njemačkoj?

Pregled kod zubara ima svoju fiksnu cijenu, a ono što mi plaćamo ovisi o 2 faktora:

 1. što nam naše zdravstveno osiguranje pokriva
 2. imamo li dodatno dentalno osiguranje (Zahnzusatzversicherung)

Prije nego što se podvrgnete liječenju kod stomatologa, trebali biste po pravilu za sve zahvate više od 500 € dobiti troškovnik, da znate želite li se podvrgnuti postupku.

Cijena 7 najčešćih zahvata kod zubara u Njemačkoj

Cijene koje navodim služe isključivo kao orijentir. One se uvelike mogu razlikovati od ordinacije do ordinacije, uglavnom je u velikim gradovima kao što je München sve puno skuplje. 

Zato je uvijek dobro pitati svoga stomatologa koliko će zahvat koštati (kliknite na zahvat da vidite detalje):

Zdravstvena osiguranja pokrivaju vam u pravilu jedan stomatološki pregled godišnje (za djecu 2). U to vam je uključeno i uklanjanje kamenca, te svako dvije godine možete provesti ranu dijagnozu parodontalne bolesti.

Sve iznad ovoga morali bi platiti sami. Ostanite do kraja teksta da vidite kako to izbjeći.

Ovo vam većina zdravstvenih osiguranja neće platiti, ili ako će platiti pokrit će vam cijenu od oko 80 €. Cijena profesionalnog čišćenja zubi u pravilu je od 80-150 €.

profesionalnim čišćenjem zubi uklanjaju se naslage na zubima i međuzubnim prostorima, zubi se poliraju i stavlja se zaštita. Sve je to bitno jer takvim čišćenjem smanjujemo rizik od nastanka karijesa i parodontitisa!

Dentalno osiguranje koje sam ja pronašao pokriva do 100% troškova profesionalnog čišćenja zuba, što je i više nego dovoljno, pogotovo zato što osobno imam malo slabije zube.

Plombe u zubima možete imati u 2 oblika: ili amalgamske ili kompozitne.

Amalgamske plombe su klasične plombe koje će vam biti ponuđene kada ispunjavate udubine u zubu. Vaše zdravstveno osiguranje pokriva te troškove (oko 45€)

Cementno punjenje isto je pokriveno, dok kompozitna punjenja (plastika, zlato, keramika) su plaćeni samo 45 €, a ostalo morate platiti sami – cijene se kreću od 100 do čak 900 €!

ako imate alergiju na amalgam, dodatno dentalno osiguranje (Zahnzusatzversicherung) može vam pokriti troškove drugog materijala. Isto tako, ako vam amalgam ispadne, pokrit će vam se dok god je medicinski potrebno.

Ova dosadna procedura (imao sam je više puta u životu za čak 4 zuba) pokrivena je od našeg zdravstvenog osiguranja u ovisnosti o tome isplati li se ili ne sačuvati zub. O tome odlučuje stomatolog i određuje moguće troškove.

Taj dugotrajni proces može potrajati i troškovi se kreću od 200 do čak 1000 €. 

Ako će vam zdravstveno osiguranje te troškove pokriti, to je uglavnom do 350 €

Ova zubna bolest pokrivena je zdravstvenim osiguranjem jedino ako je dubina zubnog džepa veća od 3 mm. Prije nego se krene u liječenje, bitno je napraviti profesionalno čišćenje zuba i plazma terapiju, koje u većini slučajeva neće biti plaćeno.

Što se “aparatića” (fiksnog nosača) tiče, djeca imaju pokrivene troškove za najosnovniji nosač. Odraslima se troškovi pokrivaju jedino ako su rezultat ozbiljne nesreće ili bolesti. U tom slučaju najbolje je pronaći osiguranje koje bi te troškove moglo pokriti.

Moje dodatno osiguranje pokriva troškove za “aparatić” do 3000 €. 

Ako kojim slučajem imate jedno od ovih nastavaka od prije, budite sigurni da je rok trajanja 15-20 godina. Ako kojim slučajem nemate, a mislite da ćete imati u budućnosti, tada će vam zdravstveno osiguranje pokriti samo jedan određeni dio (211 €; stanje 2020.)

Detalje imate ovdje u tablici: 

keramička kruna

500-1000€

keramička ljuska

500-800€

keramički most

1200-1800€

implantat sa keramičkom krunom

2300-3000€

zubna restauracija implantatima

8000-30 000€

 

Isplati li se ići doma na pregled?

Isplati li se ići doma i obaviti stomatološki pregled?

@projektnjemacka Koliko vi plaćate zahvate na zubima #njemacka🇩🇪❤ #njemacka🇩🇪 #nemacka🇩🇪 #nemacka #dijaspora #minhen #balkanacunjemackoj #balkanciunemackoj #dijasporatiktok #njemackatiktok ♬ Presh Frince Dnb-JP – Carlton Banksy

Ovisi opet od 2 faktora:

 1. koji zahvati su vam potrebni
 2. jeste li zadovoljni uslugom doma

U Hrvatsku najviše ljudi dolazi raditi krune, proteze, ljuske i implantate jer je omjer cijene i kvalitete isplativiji nego u Njemačkoj.

Kako naći stomatologa u blizini?

Stomatologa ima na svakom koraku u Njemačkoj, zbog toga što je od 1993. Njemačka napravila obvezu da pokrivenost dentalne njege mora biti na najvišoj mogućoj razini.

Najbolji savjet za pronaći stomatologa je naravno online rješenje. Weisse Liste je stranica koja pretražuje sve doktore u Njemačkoj, pa tako i stomatologe. 

Drugi način je naravno preko poznanstava. Naime, svi znate barem jednu osobu u vašoj blizini koja bi vam mogla posavjetovati koji je stomatolog dobar i kod koga oni idu. 

Najbolji način prilikom traženja stomatologa je da im se odmah možete obratiti. Sa Štimac centrom dentalne medicine u Zagrebu dogovorio sam da je najbolje da ne surfate bezveze po portalima za vaše probleme, nego direktno pitate njihove doktore! 

 Jednostavno ispunite obrazac ispod sa pitanjem o vašem dentalnom zdravlju i savjetujte se sa stručnjacima, bez ikakvih čekanja 🙂

Jedan od najbolji centara dentalne medicine u Hrvatskoj  nudi usluge bolje od Njemačkih za manju cijenu (što je logično jer je životni standard u Hrvatskoj niži), a uz to:

 • nude besplatne prve preglede
 • rade kompletnu dijagnostiku na jednom mjestu
 • pa čak nude i prijevoz iz Njemačke
 • kao i smještaj.

Centar se zove Štimac centar dentalne medicine, postoje više od 30 godina i imaju preko 20 000 zadovoljnih klijenata.

Uvjeren sam da je netko od vaših prijatelja i poznanika jedan od mnogobrojnih zadovoljnih klijenata. Svjesni su da želimo maksimalno iskoristiti svoj godišnji odmor na moru i zbog toga su oni idealno mjesto za popravak i rekonstrukciju zubi u ljetnim mjesecima.

Iskreno ih preporučam svima nama u dijaspori, a kakve uvjete imaju za nas, pogledajte posjetom na njihovu stranicu za inozemne pacijente. To možete napraviti klikom na dugme ispod:

Štimac centar dentalne medicine

Da ne ispadne da ih samo preporučam na osnovu drugih klijenata, osobno sam otišao u ordinaciju i provjerio koliko su zapravo dobri. Kakvo je moja finalno mišljenje saznajte na tekstu: 

MOŽEMO LI IMATI BLISTAV OSMIJEH I BEZ ASTRONBOMSKIH TROŠKOVA

ili jednostavno pogledajte video intervju koji sam sa dr. Štimcem za vas pripremio:

Kako uštedjeti na stomatologu?

Uštedjeti na stomatologu možemo na 2 načina 

 1. da ostavljamo novac sa strane i nadamo se da ga nećemo potrošiti dok nije potrebno – ali onda dođe selidba u novi stan, kupovina auta, rođenje djece, odlazak na godišnji odmor
 2. Ili jednostavno uplatimo Zahnzusatzversicherung – i to po cijeni jedne gajbe piva ili jedne ispodprosječne ženske majice mjesečno!

Nakon dosta istraživanja pronašao sam najbolje dentalno osiguranje na tržištu!

To je HUK Coburg

Dolazi u 3 paketa, a ovisno o paketu u potpunosti pokriva

 • oralnu higijenu
 • zamjenu zuba
 • profesionalno čišćenje zubi!

Većina osiguranja imaju Wartezeit – vrijeme u kojem ne smijete koristiti usluge osiguranja, ali morate plaćati. HUK Coburg nema, već odmah po plaćanju prve rate  možete koristiti usluge.

HUK Coburg moja je preporuka jer uz to što nemaju Wartezeit, imaju najbolje ocjene od neovisnih recenzenata, i uz sve to policu možete zaključiti na “našem” jeziku. Zanima vas kako? 

Kliknite na dugme da saznate više:

#ostaniznatiželjan i pametno uštedi!

Affiliate Disclaimer: Bok! Samo sam vas htio obavijestiti da ovaj tekst sadrži affiliate linkove. Ako kojim slučajem preko moga linka kupite neku od usluga, ja od davatelja usluge dobivam malu proviziju. Vama cijena ostaje potpuno ista, bez skrivenih troškova, a meni pomaže da održim stranicu zdravom i uvijek punom korisnih informacija 🙂

Rad Projekta Njemačka podržavaju sljedeći partneri:

Hej!

Ja sam Drago, autor svih tekstova na ovoj stranici. Živim u Njemačkoj i sve provjerene informacije pišem za vas
na svom Blogu. Ako ste u ovom članku našli informaciju koju ste tražili, podijelite je s prijateljima – sigurno
će i njima pomoći :) Kliknite ispod:

POTPUNO BESPLATNO preuzmi mali, džepni priručnik i budi u korak sa svim novostima i savjetima za uspješan život u Njemačkoj. 

P.S. pretplatnici sve informacije UVIJEK saznaju prvi!