MINIJOB, ZA DUBLJI DŽEP

Ako ne želite čitati cijeli tekst, kliknite na poglavlje koje vas zanima:

Bok, baš mi je drago da ste odlučili povećati malo svoje kućne prihode. Minijob je odlična opcija kako da to napravite, ali isto tako uzmite u obzir da vas moram upoznati sa time što je Minijob i kakva su vam prava.

Što je to Minijob

Minijob ili Nebenjob je zapravo ista stvar (Nebenjob koristimo kao izraz kada uz njega imamo još jedan, glavni posao) i odnosi se na posao u kojemu ono što zaradimo brutto, to dobivamo netto, budući da nismo obavezni davati doprinose državi (zdravstveno, socijalno, mirovinsko, Pflege osiguranje…) te kod Minijob-a moramo napraviti razliku između onoga novčano ograničenog i vremenski ograničenog. 

“Obični” Minijob

Novčano ograničeni Minijob naziva se još i 538 Basis Minijob, što zapravo znači da osoba koja je u takvom radnom odnosu može na mjesečnoj bazi zaraditi maksimalno 538 Eura (a na godišnjoj 6456 Eura).

Kada potpišete takav ugovor, morate obratiti pozornost da vam broj sati ne prelazi maksimalnu mjesečnu svotu koju smijete zaraditi. Po njemačkom radnom zakonu, minimum od 12,41 Eura (od 1.1.2024.) vrijedi kako za osobe koje imaju uobičajeni ugovor, tako i za osobe koje su na Minijob-u.

Prema toj računici ne smijete raditi više od 43 sati ako radite za minimalnu satnicu.

Kurzfristige Minijob

Vremenski ograničeni Minijob naziva se Kurzfristige Minijob. Za ovu vrstu zaposlenja vrijede ista pravila o oslobađanju davanja doprinosa sa plaće.

Razlika između ove vrste kratkotrajnog zaposlenja i onoga na novčanoj bazi jest ta da osobe koje su potpisale Kurzfristige Minijob imaju pravo zarađivati koliko god žele, dok god ne rade više od 70 radnih dana na takav ugovor.

Ovakve vrste ugovora većinom se potpisuju kada osobe rade na kraći vremenski period, i nisu kontinuirani rad, na primjer priprema kompletnog kompleksa za neki koncert, što zna trajati 20-ak dana.

Kako je ovakva vrsta posla vremenski, a ne novčano ograničena, koliko će pojedina osoba u tom slučaju zaraditi ne igra nikakvu ulogu. 

Jako bitna stvar koju treba napomenuti je ta da osobe koje rade Minijob, neovisno koji, imaju sva zakonom osigurana prava kao i radnici koji rade na uobičajenim ugovorima, kao što su godišnji odmor, bolovanje, osiguranje od ozljede na radu i na putu do posla. 

Midijob

Za posao koji radimo na mjesečnoj bazi većoj od 538 Eura i u vremenskom okviru dužem od 70  dana, možemo govoriti o pojmu Midijob.

Ako nikada niste čuli za ovaj izraz, ne morate  brinuti, i ja sam saznao za njega tek nakon godinu i pol dana života ovdje. Midijob je zapravo svaki posao u kojem zarađujete na mjesečnoj bazi između 538,01 Eura i 2000 Eura, i traje duže od 70 dana.

 Sve osobe koje spadaju u tu skupinu, imaju drugačiju vrstu ugovora, te ona vrijedi u slučaju da osobe ne prelaze na mjesečnoj bazi tu granicu od 2000 Eura.

Koja su davanja za Midijob?

Od davanja sa plaće osoba je dužna uplaćivati socijalno osiguranje, ali ne puno kao kod uobičajenog ugovora, i samim tim podliježe svim beneficijama kao što su zdravstveno osiguranje, mirovinsko osiguranje, Pflege osiguranje, kao i beneficije iz Agencije za zapošljavanje

Bitno je isto tako naglasiti da osoba koja je u Midijob ugovoru ima puno manja socijalna davanja, ali je dužna biti prijavljena svojim ugovorom preko svoga zdravstvenog osiguranja, a ne Minijob centrale

@projektnjemacka Promjene za Minijob u Njemačkoj #ostaniznatizeljan #balkanacunjemackoj #njemacka🇩🇪 #njemackatiktok #nemacka #dijasporatiktok #balkanciunemackoj #njemacka🇩🇪❤ #foryou #viral ♬ original sound – Drago Jukić

Kako vam ja mogu pomoći?

Ja sam sam pronašao Minijob, i to preko preporuke prijatelja. Vi možda nećete imati preporuke, ali zato ćete moći pretražiti poslove na internetu.

Ja vam nemam minijob ponude, ali zato znam koliko je teško pronaći idealnog poslodavca, Da bi ga pronašli, moramo imati nekoga tko poznaje tržište u Njemačkoj.

Zbog toga sam odlučio svaki put kada mi se neka dobra firma javi za posao, da vam dam mogućnost da se prijavite preko moje platforme.

Kliknite na dugme ispod i pogledajte koje su ponude trenutno IN:

Za kraj

Želim vam još napomenuti da jako dobro pazite da sa Minijob-om ne prelazite novčanu granicu, inače ćete taj mjesec ući u Steuerklasse 6 i onda će vam doslovno porez pojesti cijelu zaradu.

Ako kojim slučajem radite Minijob kao trudnica, imate pravo na jednokratnih 210 € od države. Detalje saznajte u tekstu: porodiljni u Njemačkoj 

Ako imate glavni posao uz Minijob, pogledajte piše li vam u glavnom ugovoru možda da ne možete raditi još jedan posao uz to (jako rijetki slučajevi, budući da većina ugovora ima dio gdje piše da se Nebenjob dozvoljava – Erwerbstätigkeit gestattet).

Ako niste državljanin EU, morate za Minijob vaditi radnu dozvolu, ali to nije problem ako već glavni posao imate.

Stranica i organizacija zadužena za pitanja koja se tiču  Minijob-a jest Minijob Zentrale,  te se tamo možete informirati o svim aktualnim informacijama i eventualnim promjenama što se Minijob-a tiče.

#ostaniznatiželjan i podebljaj si kućni budžet!

OBAVIJEST: Imajte na umu da moji savjeti ne zamjenjuju pravne, porezne ili financijske savjete. Kako biste razjasnili vaša pravna ili financijska pitanja, molim vas da se posavjetujete s odgovarajućim stručnjacima (npr. odvjetnicima, poreznim savjetnicima ili financijskim savjetnicima). Unatoč velikoj pažnji i savjesnom istraživanju, greške se ne mogu isključiti. 

Rad Projekta Njemačka podržavaju sljedeći partneri:

POTPUNO BESPLATNO preuzmi mali, džepni priručnik i budi u korak sa svim novostima i savjetima za uspješan život u Njemačkoj. 

P.S. pretplatnici sve informacije UVIJEK saznaju prvi!