ŠTO KADA ZAVRŠIMO U BOLNICI?

Ako ne želite čitati cijeli tekst, kliknite na poglavlje koje vas zanima:

Što ako kojim slučajem završimo u bolnici u Njemačkoj? Što možemo očekivati?

Kako sam ja #ostaoznatiželjan, istražio sam kako funkcionira bolnički sustav u Njemačkoj. Je li zaista sve tako dobro i koliko smo sigurni ako nam, ne daj Bože zatreba bolničko liječenje?

Koje bolnice u Njemačkoj postoje?

Postoje dva razloga zašto bi otišli na bolničko liječenje. Prvi razlog je neka nesreća u kojoj hitno morate otići u bolnicu i tada odlazite bez ikakve uputnice. Drugi razlog jest da vaš kućni liječnik (Hausarzt) želi da napravite neke pretrage ili da obavite određenu proceduru koja nije hitno stanje. 

Kada gledamo koje sve bolnice immo u Njemačkoj, dijelimo ih na 3 skupine: 

  • javne bolnice (Offentliche Krankenhauser) – koje uglavnom vode federalne republike, škole ili sveučilišta – 55 % bolnica
  • bolnice od dobrotvornih organizacija (Freigemeinnutzige Krankenhauser) uglavnom vođene od strane Crkve i organizacija njemačkog crvenog križa – 38 % bolnica 
  • privatne bolnice (privatkrankenhauser) – koje vode različite kompanije, kao na primjer Schön Klinik  (odličan poslodavac za one koji traže posao)

Kvaliteta bolnica u Njemačkoj

Njemačka nije poznata samo po autoindustriji, već i po vrhunskoj tehnologiji korištenoj u bolničkim liječenjima (jako puno sveučilišnih bolnica nudi i revolucionarne zahvate da bi poboljšala kvalitetu i uspješnost liječenja). 

Njemačke bolnice naučene su nositi se sa hitnim slučajevima, kao i brinuti se o pacijentima na više dana. 

Tako na primjer novopečene majke ostaju u prosjeku čak do 6 dana u bolnici, da doktori budu sigurni da je s njima i djetetom sve u redu. 

A znate li da određena zdravstvena osiguranja mogu trudnicama ponuditi usluge koje će im pomoći  da ne dođe do preuranjenog poroda. Takve uvjete nudi BARMER, moje zdravstveno osiguranje 

Doktor kojem ste išli na pregled u polikliniku ne mora nužno osobno vršiti zahvat u bolnici na vama, iako mnogi doktori rade privatno i u bolnicama zbog veće isplativosti. Ako kojim slučajem rade u bolnici i imaju slobodan termin, potrudit će se osobno obaviti potreban zahvat.

bolnice u Njemačkoj

Ostanak u bolnici 

Što se tiče ostanka u bolnici, Njemačka je malo nekonvencionalna po pitanju privatnosti. Ako kojim slučajem završite na dužem boravku u bolnici ( ne zaboravite otvoriti bolovanje) ostati ćete uglavnom u sobama sa sveukupno 4 kreveta (u javnim bolnicama kada imate državno zdravstveno osiguranje), a ako ste kojim slučajem privatno osigurani, tada ćete uglavnom dobiti sobu za dvije osobe (ili samo za sebe, ovisno u kojoj bolnici ostajete). 

Sa sobom bi trebali ponijeti  odjeću za spavanje, ručnike, papuče i potrebne proizvode za osobnu higijenu, budući da većina bolnica ne nudi tu uslugu. Isto tako ne očekujte zastore između bolničkih kreveta zbog gore spomenutog manjka privatnosti. 

Što se tiče posjeta bolnicama, uglavnom su one dozvoljene u terminima između 14-20 sati. Dobra stvar što je uglavnom jedan od roditelja u mogućnosti provesti noć s djetetom u slučaju da se dijete osjeća nelagodno bez njega. 

Što se tiče obroka, uglavnom vam je vrijeme kada se koji obrok služi prema pravilima njemačke kulture. Tako očekujte ručak oko 12 sati, a večeru zapravo jako rano, čak u 16:30. Doručak se uglavnom sastoji od kruha, džema, meda i maslaca, dok za večeru dobijete kruh s kobasicama, svježim sirom i čajem. Većinom možete birati između različitih menija, a ako niste na nikakvoj posebnoj dijeti, tada možete donijeti svoju hranu i bezalkoholno piće. 

Ako ne znate njemački jezik, ne morate brinuti. Bolnice u Njemačkoj prepune su medicinskih tehničara i njegovatelja s naših prostora, stoga će uvijek tu biti netko od medicinskih tehničara tko će vam moći pomoći. 

Cijena liječenja u njemačkim bolnicama

Liječenje u Njemačkoj zna biti jako skupo, ali većinu toga pokriva zdravstveno osiguranje, i za to se ne morate brinuti. Vaše je samo da prilikom dolaska u bolnicu predočite iskaznicu vašeg zdravstvenog osiguranja i račun će se automatski slati njima. 

Ako kojim slučajem imate neke posebne tretmane zbog kojih u bolnicu morate ići, pametno imati BARMER osiguranje jer ono ima jako puno pogodnosti za ljude kojima je potrebna posebna vrsta liječenja u najboljim bolnicama Njemačke. 

Ne samo da ćete dobiti mogućnost liječenja u najboljim klinikama Njemačke, već ćete sa BARMEROM moći i jako puno skratiti listu čekanja za zahvate koji su vam prijeko potrebni. Ovdje vam ostavljam moju kontakt osobu Kristinu, koja priča “naš” jezik, ako vas zanima prebačaj u BARMER osiguranje. 

Kliknite na + da bi saznali prednosti: 

  1. sve možete pitati na “našem” jeziku – jer je tim naših ljudi tu za vas!
  2. 100 € Gesundheitsbonusa na početku članstva za sve članove obitelji od 15 godina   (uvjete saznajte kod Kristine) kraće liste čekanja – tako da ne čekate na pregled mjesecima!

Svima nam je bitno da se možemo obratiti nekome na “našem” jeziku. Pogotovo kad je zdravlje u pitanju.

A toga je svjesna i Kristina Jurčić, “naša” osoba u BARMERU. 

Ne samo da će za vas otkazati trenutno osiguranje, već će:

  • preuzeti svu papirologiju na sebe
  • detaljno objasniti sve financijske pogodnosti koje dobijete s BARMEROM
  • biti uz vas uvijek na liniji – jer VI to zaslužujete

Zdrav čovjek ima milijun želja, a bolestan samo jednu. U tim trenucima želite osiguranje kojem vjerujete. 

Želite BARMER uz vas? Pustite Kristinu da vam objasni sve pogodnosti, a onda sami odlučite što je za vas najbolje. 

KLIKNI OVDJE ZA BARMER OSIGURANJE

Ako kojim slučajem imate privatno osiguranje, tada plaćate troškove sami, a onda račune prosljeđujete vašoj osiguravajućoj kući. 

U slučaju da vam se nešto dogodi dok ste turistički u Njemačkoj i dolazite iz države van EU, osim ako nemate putno osiguranje morat ćete troškove snositi sami. Noćenje u bolnici uglavnom košta 10 €, a djeca ispod 18 godina ne moraju plaćati nikakve troškove. 

Kako objasniti simptome na njemačkom?

Ako kojim slučajem nemate nikoga tko bi vam mogao prevoditi u slučaju nesreće, i niste naučili njemački jezik volio bih s vama podijeliti nekoliko izraza kojima možete objasniti koji su vaši simptomi. 

Svakako bi bilo dobro da ih naučite u slučaju nezgode: 


Boli me ovdje (pokazati gdje)

Ich habe hier Schmerzen (pokazati gdje)

Osjećam se umorno/slabo 

Ich fühle mich müde/schwach

imam jaku bol u leđima 

Ich habe starke Schmerzen

ne čujem najbolje

Ich bin schwerhörig

boli me kada gutam

Ich habe Schluckbeschwerden

imam _ temperaturu već _ dana

Ich habe _ Fiber seir _ Tagen

prehlađen/a sam 

Ich bin erkaltet

jako me boli glava

Ich habe starke Kopfschmerzen

boli me uho/uši

Ich habe Schmerzen in einem Ohr/beide Ohren

imam suhi kašalj već _ dana

Ich habe Husten ohne Auswurf seit _ Tagen

iskašljavam krv

Ich huste Blut

nekad/uvijek imam probleme s disanjem

Ich leide manchmal/immer an Atemnot

boli me dok dišem

Ich habe Schmerzen beim Atmen

imam visok tlak

Ich habe hohe Blutdruck

Ja se nadam da sam uspio malo rasvijetliti situaciju s bolnicama u Njemačkoj. Zdravlje je najbitnija stavka u našem životu, stoga je bolje znati što više o tome. Budite sigurni da vas vaše zdravstveno osiguranje pokriva u uslugama koje vam trebaju, i ne bojte se odlaska u bolnicu ako je potrebno. 

#ostaniznatiželjan i spreman dočekaj odlazak u bolnicu u Njemačkoj!

OBAVIJEST: Imajte na umu da moji savjeti ne zamjenjuju pravne, porezne ili financijske savjete. Kako biste razjasnili vaša pravna ili financijska pitanja, molim vas da se posavjetujete s odgovarajućim stručnjacima (npr. odvjetnicima, poreznim savjetnicima ili financijskim savjetnicima). Unatoč velikoj pažnji i savjesnom istraživanju, greške se ne mogu isključiti. 

Rad Projekta Njemačka podržavaju sljedeći partneri:

POTPUNO BESPLATNO preuzmi mali, džepni priručnik i budi u korak sa svim novostima i savjetima za uspješan život u Njemačkoj. 

P.S. pretplatnici sve informacije UVIJEK saznaju prvi!