DOBROVOLJNA PRIJAVA INOZEMNIH PRIMITAKA – RAZGOVOR S POREZNOM

Ako ne želite čitati cijeli tekst, kliknite na poglavlje koje vas zanima:

Mnoga pitanja muče nas Hrvate u Njemačkoj zadnjih dana. Mediji pričaju o tome kako će nas se duplo oporezivati, kako ćemo plaćati kazne i kako moramo obavezno prijaviti inozemne primitke u našim poreznim upravama u Hrvatskoj. 

Zbog cijele ove pomutnje dogovorio sam telefonski intervju sa gospodinom Ivicom Kusićem, regionalnim pročelnikom porezne uprave splitsko-dalmatinske županije da nam pojasni detalje. Naš razgovor možete pogledati na dnu teksta, a sada vam donosim najbitnije stvari koje trebate znati. 

P.S. Hvala portalu DalmacijaDanas koji je povezao pročelnika sa Projektom Njemačka!

Isto tako, napravio sam how-to video da znate kako točno ispunjavati obrazac o nerezidentnosti i prijavu primitaka. 

Što je dobrovoljna prijava inozemnih primitaka?

Dobrovoljna prijava inozemnih primitaka, prema poreznoj upravi RH jest mogućnost koju imaju rezidenti RH da prijave svoje inozemne primitke u ovoj i/ili ranijim godinama, sve dobrovoljno prije zaprimanja službenog poziva. 

Hoće li se inozemni primitak iz Njemačke oporezivati u Hrvatskoj?

Inozemni primitak ostvaren u Njemačkoj, a i u svim drugim članicama sa kojima Republika Hrvatska ima međunarodni sporazum o isključivanju duplog oporezivanja. Ukratko rečeno, svi mi koji smo u Njemačkoj i koji u Njemačkoj privređujemo NEĆEMO morati plaćati dupli porez jer smo već platili porez u Njemačkoj. 

Iako se primitak neće oporezivati, bitno ga je dostaviti da se zavede u Republici Hrvatskoj. Prijavu inozemnih primitaka dužni su dostaviti svi građani rezidenti RH.

E sad, ovdje nas buni taj pojam rezident. Zato smo regionalni pročelnik porezne uprave i ja najjednostavnije objasnili pojam rezidentnosti. 

Tko je prema poreznom shvaćanju, rezident Republike Hrvatske?

Ako ćemo gledati ovako laički, svi mi koji u Njemačkoj živimo i radimo, rezidenti smo SR Njemačke, a ne Hrvatske. Isto tako, ako smo privremeno  odjavljeni iz Hrvatske, pretpostavljamo da smo samim time dokazali nerezidentnost u Hrvatskoj. 

Iznenađenje! Mi smo još uvijek rezidenti RH!

Kako je to moguće pitate se? Pa odgovor je jednostavan: porezna uprava nažalost još uvijek nema automatiziran sustav da može zaključiti da vi niste rezident Hrvatske ako se niste odjavili. Zbog toga postoji upitnik koji je napravila Europa (OECD točnije) o utvrđivanju rezidentnosti. 

Taj upitnik zove se obrazac TI koji možete preuzeti od porezne uprave, a link vam je ovdje: 

OBRAZAC TI

Tek kada ispunimo taj obrazac, dokazuje nam se jesmo li zapravo rezidenti Hrvatske ili ne. Prema smjernicama OECD-a koje Republika Hrvatska prati rezidentnost se gleda na ovaj način: 

Prvo se utvrđuje gdje osoba ima uže osobne i gospodarske odnose. To na primjer može biti u ovisnosti o tome gdje vam se nalazi uža obitelj i gdje obavljate većinu svojih gospodarskih aktivnosti. 

Ako se na osnovu toga ne može utvrditi rezidentnost (muž na primjer radi u Njemačkoj, ali su mu žena i djeca u Hrvatskoj, pa su osobni odnosi povezani sa Hrvatskom) onda se u obzir uzima uobičajeno boravište. 

U ovom slučaju potvrda o rezidentnosti SR NJemačke pravni je dokument kojim potvrđujemo istinitost da smo rezidenti SR Njemačke

Ako se ni na taj način ne može utvrditi uobičajeno boravište (primjer osoba je pola godine na jednom mjestu, a pola na drugom) tada se gleda državljanstvo. 

Ako se ni tako ne može utvrditi rezidentnost, onda dvije države dogovaraju između sebe. 

Što ako do sada nismo ispunjavali obrazac za promjenu statusa rezidentnosti?

Ako se nalazite u skupini ljudi kao što sam ja, i još većina Hrvata u Njemačkoj, onda sigurno niste još do sada ispunili obrazac o promjeni rezidentnosti. 

To znači da smo svi mi još uvijek u okvirima poreznog shvaćanja rezidenti Republike Hrvatske. Upravo zbog toga što smo rezidenti, imamo obavezu napraviti prijavu inozemnih primitaka. 

Još jednom želim naglasiti da ti inozemni primici neće biti oporezivani ako su već u Njemačkoj oporezivani. 

Ipak, ako ste došli na primjer prije 2 godine u Njemačku,  i želite dokazati da ste od tada rezidenti SR Njemačke, to možete napraviti ako pirložite potvrdu o rezidentnosti u Njemačkoj nadležnoj poreznoj upravi iz Hrvatske. 

Potvrdu možete preuzeti ovdje: 

Potvrda o rezidentnosti u Njemačkoj

Ispunite je, pošaljite na vaš Finanzamt, i dodajte napomenu da vam se rezidentnost broji od trenutka kada ste se u Njemačkoj prijavili (Meldebescheinigung). 

Detalje kako to ispuniti pokazao sam vam u videu ispod:

Što nam je onda primarno učiniti?

Prvo što trebamo učiniti jest svakako ili napraviti dobrovoljnu prijavu inozemnih primitaka ili odjaviti rezidentnost.

Ti primitci se tiču plaće, dohotka od kapitala, imovinskih prava, drugih dohodaka, samostalne djelatnosti i neoporezivih primitaka. 

Dohotke od mirovine ne moramo prijavljivati jer hrvatski i njemački mirovinski sustav imaju automatiziranu razmjenu informacija. 

Ostalo trebamo navesti u dobrovoljnoj prijavi. Obrazac za dobrovoljne primitke nalazi vam se na stranici porezne uprave na ovom linku: 

Obrazac za dobrovoljnu prijavu inozemnih primitaka

U tom obrascu možete ispuniti prijavu za sve godine, od 2016. do 2021. Ako na vrijeme popunite prijavu nećete morati plaćati penale niti kamate. Ako nemate sve dokumente potrebne za popuniti prijavu, bolje je da stavite ništa i pošaljete prazno, pa ćete u kontaktu s vašom poreznom doći do rješenja. 

Nemojte samo zaboraviti popuniti prijavu. ZNAČI, BOLJE JE OSTAVITI PRAZNO I POSLATI NEGO UOPĆE NE POSLATI.

Kako ispuniti prijavu?

Kako ispuniti prijavu imate u video obliku objašnjenje koje sam za vas napravio ovdje:

Isto tako, prijava se upisuje sa šiframa primanja, mora biti ispunjena u valuti kune u protuvrijednosti koju je kuna imala na zadnji dan godine koju prijavljujete. Ja sam vam ostavio na kraju teksta Check-listu koja ima šifre koje morate upisati kao i tečajeve kuna za određenu godinu. 

Stoga nemojte zaboraviti besplatno preuzeti listu na dnu teksta. 

Gdje se šalje obrazac za prijavu inozemnih primitaka?

Imamo 3 mogućnosti. Prva mogućnost, možemo koristiti e-porezna ili m-porezna aplikaciju pa digitalno ispuniti prijavu. 

Druga mogućnost, možete je poslati poštom u područni ured zadužen za vas. Listu kontakt osoba za različite područne urede imate u mojoj Check-listi pa je možete besplatno preuzeti. Alternativno, možete ići na stranice porezne uprave i tražiti kontakte. 

Treći način, možete otići osobno. Al to je i najskuplji način i iziskuje dosta vremena. 

A što je s promjenom rezidentnosti?

Riješite prijavu inozemnih primitaka jer se rok bliži kraju. Ako se pak želite odjaviti kao rezidenti Hrvatske, onda pošaljite obrazac za promjenu rezidentnosti. Svakako nazovite vašu poreznu upravu i pitajte do kada možete poslati rok za odjavu rezidentnosti.

Dosta čitatelja je već reklo da kada pošalju obrazac za odjavu rezidentnosti, nisu dužni slati prijavu primitaka. Tako su njihovi područni uredi rekli. Ja službenu potvrdu još nemam, ali smatram da su informacije istinite.

Za kraj

Za kraj 3 stvari. Prva stvar, ova prijava ne znači da ćemo morati platiti duple poreze. Ona samo znači da se u Republici Hrvatskoj želi uvesti red  i vidjeti tko je zapravo porezni obveznik, a tko ne. Međunarodni zakoni o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja štite nas od toga da nam se na dvije strane uzima novac. 

Druga stvar.  Preuzmite svoju check-listu da možete jednostavno i lako prijaviti inozemne primitke. Lista ima tečajne liste, šifrarnik za države kao i za primanja i kontakte područnih ureda zaduženih za vaše poreze. 

Alternativno, ove podatke možete pronači na stranicama porezne uprave, ali će vam trebati malo više vremena dok sve pronađete. 

Treće, i možda najbitnije, podijelite ove informacije sa svima za koje znate da će pomoći. Nitko ne želi bezveze dobivati kaznu, samo zato što nije dobro informiran. To možete doslovno napraviti jednim klikom. 

Klikom na ikonu odaberite kako ćete podijeliti objavu:

Pokažimo zajedništvo i podijelimo ove informacije da ne bi kasnije imali problema. Zahvaljujem još jednom područnom uredu porezne uprave splitsko-dalmatinske županije i uredniku portala DalmacijaDanasRadi Popadiću – koji je povezao Projekt Njemačka s poreznom upravom 🙂

ZA SVE OSTALE INFORMACIJE KOJE U VIDEU I TEKSTU NISU NAVEDENE KONTAKTIRAJTE PODRUČNE UREDE POREZNE UPRAVE. KONTAKT PODATKE IMATE U MOJOJ CHECK-LISTI.

#ostaniznatiželjan i čitaj projekt Njemačka!

OBAVIJEST: Imajte na umu da moji savjeti ne zamjenjuju pravne, porezne ili financijske savjete. Kako biste razjasnili vaša pravna ili financijska pitanja, molim vas da se posavjetujete s odgovarajućim stručnjacima (npr. odvjetnicima, poreznim savjetnicima ili financijskim savjetnicima). Unatoč velikoj pažnji i savjesnom istraživanju, greške se ne mogu isključiti. 

Rad Projekta Njemačka podržavaju sljedeći partneri:

POTPUNO BESPLATNO preuzmi mali, džepni priručnik i budi u korak sa svim novostima i savjetima za uspješan život u Njemačkoj. 

P.S. pretplatnici sve informacije UVIJEK saznaju prvi!