3 SITUACIJE U KOJIMA NAS PAR € MJESEČNO SPASE OD VELIKIH TROŠKOVA

Ako ne želite čitati cijeli tekst, kliknite na poglavlje koje vas zanima:

Bok!

Sigurno ste se već susreli s pojmom Haftpflichtversicherung u Njemačkoj – i čuli ste da već dosta vaših prijatelja ima tu vrstu osiguranja. 

Kako mi dolazimo iz krajeva gdje su jedina dva osiguranja koja poznajemo zdravstveno osiguranje  i osiguranje za auto, bitno je upoznati vas sa određenim osiguranjima bez kojih u Njemačkoj jednostavno ne možete. 

Ovaj tekst objasnit će vam kako već od par € mjesečno možete pokriti štetu koju napravite vi ili netko iz vaše obitelji. To je doslovno par kovanica koje držite već godinama u automobilu!

Što je Privathaftpflicht osiguranje u Njemačkoj 

Privathaftpflicht ili Haftpflichtversicherung pokrivaju svu štetu koju smo mi, naš bračni partner ili naša djeca napravili nekome drugome. 

Koliko je bitno imati ovo osiguranje, govori nam stranica Statista u kojoj stoji da čak 83% stanovnika Njemačke ima ovo osiguranje. To je zapravo najčešće osiguranje koje jedno kućanstvo u Njemačkoj ima. Iza njega slijedi osiguranje za auto sa 81%

Zašto nam Privathaftpflicht osiguranje u Njemačkoj treba?

Haftpflichtversicherung prevedeno na hrvatski jezik znači osiguranje od osobne odgovornosti. Kako je prema njemačkom zakonu svaka osoba 100% odgovorna za svu štetu koju napravi nekome drugome – tako se nemojte čuditi ako vas  netko želi za to tužiti.

3 situacije u kojima će vas ovo osiguranje spasiti:

Prva situacija: 

Prijatelj je taman kupio novi iPhone. Sjedite kod njega kući i pokazuje vam sve moguće stvari koje najnoviji model može. Vi uzimate mobitel u ruke i budući da ste nespretni, mobitel vam ispadne i razbije se staklo. Oh ne!

Prijatelj se naljutio, jer zna kolika je cijena popravka stakla – srećom vi imate Haftpflichtversicherung. Budući da ste vi odgovorni za nastalu štetu, osiguranje će u vaše ime preuzeti popravak prijateljevog stakla.

Problem riješen!

Druga situacija:

Igrate nogomet u vašem lokalnom nogometnom klubu i pucate slobodan udarac. Kako i niste neki nogometaš, lopta ode daleko van terena i pogodi biciklista koji je bio u blizini. Dolazite njemu i  primijetite da je slomio ruku! S druge strane, vidite i da je bicikl malo iskrivljen!

Prvo što želite vidjeti u toj situaciji je li biciklist u redu. Drugo što vam padne na pamet: koliko će vas to koštati?

Budući da ste 100% odgovorni za troškove liječenja i popravka bicikla, vaš Haftpflichtversicherung će preuzeti sve navedene troškove!

Privathaftpflicht osiguranje u Njemačkoj

Treća situacija: 

Bili ste na godišnjem kući i sa sobom ste ponijeli ključeve od stana u Njemačkoj. Tek par dana prije nego što ćete se vratiti nazad u Njemačku, primijetite da ključa jednostavno – nema! 

I sami znate da postoje ključevi čija izrada košta i preko 50 €, a ako se uz to trebaju mijenjati sve brave na zgradi, troškovi će jednostavno skočiti u nebo!  Srećom, vaših par € mjesečno mogu pokriti te probleme. 

Ja sam bio na godišnjem kući i meni se dogodilo da je ključ nestao. zato ja svoju nespretnost uvijek osiguram jer nikad ne znaš!

Što Privathaftpflicht osiguranje u Njemačkoj pokriva, a što ne?

Sada kada sam vam objasnio zašto vam je ovo osiguranje prijeko potrebno, bitno je vidjeti što osiguranje pokriva, a što ne.

Haftpflichtversicherung pokriva:

 • štetu na tuđem vlasništvu (prijateljev iPhone na primjer)
 • fizičku ili psihičku štetu na drugoj osobi (biciklist kojeg ste oborili s loptom)
 • nenamjernu štetu koju ste napravili u iznajmljenom stanu i/ili zgradi u kojoj živite (na primjer izgubljen ključ od iznajmljenog stana)

Haftpflichtversicherung ne pokriva:

 • štetu koju napravite vozeći auto (tu vam je auto osiguranje odgovorno)
 • štetu koju naprave vaši kućni ljubimci
 • štetu koju sami sebi napravite (ako na primjer sami razbijete staklo na mobitelu)

2 najbolja Privathaftpflicht osiguranja u Njemačkoj

Nakon jako dugo istraživanja (kao i za svaki tekst koji sam na svom Blogu napisao) uspio sam pronaći osiguranja koja najbolje odgovaraju potrebama nas stranaca u Njemačkoj. 

To su Adam Riese (komplet online) i HUK-Coburg (korisnička podrška na “našem” jeziku). Krenimo onda sa pregledom ovih osiguranja 

Adam Riese osiguranje

Adam Riese vrhunsko je iz više razloga: 

 • već sada, dok čitate ovaj tekst možete ugovoriti policu u samo par koraka!
 • vrlo lako možete pročitati uvjete prije nego potpišete policu osiguranja
 • na njihovoj stranici možete uvijek razgovarati na chatu 
 • Djeca su do 18 godine automatski osigurana,  jer nikad ne znate hoće li vaše dijete u stanu vašeg prijatelja nešto razbiti!
 • svakom preporukom prijatelju možete zaraditi 40€ premije od osiguranja! (samo ako ste vi prvo osigurani)

Privathaftplicht osiguranje u Njemačkoj

Jedina mana ovog osiguranja jest da nema korisničku podršku na “našem” jeziku. Srećom – tu je HUK Coburg.

HUK Coburg osiguranje

HUK ima skoro sve iste uvjete kao i Adam Riese, samo što ga ne možete otvoriti u par klikova. Ipak ćete morati razgovarati sa agentom.

Srećom, agent govori “našim ” jezikom i zove se Elvin Mujić. S Elvinom možete uvijek biti na liniji kada vam zatreba pomoć u korištenju usluga iz police osiguranja.

Želite vidjeti kakve uvjete nudi HUK-Coburg? Ispunite kratki obrazac prijavom ispod i dozvolite Elvinu da sa vama prođe detalje police:

osiguranje Projekt Njemačka

Već sada i za samo par € mjesečno izbjegnite sve situacije gdje ćete se morati rumeniti i gledati u vaš novčanik. Neka zarađena plaća u Njemačkoj ostane vama za uživanje, a ne za plaćanje nenamjernih šteta!

Koliko je ovo osiguranje bitno i potrebno, govori i činjenica da se njegova polica može uvrstiti kao odbitak u zahtjevu za povrat poreza u Njemačkoj!

Pokriva vas i po želji vašeg partnera kao i djecu. Bitno je samo odabrati opciju koja vama odgovara.

 

Ovo osiguranje štiti me od štete koju sam napravio nekome drugome, u vidu ozljede prema nekome drugome, uništenja tuđe imovine  ili financijskog gubitka. 

U primjeru biciklista, odgovorni ste za slomljenu ruku (ozljeda), odgovorni ste za iskrivljen bicikl (uništenje tuđe imovine) i financijskog gubitka (recimo da je biciklist poduzetnik koji je zbog vas propustio bitan sastanak)

3 najbitnija dijela za koja trebate obratiti posebnu pozornost: 

1 – koje osobe želite staviti u policu osiguranja 

2 – sumu na koju se želite osigurati 

3 – gdje će vam osiguranje vrijediti 

Affiliate Disclaimer: Bok! Samo sam vas htio obavijestiti da ovaj tekst sadrži affiliate linkove. Ako kojim slučajem preko moga linka kupite neku od usluga, ja od davatelja usluge dobivam malu proviziju. Vama cijena ostaje potpuno ista, bez skrivenih troškova, a meni pomaže da održim stranicu zdravom i uvijek punom korisnih informacija 🙂

Rad Projekta Njemačka podržavaju sljedeći partneri:

Hej!

Ja sam Drago, autor svih tekstova na ovoj stranici. Živim u Njemačkoj i sve provjerene informacije pišem za vas
na svom Blogu. Ako ste u ovom članku našli informaciju koju ste tražili, podijelite je s prijateljima – sigurno
će i njima pomoći :) Kliknite ispod:

POTPUNO BESPLATNO preuzmi mali, džepni priručnik i budi u korak sa svim novostima i savjetima za uspješan život u Njemačkoj. 

P.S. pretplatnici sve informacije UVIJEK saznaju prvi!