RAZGOVOR ZA POSAO – KAKO PROĆI ZADNJU PREPREKU ZA POSAO U NJEMAČKOJ

Ako ne želite čitati cijeli tekst, kliknite na poglavlje koje vas zanima:

Baš mi je drago što čitate ovaj tekst! Napravili ste dobre pripreme za posao, Lebenslauf i Bewerbung su vam odlični i odlučili su vas pozvati na razgovor.

#ostaniznatiželjan i saznaj kako proći posljednju prepreku do boljeg posla!

P.S. na dnu teksta imaš video kako se pripremiti 🙂

Zašto ste pozvani na razgovor?

Zato što su vam životopis i motivacijsko pismo odlični

Dosta često zanemareni i napisani bez razmišljanja, Lebenslauf i Bewerbung kao vaše reklame uvijek su razlog hoćete li dobiti posao ili nećete.

Korisnici mog savjetovanja imaju životopise skrojene po mjeri posla. Poslodavac je iz tih dokumenata zaključio da ste upravo vi od svih kandidata osoba koja bi najbolje pristajala za određenu poziciju.

Zato što vas je poznanik preporučio

Ovo je isto jedna od opcija. Ako vas je poznanik ili prijatelj preporučio, tada vam životopis i motivacijsko nisu bili toliko presudni faktori. Ali svejedno bi vam trebali biti savršeni, jer ono što će vas poslodavac pitati povezano je sa vašim dokumentima.

Proces razgovora

Prije nego krenemo s dijelovima razgovora, želim vam naglasiti da ste vi došli sebe tu “prodati”. To znači da je razgovor za posao trenutak kada vi prezentirate (prodajete) vaše sposobnosti ispred poslodavca da bi vas on na kraju zaposlio (kupio vaše sposobnosti).

Pa, neka prodaja krene!

Uvodni dio

Obucite ono što smatrate doličnim za razgovor i sredite se. Svaki prodavač dobro izgleda kada nešto prezentira, pa morate i vi.

razgovor za posao na njemačkom

Uđite u prostoriju samouvjereno. Iako imate tremu jer vam razgovor ovisi o tome hoćete li posao dobiti, nemate se čega bojati jer su u vašim dokumentima već vidjeli da ste dobar kandidat.

Ako ipak imate tremu, probajte odmah prebaciti na šalu, bit će vam lakše.

Priča o tvrtki 

Sada kreće onaj glavni dio. Ovaj dio većinom kreće sa pitanjem zašto ste se baš vi prijavili na ovu poziciju. Zanima ih zbog čega vi želite raditi kod njih, a ne kod nekoga drugoga.

U tom dijelu razgovora vi bi trebali imati već spreman odgovor na to pitanje budući da ste prilikom prijave za posao pogledali što tvrtka nudi. Isto tako, u roku 2 minute na Wikipediji ili na njihovoj stranici možete saznati neke informacije kojim ćete im pokazati da znate već dosta o njima.

Tako ćete odmah u startu pokazati da ste proaktivni što je za svaki posao bitno

U mom savjetovanju i prije nego do razgovora za posao dođe budemo spremni na taj dio!

Priča o vašem životopisu i motivacijskom

Nakon što ste prvi dio priče dobro “prodali”, slijedi onaj drugi, u kojem ćete se trebati ipak malo više pripremiti.

Budući poslodavac vas zna samo preko životopisa i motivacijskog pisma, stoga je bitno da i vi znate svaki dio tih dokumenata napamet. Poslodavcu će sigurno upasti u oko ako u vašem životopisu imate rupe.

To znači ako ste radili u jednoj firmi do siječnja, a onda u idućoj firmi počeli tek u travnju.

U toj situaciji uvijek je dobro imati spremno objašnjenje zašto ste tu imali pauzu od posla. Privatne stvari niste dužni otkrivati, ali dobro je samo naglasiti da ste imali određene stvari koje ste u tom periodu trebali obaviti.

Nakon toga će vas poslodavac pitati o vašem radnom iskustvu i sposobnostima koje ste u životopisu naveli u dijelu Kompetenz i Berufserfahrung. Ako ste dobro napisali životopis, već bi u njemu trebale stajati barem dvije natuknice za svaki posao koji ste radili. To iz natuknica samo jednostavno objasnite.

Što se vaših sposobnosti tiče, isto tako objasnite kako vam određena sposobnost može koristiti za bolji rad.

Dio gdje ste pisali da ste radišni, spremni pomoći, susretljivi i ostalo ne morate puno naglašavati. To skoro svatko ima u životopisu i to se od osobe pretpostavlja.

Još dva dijela koja vas može pitati, a i ne mora

  • može vas pitati o školovanju ako nije siguran imate li minimalne uvjete za posao (pogotovo ako niste nostrificirali diplomu)
  • može vas pitati o vašim hobijima
  • može vas pitati s kolikom bi plaćom bili zadovoljni – u tom slučaju obavezno recite minimalno prosjek. Ako želite saznati koliki je prosjek po zanimanju otiđite na priču Za koji se posao odlučiti

Nakon toga će vam postaviti par pitanja o vašem Bewerbungu, ali ako ste ga kvalitetno napisali, na ta pitanja ćete i više nego jednostavno odgovoriti.

polaznici tečaja dobili su primjerak Bewerbung-a da točno znaju  kako da ispadne kvalitetno napisan

Pitanja koja ćete vi postaviti

Nikada, ali baš nikada nemojte otići sa razgovora za posao da niste postavili ova 4 pitanja!

  1. ako nije naglašeno, pitajte kakvu vrstu ugovora vam može ponuditi
  2. ako nije naglašeno, pitajte kako izgledaju radne smjene
  3. ni slučajno ne zaboravite pitati koliku plaću možete okvirno očekivati (ako znate koliki je prosjek, po odgovoru ćete znati jeste li zadovoljni)
  4. pitajte kada bi mogli krenuti raditi ako se za vas odluče

Pitanja o bolovanju i godišnjem nemojte pitati na tom razgovoru. Kada dobijete posao ionako će vam sve objasniti prilikom potpisivanja ugovora.

Bilo bi dobro da ako već niste, odete pročitati pravila o bolovanju  i godišnjem na mom Blogu u dijelu život u Njemačkoj pa da znate točno koliko zakonski imate dana svega

Može li mi još itko pomoći za razgovor?

Znam koliko je stresno sam ići i pripremati se za razgovor za posao u Njemačkoj.

Zbog toga sam odlučio svaki put kada mi se neka dobra firma javi za posao, da vam dam mogućnost da se prijavite preko moje platforme.

Kliknite na dugme ispod i pogledajte koje su ponude trenutno IN:

#ostaniznatiželjan i postani najbolji kandidat za radno mjesto, ja sam uz tebe! A ako želiš vidjeti u video formatu kako se pripremiti za razgovor za posao, onda OBAVEZNO pogledaj ovaj video:

OBAVIJEST: Imajte na umu da moji savjeti ne zamjenjuju pravne, porezne ili financijske savjete. Kako biste razjasnili vaša pravna ili financijska pitanja, molim vas da se posavjetujete s odgovarajućim stručnjacima (npr. odvjetnicima, poreznim savjetnicima ili financijskim savjetnicima). Unatoč velikoj pažnji i savjesnom istraživanju, greške se ne mogu isključiti. 

Rad Projekta Njemačka podržavaju sljedeći partneri:

POTPUNO BESPLATNO preuzmi mali, džepni priručnik i budi u korak sa svim novostima i savjetima za uspješan život u Njemačkoj. 

P.S. pretplatnici sve informacije UVIJEK saznaju prvi!