RAZGOVOR ZA POSAO – KAKO PROĆI ZADNJU PREPREKU ZA POSAO U NJEMAČKOJ

Baš mi je drago što čitate ovaj tekst! Napravili ste dobre pripreme za posao, Lebenslauf i Bewerbung su vam odlični i odlučili su vas pozvati na razgovor.

#ostaniznatiželjan i saznaj kako proći posljednju prepreku do boljeg posla!

Zašto ste pozvani na razgovor?

Zato što su vam životopis i motivacijsko pismo odlični

Dosta često zanemareni i napisani bez razmišljanja, Lebenslauf i Bewerbung kao vaše reklame uvijek su razlog hoćete li dobiti posao ili nećete.

U besplatnom tečaju za traženje posla polaznici dobivaju kompletne instrukcije kako napisati Lebenslauf i Bewerbung baš da do ove faze dođu. Poslodavac je iz tih dokumenata zaključio da ste upravo vi od svih kandidata osoba koja bi najbolje pristajala za određenu poziciju.

Zato što vas je poznanik preporučio

Ovo je isto jedna od opcija. Ako vas je poznanik ili prijatelj preporučio, tada vam životopis i motivacijsko nisu bili toliko presudni faktori. Ali svejedno bi vam trebali biti savršeni, jer ono što će vas poslodavac pitati povezano je sa vašim dokumentima.

Proces razgovora

Prije nego krenemo s dijelovima razgovora, želim vam naglasiti da ste vi došli sebe tu “prodati”. To znači da je razgovor za posao trenutak kada vi prezentirate (prodajete) vaše sposobnosti ispred poslodavca da bi vas on na kraju zaposlio (kupio vaše sposobnosti).

Pa, neka prodaja krene!

Uvodni dio

Obucite ono što smatrate doličnim za razgovor i sredite se. Svaki prodavač dobro izgleda kada nešto prezentira, pa morate i vi.

razgovor za posao na njemačkom

Uđite u prostoriju samouvjereno. Iako imate tremu jer vam razgovor ovisi o tome hoćete li posao dobiti, nemate se čega bojati jer su u vašim dokumentima već vidjeli da ste dobar kandidat.

Ako ipak imate tremu, probajte odmah prebaciti na šalu, bit će vam lakše.

Priča o tvrtki 

Sada kreće onaj glavni dio. Ovaj dio većinom kreće sa pitanjem zašto ste se baš vi prijavili na ovu poziciju. Zanima ih zbog čega vi želite raditi kod njih, a ne kod nekoga drugoga.

U tom dijelu razgovora vi bi trebali imati već spreman odgovor na to pitanje budući da ste prilikom prijave za posao pogledali što tvrtka nudi. Isto tako, u roku 2 minute na Wikipediji ili na njihovoj stranici možete saznati neke informacije kojim ćete im pokazati da znate već dosta o njima.

Tako ćete odmah u startu pokazati da ste proaktivni što je za svaki posao bitno

Polaznici tečaja već su zapisali sve što su trebali  i prije nego je do razgovora za posao došlo, pa već sada imaju odgovore na prvo pitanje.

Priča o vašem životopisu i motivacijskom

Nakon što ste prvi dio priče dobro “prodali”, slijedi onaj drugi, u kojem ćete se trebati ipak malo više pripremiti.

Budući poslodavac vas zna samo preko životopisa i motivacijskog pisma, stoga je bitno da i vi znate svaki dio tih dokumenata napamet. Poslodavcu će sigurno upasti u oko ako u vašem životopisu imate rupe.

To znači ako ste radili u jednoj firmi do siječnja, a onda u idućoj firmi počeli tek u travnju.

U toj situaciji uvijek je dobro imati spremno objašnjenje zašto ste tu imali pauzu od posla. Privatne stvari niste dužni otkrivati, ali dobro je samo naglasiti da ste imali određene stvari koje ste u tom periodu trebali obaviti.

Nakon toga će vas poslodavac pitati o vašem radnom iskustvu i sposobnostima koje ste u životopisu naveli u dijelu Kompetenz i Berufserfahrung. Ako ste dobro napisali životopis, već bi u njemu trebale stajati barem dvije natuknice za svaki posao koji ste radili. To iz natuknica samo jednostavno objasnite.

Što se vaših sposobnosti tiče, isto tako objasnite kako vam određena sposobnost može koristiti za bolji rad.

dio gdje ste pisali da ste radišni, spremni pomoći, susretljivi i ostalo ne morate puno naglašavati. To skoro svatko ima u životopisu i to se od osobe pretpostavlja.

razgovor za posao na njemačkom

Još dva dijela koja vas može pitati, a i ne mora

  • može vas pitati o školovanju ako nije siguran imate li minimalne uvjete za posao (pogotovo ako niste nostrificirali diplomu)
  • može vas pitati o vašim hobijima
  • može vas pitati s kolikom bi plaćom bili zadovoljni – u tom slučaju obavezno recite minimalno prosjek. Ako želite saznati koliki je prosjek po zanimanju otiđite na priču Za koji se posao odlučiti

Nakon toga će vam postaviti par pitanja o vašem Bewerbungu, ali ako ste ga kvalitetno napisali, na ta pitanja ćete i više nego jednostavno odgovoriti.

polaznici tečaja dobili su primjerak Bewerbung-a da točno znaju  kako da ispadne kvalitetno napisan

Pitanja koja ćete vi postaviti

Nikada, ali baš nikada nemojte otići sa razgovora za posao da niste postavili ova 4 pitanja!

  1. ako nije naglašeno, pitajte kakvu vrstu ugovora vam može ponuditi
  2. ako nije naglašeno, pitajte kako izgledaju radne smjene
  3. ni slučajno ne zaboravite pitati koliku plaću možete okvirno očekivati (ako znate koliki je prosjek, po odgovoru ćete znati jeste li zadovoljni)
  4. pitajte kada bi mogli krenuti raditi ako se za vas odluče

Pitanja o bolovanju i godišnjem nemojte pitati na tom razgovoru. Kada dobijete posao ionako će vam sve objasniti prilikom potpisivanja ugovora.

Bilo bi dobro da ako već niste, odete pročitati pravila o bolovanju  i godišnjem na mom Blogu u dijelu život u Njemačkoj pa da znate točno koliko zakonski imate dana svega

Kako vam ja mogu pomoći?

Na besplatnom tečaju za posao u Njemačkoj već sada pomažem na način da kandidate pripremam da do ovog dijela pronalaska posla dođu. Tečaj traje samo 4 dana, zadaci su jednostavni i ako vam razgovor nije sutra, preporučio bih vam da ga prođete. Tako ćete sigurno znati kako se kvalitetno pripremiti na razgovor za posao u Njemačkoj.

Bolja budućnost na svakom je koraku. Samo je trebamo dočekati spremni!

posao u Njemačkoj

 #budiznatiželjan i postani najbolji kandidat za radno mjesto, ja sam uz tebe!

Hej!

Ja sam Drago, autor svih tekstova na ovoj stranici. Živim u Njemačkoj i sve novo što saznam uvijek pišem na svom blogu. Ako ste u ovom članku našli informaciju koju ste tražili, podijelite je s prijateljima – sigurno će i njima pomoći :) 

Kliknite ispod:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Pročitaj i ovo:
njegovatelji korona
BUDI HEROJ U TEŠKIM VREMENIMA

Za sve nas koji radimo kao njegovatelji, neka nas globalna korona pandemija nauči da budemo još bolji i odgovorniji zbog najpotrebitijih

kako naći posao u Njemačkoj
ZA KOJI SE POSAO ODLUČITI?

Kako znati koji je posao za vas? Njemačka je stvorila radnike koji znaju što su sposobni, a znaš li i ti? Ako ne znaš, ovdje saznaj