JEFTINIJE AUTO OSIGURANJE U NJEMAČKOJ – KAKO?

Osiguranje za auto može biti jako škakljiva tema. Ako kupite auto kod preprodavača, može se dogoditi da vam automatski ponudi i način kreditiranja, riješi registraciju i  predloži  osiguranje. To se možda čini kao dobra opcija, jer vam svakako uštedi na vremenu. Ali ako uzmete barem malo vremena da istražite koje je najbolje osiguranje za vas, možete uštedjeti i do 850€ godišnje!

#ostaniznatiželjan i saznaj kako jeftino osigurati auto u Njemačkoj

3 vrste osiguranja za auto u Njemačkoj 

Kao što sam gore napomenuo, u Njemačkoj postoje 3 vrste osiguranja za automobil. Sada ćemo napraviti mali pregled sva 3 osiguranja: 

Kfz-Haftpflicht

Ovo vam je najosnovnije osiguranje, koje prema mome mišljenju i nije neka dobra opcija. To osiguranje u Njemačkoj pokriva vam samo minimum. 

Taj minimum vam je kada se sudarite sa drugim autom. U tom slučaju osiguranje pokriva samo štetu na drugom automobilu i neće platiti popravak na vašem autu. 

Isto tako, ako netko udari u vaš parkiran auto, osiguranje će vas pokriti, ali ako vas netko udari i pobjegne, tu nemojte računati da ćete dobiti novac. 

Kfz-Haftpflicht nije isto kao i Privathaftpflicht. To znači da vas vaše Privathaftpflicht osiguranje neće pokriti dok se vozite u automobilu.

Iskreno ja samo ovo osiguranje ne bih nikome preporučio. Jednostavno je prevelik rizik. 

Teilkasko

Teilkasko je druga vrsta osiguranja za auto u Njemačkoj. Ono je skuplje od osnovnog osiguranja, ali zato pokriva mnogo više stvari. 

Prednosti 

Prednosti su da vam pokriva krađu automobila. Pokriva vam i sve što se dogodi vašem limenom ljubimcu prilikom prirodnih katastrofa. Troškovi na staklu isto tako su pokriveni. Uglavnom sve uobičajene vrste oštećenja su vam pokrivene. 

Nedostaci 

Nedostaci su da vam osiguranje ne pokriva oštećenja koja ste sami sebi nanijeli (na primjer prilikom parkiranja ako oštetite blatobran), kao što vam ne pokriva vandalizam na vozilima i kada vas netko udari i pobjegne s lica mjesta. 

Ovo osiguranje ima najviše korisnika, i preporučuje se kao najbolji izbor cijene i usluge u slučaju da vam je auto starije od 5 ili 9 godina, ovisno o modelu, ako niste uzeli auto na Finanzierung i ako niste uzeli auto na Leasing.

Vollkasko

Ovo osiguranje pokriva vam sve navedeno poviše, kao i popravke na vašem limenom ljubimcu ako ste sami skrivili štetu. Isto tako pokriva i vandalizam te situacije kada vas osoba udari i pobjegne s mjesta nesreće. 

Računajte da vam Vollkasko može biti i duplo skuplji od Teilkasko opcije, ali isto tako doprinosi za osiguranje smanjuju vam se na godišnjoj razini ako nemate štete.

Ovo osiguranje preporučljivo je osobama koje imaju novija auta, koji uzimaju auta na Finanzierung, a za Leasing je uglavnom ovo osiguranje preduvjet.  

Kako pronaći osiguranje za vaše auto u Njemačkoj?

Pronaći osiguranje u Njemačkoj i nije baš toliko teško. Tržište osiguranja je jako kompetitivno, tako da jako puno ljudi radi kao posrednici za određenu osiguravajuću kuću.

Čak i osobe koje nude Finanzierung (što možemo jako često naći na Facebook grupama – svima nam je to poznato), rade za određene osiguravajuće kuće. 

Tu nema ništa loše, dok god imate iskrenu ocjenu određenog osiguranja.

Problem kod nekoga tko prodaje osiguranje od osiguravajuće kuće je da će pod svaku cijenu prodati osiguranje za premiju, pa se zna dogoditi da i sakriju nedostatke. 

Ja sam pronašao bolji način. Jednostavno unesite registarsku oznaku vašeg grada u Njemačkoj u prazno polje ispod, pritisnite na dugme “Jetzt vergleichen” i saznajte koje bi osiguranje bilo najbolje za vas!

 

Tarifcheck , stranica na koju vas se preusmjerava idealna je za pronalaženje najboljeg osiguranja za vaše potrebe, jer postoji puno faktora koji utječu na cijenu osiguranja. Ovo su samo neki:

  • godine iskustva
  • bračno stanje (da, to isto utječe na visinu premije)
  • zaposlenost u određenim sektorima, gdje ostavljate vozilo noću
  • bodovi u Flensburgu (pogledajte aktualno stanje prekršaja na ovoj stranici – Bußgeldrechner)
  • koliko vozila koristite i tako dalje

Zbog toga je jako teško nekome reći koje je osiguranje za auto najbolje, jer svatko može dobiti drugačiju ponudu. Sa Tarifcheck jednostavno unesete vaše podatke u njihov kalkulator, i dobijete na licu mjesta sve moguće ponude. Kliknite na Banner da saznate više:

Što ako se sudarimo?

jeftinije auto osiguranje u Njemačkoj

Ja stvarno ne bih volio da morate čitati ove retke, budući da sudar znači financijsku i materijalnu štetu, a često i ozljede i žrtve. 

Ali ako se kojim slučajem dogodi da se sudarite sa vašim autom, a pogotovo ako je netko ozlijeđen, zovite 112, što je broj za hitne slučajeve u Njemačkoj.

Što se prijave štete tiče, bitno vam je ispuniti europsko izvješće o sudaru (za vas sam pripremio prevedeno izvješće ovdje)

Što ako želimo voziti van EU?

Ako je vaš dom van EU, bitno vam je imati zelenu kartu, koju vam je najbolje tražiti odmah po otvaranju osiguranja 

Kako da uštedimo na osiguranju za auto?

Postoji mnogo načina kako možete uštedjeti na vašem osiguranju, a ja ću nabrojati samo neka: 

Ako imate više vozila, probajte uzeti zajedničko osiguranje. 

Ako  živite u Njemačkoj sa roditeljima i oni imaju vozilo, oni vaše auto mogu osigurati kao drugo vozilo (Zweitwagen) i vas kao dodatnog vozača (Zusatzfahrer).

Ovo je dobra stvar ako ste mlađi od 25 godina, jer će vam premija biti puno manja (roditelji su iskusniji vozači zbog godina)

Uzmite veći Selbstbeteiligung. To vam je zapravo dio do kojeg osiguranje ne snosi troškove. Što vam je veći Selbstbeteiligung, osiguranje vam je jeftinije. Ako uzmete Selbstbeteiligung od 150€ do 300€, cijena vam je čak do 25% manja!

Odlučite se za plaćanje na godišnjoj razini, što vam može uštedjeti i do 9%

Ako se odlučite na popravak kod od osiguranja ovlaštenih servisera (Werkstattbindung), osiguranje će vam biti i do 20% jeftinije. Dobra stvar je što postoji mogućnost da tada dobijete besplatno zamjensko vozilo. Vrijedi za Teilkasko i Vollkasko

Odbijte osiguranje od poreza. Za zaposlenike možete odbiti samo Kfz-Haftpflicht, a za samozaposlene sva osiguranja. 

Ako nemate nezgoda, osiguranje vam se smanjuje s godinama :

Schadenfreiheitsklasse (broj znači koliko godina nemate nesreću)popust 
SF2-15%
SF3-30%
SF4-40%
SF5 – SF8 45%-50%
SF9-SF1555%-60%
SF16 SF2565% – 70%
SF26 I VIŠE75% – 80%

Kako je dosta nas već imalo vozilo u našim domovima (vrijedi na žalost samo za EU – dakle Hrvatsku), to ćete navesti osiguranju, da vam se može zaračunati popust. U protivnom plaćate cijenu kao novi vozač – znači bez popusta!

Tražite jeftinije osiguranje svake godine. Mijenjate osiguranje uvijek do 30. studenog, jer nakon tog datuma vam se produljuje automatski (nekad postoje iznimke, ali to možete vidjeti odmah na vašem ugovoru od osiguranja).

Vi niste dužni ostati s istim osiguranjem samo zato što vam je ono prvo osiguranje. Svake godine se cijene mijenjaju i stoga je dobro pogledati kako bi mogli uštedjeti,  a da vam kvaliteta ostane ista. Kako se novo osiguranje mijenja prije novogodišnjih praznika, bilo bi super uštedjeti novac za put kući. 

#ostaniznatiželjan, čitaj Projekt Njemačka i uštedi čak do 850 € godišnje na osiguranje.

Affiliate Disclaimer: Bok! Samo vas želim obavijestiti da ako klikom preko moga linka obavite kupovinu (zamjenu) osiguranja na stranici Tarifcheck, ja od njih dobivam malu proviziju. Vama cijena ostaje potpuno ista, bez skrivenih troškova, a meni pomaže da održim stranicu zdravom i uvijek punom korisnih informacija 🙂

Hej!

Ja sam Drago, autor svih tekstova na ovoj stranici. Živim u Njemačkoj i sve novo što saznam uvijek pišem na svom blogu. Ako ste u ovom članku našli informaciju koju ste tražili, podijelite je s prijateljima – sigurno će i njima pomoći :) 

Kliknite ispod:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Pročitaj i ovo: