KAKO KUPITI AUTO U NJEMAČKOJ

Ako ne želite čitati cijeli tekst, kliknite na poglavlje koje vas zanima:

3.9/5 - (958 votes)

Čim ste došli na moj tekst, smatram da ste se odlučili na kupovinu automobila u Njemačkoj. Plaća u Njemačkoj to omogućava, standard je svakako dobar, ali treba pripaziti na koji način ćemo auto kupiti.

Ja ću vam u ovom tekstu objasniti kako kupujete vozilo u Njemačkoj, i što vam je sve potrebno nakon kupovine vozila, neovisno je li rabljeno ili novo.

Stranice za auta u Njemačkoj 

Najbolja mjesta za potražiti rabljeno vozilo u Njemačkoj su eBay Kleineanzeigen i mobile.de Te dvije stranice stvarno nude jako mnogo mogućnosti da potražite vaše auto iz snova. 

Isto tako, možete pronaći i u Facebook grupama određene osobe koje nude rabljene automobile iz autosalona, uzmite u obzir da vam oni automatski nude i kredit, koji nerijetko bude sa niskom premijom prve 3 godine, a onda vas dočeka hladan tuš kada morate platiti ostatak odjednom!

Provjerite je li vozilo registrirano

Ako kojim slučajem privatno uzimate auto, a ono nema registracijske papire, gotovo je nemoguće to auto registrirati. 

Ako vozač kaže da je izgubio dokumente, onda je ono ili ukradeno, ili nije dugo voženo. 

Ako je vlasnik odjavio vozilo (Abgemeldet) ne možete isprobati vozilo. U tom slučaju trebat će vam privremene tablice (Kurzzeit Kennzeichnen

TÜV

Tehnički pregled ili TÜV u Njemačkoj se radi svake 2 godine. Takav pregled zove se još i Hauptuntersuchung. 

Stanice koje preglede obavljaju certificira DEKRA, TÜV ili KÜS. Cijena je oko 100€

Starija vozila jeftinija su jer im je teže proći inspekciju, a ona koja su neregistrirana su puno jeftinija, i ne savjetuje se kupovina takvog vozila, budući da će vas popravci koštati jako puno dok vozilo ne prođe. 

Umwelt-Plakette je zelena naljepnica na vozilu koja dokazuje da vozilo ima jako malo CO2, i takva vozila mogu voziti u ekološkim zonama kakvih ima u većim gradovima. 

Koji su troškovi auta u Njemačkoj

Uzmite u obzir da kada uzimate auto, morate platiti osiguranje za auto (Kfz-versicherung), održavanje, porez na auto u Njemačkoj, parking i gorivo.

Vozila koja su označena für Bastler su ona koja se mogu koristiti samo za dijelove, budući da imaju ozbiljne mehaničke poteškoće.

Kupovina automobila u auto kući 

Što se kupovine automobila u auto kući tiče, to vam je svakako bolja opcija ako želite sigurnost i kvalitetu, ali ćete morati dati više novca za njega.

Uglavnom velike kuće imaju svoje banke koje vam mogu automatski ponuditi kredit, leasing ili možete platiti svoje auto u gotovini.

Kredit za auto u Njemačkoj

Što se kredita za auto tiče, a i općenito dobivanja kredita u Njemačkoj, banke uglavnom daju  keš kredite bez pretjerano puno pitanja u iznosu do čak 50 000 €. Sigurno ste vidjeli da dosta banaka traži 1 do 3 platne liste da vam se provjeri likvidnost.

Iako je samo toliko dovoljno da vam banka odobri kredit, dosta često će se dogoditi da vam kamatna stopa zato bude dosta velika. Zbog toga je najbolje gledati da imate 6 platnih lista i to u istoj firmi tako da banka zna da imate relativno sigurna primanja i visoku vjerojatnost da ćete kredit i otplatiti.

Zato sam za vas pronašao mogućnost da razgovarate sa financijskim posrednikom za kredite na hrvatskom jeziku! Na kraju teksta ostavio sam vam prijavnicu za kredit u Njemačkoj.

Ako kojim slučajem želite sami doći do kredita za auto bez posrednika, najbolja preporuka je svakako Smava. Slobodno ispunite  dolje ponuđeni formular, u polju Verwendung (vrsta kredita) odaberite Auto/Motorrad i pogledajte koje vas ponude očekuju!

 


Kako provjeriti rabljeno auto u Njemačkoj?

Ovo je jedna velika novost koju sam saznao kada sam s prijateljem išao kupiti auto u Njemačkoj. Nakon što smo došli u auto-kuću, tražili smo dokumente od auta. Kako smo željeli biti sigurni da je vozilo ispravno i da su podaci u knjižici istiniti, koristili smo stranicu carVertical. Preko nje jednostavno unesete broj šasije i za nepunih 20 € dobijete sve potrebne informacije o vašem vozilu.

Male količine podataka koje u povijesti vozila nedostaju mogle su za njega značiti tisuće € u popravcima. Isto tako, nije htio sjesti u vozilo koje ne poznaje jer to je rizik koji si nitko ne može priuštiti.

Sa aplikacijom smo doslovno u minutu dobili sve informacije o vozilu, savjete što posebno na određenom modelu pogledati, kao i generalne savjete kako provjeriti auto.

Za nekoga tko nema iskustva kao automehaničar i tko nema prijatelja koji bi sa njim išao, ovo je i više nego dobra preporuka.

Za manje od 20 € saznali smo sve o vozilu, a isto tako smo sa prodavačem mogli proći sve potencijalne kvarove koje bi model mogao imati.

I onda, što čekate? Provjerite već danas vaše potencijalno vozilo, jer sutra će već biti kasno! Kliknite na dugme ispod:

Što vam treba kada kupite auto 

U trenutku kada se odlučite na kupovinu auta, možete plaćati kešom ili preko bankovnog računa u Njemačkoj. 

Dokumenti koji su vam potrebni su redom: 

 • ugovor (Kaufvertrag) – u njemu se nalaze osnovni podaci o autu i njegovom stanju. Opisuje moguća oštećenja. Najbolje vam je tražiti ugovor koji izgleda ovako
 • potvrda o registraciji 1. dio (Zulassungsbescheinigung Teil 1) – ovaj dokument vam može stati u novčanik kada ga presavijete i morate ga uvijek imati sa sobom 
 • potvrda o registraciji 2. dio (Zulassungsbescheinigung Teil 2) – ovaj dokument ostavite doma, ne mora vam stati u autu 

Još neke stvari koje biste trebali dobiti su: 

 • evidencija o održavanju – u Njemačkoj osobe vole čuvati svaki račun za zamjenu ulja, pregled i popravak. Tako ste sigurni da je vozilo dobro održavano 
 • sve ključeve vozila 
 • vlasnički priručnik – ako imate sreće, možete dobiti i servisni priručnik, pa se možete okušati u popravljanju vozila samostalno 

Nakon što ste kupili auto, morate se pobrinuti za registraciju i osiguranje, osim ako vozilo još uvijek nije osigurano i registrirano, gdje vam prodavač može dozvoliti da ga odvezete kući, pa vratite tablice. 

kako kupiti auto u Njemačkoj

Nabavite eVB broj 

Taj broj dobijete kada zatražite ponudu od osiguranja. Oni vam to moraju poslati, da vašeg limenog ljubimca možete registrirati. 

Popunite papirologiju 

Kfz-Zulassungsstelle pregled je bitan dio nakon kupovine auta u Njemačkoj. 

Tu morate donijeti ispunjeni obrazac za registraciju (imate ga ovdje – tako da to obavite kući). Isto tako morate dozvoliti da vam se tereti bankovna kartica za poreze na registraciju. Obrazac je ovdje

Registrirajte auto u Njemačkoj

Registraciju možete obaviti direktno na licu mjesta ili preko jedne od usluga za registraciju. 

Na licu mjesta morate rezervirati termin i ponijeti: 

 • staru registraciju (ako vam nije prvo vozilo, nove tablice koštaju 15ak €, a ako je prvo onda je prosjek nekih 28€)
 • osobnu ili putovnicu
 • potvrdu o boravištu (Meldebescheinigung)
 • 2 ispunjena obrasca gore spomenuta 
 • vaš eVB broj koji ste dobili od osiguranja 

Računajte da morat platiti i kotizaciju od 20 do 40€, ovisno o mjestu gdje registrirate. 

Drugi način jest preko usluga registracije, kao što je Kroschke. Njima šaljete dokumente online, a oni za vas obave registraciju. Postupak ide u 5 minuta preko interneta, bitno vam je pripremiti i slikati dokumente, i očekujte tablice na kućnoj adresi unutar 3 dana. Ovdje vam se nalaze detalji: Kroschke postupak

Usluga je skuplja nego ići osobno, i ovo preporučam za osobe koje ne žele čekati prilikom osobne registracije, jer žele odmah moći voziti (trenutno stanje cijene je 139 €; veljača 2021.). 

Isto tako, ako uzimate auto od preprodavača, često oni za 100-njak €naprave registraciju za vas.

Pronađite odgovarajuće osiguranje 

Osiguranje za auto u Njemačkoj jako je bitna tema, jer odabirom pravog osiguranja možete jako puno novca uštedjeti. 

Najbolje vam je koristiti se stranicama za usporedbu cijena , koje vam nude sve što je potrebno da bi se mogli snaći sa osiguranjima. Jedna od takvih je Tarifcheck, pa pogledajte kako funkcionira ovdje – Tarifcheck osiguranje za auto

Dobra stvar je što osiguranje za auto na kraju godine uvijek možete mijenjati. Bitno je samo do 30. studenog napraviti odjavu sa osiguranja, jer ako to ne napravite, automatski vam se produžuje osiguranje na još godinu dana. Osim u slučaju kada prodajete auto. Tada možete odmah otkazati osiguranje. 

U ovom videu objasnili smo vam što vam je najpotrebnije za vaše osiguranje i kako zatražiti osiguranje online: 

Kako do kredita za auto u Njemačkoj?

Pa, zapravo vrlo lako! Od kada sam napravio ovu stranicu bio sam u potrazi za financijskim posrednicima kojima vjerujem i koji se razumiju u tematiku kredita i financija u Njemačkoj općenito.

Ako imate minimalne uvjete potrebne za otvaranje kredita u banci i želite da vas osobno savjetuje profesionalac na “našem” jeziku, tada su Peter Glavaš i Mirza Trto pravo rješenje za vas. A zašto?

OSOBNI PRISTUP

Peter i Mirza educirani su u sektoru financija i za vas će zajednički pronaći najbolju ponudu skrojenu prema vašim željama

BESPLATNA USLUGA

Usluga je potpuno besplatna, Peter i mirza se naplaćuju od banaka, a ne od vas

NA "NAŠEM" JEZIKU

Pričaju "našim" jezikom i za vas preuzimaju kompletnu komunikaciju sa kreditnim institucijama.

Tvrtka PM krediti jaka je tvrtka sa Peterom i Mirzom na čelu! Obratite im se sa povjerenjem!

Krediti Projekt njemačka

Uvjeti za uzimanje kredita u Njemačkoj generalno su slični, iako se mogu razlikovati od banke do banke. 

Uopćeno gledano, osobe koje traže kredit u Njemačkoj trebaju biti punoljetne, imati prebivalište u Njemačkoj i imati bankovni račun u Njemačkoj. Dodatno, banke mogu zatražiti i posebne uvjete prilikom prijave za kredit. 

 

Na primjer, vi kao tražitelj kredita trebali bi imati stalan izvor prihoda da je banka sigurna da imate sredstva za plaćanje rate. Isto tako, često je uvjet da ste zaposleni kod jednog poslodavca na minimalno 6 mjeseci, kao i da niste na probnom roku. To pak nije uvjet za svaku banku. 

Jedan od uobičajenih uvjeta za kredit u Njemačkoj jest pozitivna Schufa. 

Koliko kredita u Njemačkoj možete uzeti ovisi o tome koliko ste financijski sposobni za otplatu rate kredita. 

 

Rata otplate treba biti racionalno postavljena, tako da se može pokriti sa razlikom vaših neto primanja i troškova. U troškove vam ulazi stanarina, struja, plin, razna osiguranja, ali isto tako i hrana i odjeća. Ono što vam ostane trebalo bi pokriti troškove otplate rate kredita. 

Pazite samo da uvijek od onoga što vam ostane imate nešto novca viška za posebne situacije!

Iako je lijepo otići samostalno u vašu banku zatražiti kredit, pomoć posrednika ima svoje velike prednosti. 

 

Prvo i osnovno, prepuštate se profesionalcima sa višegodišnjim iskustvom. Sa detaljnim poznavanjem financijskog sektora u Njemačkoj odgovorit će na sva pitanja koja imate i uvijek težiti da dobiju najbolju ponudu za vas!

Schufa je jako bitna prilikom uzimanja kredita, budući da se u njoj nalazi kompletna povijest vašeg boniteta. To znači da sve što radite u Njemačkoj, a ima veze sa plaćanjima i financijama, ostaje upisano u vaš Schufa score.

Nepisano pravilo glasi: dok god niste u negativnoj Schufi, vaš rezultat vam neće reći ništa o tome hoćete li i pod kojim uvjetima dobiti kredit u Njemačkoj. 

 

Baš zbog toga je dobro imati posrednike koji će skupa sa vama pronaći najbolju kreditnu instituciju s obzirom na stanje u kojem se nalazite.

#ostaniznatiželjan i pametno odaberi novi automobil u Njemačkoj!

Rad Projekta Njemačka podržavaju sljedeći partneri:

Tražiš posao u Njemačkoj?

Pogledaj trenutne ponude na našoj stranici!  Trudimo se uvijek pronaći one poslove za koje imamo podršku na našem jeziku :)

pogledaj ponude!

Hej!

Ja sam Drago, autor svih tekstova na ovoj stranici. Živim u Njemačkoj i sve provjerene informacije pišem za vas na svom Blogu. Ako ste u ovom članku našli informaciju koju ste tražili, podijelite je s prijateljima – sigurno će i njima pomoći :) 

Kliknite ispod:

Pročitaj i ovo:
škola u Njemačkoj
KAKO IZGLEDAJU VRTIĆ I ŠKOLA U NJEMAČKOJ?

Kako izgleda vrtić i škola u Njemačkoj? Je li školovanje u Njemačkoj besplatno? Što mogu djeca nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja u Njemačkoj? Koja je razlika između Hauptschule, Realschule i Gymnasium-a?