NA ŠTO PAZITI PRILIKOM PRIJAVE BORAVKA U NJEMAČKOJ?

Baš dobro što čitate ovaj tekst. To znači da ste ili tek došli u Njemačku, ili se ubrzo planirate krenuti, pa želite pogledati što vam je sve potrebno.

#ostaniznatiželjan i saznaj koja je procedura prijava boravka u Njemačkoj!

Što je to potvrda o boravku (Meldebescheinigung)?

Potvrda o prebivalištu u Njemačkoj se može zvati različitim načinima (Anmeldebescheinigung, Meldebescheinigung, Anmeldebestätigung) i zapravo je dokaz o adresi gdje osoba boravi. 

Ta potvrda bit će potrebna za sve vrste procesa u Njemačkoj, pogotovo one koji se tiču ugovora, kao što su: 

Koji je rok dobivanja potvrde o boravku u Njemačkoj?

Prema zakonu, rok za pribavljanje potvrde o boravku je 2 tjedna. Uzmite u obzir da u nekim većim gradovima lista čekanja zna biti i duže od 2 tjedna, stoga je potrebno unaprijed zakazati termin putem e-maila ili telefonski. 

Uzmite u obzir da, ako stojite duže od 3 mjeseca u Njemačkoj, da ste obavezni izvaditi Meldebescheinigung, u protivnom se nalazite u prekršaju. 

Ako ste u Njemačkoj turistički, nemate potrebu izvaditi potvrdu o boravku, stoga se kao turista u Njemačkoj možete slobodno opustiti. 

Kako i gdje se može dobiti potvrda o prebivalištu?

prijava boravka u Njemačkoj

Ja sam nastanjen u gradu Erlangenu, i zbog toga sam otišao u Rathaus (gradsku vijećnicu) i tamo dobio prijavu. Ime varira u ovisnosti o tome živite li u gradu, selu, naselju ili općini, ali zajednički naziv je – Bürgeramt (ured za građane).

Ako ne znate gdje se nalazi ured u vašoj blizini, jednostavno upišite Bürgeramt i ime vašeg grada/mjesta/naselja. 

Sami postupak prijave jednostavan je, što je čudo s obzirom da kažu za Njemačku da je jako birokratska zemlja. Osobe koje imaju pravo biti u Njemačkoj bez vize, jednostavno mogu doći sa osobnom iskaznicom i potvrdom od najmodavca da se nalaze na toj adresi (Wohnungsgeberbestätigung).

Ja sam osobno doživio jako učinkovito iskustvo; došao sam, sjeo za stol,  predao osobnu iskaznicu, gospođa je pregledala podatke, usporedila ih s potvrdom od poslodavca, i dobio sam broj. Ne moram napomenuti da je bilo krasno što je sa mnom razgovarala na engleskom jeziku, jer tada nisam znao njemački jezik.

Ako ste kojim slučajem osoba koja nije iz država EU, i morate imati vizu za dolazak u Njemačku, tada uz osobnu iskaznicu/putovnicu predajete i vizu i/ili boravišnu dozvolu. 

Što se tiče troškova izdavanja boravišne dozvole, oni su u rasponu od 0 do 12 €, stoga se ne morate bojati da ćete ostati bez novca prije prve plaće u Njemačkoj. 

Što ako još uvijek nemam stan?

Ako ste kojim slučajem došli u Njemačku, a još uvijek niste našli stan, postoji i za to rješenje. U slučaju da ste kao student došli u Njemačku, imate pravo tražiti vaše sveučilište da vas prijavi na njihovoj adresi.

Ako ste pak došli kao radnik, i spavate na primjer kod nekog od radnih kolega ili prijatelja, te niste u mogućnosti dobiti potvrdu od njih, tada vaš poslodavac može pomoći. Jednostavno napravite prijavu boravka na adresu firme, i sigurni ste. 

Nakon što nađete stan, bitno je napraviti odjavu sa stare adrese i prijavu na novu. Jednostavno uzmete novi Wohnungsgeberbestätigung i odete opet u ured za građane u vašoj blizini. 

Nakon što ste uspješno napravili potvrdu o boravku, na vašu adresu će u roku 2 tjedna doći porezni identifikacijski broj (Steuer ID), koji ostaje do kraja života nepromjenjen, te ćete pomoću njega moći tražiti posao i izvaditi mirovinsko osiguranje potrebno da bi dobili mirovinu.

#ostaniznatiželjan i sve ćeš na mom portalu saznati!

Hej!

Ja sam Drago, autor svih tekstova na ovoj stranici. Živim u Njemačkoj i sve novo što saznam uvijek pišem na svom blogu. Ako ste u ovom članku našli informaciju koju ste tražili, podijelite je s prijateljima – sigurno će i njima pomoći :) 

Kliknite ispod:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Pročitaj i ovo: