MINIJOB, ZA DUBLJI DŽEP

Bok, baš mi je drago da ste odlučili povećati malo svoje kućne prihode. Minijob je odlična opcija kako da to napravite, ali isto tako uzmite u obzir da vas moram upoznati sa time što je Minijob i kakva su vam prava. 

Što je to Minijob

Minijob ili Nebenjob je zapravo ista stvar (Nebenjob koristimo kao izraz kada uz njega imamo još jedan, glavni posao) i odnosi se na posao u kojemu ono što zaradimo brutto, to dobivamo netto, budući da nismo obavezni davati doprinose državi (zdravstveno, socijalno, mirovinsko, Pflege osiguranje…) te kod Minijob-a moramo napraviti razliku između onoga novčano ograničenog i vremenski ograničenog. 

“Obični” Minijob

Novčano ograničeni Minijob naziva se još i 450 Basis Minijob, što zapravo znači da osoba koja je u takvom radnom odnosu može na mjesečnoj bazi zaraditi maksimalno 450 Eura (a na godišnjoj 5 400 Eura).

Kada potpišete takav ugovor, morate obratiti pozornost da vam broj sati ne prelazi maksimalnu mjesečnu svotu koju smijete zaraditi. Po njemačkom radnom zakonu, minimum od 9,50 Eura (od 1.1.2021.) vrijedi kako za osobe koje imaju uobičajeni ugovor, tako i za osobe koje su na Minijob-u.

Prema toj računici ne smijete raditi više od 48 sati ako radite za minimalnu satnicu.

Kurzfristige Minijob

Vremenski ograničeni Minijob naziva se Kurzfristige Minijob. Za ovu vrstu zaposlenja vrijede ista pravila o oslobađanju davanja doprinosa sa plaće.

Razlika između ove vrste kratkotrajnog zaposlenja i onoga na novčanoj bazi jest ta da osobe koje su potpisale Kurzfristige Minijob imaju pravo zarađivati koliko god žele, dok god ne rade više od 70 radnih dana na takav ugovor.

Ovakve vrste ugovora većinom se potpisuju kada osobe rade na kraći vremenski period, i nisu kontinuirani rad, na primjer priprema kompletnog kompleksa za neki koncert, što zna trajati 20-ak dana.

Kako je ovakva vrsta posla vremenski, a ne novčano ograničena, koliko će pojedina osoba u tom slučaju zaraditi ne igra nikakvu ulogu. 

Jako bitna stvar koju treba napomenuti je ta da osobe koje rade Minijob, neovisno koji, imaju sva zakonom osigurana prava kao i radnici koji rade na uobičajenim ugovorima, kao što su godišnji odmor, bolovanje, osiguranje od ozljede na radu i na putu do posla. 

Midijob

Za posao koji radimo na mjesečnoj bazi većoj od 450 Eura i u vremenskom okviru dužem od 70  dana, možemo govoriti o pojmu Midijob.

Ako nikada niste čuli za ovaj izraz, ne morate  brinuti, i ja sam saznao za njega tek nakon godinu i pol dana života ovdje. Midijob je zapravo svaki posao u kojem zarađujete na mjesečnoj bazi između 450,01 Eura i 1300 Eura, i traje duže od 70 dana.

 Sve osobe koje spadaju u tu skupinu, imaju drugačiju vrstu ugovora, te ona vrijedi u slučaju da osobe ne prelaze na mjesečnoj bazi tu granicu od 1300 Eura.

Koja su davanja za Midijob?

Od davanja sa plaće osoba je dužna uplaćivati socijalno osiguranje, ali ne puno kao kod uobičajenog ugovora, i samim tim podliježe svim beneficijama kao što su zdravstveno osiguranje, mirovinsko osiguranje, Pflege osiguranje, kao i beneficije iz Agencije za zapošljavanje

Bitno je isto tako naglasiti da osoba koja je u Midijob ugovoru ima puno manja socijalna davanja, ali je dužna biti prijavljena svojim ugovorom preko svoga zdravstvenog osiguranja, a ne Minijob centrale

Gdje naći posao

Posao vam je najbolje naći na stranici Joblift koja povezuje skoro sve internet pretraživače u Njemačkoj, pa vam je lako preko nje tražiti. 

Za kraj 

Želim vam još napomenuti da jako dobro pazite da sa Minijob-om ne prelazite novčanu granicu, inače ćete taj mjesec ući u Steuerklasse 6 i onda će vam doslovno porez pojesti cijelu zaradu.

Ako imate glavni posao uz Minijob, pogledajte piše li vam u glavnom ugovoru možda da ne možete raditi još jedan posao uz to (jako rijetki slučajevi, budući da većina ugovora ima dio gdje piše da se Nebenjob dozvoljava – Erwerbstätigkeit gestattet).

Ako niste državljanin EU, morate za Minijob vaditi radnu dozvolu, ali to nije problem ako već glavni posao imate.

Stranica i organizacija zadužena za pitanja koja se tiču  Minijob-a jest Minijob Zentrale,  te se tamo možete informirati o svim aktualnim informacijama i eventualnim promjenama što se Minijob-a tiče.

#ostaniznatiželjan i podebljaj si kućni budžet!

 

Pročitaj i ovo:
njegovatelji korona
BUDI HEROJ U TEŠKIM VREMENIMA

Za sve nas koji radimo kao njegovatelji, neka nas globalna korona pandemija nauči da budemo još bolji i odgovorniji zbog najpotrebitijih