ZA KOJI SE POSAO ODLUČITI?

Želite posao u Njemačkoj? Prvo vam je bitno znati točno kakav posao želite. Uzmite u obzir da sami dolazak u Njemačku neće donijeti sretnu budućnost ako zapnete na poslu koji je fizički težak, slabo plaćen i uzima vam puno slobodnog vremena koje možete provoditi s obitelji. 

Vjerojatno ste se već učlanili u sve grupe u Njemačkoj i počeli ste aktivno tražiti bilo kakav posao: 

Kada postavite upit preko Facebook grupe u stilu:

  • “ Pozdrav, tražim bilo kakav posao na području Nürnberga, osnovno poznavanje jezika i volja za rad, zainteresirani javite se”

 što možete iz tog upita pročitati? 

Jako je lijepo što vi tražite posao u Nürnbergu, ali osim vašeg imena i grada gdje želite raditi, ja ne znam viüe ništa. 

Što je osnovno poznavanje jezika? Što je volja za rad? 

#ostaniznatiželjan i pročitaj retke ispod prije nego podijeliš ovakvu objavu

Znaj što želiš – zaposliti se u Njemačkoj po svojoj mjeri

Neovisno jeste li tek došli u Njemačku ili ovdje radite duže, bitno je znati da ovdje ima jako puno posla za bilo koga. To znači da, ako želite pronaći posao u Njemačkoj, bitno je znati što želite, za koliko novaca ste spremni raditi, i što vi poslodavcu od svojih mogućnosti možete dati. 

Primjer: Došli ste u Njemačku sa 3 godine iskustva na CNC strojevima. Poznavanje jezika vam nije na zavidnoj razini, ali znate da ćete se na bilo kojem CNC stroju snaći bez problema. Krenuli ste u potragu za poslom.

Prvo i osnovno, uz iskustvo od 3 godine na relativno dobro plaćenoj poziciji, preporučio bih vam da tražite u toj struci posao, te da ne idete van struke. Svaki puta kada van struke odete, gubite potencijalno vrijeme koje ste mogli provesti na usavršavanju. Jezik ne mora biti presudan, ako poslodavac prepoznaje vaše kvalitete i vidi da će zbog vašeg rada proizvodnja biti bolja nego prije. 

posao njemačka

Isto tako, nostrificirajte svoju diplomu ako možete jer ako nađete posao u posredničkoj firmi, ne smiju vam davati minimalac ako imate priznanje da ste stručnjak!

Ovo govorim zato što osobno znam puno radnika koji su majstori tokari, bravari, varioci i rade za manju plaću nego je zakonski propisano kolektivnim ugovorom, samo zato što diplomu nisu dali priznati

Kada poznajete koje su vaše sposobnosti, puno je lakše fokusirati se tražiti posao, jer znate malo bolje što ćete tražiti. Ako vam je potrebna viza, majstori uvijek mogu pokrenuti proces nostrifikacije da mogu dobiti vizu za kvalificirane radnike!

Ako pak nemate posebna znanja i stručne sposobnosti, pokušajte barem pronaći struke koje imaju relativno dobru plaću s obzirom na iskustvo koje osoba ima. 

Dostavljači, njegovatelji i pomoćno osoblje uvijek su traženi i nije potrebno određeno predznanje, ako ćete se potruditi usvojiti pravila posla.

Dobro razmisli gdje bi volio raditi 

Ovo je jedna stvar koja se putem nauči, ali dobro ju je znati i prije, da ne bi trošili mnogo novca na prijevoz. Kada dolazite u novi grad, novo mjesto, uzmite u obzir da vam stan bude dovoljno blizu posla da vam trošak prijevoza ne bude pretjerano velik. Ipak ćete ići i do 6 dana tjedno u smjeru kuća-poso, poso-kuća

To što imate auto, ne znači da ste kompletno pokriveni i mobilni ići bilo gdje na posao gdje je potrebno, pogotovo zato što u većini slučajeva poslodavac ne plaća putne troškove (iako putne troškove možete prijaviti prilikom prijave poreza).

Druga stvar na koju morate obratiti pozornost je i vrijeme koje utrošite u tranzitu. Ako živite na primjer u okolici Stuttgarta, a radite direktno u gradu – koliko ćete točno vremena potrošiti na posao u tom danu? Ako vam treba sat i pol do posla, a radite 7 sati dnevno, računica je jednostavna:  

10 sati dnevno potrošit ćete na posao (rad + prijevoz) te ćete tako, ako krenete raditi u 8 sati, morati ustati u 5:30 da se spremite, i dok do posla dođete, a prije 16:30 ne računajte da ste kući. Budući da ustajete tako rano, ne ostaje vam više od 5 sati dnevno da iskoristite dan. 

Ja nemam osobno vozilo, već bicikl, i do sada nisam imao problem sa trošenjem vremena i novca na prijevoz. Čak i kada sam radio u Nürnbergu, iz Erlangena mi nije trebalo dugo (35 minuta) iako su dva grada udaljena čak 24 kilometra. 

Imaj spreman životopis i popratno (motivacijsko) pismo 

Kada znate što želite i znate gdje tražite, onda znate i kako će vam izgledati životopis i motivacijsko pismo. Volio bih samo naglasiti da je jako bitno da životopis ima točno ono što se u opisu posla traži.

ako pak nema sve, uvijek možete na razgovoru objasniti zašto baš vi mislite da ste dobri za taj posao

Ne smije se dogoditi da se prijavljujete za posao programera, a u životopisu vam stoje samo poslovi s konobarenjem, to nema smisla. 

Motivacijsko pismo također prilažete uz životopis, i ono vam je dobro jer možete na jednoj (maksimalno jednoj i pol) stranici objasniti sve što niste mogli ubaciti u životopis. 

Prilikom slanja životopisa i motivacijskog pisma (Anschreiben ili Bewerbung) bitno je poslati i poruku u kojoj izričito naglašavamo na koje se radno mjesto prijavljujete, kao na primjer, 

Sehr geehrte/r Frau/Herr 

anbei erhalten Sie meine Bewerbung für Ihre ausgeschriebene Stelle als ….(radno mjesto).

Ich behaupte, dass mein Fachwissen und meine Qualifikationen Ihren Bedürfnissen entsprechen. Sie können dies in den erforderlichen Dokumenten überprüfen, die ich Ihnen sende.

Bei weiteren Fragen stehe ich Ihnen gerne unter den Kontaktdaten im Lebenslauf zur Verfügung. Ich freue mich auf unser Vorstellungsgespräch

Liebe Grüße, (ime i prezime)

Za kraj

U trenutku kada ste obavili sve što sam gore naveo, tada ste spremni tražiti posao u Njemačkoj. Ako uzmem oglas s Facebook stranice koji sam prije koristio, i iskoristim ovo što sam sada naučio, tada oglas glasi drugačije.

 “Iskusan CNC programer sa višegodišnjim iskustvom traži posao u okolici Nürnberga, na puno radno vrijeme. Poznavanje jezika na osnovnoj razini, ali stručnost u radu nadoknađuje svaki nedostatak. U slučaju da postoje zainteresirani, molim vas javite mi se direktno preko Facebooka, da vam mogu dostaviti potrebne dokumente” 

#ostaniznatiželjan i kreni iznova u nove potrage za poslom!

Pročitaj i ovo:
bolnice u Njemačkoj
ŠTO KADA ZAVRŠIMO U BOLNICI?

Ako nam se kojim slučajem dogodi da trebamo na operaciju u Njemačkoj, imamo sreće jer su im bolnice jedne od najboljih na svijetu