MINIJOB, ZA DUBLJI DŽEP

Ako ne želite čitati cijeli tekst, kliknite na poglavlje koje vas zanima:

4.2/5 - (5 votes)

Bok, baš mi je drago da ste odlučili povećati malo svoje kućne prihode. Minijob je odlična opcija kako da to napravite, ali isto tako uzmite u obzir da vas moram upoznati sa time što je Minijob i kakva su vam prava.

Što je to Minijob

Minijob ili Nebenjob je zapravo ista stvar (Nebenjob koristimo kao izraz kada uz njega imamo još jedan, glavni posao) i odnosi se na posao u kojemu ono što zaradimo brutto, to dobivamo netto, budući da nismo obavezni davati doprinose državi (zdravstveno, socijalno, mirovinsko, Pflege osiguranje…) te kod Minijob-a moramo napraviti razliku između onoga novčano ograničenog i vremenski ograničenog. 

“Obični” Minijob

Novčano ograničeni Minijob naziva se još i 520 Basis Minijob, što zapravo znači da osoba koja je u takvom radnom odnosu može na mjesečnoj bazi zaraditi maksimalno 520 Eura (a na godišnjoj 6240 Eura).

Kada potpišete takav ugovor, morate obratiti pozornost da vam broj sati ne prelazi maksimalnu mjesečnu svotu koju smijete zaraditi. Po njemačkom radnom zakonu, minimum od 12 Eura (od 1.10.2022.) vrijedi kako za osobe koje imaju uobičajeni ugovor, tako i za osobe koje su na Minijob-u.

Prema toj računici ne smijete raditi više od 43 sati ako radite za minimalnu satnicu.

Kurzfristige Minijob

Vremenski ograničeni Minijob naziva se Kurzfristige Minijob. Za ovu vrstu zaposlenja vrijede ista pravila o oslobađanju davanja doprinosa sa plaće.

Razlika između ove vrste kratkotrajnog zaposlenja i onoga na novčanoj bazi jest ta da osobe koje su potpisale Kurzfristige Minijob imaju pravo zarađivati koliko god žele, dok god ne rade više od 70 radnih dana na takav ugovor.

Ovakve vrste ugovora većinom se potpisuju kada osobe rade na kraći vremenski period, i nisu kontinuirani rad, na primjer priprema kompletnog kompleksa za neki koncert, što zna trajati 20-ak dana.

Kako je ovakva vrsta posla vremenski, a ne novčano ograničena, koliko će pojedina osoba u tom slučaju zaraditi ne igra nikakvu ulogu. 

Jako bitna stvar koju treba napomenuti je ta da osobe koje rade Minijob, neovisno koji, imaju sva zakonom osigurana prava kao i radnici koji rade na uobičajenim ugovorima, kao što su godišnji odmor, bolovanje, osiguranje od ozljede na radu i na putu do posla. 

Midijob

Za posao koji radimo na mjesečnoj bazi većoj od 520 Eura i u vremenskom okviru dužem od 70  dana, možemo govoriti o pojmu Midijob.

Ako nikada niste čuli za ovaj izraz, ne morate  brinuti, i ja sam saznao za njega tek nakon godinu i pol dana života ovdje. Midijob je zapravo svaki posao u kojem zarađujete na mjesečnoj bazi između 520,01 Eura i 1600 Eura, i traje duže od 70 dana.

 Sve osobe koje spadaju u tu skupinu, imaju drugačiju vrstu ugovora, te ona vrijedi u slučaju da osobe ne prelaze na mjesečnoj bazi tu granicu od 1600 Eura.

Koja su davanja za Midijob?

Od davanja sa plaće osoba je dužna uplaćivati socijalno osiguranje, ali ne puno kao kod uobičajenog ugovora, i samim tim podliježe svim beneficijama kao što su zdravstveno osiguranje, mirovinsko osiguranje, Pflege osiguranje, kao i beneficije iz Agencije za zapošljavanje

Bitno je isto tako naglasiti da osoba koja je u Midijob ugovoru ima puno manja socijalna davanja, ali je dužna biti prijavljena svojim ugovorom preko svoga zdravstvenog osiguranja, a ne Minijob centrale

@projektnjemacka Promjene za Minijob u Njemačkoj #ostaniznatizeljan #balkanacunjemackoj #njemacka🇩🇪 #njemackatiktok #nemacka #dijasporatiktok #balkanciunemackoj #njemacka🇩🇪❤ #foryou #viral ♬ original sound – Drago Jukić

Kako vam ja mogu pomoći?

Ja sam sam pronašao Minijob, i to preko preporuke prijatelja. Vi možda nećete imati preporuke, ali zato ćete moći pretražiti poslove na internetu.

Za svaki posao potreban vam je životopis, a to je ono što znam. Pogledajte idući tekst da vidite kako napisati vrhunski životopis:

ŽIVOTOPIS U NJEMAČKOJ

Za kraj

Želim vam još napomenuti da jako dobro pazite da sa Minijob-om ne prelazite novčanu granicu, inače ćete taj mjesec ući u Steuerklasse 6 i onda će vam doslovno porez pojesti cijelu zaradu.

Ako kojim slučajem radite Minijob kao trudnica, imate pravo na jednokratnih 210 € od države. Detalje saznajte u tekstu: porodiljni u Njemačkoj 

Ako imate glavni posao uz Minijob, pogledajte piše li vam u glavnom ugovoru možda da ne možete raditi još jedan posao uz to (jako rijetki slučajevi, budući da većina ugovora ima dio gdje piše da se Nebenjob dozvoljava – Erwerbstätigkeit gestattet).

Ako niste državljanin EU, morate za Minijob vaditi radnu dozvolu, ali to nije problem ako već glavni posao imate.

Stranica i organizacija zadužena za pitanja koja se tiču  Minijob-a jest Minijob Zentrale,  te se tamo možete informirati o svim aktualnim informacijama i eventualnim promjenama što se Minijob-a tiče.

#ostaniznatiželjan i podebljaj si kućni budžet!

Rad Projekta Njemačka podržavaju sljedeći partneri:

Tražiš posao u Njemačkoj?

Pogledaj trenutne ponude na našoj stranici!  Trudimo se uvijek pronaći one poslove za koje imamo podršku na našem jeziku :)

pogledaj ponude!

Hej!

Ja sam Drago, autor svih tekstova na ovoj stranici. Živim u Njemačkoj i sve provjerene informacije pišem za vas na svom Blogu. Ako ste u ovom članku našli informaciju koju ste tražili, podijelite je s prijateljima – sigurno će i njima pomoći :) 

Kliknite ispod:

Pročitaj i ovo:
povrat poreza u Njemačkoj
KAKO ZATRAŽITI POVRAT POREZA U NJEMAČKOJ

Znate li koliko novca možemo dobiti prilikom povrata poreza u Njemačkoj? Saznajte kako napraviti povrat poreza, koliko možemo dobiti i koji su dokumenti potrebni uz Projekt Njemačka!

kako kupiti auto u Njemačkoj
KAKO KUPITI AUTO U NJEMAČKOJ

Kako kupiti auto u Njemačkoj, kakav je proces registracije, gdje se mogu naći dobra vozila i kako pronaći osiguravajuće osiguranje? Saznajte u tekstu