KAKO KUPITI AUTO U NJEMAČKOJ

Ako ne želite čitati cijeli tekst, kliknite na poglavlje koje vas zanima:

Čim ste došli na moj tekst, smatram da ste se odlučili na kupovinu automobila u Njemačkoj. Plaća u Njemačkoj to omogućava, standard je svakako dobar, ali treba pripaziti na koji način ćemo auto kupiti.

Ja ću vam u ovom tekstu objasniti kako kupujete vozilo u Njemačkoj, i što vam je sve potrebno nakon kupovine vozila, neovisno je li rabljeno ili novo.

Stranice za auta u Njemačkoj 

Najbolja mjesta za potražiti rabljeno vozilo u Njemačkoj su eBay Kleineanzeigen, mobile.de, a za ljude s našeg govornog područja kupiauto.de. Te stranice stvarno nude jako mnogo mogućnosti da potražite vaše auto iz snova. 

Meni je osobno najbolji izbor kupiauto.de jer imate mogućnost poslati upite na našem jeziku kao i razgovarati s našim prodajnim agentima. 

Pogledajte ovdje ponudu vozila:

polovni automobil u Njemačkoj

Provjerite je li vozilo registrirano

Ako kojim slučajem privatno uzimate auto, a ono nema registracijske papire, gotovo je nemoguće to auto registrirati. 

Ako vozač kaže da je izgubio dokumente, onda je ono ili ukradeno, ili nije dugo voženo. 

Ako je vlasnik odjavio vozilo (Abgemeldet) ne možete isprobati vozilo. U tom slučaju trebat će vam privremene tablice (Kurzzeit Kennzeichnen

TÜV

Tehnički pregled ili TÜV u Njemačkoj se radi svake 2 godine. Takav pregled zove se još i Hauptuntersuchung. 

Stanice koje preglede obavljaju certificira DEKRA, TÜV ili KÜS. Cijena je oko 100€

Starija vozila jeftinija su jer im je teže proći inspekciju, a ona koja su neregistrirana su puno jeftinija, i ne savjetuje se kupovina takvog vozila, budući da će vas popravci koštati jako puno dok vozilo ne prođe. 

Umwelt-Plakette je zelena naljepnica na vozilu koja dokazuje da vozilo ima jako malo CO2, i takva vozila mogu voziti u ekološkim zonama kakvih ima u većim gradovima. 

Koji su troškovi auta u Njemačkoj

Uzmite u obzir da kada uzimate auto, morate platiti osiguranje za auto (Kfz-versicherung), održavanje, porez na auto u Njemačkoj, parking i gorivo.

Vozila koja su označena für Bastler su ona koja se mogu koristiti samo za dijelove, budući da imaju ozbiljne mehaničke poteškoće.

Kupovina automobila u auto kući 

Što se kupovine automobila u auto kući tiče, to vam je svakako bolja opcija ako želite sigurnost i kvalitetu.

Uglavnom velike kuće imaju svoje banke koje vam mogu automatski ponuditi kredit, leasing ili možete platiti svoje auto u gotovini.

Kredit za auto u Njemačkoj

Što se kredita za auto tiče, a i općenito dobivanja kredita u Njemačkoj, banke uglavnom daju  keš kredite bez pretjerano puno pitanja u iznosu do čak 50 000 €. Sigurno ste vidjeli da dosta banaka traži 1 do 3 platne liste da vam se provjeri likvidnost.

Iako je samo toliko dovoljno da vam banka odobri kredit, dosta često će se dogoditi da vam kamatna stopa zato bude dosta velika. Zbog toga je najbolje gledati da imate 6 platnih lista i to u istoj firmi tako da banka zna da imate relativno sigurna primanja i visoku vjerojatnost da ćete kredit i otplatiti.

Moj savjet vam je svakako da preuzmete moju besplatnu brošuru na dnu teksta pa da znate i kako dobiti kredit za auto i kako teče cijeli taj proces 🙂

Što vam treba kada kupite auto 

U trenutku kada se odlučite na kupovinu auta, možete plaćati kešom ili preko bankovnog računa u Njemačkoj. 

Dokumenti koji su vam potrebni su redom: 

 • ugovor (Kaufvertrag) – u njemu se nalaze osnovni podaci o autu i njegovom stanju. Opisuje moguća oštećenja. Najbolje vam je tražiti ugovor koji izgleda ovako
 • potvrda o registraciji 1. dio (Zulassungsbescheinigung Teil 1) – ovaj dokument vam može stati u novčanik kada ga presavijete i morate ga uvijek imati sa sobom 
 • potvrda o registraciji 2. dio (Zulassungsbescheinigung Teil 2) – ovaj dokument ostavite doma, ne mora vam stati u autu 

Još neke stvari koje biste trebali dobiti su: 

 • evidencija o održavanju – u Njemačkoj osobe vole čuvati svaki račun za zamjenu ulja, pregled i popravak. Tako ste sigurni da je vozilo dobro održavano 
 • sve ključeve vozila 
 • vlasnički priručnik – ako imate sreće, možete dobiti i servisni priručnik, pa se možete okušati u popravljanju vozila samostalno 

Nakon što ste kupili auto, morate se pobrinuti za registraciju i osiguranje, osim ako vozilo još uvijek nije osigurano i registrirano, gdje vam prodavač može dozvoliti da ga odvezete kući, pa vratite tablice. 

kako kupiti auto u Njemačkoj

Nabavite eVB broj 

Taj broj dobijete kada zatražite ponudu od osiguranja. Oni vam to moraju poslati, da vašeg limenog ljubimca možete registrirati. 

Popunite papirologiju 

Kfz-Zulassungsstelle pregled je bitan dio nakon kupovine auta u Njemačkoj. 

Tu morate donijeti ispunjeni obrazac za registraciju (imate ga ovdje – tako da to obavite kući). Isto tako morate dozvoliti da vam se tereti bankovna kartica za poreze na registraciju. Obrazac je ovdje

Registrirajte auto u Njemačkoj

Registraciju možete obaviti direktno na licu mjesta ili preko jedne od usluga za registraciju. 

Na licu mjesta morate rezervirati termin i ponijeti: 

 • staru registraciju (ako vam nije prvo vozilo, nove tablice koštaju 15ak €, a ako je prvo onda je prosjek nekih 28€)
 • osobnu ili putovnicu
 • potvrdu o boravištu (Meldebescheinigung)
 • 2 ispunjena obrasca gore spomenuta 
 • vaš eVB broj koji ste dobili od osiguranja 

Računajte da morat platiti i kotizaciju od 20 do 40€, ovisno o mjestu gdje registrirate. 

Drugi način jest preko usluga registracije, kao što je Kroschke. Njima šaljete dokumente online, a oni za vas obave registraciju. Postupak ide u 5 minuta preko interneta, bitno vam je pripremiti i slikati dokumente, i očekujte tablice na kućnoj adresi unutar 3 dana. Ovdje vam se nalaze detalji: Kroschke postupak

Usluga je skuplja nego ići osobno, i ovo preporučam za osobe koje ne žele čekati prilikom osobne registracije, jer žele odmah moći voziti (trenutno stanje cijene je 139 €; veljača 2021.). 

Isto tako, ako uzimate auto od preprodavača, često oni za 100-njak €naprave registraciju za vas.

Pronađite odgovarajuće osiguranje 

Osiguranje za auto u Njemačkoj jako je bitna tema, jer odabirom pravog osiguranja možete jako puno novca uštedjeti. 

Najbolje vam je koristiti se stranicama za usporedbu cijena , koje vam nude sve što je potrebno da bi se mogli snaći sa osiguranjima. Jedna od takvih je Tarifcheck, pa pogledajte kako funkcionira ovdje – Tarifcheck osiguranje za auto

Dobra stvar je što osiguranje za auto na kraju godine uvijek možete mijenjati. Bitno je samo do 30. studenog napraviti odjavu sa osiguranja, jer ako to ne napravite, automatski vam se produžuje osiguranje na još godinu dana. Osim u slučaju kada prodajete auto. Tada možete odmah otkazati osiguranje. 

U ovom videu objasnili smo vam što vam je najpotrebnije za vaše osiguranje i kako zatražiti osiguranje online: 

Kako do kredita za auto u Njemačkoj bez banke

Ako kojim slučajem nemate 6 platnih lista i tek ste nedavno došli u Njemačku, postoji vjerojatnost da nećete moći do kredita za auto. 

Srećom postoji online kreditna institucija koja vam tu može pomoći. Unutar 24 sata možete dobiti odobrenje za kredit, pa OBAVEZNO KLIKNITE NA DUGME za detalje: 

234x60 (JPG) - Logo (blau-weiß)

Zanima vas kupovina rabljenog automobila u Njemačkoj?

Onda bi bilo najbolje da vas ja usmjerim kako teče taj cijeli proces. 

I zbog toga sam stvorio besplatnu brošuru za kupovinu auta u Njemačkoj. 

Vaš zadatak je jako jednostavan, dugmetu ispod kliknite na ponudu automobila kod moga partnera Ivana iz kupiatuo.de, a ja ću vam onda poslati BESPLATNU BROŠURU DIREKTNO NA MAIL i objasniti i postupak financiranja, osiguranja, preuzimanja vozila i ostale stvari koje trebate. 

Što čekate, kliknite na dugmei pogledajte ponudu automobila:

#ostaniznatiželjan i pametno odaberi novi automobil u Njemačkoj!

OBAVIJEST: Imajte na umu da moji savjeti ne zamjenjuju pravne, porezne ili financijske savjete. Kako biste razjasnili vaša pravna ili financijska pitanja, molim vas da se posavjetujete s odgovarajućim stručnjacima (npr. odvjetnicima, poreznim savjetnicima ili financijskim savjetnicima). Unatoč velikoj pažnji i savjesnom istraživanju, greške se ne mogu isključiti. 

Rad Projekta Njemačka podržavaju sljedeći partneri:

POTPUNO BESPLATNO preuzmi mali, džepni priručnik i budi u korak sa svim novostima i savjetima za uspješan život u Njemačkoj. 

P.S. pretplatnici sve informacije UVIJEK saznaju prvi!