U SAMO 3 KORAKA DO ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA U NJEMAČKOJ!

Ako ne želite čitati cijeli tekst, kliknite na poglavlje koje vas zanima:

Zamislite kako bi predivno bilo, kada bi u Njemačkoj imali mogućnost kontaktirati zdravstveno osiguranje na našem jeziku? Bi li vam to olakšalo: 

  • bolovanje i ostale birokratske probleme?
  • odlaske na specijalističke preglede?
  • pronalaske doktora?

Meni ne samo da je olakšalo sve te izazove u novoj državi, već se nekako i bolje osjećam kada mogu pričati na “našem” jeziku. Osjećam se nekako kao kod kuće. I baš zbog toga napravio sam ovaj tekst. 

Ovaj tekst je za sve vas koji ste tek došli u Njemačku i potrebno vam je zdravstveno osiguranje!

Ovaj tekst je i za sve vas koji već imate zdravstveno osiguranje, ali se želite osjećati kao kod kuće!

I želim vam čestitati što ste #ostaliznatiželjni došli na moju stranicu. Na njoj imam nebrojeno puno tekstova da se u Njemačkoj možemo osjećati, sigurno, informirano i kao kod kuće. Ako još uvijek ne znate dovoljno o zdravstvenom osiguranju u Njemačkoj, nastavite čitati, jer sam vašu znatiželju nagradio najbitnijim informacijama koje jednostavno MORATE znati. 

Ako pak želite i sami biti dio zdravstvenog osiguranja kojem i ja pripadam i osjećati se kao kod kuće – kliknite na dugme ispod i saznajte koje to osiguranje u Njemačkoj NAJVIŠE brine o nama:

želim se prvo generalno informirati o zdravstvenom osiguranju u Njemačkoj

Odlučili ste se prvo generalno informirati o zdravstvenom osiguranju u Njemačkoj. To mi je iznimno drago, jer polako preuzimate stvari u svoje ruke! 

Zbog toga #ostaniznatiželjan i u SAMO 2 minute saznaj sve što te zanima!

zdravstveno osiguranje u Njemačkoj

Koje vrste zdravstvenog osiguranja postoje 

Postoje dvije vrste zdravstvenog osiguranja u Njemačkoj, a to su državno zdravstveno osiguranje (gesetzliche Krankenversicherung) i privatno zdravstveno osiguranje (privat Krankenversicherung)

Kliknite da biste saznali više: 

Državno zdravstveno osiguranje obavezno je zdravstveno osiguranje za sve osobe koje rade u Njemačkoj i zarađuju manje od 64,350 € bruto plaće godišnje, ili 5362,50 € mjesečno (2021.). Kako većina zdravstvenih osiguranja moraju osiguravati minimalne uvjete koji su zakonski regulirani (što je nekih 96% usluga), ipak postoji razlika, ponajprije u cijeni, a onda i u nekim uslugama. 

Prema službenim statistikama, u Njemačkoj je ovako osigurano 72,9 milijuna ljudi)

Računajte da u Njemačkoj ima trenutno 103 zdravstvenih osiguranja (2021.).

Najpoznatije su AOK, BARMER, TK, DAK, SBK i one su najkvalitetnije budući da imate lagan pristup kontakt osobi, kao što čitatelji Projekta Njemačka imaju Kristinu iz BARMER-a u bilo kojem trenutku. 

Privatno osiguranje privlačnije je budući da ima puno bolje uvjete od “običnog” osiguranja. Nećete morati čekati na doktora, uvijek ćete biti ispred svih i to je zato što se doktori puno više naplaćuju od vaše osiguravajuće kuće nego od državne.

Privatno osiguranje mogu uzeti osobe koje zarađuju više od 64 350 € bruto plaće godišnje (2021.), osobe koje su nezaposlene (minijob se ne računa), samozaposlene osobe (Selbständig)  ili osobe koje su u mirovini u Njemačkoj.

Koliko košta državno zdravstveno osiguranje

Cijena ovisi o vašim primanjima. Osiguranje uglavnom “uzima” 14,6% od vaših bruto davanja, s tim da je maksimum koji može uzeti 770€ (ako imate bruto plaću 4 987,5). 

Ne morate se bojati ovih iznosa, budući da vi plaćate samo polovicu, a polovicu pokriva vaš šef, i naplata se vrši automatski s platne liste . 

Od 2023. godine većina osiguranja su povećala premije koje osiguranici plaćaju, i prema tome svaka osoba ima pravo čak i prije isteka 12 mjeseci tražiti prekid ugovora

Pripazite da, u trenutku kada ostanete bez posla, imate mjesec dana ili da nađete novi posao, ili da se prijavite na ured za zapošljavanje (što možete jedino ako vam je istekao ugovor ili niste dali otkaz, odnosno dobili ste otkaz u Njemačkoj).

Kada treba otvoriti zdravstveno osiguranje u Njemačkoj

Zdravstveno osiguranje trebalo bi otvoriti što prije, ali obavezno je u trenutku kada krenete raditi. Ja sam sa BARMEROM dogovorio da mi krenu naplaćivati od trenutka kad a mi ugovor o radu krene. 

U trenutku otvaranja zdravstvenog osiguranja dužni ste minimalno 12 mjeseci biti u istoj osiguravajućoj kući, a promjenu morate najaviti 2 mjeseca unaprijed. Ovo ne vrijedi u 2 slučaja

  1. kada mijenjate posao ili kada prestanete raditi 
  2. ako kojim slučajem na početku godine vaše osiguranje poveća svoju premiju – tada možete odmah mijenjati osiguranje!

Kartica zdravstvenog osiguranja u Njemačkoj

Karticu zdravstvenog osiguranja dobivate u trenutku kada prijavite osiguranje. Ona sadrži vaše osobne podatke, i vrijedi u svim zemljama europske unije, Islanda, Lihtenštajna, Norveške i Švicarske. 

Bilo bi pametno, ako dolazite iz zemalja van EU, i želite kući na godišnji odmor da uplatite privatno putno osiguranje u slučaju zdravstvene nezgode. 

Što ako bračni partner ne radi?

U trenutku da vi radite, a vaš bračni partner ne radi, imate pravo prijaviti ga/ju na vaše osiguranje i tada ste pokriveni. U BARMERU vam naša Kristina pomogne sa kompletnom papirologijom preko telefona! 

Bračni partner ne smije biti samozaposlen ili službenik i isto tako ne smije imati primanja veća od 455 €, ili ako radi Minijob 450 €

cijena vam se u ovom slučaju ne mijenja

posao u Njemačkoj

Mogu li djeca biti pod zajedničkim osiguranjem?

Djeca mogu biti pod zajedničkim osiguranjem, isto besplatno pod 2 uvjeta:

  • ako su nezaposlena do 23 godine
  • ako studiraju ili rade Ausbildung do 25 godina

Djecu možete upisati u pedijatra u takozvani Kinder und Jugend Programm gdje nikad nećete čekati preko 30 minuta u čekaonici i dobit ćete sve smjernice za zdravi razvoj djeteta. Ovu opciju možete zatražiti u svakog pedijatra.

Što pokriva zdravstveno osiguranje u Njemačkoj

Zdravstveno osiguranje pokriva jako puno bitnih stvari u Njemačkoj, kao što su: 

jako puno osoba prilikom dolaska u Njemačku traži upravo doktora s našeg područja, zbog problema s njemačkim jezikom, i to je sasvim normalno. I ja sam isto kod “našeg” doktora. 

tu su uglavnom dva plaćena pregleda godišnje, i osnovni zahvati potrebni iz medicinskih razloga (ovisno o kasi usluge se mogu itekako razlikovati). 

Neke kase preuzet će vam sve troškove koje napravite u domovini.

svi lijekovi koji su vam potrebni, bit će plaćeni od zdravstvenog osiguranja, kao i sva medicinska pomagala koja je vaš doktor propisao. 

Neka osiguranja pokrit će vam u određenim slučajevima i lijekove na biljnoj osnovi. 

u trenutku kada završite u bolnici, sve potrebno pokriva vam osiguranje (nekad vam se homeopatsko i osteopatsko liječenje neće u potpunosti platiti, ovisi o kasi). 

Neka osiguranja pokrivaju vam i troškove u najboljim bolnicama u Njemačkoj.

Njemačka je izrazito socijalno osjetljiva država, stoga se ne morate brinuti o troškovima prilikom trudnoće i poroda, u potpunosti ste pokriveni. 

Neka osiguranja daju čak i bonuse za trudnice za dodatne preglede, tečajeve i lijekove.

Isto tako, zdravstveno osiguranje ima odjeljak zvan Pflegeversicherung koji vam se odbija od plaće, a služi u slučaju njege u starijoj dobi ili dugotrajne nesposobnosti za rad (3,11 % od bruto plaće, a 3,05% ako nemate djece)

Što ako se razbolimo, a trebamo na posao

U trenutku kada se razbolite, a trebate na posao, imate zakonski reguliranih 6 tjedana plaćenog bolovanja od poslodavca, i još idućih 78 tjedana od vašeg osiguranja u visini 70% primanja (maksimum koji vam može uplatiti je 3281 € mjesečno, više ne može)

O ostalim detaljima o bolovanju saznajte ovdje

S kojim zdravstvenim ćemo se osjećati kao kod kuće?

Povrh mnogih problema koje u Njemačkoj zateknemo, ono što nam nikako nije potrebno jest imati probleme sa zdravstvenim osiguranjem. 

Jer zdrav čovjek ima milijun želja, a bolestan samo jednu. 

I baš zbog ove izreke odlučio sam ne samo pronaći najbolje osiguranje za naše ljude u Njemačkoj, nego im i osobno pomoći na bilo koji način mogu da nam budu što bolje na usluzi. I zbog toga sam posjetio Kristinu Jurčić u BARMERU.

zdravstveno osiguranje u Njemačkoj

Sjećam se točno kada smo se Kristina i ja prvi puta čuli, Bilo je to 30.10.2021 godine.

Ispričala mi je da radi za BARMER zdravstveno osiguranje i da je zadužena za “naše” ljude u tom osiguranju. Bilo mi je iznimno drago što mi je rekla da želi pomoći našim ljudima olakšati komunikaciju sa zdravstvenim osiguranjem jer svakako su svi obavezni u Njemačkoj biti osiguranici, kao što sam poviše u tekstu spomenuo.

Zamolio sam je da mi nabroji TOP 3 razloga zašto je BARMER baš pravi izbor za nas, a ovo je njen odgovor:

sve možete pitati na "našem" jeziku

Kristina Jurčić i njen tim brinu da dobijemo informacije i pomoć, neovisno o tome znamo li njemački jezik!

kraće liste čekanja

Trebate doktora, a naručeni ste tek za 3 mjeseca? Zovite Kristinu i ona će za vas sve napraviti da dobijete termin ranije!

velike financijske pogodnosti

financijska potpora prilikom trudnoće, prednosti za djecu, financijske pogodnosti za sve koji brinu o zdravlju...

Iskreno, već me je sa ovim dobila.

A tada sam saznao da je BARMER drugo po veličini zdravstveno osiguranje u Njemačkoj (izvor ovdje) sa skoro 9 milijuna osiguranika (svaki osmi stanovnik Njemačke!)

Veličina znači – mnogo novca.

A mnogo novca znači – vrhunska usluga!

Kristina je pristala objasniti nam sve o zdravstvenom osiguranju preko Youtube videa (pogledaj dolje)

I nije samo na tome stala. Iskreno joj je stalo da objasnimo ljudima koje sve pogodnosti s BARMEROM imaju, pa smo onda napravili i kratki TikTok video za one “nestrpljive”

@projektnjemacka Zdravstveno osiguranje na “našem” jeziku #njemacka🇩🇪❤ #njemacka🇩🇪 #nemacka🇩🇪 #nemacka #dijasporatiktok #balkanciunemackoj #njemackatiktok #fyp #foryou #minhen #dijaspora ♬ Another Retrospect – DJ BAI

I zbog toga svega odlučio sam je ne samo preporučiti svima nama, već i maksimalno olakšati proces prebacivanja u BARMER.

  • jer je već nebrojeno mnogo čitatelja zadovoljno sa njom
  • jer se uistinu trudi pomoći 
  • jer želi da se osjećamo kao kod kuće!

Vi ste već učinili prvi korak samim time što ste došli do ovoga djela teksta. Na meni je da vam olakšam drugi korak, a na Kristini da vam olakša treći korak. Ako se i vi želite sa zdravstvenim osiguranjem osjećati kao kod kuće, onda napravite drugi korak i ispunite obrazac da vam mogu poslati sve detalje na email.

Nakon što pogledate ponudu i odlučite se za BOLJU opciju u Njemačkoj, Kristina će vam se u najkraćem mogućem roku javiti  i za vas preuzeti treći korak (odjavu sa starog zdravstvenog ili prvu prijavu na zdravstveno). 

Dakle, prvi korak ste već napravili, ostaje vam još samo drugi, a treći će Kristina preuzeti na sebe. 

Nemojte samo zamišljati najbolje zdravstveno osiguranje u Njemačkoj. Pripadajte najboljem osiguranju u Njemačkoj klikom na dugme ispod:

                biram ipak bilo koje zdravstveno 

                                                                                     ipak ću ostati/izabrati neko drugo zdravstveno osiguranje

#ostaniznatiželjan i biraj osiguranje kojem vjeruješ!

OBAVIJEST: Imajte na umu da moji savjeti ne zamjenjuju pravne, porezne ili financijske savjete. Kako biste razjasnili vaša pravna ili financijska pitanja, molim vas da se posavjetujete s odgovarajućim stručnjacima (npr. odvjetnicima, poreznim savjetnicima ili financijskim savjetnicima). Unatoč velikoj pažnji i savjesnom istraživanju, greške se ne mogu isključiti. 

Rad Projekta Njemačka podržavaju sljedeći partneri:

POTPUNO BESPLATNO preuzmi mali, džepni priručnik i budi u korak sa svim novostima i savjetima za uspješan život u Njemačkoj. 

P.S. pretplatnici sve informacije UVIJEK saznaju prvi!