KOLIKA JE STVARNO PROSJEČNA PLAĆA U NJEMAČKOJ?

Baš mi je drago što vas zanima kolika je prosječna plaća u Njemačkoj. Ali problem je što vam je na to pitanje teško odgovoriti, budući da to ovisi o tome kojim poslom se bavite. Ovdje su vam prosječne plaće 3 pomoćna zanimanja, dakle bez priznate diplome (veljača 2021.; zavod za zapošljavanje Njemačka). Prosječna plaća u Njemačkoj Što se tiče zanimanja sa priznatom diplomom, ovako to izgleda: Prosječna plaća u Njemačkoj Ako vas zanima prosječna plaća nekog drugog zanimanja, otiđite na ovu stranicu – BA Entgeldatlas  Tu upišete traženo zanimanje i imate isto ovakve rezultate kakve sam i ja ovdje stavio. Ovo su sve bruto plaće, pa zato #ostaniznatiželjan i saznaj koliko nam onda na kraju od plaće ostane!

Razlika između bruto i neto

Bruto plaća je ono što poslodavac uplaćuje, a neto plaća jest ono što vi na računu dobijete. U Njemačkoj, i u ostalim uređenim zemljama, poslodavac UVIJEK dogovara bruto plaću sa osobom, jer zna koliki budžet za nekoga može potrošiti. Ako ste dogovorili 2500 € plaću, onda je to bruto. Ako na računu dobijete 1700 € , onda je to neto.
bruto = dogovorena plaća    neto = novac koji sjedne na račun 

Gdje odlazi ostatak plaće?

Novac koji nije na računu, odlazi na razna davanja koja ste dužni državi u obliku poreza (Steuern) i davanja koja odlaze na vaše osobne potrebe u obliku socijalnih davanja (Sozialabgaben)

Porezi

Lohnsteuer

  • porez prema državi – (14-42% od plaće, ovisi o poreznoj klasi i visini plaće)

Kirchensteuer

  • porez prema Crkvi(8-9% od Lohnsteuer-a, Primjer: platite 200€ Lohnsteuera, onda dajete 16-18 € za Kirchensteuer)
Koliko poreza ćete platiti reći će vam zbroj  Lohnsteuer-a i Kirchensteuer-a 
Solidaritätzuchlag kao posebna kategorija od 1.1.2021. ne skida se sa plaće preko 95% radnika, što je jedna velika olakšica

Socijalna davanja (Sozialabgaben):

prosječna plaća u NjemačkojArbeitslosenversicherung

novac koji plaćate ako izgubite posao – visina odbitaka ovisi vam o poreznoj klasi i visini primanja. Uglavnom, ovaj dio se odvaja da bi u slučaju otkaza u Njemačkoj mogli primati novac za nezaposlene od zavoda za zapošljavanje

Krankenversicherung

  • plaćanje zdravstvenog osiguranja – visina odbitaka za zdravstveno osiguranje vam je 14,6 % od vaše plaće, s tim da pola plaća poslodavac  (svako zdravstveno osiguranje zaračunava još dodatno oko 1,3%, pa tako možete uštedjeti čak do 500€ godišnje ako nađete dobru ponudu)
nakon što pređete 4840 € brutto plaće, isplati vam se pogledati privatno zdravstveno osiguranje

Pflegeversicherung

  • plaćanje za buduće potrebe usluge njegovanja – visina odbitaka ovisi vam o poreznoj klasi i visini primanja

Rentenversicherung

  • mirovina, penzija, ono što nam ostane kada ostarimo – visina odbitaka ovisi vam o poreznoj klasi i visini primanja
Ako vam strane riječi stvaraju problem, podsjetite se kako učiti njemački jezik 

Na primjeru Ivana (izmišljeni lik) objasnit ćemo kako izgleda plaća: 

Ivan je vodoinstalater od 26 godina koji dobiva prosječnu plaću od 3136€, ide u crkvu, ima ženu koja zarađuje manje od njega pa je u poreznoj klasi 3. Još nemaju djece i žive u Bavarskoj. Ivan je zdravstveno osiguran preko BARMER osiguranja. 
STAVKE U PLAĆI MJESEČNA RAZINA GODIŠNJA RAZINA
bruto plaća 3 136 € 37 632 €
Solidaritätszuschlag nema nema
Kirchensteuer 13,69 € 164,28 €
Lohnsteuer 171,16 € 2053,92 €
Sveukupno porezi  184,85 € 2218,20 €
Rentenversicherung  291,65 € 3 499,78 €
Arbeitslosenversicherung 37,63 € 451,58 €
Krankenversicherung 246,.18 € 2 954,11 €
Pflegeversicherung 55,66 € 667,97 €
sveukupno socijalna davanja 631,12 € 7 573,44 €
neto plaća 2 320,03 € 27 840,36€
Izgleda da Ivan ima skoro 800 € manju plaću kada mu se uzme što se treba uzeti. Računajte da Ivan načelno promjenom zdravstvenog osiguranja može uštedjeti nešto novca (BARMER uzima još 1,1% od plaće), a kako saznaj  – ovdje

Da zaključimo

Idući put kada se budete pitali zašto je Njemačka tako uređena, uzmite u obzir da je to zato što Vi plaćate porez i pomažete održavanju organiziranosti okoline oko vas. Kada ne znate koliko novca uplaćujete, tada vas se može i zavaravati s koliko novca država raspolaže. Upravo zbog tog razloga ne volim kada se plaća ugovara u neto iznosu.  Ako želite provjeriti kolika bi vam neto plaća bila u trenutku kada dobijete ponudu za novi posao, koristite se OVIM kalkulatorom. Račun vam izlazi kao i u mome primjeru.  Nadam se da ste zadovoljni onim što ste u tekstu pročitali. Želim vam služiti tako što ću vam dati prave odgovore, pa tako pogledajte još jednu zanimljivu temu – kako napisati životopis na njemačkom? #ostaniznatiželjan i uvijek računaj da ćeš imati veća davanja, što ti je veća plaća! 

Hej!

Ja sam Drago, autor svih tekstova na ovoj stranici. Živim u Njemačkoj i sve novo što saznam uvijek pišem na svom blogu. Ako ste u ovom članku našli informaciju koju ste tražili, podijelite je s prijateljima – sigurno će i njima pomoći :) 

Kliknite ispod:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Pročitaj i ovo:
hitna pomoć Njemačka
HITNI BROJEVI U NJEMAČKOJ

Njemačka je izrazito sigurno zemlja s obzirom na broj stanovnika, a u slučaju da vam je potrebna hitna pomoć, budite sigurni da ćete je hitno dobiti