NA ŠTO PAZITI PRILIKOM PRIJAVE BORAVKA U NJEMAČKOJ?

Ako ne želite čitati cijeli tekst, kliknite na poglavlje koje vas zanima:

4.4/5 - (5 votes)

Baš dobro što čitate ovaj tekst. To znači da ste ili tek došli u Njemačku, ili se ubrzo planirate krenuti, pa želite pogledati što vam je sve potrebno.

Pomoći ću vam i sa ostalim izazovima, ostanite samo do kraja teksta!

#ostaniznatiželjan i saznaj koja je procedura prijava boravka u Njemačkoj!

Što je to potvrda o boravku (Meldebescheinigung)?

Potvrda o prebivalištu u Njemačkoj se može zvati različitim načinima (Anmeldebescheinigung, Meldebescheinigung, Anmeldebestätigung) i dokaz je o adresi gdje osoba boravi. 

Ta potvrda bit će potrebna za sve vrste procesa u Njemačkoj, pogotovo one koji se tiču ugovora, kao što su: 

Koji je rok dobivanja potvrde o boravku u Njemačkoj?

Prema zakonu, rok za pribavljanje potvrde o boravku je 2 tjedna. U nekim većim gradovima lista čekanja zna biti i duže od 2 tjedna, stoga je potrebno unaprijed zakazati termin putem e-maila ili telefonski. 

Ako stojite duže od 3 mjeseca u Njemačkoj, obavezni ste izvaditi  Meldebescheinigung, u protivnom se nalazite u prekršaju. 

Ako ste u Njemačkoj turistički, nemate potrebu izvaditi potvrdu o boravku, stoga se kao turista u Njemačkoj možete slobodno opustiti. 

Kako i gdje se može dobiti potvrda o prebivalištu?

prijava boravka u Njemačkoj

Ja sam nastanjen u gradu Erlangenu, i zbog toga sam otišao u Rathaus (gradsku vijećnicu) i tamo dobio prijavu. Ime varira u ovisnosti o tome živite li u gradu, selu, naselju ili općini, ali zajednički naziv je – Bürgeramt (ured za građane).

Ako ne znate gdje se nalazi ured u vašoj blizini, jednostavno upišite Bürgeramt i ime vašeg grada/mjesta/naselja. 

Sami postupak prijave jednostavan je. Osobe koje imaju pravo biti u Njemačkoj bez vize, jednostavno mogu doći sa osobnom iskaznicom i potvrdom od najmodavca da se nalaze na toj adresi (Wohnungsgeberbestätigung).

Ja sam osobno doživio jako učinkovito iskustvo; došao sam, sjeo za stol,  predao osobnu iskaznicu, gospođa je pregledala podatke, usporedila ih s potvrdom od stanodavca, i dobio sam broj. Ne moram napomenuti da je bilo krasno što je sa mnom razgovarala na engleskom jeziku, jer tada nisam znao njemački jezik.

Ako ste kojim slučajem osoba koja nije iz država EU, i morate imati vizu za dolazak u Njemačku, tada uz osobnu iskaznicu/putovnicu predajete i vizu i/ili boravišnu dozvolu. 

Troškovi su u rasponu od 0 do 12 €, stoga se ne morate bojati da ćete ostati bez novca prije prve plaće u Njemačkoj. 

Što ako još uvijek nemam stan?

U slučaju da ste kao student došli u Njemačku, imate pravo tražiti vaše sveučilište da vas prijavi na njihovoj adresi.

Ako ste pak došli kao radnik, i spavate na primjer kod nekog od radnih kolega ili prijatelja, te niste u mogućnosti dobiti potvrdu od njih, tada vaš poslodavac može pomoći. Jednostavno napravite prijavu boravka na adresu firme, i sigurni ste. 

Nakon što nađete stan, bitno je napraviti odjavu sa stare adrese i prijavu na novu. Jednostavno uzmete novi Wohnungsgeberbestätigung i odete opet u ured za građane u vašoj blizini. 

Nakon što ste uspješno napravili potvrdu o boravku, na vašu adresu će u roku 2 tjedna doći porezni identifikacijski broj (Steuer ID), koji ostaje do kraja života nepromijenjen, te ćete pomoću njega moći tražiti posao i izvaditi mirovinsko osiguranje potrebno da bi dobili mirovinu.

A sada kad ste već odlučili izvaditi potvrdu o prebivalištu, bitno je još i pronaći najbolje zdravstveno osiguranje za vas. BARMER kao jedna od vodećih osiguravajućih kuća u Njemačkoj ima najbolje uvjete za nas s Balkana. Povezat ću vas sa našom Kristinom koja tamo radi, i ona će za vas sve napraviti telefonskim pozivom. 

Ako želite detalje o zdravstvenim osiguranjima u Njemačkoj, kliknite – OVDJE

Ako želite već danas prijaviti vaše zdravstveno osiguranje, pročitajte prednosti BARMER-a i javite se Kristini klikom na + dolje: 

  1. sve možete pitati na “našem” jeziku – jer je tim naših ljudi tu za vas!
  2. 100 € Gesundheitsbonusa na početku članstva za sve članove obitelji od 15 godina   (uvjete saznajte kod Kristine) kraće liste čekanja – tako da ne čekate na pregled mjesecima!

Svima nam je bitno da se možemo obratiti nekome na “našem” jeziku. Pogotovo kad je zdravlje u pitanju.

A toga je svjesna i Kristina Jurčić, “naša” osoba u BARMERU. 

Ne samo da će za vas otkazati trenutno osiguranje, već će:

  • preuzeti svu papirologiju na sebe
  • detaljno objasniti sve financijske pogodnosti koje dobijete s BARMEROM
  • biti uz vas uvijek na liniji – jer VI to zaslužujete

Zdrav čovjek ima milijun želja, a bolestan samo jednu. U tim trenucima želite osiguranje kojem vjerujete. 

Želite BARMER uz vas? Pustite Kristinu da vam objasni sve pogodnosti, a onda sami odlučite što je za vas najbolje. 

KLIKNI OVDJE ZA BARMER OSIGURANJE

#ostaniznatiželjan i ne gubi se po Njemačkoj bez Projekta Njemačka!

Rad Projekta Njemačka podržavaju sljedeći partneri:

Tražiš posao u Njemačkoj?

Pogledaj trenutne ponude na našoj stranici!  Trudimo se uvijek pronaći one poslove za koje imamo podršku na našem jeziku :)

pogledaj ponude!

Hej!

Ja sam Drago, autor svih tekstova na ovoj stranici. Živim u Njemačkoj i sve provjerene informacije pišem za vas na svom Blogu. Ako ste u ovom članku našli informaciju koju ste tražili, podijelite je s prijateljima – sigurno će i njima pomoći :) 

Kliknite ispod:

Pročitaj i ovo:
porodiljni dopust u Njemačkoj
PORODILJNI U NJEMAČKOJ – UVJETI I BONUSI

Koja prava imaju žene tijekom trudnoće? Kako nas zakon štiti i koje uvjete na poslu poslodavac treba omogućit? Koliko traje porodiljni dopust i možemo li dobiti naknadu za trudnoću

boravišna dozvola u Njemačkoj
PRVO VIZA, ONDA BORAVIŠNA DOZVOLA

Ne znate točno kako se izdaje boravišna dozvola u Njemačkoj. Pročitajte sve informacije potrebne za uspješno vađenje boravišne dozvole u Njemačkoj u par koraka.