ZDRAVSTVENO OSIGURANJE – JER BITI BOLESTAN KOŠTA

Zdravstveno osiguranje. Jedno od obveznih osiguranja koje osoba mora imati ako želi raditi u Njemačkoj. Isto kao što smo kući imali zdravstveno osiguranje, tako i u Njemačkoj postoji isti sustav, ali na malo drugačiji način.

Koje zdravstveno osiguranje izabrati? Jesmo li sigurni da je zdravstveno osiguranje koje smo izabrali ono pravo za nas? Možemo li mijenjati zdravstveno osiguranje ako nađemo bolju ponudu?

#ostaniznatiželjan i saznaj jesi li izabrao pravo zdravstveno osiguranje!

zdravstveno osiguranje u Njemačkoj

Koje vrste zdravstvenog osiguranja postoje 

Postoje dvije vrste zdravstvenog osiguranja u Njemačkoj, a to su državno zdravstveno osiguranje (gesetzliche Krankenversicherung) i privatno zdravstveno osiguranje (privat Krankenversicherung)

gesetzliche Krankenversicherung

Državno zdravstveno osiguranje obavezno je zdravstveno osiguranje za sve osobe koje rade u Njemačkoj i zarađuju manje od 64,350 € bruto plaće godišnje, ili 5362,50 € mjesečno (2021.). Kako većina zdravstvenih osiguranja moraju osiguravati minimalne uvjete koji su zakonski regulirani (što je nekih 96% usluga), ipak postoji razlika, ponajprije u cijeni, a onda i u nekim uslugama. 

Prema službenim statistikama, u Njemačkoj je ovako osigurano 72,9 milijuna ljudi)

Računajte da u Njemačkoj ima trenutno 103 zdravstvenih osiguranja (2021.).

Najpoznatije su AOK, BARMER, TK, DAK, SBK i one su i najskuplje budući da imaju poslovnice po cijeloj Njemačkoj i troškovi personala su im samim time veliki.

Postoji i mnogo manjih koje nude odlične usluge, pa sam tako i ja uspio naći jednu takvu, i ne samo uštedjeti novac, već i dobiti bolju uslugu.

Privat Krankenversicherung 

Privatno osiguranje privlačnije je budući da ima puno bolje uvjete od “običnog” osiguranja. Nećete morati čekati na doktora, uvijek ćete biti ispred svih i to je zato što se doktori puno više naplaćuju od vaše osiguravajuće kuće nego od državne.

Privatno osiguranje mogu uzeti osobe koje zarađuju više od 64 350 € bruto plaće godišnje (2021.), osobe koje su nezaposlene (minijob se ne računa), samozaposlene osobe (Selbständig)  ili osobe koje su u mirovini u Njemačkoj.

Koliko košta državno zdravstveno osiguranje

Cijena ovisi o vašim primanjima. Osiguranje uglavnom “uzima” 14,6% od vaših bruto davanja, s tim da je maksimum koji može uzeti 770€ (ako imate bruto plaću 4,837,5). 

Ne morate se bojati ovih iznosa, budući da vi plaćate samo polovicu, a polovicu pokriva vaš šef, i naplata se vrši automatski s platne liste . 

Od 2021. godine većina osiguranja su povećala premije koje osiguranici plaćaju, i prema tome svaka osoba ima pravo čak i prije isteka 12 mjeseci tražiti prekid ugovora

Pripazite da, u trenutku kada ostanete bez posla, imate mjesec dana ili da nađete novi posao, ili da se prijavite na ured za zapošljavanje (što možete jedino ako vam je istekao ugovor ili niste dali otkaz, odnosno dobili ste otkaz u Njemačkoj).

Isto tako, želite li se vratiti živjeti u domovinu, morate javiti vašem zdravstvenom osiguranju i osobno se odjaviti, inače će vas dočekati računi od osiguravajuće kuće – oni ne mogu automatski znati da ste se vratili kući!

Kada treba otvoriti zdravstveno osiguranje u Njemačkoj

Zdravstveno osiguranje trebalo bi otvoriti što prije, ali obavezno je u trenutku kada krenete raditi. Ja sam sa svojom osiguravajućom kućom dogovorio da krenu sa naplatnom osiguranja na datum kada potpišem ugovor, stoga nisam morao ništa plaćati, nego mi je automatski skidano sa plaće. 

Na početku 2021. godine saznao sam da sam mogao i bolje proći, jer mi usluge za stomatologa nisu bile baš pokrivene.

Uzmite u obzir da u trenutku otvaranja zdravstvenog osiguranja, dužni ste minimalno 12 mjeseci biti u istoj osiguravajućoj kući, a promjenu morate najaviti 2 mjeseca unaprijed (2 mjeseca se računaju od početka mjeseca, to vrijedi od 2021. godine, ne ranije)

ako kojim slučajem mijenjate vaš poslovni status kao što je promjena poslodavca, tada ne morate čekati 2 mjeseca

Ako kojim slučajem vaša plaća pređe maksimalan iznos od 64, 350 € godišnje, tada niste obvezni biti osiguranik u državnoj kući, i možete se privatno osigurati (što se i preporučuje)

Još jedna zanimljivost je da, svaki puta kada mijenjate poslodavca imate pravo promijeniti zdravstveno osiguranje. To sam saznao u trenutku kada sam radio zamjenu i saznao da mi je moje osiguranje praktički svaki puta obnavljalo ugovor tako da nikad ne bih stigao 18 mjeseci od prije. Od 2021. godine to više ne vrijedi.

Kartica zdravstvenog osiguranja

Karticu zdravstvenog osiguranja dobivate u trenutku kada prijavite osiguranje. Ona sadrži vaše osobne podatke, i vrijedi u svim zemljama europske unije, Islanda, Lihtenštajna, Norveške i Švicarske. 

Bilo bi pametno, ako dolazite iz zemalja van EU, i želite kući na godišnji odmor da uplatite privatno putno osiguranje u slučaju zdravstvene nezgode. 

Što ako bračni partner ne radi?

U trenutku da vi radite, a vaš bračni partner ne radi, imate pravo prijaviti ga/ju na vaše osiguranje i tada ste pokriveni.

Bračni partner ne smije biti samozaposlen ili službenik i isto tako ne smije imati primanja veća od 455 €, ili ako radi Minijob 450 €

cijena vam se u ovom slučaju ne mijenja

Sve gore navedeno ne vrijedi  ako ste privatno osigurani 

zdravstveno osiguranje u Njemačkoj

Mogu li djeca biti pod zajedničkim osiguranjem?

Djeca mogu biti pod zajedničkim osiguranjem, isto besplatno pod 2 uvjeta:

  • ako su nezaposlena do 23 godine
  • ako studiraju ili rade Ausbildung do 25 godina

Što pokriva zdravstveno osiguranje u Njemačkoj

Zdravstveno osiguranje pokriva jako puno bitnih stvari u Njemačkoj, kao što su: 

  • ambulantno liječenje, kao na primjer kod vašeg kućnog doktora – primijetio sam da jako puno osoba prilikom dolaska u Njemačku traži upravo doktora s našeg područja, zbog problema s njemačkim jezikom, i to je sasvim normalno. I ja sam isto kod “naše” doktorice. 
  • osnovnu stomatološku njegu – tu su uglavnom dva plaćena pregleda godišnje, i osnovni zahvati potrebni iz medicinskih razloga (ovisno o kasi usluge se mogu itekako razlikovati)
  • lijekove i medicinska pomagala – isto tako, svi lijekovi koji su vam potrebni, bit će plaćeni od zdravstvenog osiguranja, kao i sva medicinska pomagala koja je vaš doktor propisao 
  • medicinsku njegu u bolnici – u trenutku kada završite u bolnici, sve potrebno pokriva vam osiguranje (nekad vam se homeopatsko i osteopatsko liječenje neće u potpunosti platiti, ovisi o kasi)
  • usluge prilikom trudnoće i poroda – Njemačka je izrazito socijalno osjetljiva država, stoga se ne morate brinuti o troškovima prilikom trudnoće i poroda, u potpunosti ste pokriveni 

Isto tako, zdravstveno osiguranje ima odjeljak zvan Pflegeversicherung koji vam se odbija od plaće, a služi u slučaju njege u starijoj dobi ili dugotrajne nesposobnosti za rad (3,11 % od bruto plaće, a 3,05% ako nemate djece)

Ubrzo pišem detaljno koje se usluge razlikuju, prijavite se na Newsletter da budete u toku 🙂

Što ako se razbolimo, a trebamo na posao

U trenutku kada se razbolite, a trebate na posao, imate zakonski reguliranih 6 tjedana plaćenog bolovanja od poslodavca, i još idućih 78 tjedana od vašeg osiguranja u visini 70% primanja (maksimum koji vam može uplatiti je 3281 € mjesečno, više ne može)

O ostalim detaljima o bolovanju saznajte ovdje

Još jedna bitna stvar koju bi volio naglasiti, a to je: 

Zdravstveno i osiguranje uvijek pretražite prema tome koje vam usluge pokriva, jer ćete se neugodno iznenaditi ako odete u bolnicu ili stomatologu i shvatite da morate nešto platiti. 

Zašto se prebaciti na drugo zdravstveno osiguranje?

Ovo je novost koju sam istražio 2021. godine. Zbog toga što su povećana davanja za velika zdravstvena osiguranja, našao sam stranicu na kojoj se može usporediti i promijeniti zdravstveno osiguranje u par koraka preko interneta, bez ikakve papirologije.

Stranica šalje podatke novoj kasi, a nova kasa obavještava vašu trenutnu kasu. Otkazni rok vam je dva mjeseca od kraja tekućeg mjeseca, tako da se ne morate bojati da nećete biti osigurani.

Ako želite sami vidjeti o čemu je riječ, idite na stranicu – Vgk24 

#ostaniznatiželjan i nađi si zdravstveno osiguranje koje ti nudi bolje usluge za jeftiniju cijenu!

Hej!

Ja sam Drago, autor svih tekstova na ovoj stranici. Živim u Njemačkoj i sve novo što saznam uvijek pišem na svom blogu. Ako ste u ovom članku našli informaciju koju ste tražili, podijelite je s prijateljima – sigurno će i njima pomoći :) 

Kliknite ispod:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Pročitaj i ovo:
povrat poreza u Njemačkoj
KAKO ZATRAŽITI POVRAT POREZA U NJEMAČKOJ

Znate li koliko novca možemo dobiti prilikom povrata poreza u Njemačkoj? Saznajte kako napraviti povrat poreza, koliko možemo dobiti i koji su dokumenti potrebni uz Projekt Njemačka!