ŠTO KADA ZAVRŠIMO U BOLNICI?

Što ako kojim slučajem završimo u bolnici u Njemačkoj? Što možemo očekivati?

Kako sam ja #ostaoznatiželjan, istražio sam kako funkcionira bolnički sustav u Njemačkoj. Je li zaista sve tako dobro i koliko smo sigurni ako nam, ne daj Bože zatreba bolničko liječenje?

Koje bolnice u Njemačkoj postoje?

Postoje dva razloga zašto bi otišli na bolničko liječenje. Prvi razlog je neka nesreća u kojoj hitno morate otići u bolnicu i tada odlazite bez ikakve uputnice. Drugi razlog jest da vaš kućni liječnik (Hausarzt) želi da napravite neke pretrage ili da obavite određenu proceduru koja nije hitno stanje. 

Kada gledamo koje sve bolnice immo u Njemačkoj, dijelimo ih na 3 skupine: 

  • javne bolnice (Offentliche Krankenhauser) – koje uglavnom vode federalne republike, škole ili sveučilišta – 55 % bolnica
  • bolnice od dobrotvornih organizacija (Freigemeinnutzige Krankenhauser) uglavnom vođene od strane Crkve i organizacija njemačkog crvenog križa – 38 % bolnica 
  • privatne bolnice (privatkrankenhauser) – koje vode različite kompanije, kao na primjer Schön Klinik  (odličan poslodavac za one koji traže posao)

Kvaliteta bolnica u Njemačkoj

Što se tiče generalne kvalitete bolnica u Njemačkoj, ne moramo se brinuti da će nam se ovdje nešto loše dogoditi. Njemačka nije poznata samo po autoindustriji, već i po vrhunskoj tehnologiji korištenoj u bolničkim liječenjima (jako puno sveučilišnih bolnica nudi i revolucionarne zahvate da bi poboljšala kvalitetu i uspješnost liječenja). 

Njemačke bolnice naučene su nositi se sa hitnim slučajevima, kao i brinuti se o pacijentima na više dana. Koliko god zdravstvena osiguranja pritiskala političare da utječu na smanjenje dana bolničkog liječenja, Njemačka se ne predaje i drži pacijente u bolnici koliko god je potrebno da se pacijent sigurno može oporaviti. 

Tako na primjer novopečene majke ostaju u prosjeku čak do 6 dana u bolnici, da doktori budu sigurni da je s njima i djetetom sve u redu. 

A znate li da određena zdravstvena osiguranja mogu trudnicama ponuditi usluge koje će im pomoći  da ne dođe do preuranjenog poroda. To sam saznao na portalu VGK24 

Uzmite u obzir da osoba kojoj ste išli na pregled u polikliniku ne mora nužno osobno vršiti zahvat u bolnici na vama, iako mnogi doktori rade privatno i u bolnicama zbog veće isplativosti. Ako kojim slučajem rade u bolnici i imaju slobodan termin, potrudit će se osobno obaviti potreban zahvat.

bolnice u Njemačkoj

Ostanak u bolnici 

Što se tiče ostanka u bolnici, Njemačka je malo nekonvencionalna po pitanju privatnosti. Ako kojim slučajem završite na dužem boravku u bolnici ( ne zaboravite otvoriti bolovanje) ostati ćete uglavnom u sobama sa sveukupno 4 kreveta (u javnim bolnicama kada imate državno zdravstveno osiguranje), a ako ste kojim slučajem privatno osigurani, tada ćete uglavnom dobiti sobu za dvije osobe (ili samo za sebe, ovisno u kojoj bolnici ostajete). 

Sa sobom bi trebali ponijeti  odjeću za spavanje, ručnike, papuče i potrebne proizvode za osobnu higijenu, budući da većina bolnica ne nudi tu uslugu. Isto tako ne očekujte zastore između bolničkih kreveta zbog gore spomenutog manjka privatnosti. 

Što se tiče posjeta bolnicama, uglavnom su one dozvoljene u terminima između 14-20 sati. Dobra stvar što je uglavnom jedan od roditelja u mogućnosti provesti noć s djetetom u slučaju da se dijete osjeća nelagodno bez njega. 

Što se tiče obroka, uglavnom vam je vrijeme kada se koji obrok služi prema pravilima njemačke kulture. Tako očekujte ručak oko 12 sati, a večeru zapravo jako rano, čak u 16:30. Doručak se uglavnom sastoji od kruha, džema, meda i maslaca, dok za večeru dobijete kruh s kobasicama, svježim sirom i čajem. Većinom možete birati između različitih menija, a ako niste na nikakvoj posebnoj dijeti, tada možete donijeti svoju hranu i bezalkoholno piće. 

Ako ne znate njemački jezik, ne morate brinuti. Bolnice u Njemačkoj prepune su medicinskih tehničara i njegovatelja s naših prostora, stoga će uvijek tu biti netko od medicinskih tehničara tko će vam moći pomoći. 

Cijena liječenja u njemačkim bolnicama

Liječenje u Njemačkoj zna biti jako skupo, ali većinu toga pokriva zdravstveno osiguranje, i za to se ne morate brinuti. Vaše je samo da prilikom dolaska u bolnicu predočite iskaznicu vašeg zdravstvenog osiguranja i račun će se automatski slati njima. 

Ako kojim slučajem imate neke posebne tretmane zbog kojih u bolnicu morate ići, pametno je da provjerite na VGK24 koje usluge vaše osiguranje možda neće pokriti. Usluge vam se nalaze ovdje – Vgk24 popis usluga 

Ako kojim slučajem imate privatno osiguranje, tada plaćate troškove sami, a onda račune prosljeđujete vašoj osiguravajućoj kući. 

U slučaju da vam se nešto dogodi dok ste turistički u Njemačkoj i dolazite iz države van EU, osim ako nemate putno osiguranje morat ćete troškove snositi sami. Noćenje u bolnici uglavnom košta 10 €, a djeca ispod 18 godina ne moraju plaćati nikakve troškove. 

Kako objasniti simptome na njemačkom?

Ako kojim slučajem nemate nikoga tko bi vam mogao prevoditi u slučaju nesreće, i niste naučili njemački jezik volio bih s vama podijeliti nekoliko izraza kojima možete objasniti koji su vaši simptomi. 

Svakako bi bilo dobro da ih naučite u slučaju nezgode: 


Boli me ovdje (pokazati gdje)

Ich habe hier Schmerzen (pokazati gdje)

Osjećam se umorno/slabo 

Ich fühle mich müde/schwach

imam jaku bol u leđima 

Ich habe starke Schmerzen

ne čujem najbolje

Ich bin schwerhörig

boli me kada gutam

Ich habe Schluckbeschwerden

imam _ temperaturu već _ dana

Ich habe _ Fiber seir _ Tagen

prehlađen/a sam 

Ich bin erkaltet

jako me boli glava

Ich habe starke Kopfschmerzen

boli me uho/uši

Ich habe Schmerzen in einem Ohr/beide Ohren

imam suhi kašalj već _ dana

Ich habe Husten ohne Auswurf seit _ Tagen

iskašljavam krv

Ich huste Blut

nekad/uvijek imam probleme s disanjem

Ich leide manchmal/immer an Atemnot

boli me dok dišem

Ich habe Schmerzen beim Atmen

imam visok tlak

Ich habe hohe Blutdruck

Ja se nadam da sam uspio malo rasvijetliti situaciju s bolnicama u Njemačkoj. Zdravlje je najbitnija stavka u našem životu, stoga je bolje znati što više o tome. Budite sigurni da vas vaše zdravstveno osiguranje pokriva u uslugama koje vam trebaju, i ne bojte se odlaska u bolnicu ako je potrebno. 

#ostaniznatiželjan i spreman dočekaj odlazak u bolnicu u Njemačkoj!

Hej!

Ja sam Drago, autor svih tekstova na ovoj stranici. Živim u Njemačkoj i sve novo što saznam uvijek pišem na svom blogu. Ako ste u ovom članku našli informaciju koju ste tražili, podijelite je s prijateljima – sigurno će i njima pomoći :) 

Kliknite ispod:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Pročitaj i ovo: