POREZNE KLASE – KAKO DO VEĆE PLAĆE U NJEMAČKOJ

Ako ne želite čitati cijeli tekst, kliknite na poglavlje koje vas zanima:

Najgora stvar kada dođete u drugu zemlju je naučiti porezna pravila. A pogotovo ako ste vjenčani i želite promijeniti porezni razred jer ste saznali da možete nešto i uštedjeti.

#ostaniznatiželjan i saznaj koja davanja postoje i kako promijeniti poreznu klasu!

Na što sve odlazi porez?

Grundfreibetrag

Prva i osnovna stvar na koju morate obratiti pozornost i za što ne plaćate porez jest Grundfreibetrag. Njemačka kao izrazito socijalno osjetljiva država postavila je za svaku poreznu klasu određeni minimum  koji ne želi oporezivati, jer prema njihovu izračunu, taj iznos je osobi potreban da bi platili osnovne životne potrebe. Upravo zbog toga što je to minimum, taj dio je neoporeziv, svake se godine mijenja i uvelike ovisi o poreznom razredu kojem pripadate.

Grundfreibetrag (Lohnfreibetrag) je od 1.1.2024. skočio na 11 604 €, što je 967 € mjesečno 

Arbeitnehmer Pauschbetrag 

Trošak koji prema pretpostavci trebate platiti da bi mogli raditi određeni posao. U to mogu upadati putni troškovi, odjeća za posao, školovanje, u nekim slučajevima i alat koji vam treba, a koji nije od poslodavca osiguran. To se zovu i Werbungskosten te se u pravilu izračunava da godišnje imate 1230 € na koje možete prijaviti povrat. Ako kojim slučajem imate veće troškove, obavezno čuvajte sve račune u tekućoj godini i onda možete dokazati da ste imali Werbungskosten preko tog iznosa, te samim time dobiti veći povrat. 

Još jedna stvar na kojoj možete zatražiti povrat poreza jest Kinderfreibetrag. Ako već primate dječji doplatak (Kindergeld), onda nećete dobivati ovaj drugi, budući da jedno i drugo ne možete primati, a i ovako će vam Finanzamt automatski provjeriti što je za vas isplativije 

Sada, kada smo malo utvrdili osnove, krenimo s objašnjenjima određene porezne klase na primjeru bruto plaće od 2500 € u Bavarskoj, sa plaćanjem crkvenog poreza. 

Steuerklasse 1 

Prva porezna skupina u poreznim razredima u Njemačkoj je svakako ona koja ima puno davanja. U tu skupinu spadaju osobe za koje se smatra da žive same, te su im zbog toga davanja veća. Ja kao osoba od 24 godine, neoženjen tu pripadam. U tu skupinu tako spadaju osobe: 

  • samci i neoženjeni 
  • udovice/udovci 
  • rastavljeni 
  • žive trajno odvojeno 
  • supružnik živi van EU 

 Osobe koje se nalaze u ovoj poreznoj klasi ograničene su u odabiru druge porezne klase, osim ako im se promijeni obiteljski status (prilikom ženidbe iz 1 u 4, rođenje djeteta kod samohranog roditelja iz 1 u 2)

@projektnjemacka Objašnjenje poreznih klasa u Njemačkoj #viral #foryou #njemacka🇩🇪❤ #balkanciunemackoj #dijasporatiktok #nemacka #njemackatiktok #njemacka🇩🇪 #balkanacunjemackoj #ostaniznatizeljan ♬ BARELY BREATHING – Grant Averill

Steuerklasse 2 

U tu skupinu ubrajamo samohrane roditelje, kojima je jedini uvjet da u kućanstvu živi minimalno jedno maloljetno dijete, jer time dokazujete da o tom djetetu trebate financijski skrbiti.

Uz Grundfreibetrag  dobivate i Alleinerziehenden Entlastungsbetrag Njega dobiva samohrani roditelj i on je do sada iznosio 1908 €, ali za 2022. godinu skočio je na 4008 € (334 €). Za svako dodatno dijete iznos te olakšice skače za 240 € po djetetu. 

Steuerklasse 3, 4 i 5 

Ove klase namjerno sam stavio skupa budući da sve pripadaju istoj skupini osoba koje su u braku. Kada se vjenčate, automatski vas se prebacuje u poreznu skupinu 4 i u njoj ostajete dok ne odlučite probati s drugim modelom, kombinacijom porezne klase 3 i porezne klase 5.Porezna klasa 4 dobra je u slučaju kada plaća dvaju supružnika nije toliko različita (ako na primjer ukupno zarađuju 5000 €, te svako doprinosi po pola, tu se isplati ostati u poreznoj klasi 4). Svi odbici i olakšice isti su kao i u poreznoj klasi 1.

U trenutku da jedan supružnik ima puno veću plaću (kada doprinosi sa više od 60% ukupnog kućnog budžeta), tada se isplati preispitati promjenu porezne klase. Supružnik koji ima veća primanja u tom slučaju uzima poreznu klasu 3, a onaj s manjim primanjima poreznu klasu 5. 

Do sada sam primijetio da dosta naših ljudi uzima ovu opciju, pogotovo žene koje imaju malu djecu i ne rade na puno radno vrijeme, te im plaća i nije nešto visoka. Svakako u tom slučaju kombinacija poreznih klasa 3 i 5 je pravo rješenje.

Važno! 

Ako odaberete ovu opciju, tada ste dužni napraviti zahtjev za prijavu godišnjeg poreza. Srećom, naši partneri, porezni savjetnici  Pero i Mirza tu su za vas, i upravo će oni biti uz vas korak po korak prilikom prijave poreza. Za sve detalje slobodno posjetite ovaj tekst:

POVRAT POREZA U NJEMAČKOJ

povrat poreza u Njemačkoj

Evo vam primjera Boška i Admire, u kojem Admira ima plaću 1800 €, a Boško 3000 €. Provjerit ćemo sada koliko Boško i Admira dobiju novca na kraju mjeseca u poreznoj klasi 4, a koliko kada promjene poreznu klasu (Admira uzme 5, a Boško 3)

promjena porezne klase Njemačka Već ovdje vidimo da su Boško i Admira promjenom porezne klase uštedjeli 47€ (svaki mjesec Boško može izvest Admiru na romantičnu večeru – svaki mjesec)

A što mislite koliko su godišnje uštedjeli?

promjena porezne klase Njemačka

Uštedjeli su čak 567 €! To znači da pokriju svoje troškove odlaska kući na godišnji odmor. I to 2 puta!

Steuerklasse 6

U ovu skupinu ulazite u trenutku kada imate 2 ili više poslova. Ja sam jedan mjesec bio u poreznoj klasi 6 i jako mi se puno poreza odbilo, budući da sam zaradio na jednom poslu punu plaću, i na drugom još plaću za pola mjeseca. Ako imate jedan posao te Minijob s kojim ne prelazite 520 €, onda nećete ući u tu poreznu skupinu, ali kada pređete taj prag od 450 , onda upadate u poreznu klasu 6 sa drugim poslom. 

Za kraj

Nadam se da sam uspio objasniti kako porezne klase funkcioniraju i koliko bi otprilike novca mogli zaraditi na primjerima iz grafova. Za izračun neto plaće koristite se Steuerrechner-om da bi točno izračunali vaša primanja. 

Računajte da ste donedavno samo jednom godišnje mogli mijenjati poreznu skupinu, ali od 2020 godine imate pravo to raditi više puta.

Na LINKU vam se nalazi i obrazac za promjenu porezne klase.

Ako smatrate da uz sva ova objašnjenja i dalje niste zadovoljni sa svojom netto plaćom, možda je onda vrijeme da promijenite poslodavca u Njemačkoj. 

Svjestan sam toga da je teško pronaći idealno zaposljenje ovdje.

Zbog toga sam odlučio svaki put kada mi se neka dobra firma javi za posao, da vam dam mogućnost da se prijavite preko moje platforme.

Kliknite na dugme ispod i pogledajte koje su ponude trenutno IN:

OBAVIJEST: Imajte na umu da moji savjeti ne zamjenjuju pravne, porezne ili financijske savjete. Kako biste razjasnili vaša pravna ili financijska pitanja, molim vas da se posavjetujete s odgovarajućim stručnjacima (npr. odvjetnicima, poreznim savjetnicima ili financijskim savjetnicima). Unatoč velikoj pažnji i savjesnom istraživanju, greške se ne mogu isključiti. 

Rad Projekta Njemačka podržavaju sljedeći partneri:

POTPUNO BESPLATNO preuzmi mali, džepni priručnik i budi u korak sa svim novostima i savjetima za uspješan život u Njemačkoj. 

P.S. pretplatnici sve informacije UVIJEK saznaju prvi!