U SAMO 3 KORAKA DO ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA U NJEMAČKOJ!

Ako ne želite čitati cijeli tekst, kliknite na poglavlje koje vas zanima:

Bok! Ovaj tekst napisao sam za sve koji žele otvoriti zdravstveno osiguranje u Njemačkoj. Ako ste prvi puta ovdje, pročitajte ovaj kratki tekst do kraja da znate kako to u Njemačkoj funkcionira. 

Ako već sve znate i želite odmah otvoriti zdravstveno osiguranje ili pak niste zadovoljni vašim trenutnim osiguranjem, skočite jednim klikom na dno teksta i preko obrasca zatražite zdravstveno osiguranje. Kontakt osoba priča “naš” jezik 🙂

Koje zdravstveno osiguranje izabrati?  Možemo li mijenjati zdravstveno osiguranje ako nađemo bolju ponudu? Koje je najbolje zdravstveno osiguranje za nas Balkance?

#ostaniznatiželjan i saznaj jesi li izabrao pravo zdravstveno osiguranje!

zdravstveno osiguranje u Njemačkoj

Koje vrste zdravstvenog osiguranja postoje 

Postoje dvije vrste zdravstvenog osiguranja u Njemačkoj, a to su državno zdravstveno osiguranje (gesetzliche Krankenversicherung) i privatno zdravstveno osiguranje (privat Krankenversicherung)

Kliknite da biste saznali više: 

Državno zdravstveno osiguranje obavezno je zdravstveno osiguranje za sve osobe koje rade u Njemačkoj i zarađuju manje od 64,350 € bruto plaće godišnje, ili 5362,50 € mjesečno (2021.). Kako većina zdravstvenih osiguranja moraju osiguravati minimalne uvjete koji su zakonski regulirani (što je nekih 96% usluga), ipak postoji razlika, ponajprije u cijeni, a onda i u nekim uslugama. 

Prema službenim statistikama, u Njemačkoj je ovako osigurano 72,9 milijuna ljudi)

Računajte da u Njemačkoj ima trenutno 103 zdravstvenih osiguranja (2021.).

Najpoznatije su AOK, BARMER, TK, DAK, SBK i one su najkvalitetnije budući da imate lagan pristup kontakt osobi, kao što čitatelji Projekta Njemačka imaju Kristinu iz BARMER-a u bilo kojem trenutku. 

Privatno osiguranje privlačnije je budući da ima puno bolje uvjete od “običnog” osiguranja. Nećete morati čekati na doktora, uvijek ćete biti ispred svih i to je zato što se doktori puno više naplaćuju od vaše osiguravajuće kuće nego od državne.

Privatno osiguranje mogu uzeti osobe koje zarađuju više od 64 350 € bruto plaće godišnje (2021.), osobe koje su nezaposlene (minijob se ne računa), samozaposlene osobe (Selbständig)  ili osobe koje su u mirovini u Njemačkoj.

Koliko košta državno zdravstveno osiguranje

Cijena ovisi o vašim primanjima. Osiguranje uglavnom “uzima” 14,6% od vaših bruto davanja, s tim da je maksimum koji može uzeti 770€ (ako imate bruto plaću 4,837,5). 

Ne morate se bojati ovih iznosa, budući da vi plaćate samo polovicu, a polovicu pokriva vaš šef, i naplata se vrši automatski s platne liste . 

Od 2021. godine većina osiguranja su povećala premije koje osiguranici plaćaju, i prema tome svaka osoba ima pravo čak i prije isteka 12 mjeseci tražiti prekid ugovora

Pripazite da, u trenutku kada ostanete bez posla, imate mjesec dana ili da nađete novi posao, ili da se prijavite na ured za zapošljavanje (što možete jedino ako vam je istekao ugovor ili niste dali otkaz, odnosno dobili ste otkaz u Njemačkoj).

U ovom slučaju bih vam preporučio BARMER osiguranje, a zašto – saznat ćete niže u tekstu.

Kada treba otvoriti zdravstveno osiguranje u Njemačkoj

Zdravstveno osiguranje trebalo bi otvoriti što prije, ali obavezno je u trenutku kada krenete raditi. Ja sam sa BARMEROM dogovorio da mi krenu naplaćivati od trenutka kad a mi ugovor o radu krene. 

U trenutku otvaranja zdravstvenog osiguranja dužni ste minimalno 12 mjeseci biti u istoj osiguravajućoj kući, a promjenu morate najaviti 2 mjeseca unaprijed. Ovo ne vrijedi u 2 slučaja

  1. kada mijenjate posao ili kada prestanete raditi 
  2. ako kojim slučajem na početku godine vaše osiguranje poveća svoju premiju – tada možete odmah mijenjati osiguranje!

Kartica zdravstvenog osiguranja u Njemačkoj

Karticu zdravstvenog osiguranja dobivate u trenutku kada prijavite osiguranje. Ona sadrži vaše osobne podatke, i vrijedi u svim zemljama europske unije, Islanda, Lihtenštajna, Norveške i Švicarske. 

Bilo bi pametno, ako dolazite iz zemalja van EU, i želite kući na godišnji odmor da uplatite privatno putno osiguranje u slučaju zdravstvene nezgode. 

Što ako bračni partner ne radi?

U trenutku da vi radite, a vaš bračni partner ne radi, imate pravo prijaviti ga/ju na vaše osiguranje i tada ste pokriveni. U BARMERU vam naša Kristina pomogne sa kompletnom papirologijom preko telefona! 

Bračni partner ne smije biti samozaposlen ili službenik i isto tako ne smije imati primanja veća od 455 €, ili ako radi Minijob 450 €

cijena vam se u ovom slučaju ne mijenja

zdravstveno osiguranje u Njemačkoj

Mogu li djeca biti pod zajedničkim osiguranjem?

Djeca mogu biti pod zajedničkim osiguranjem, isto besplatno pod 2 uvjeta:

  • ako su nezaposlena do 23 godine
  • ako studiraju ili rade Ausbildung do 25 godina

Djecu možete upisati u pedijatra u takozvani Kinder und Jugend Programm gdje nikad nećete čekati preko 30 minuta u čekaonici i dobit ćete sve smjernice za zdravi razvoj djeteta. Ovu opciju možete zatražiti u svakog pedijatra.

Što pokriva zdravstveno osiguranje u Njemačkoj

Zdravstveno osiguranje pokriva jako puno bitnih stvari u Njemačkoj, kao što su: 

jako puno osoba prilikom dolaska u Njemačku traži upravo doktora s našeg područja, zbog problema s njemačkim jezikom, i to je sasvim normalno. I ja sam isto kod “našeg” doktora. 

tu su uglavnom dva plaćena pregleda godišnje, i osnovni zahvati potrebni iz medicinskih razloga (ovisno o kasi usluge se mogu itekako razlikovati). 

Neke kase preuzet će vam sve troškove koje napravite u domovini.

svi lijekovi koji su vam potrebni, bit će plaćeni od zdravstvenog osiguranja, kao i sva medicinska pomagala koja je vaš doktor propisao. 

Neka osiguranja pokrit će vam u određenim slučajevima i lijekove na biljnoj osnovi. 

u trenutku kada završite u bolnici, sve potrebno pokriva vam osiguranje (nekad vam se homeopatsko i osteopatsko liječenje neće u potpunosti platiti, ovisi o kasi). 

Neka osiguranja pokrivaju vam i troškove u najboljim bolnicama u Njemačkoj.

Njemačka je izrazito socijalno osjetljiva država, stoga se ne morate brinuti o troškovima prilikom trudnoće i poroda, u potpunosti ste pokriveni. 

Neka osiguranja daju čak i bonuse za trudnice za dodatne preglede, tečajeve i lijekove.

Isto tako, zdravstveno osiguranje ima odjeljak zvan Pflegeversicherung koji vam se odbija od plaće, a služi u slučaju njege u starijoj dobi ili dugotrajne nesposobnosti za rad (3,11 % od bruto plaće, a 3,05% ako nemate djece)

Što ako se razbolimo, a trebamo na posao

U trenutku kada se razbolite, a trebate na posao, imate zakonski reguliranih 6 tjedana plaćenog bolovanja od poslodavca, i još idućih 78 tjedana od vašeg osiguranja u visini 70% primanja (maksimum koji vam može uplatiti je 3281 € mjesečno, više ne može)

O ostalim detaljima o bolovanju saznajte ovdje

Koje je najbolje zdravstveno osiguranje u Njemačkoj za nas?

Nama strancima najbolje je gledati velika osiguranja zbog više faktora:

  • poslovnice su im u skoro svakom gradu 
  • imamo uvijek dostupnu pomoć 
  • jaki su u cijeloj državi pa im se može vjerovati

Zbog toga sam napravio malu analizu, pogledao par najjačih osiguranja koja sam prije spominjao i došao do zaključka. 

BARMER osiguranje najbolje je za nas ljude sa Balkana. Zašto?

sve možete pitati na "našem" jeziku

Kristina Jurčić i njen tim brinu da dobijemo informacije i pomoć, neovisno o tome znamo li njemački jezik!

velike financijske pogodnosti

financijska potpora prilikom trudnoće, prednosti za djecu, financijske pogodnosti za sve koji brinu o zdravlju...

kraće liste čekanja

Trebate doktora, a naručeni ste tek za 3 mjeseca? Zovite Kristinu i ona će za vas sve napraviti da dobijete termin ranije!

Svima nam je bitno da se možemo obratiti nekome na “našem” jeziku. Pogotovo kad je zdravlje u pitanju.

A toga je svjesna i Kristina Jurčić, “naša” osoba u BARMERU. 

Ne samo da će za vas otkazati trenutno osiguranje, već će:

  • preuzeti svu papirologiju na sebe
  • detaljno objasniti sve financijske pogodnosti koje dobijete s BARMEROM
  • biti uz vas uvijek na liniji – jer VI to zaslužujete

Zdrav čovjek ima milijun želja, a bolestan samo jednu. U tim trenucima želite osiguranje kojem vjerujete. 

Želite BARMER uz vas? Pustite Kristinu da vam objasni sve pogodnosti, a onda sami odlučite što je za vas najbolje. Ostavite svoj kontakt i ja vas sa njom povežem 🙂

#ostaniznatiželjan i imaj kraj sebe osiguranje kojem vjeruješ!

Tražiš posao u Njemačkoj?

Pogledaj trenutne ponude na našoj stranici!  Trudimo se uvijek pronaći one poslove za koje imamo podršku na našem jeziku :)

pogledaj ponude!

Hej!

Ja sam Drago, autor svih tekstova na ovoj stranici. Živim u Njemačkoj i sve provjerene informacije pišem za vas na svom Blogu. Ako ste u ovom članku našli informaciju koju ste tražili, podijelite je s prijateljima – sigurno će i njima pomoći :) 

Kliknite ispod:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Pročitaj i ovo:
dječji doplatak u Njemačkoj
KINDERGELD U NJEMAČKOJ

Što je to Kindergeld u Njemačkoj i kako ga dobiti? Je li bolje uzeti Kinderfreibetrag ili Kindergeld? Sve o ovoj temi saznaj u mom tekstu

porodiljni dopust u Njemačkoj
PORODILJNI U NJEMAČKOJ – UVJETI I BONUSI

Koja prava imaju žene tijekom trudnoće? Kako nas zakon štiti i koje uvjete na poslu poslodavac treba omogućit? Koliko traje porodiljni dopust i možemo li dobiti naknadu za trudnoću