VRIJEDI LI MOJA VOZAČKA DOZVOLA U NJEMAČKOJ?

Ako ne želite čitati cijeli tekst, kliknite na poglavlje koje vas zanima:

5/5 - (47 votes)

Bok! Sigurno vam se bliži 6 mjeseci od kada ste se preselili u Njemačku, i sada vas zanima kako da zamijenite vašu vozačku dozvolu. Koliko će vas zamjena koštati i koji su dokumenti potrebni napisao sam u ovom kratkom tekstu.

#ostaniznatiželjan i na vrijeme zamjeni svoju vozačku dozvolu!

Vrijedi li moja vozačka dozvola u Njemačkoj

Ako dolazite iz Hrvatske (EU), onda se ne morate brinuti za vašu vozačku dozvolu, jer ona vrijedi i u Njemačkoj.

Jedino za što se morate brinuti je kako je zamijeniti kad istekne. Kako u cijeloj Europskoj uniji od 2013. godine postoji univerzalna njemačka vozačka dozvola (prema bußgeldkatalog, produljenje vaše vozačke dozvole možete napraviti u Njemačkoj, u uredu za vozačke dozvole (Führerscheinstelle). 

Ako želite na svoju ruku zamijeniti vašu EU vozačku za njemačku, podnosite zahtjev za promjenom. za zamjenu vozačke potrebna je biometrijska slika. Vozačku čekate nekih mjesec dana, a do tada imate karton s kojim vozite samo po Njemačkoj. Za ovaj dio teksta posebno se zahvaljujem gospodinu Denisu iz Erlangena na objašnjenju. Gospodin je to osobno prošao i podijelio sa mnom za vas 🙂

Ako dolazite iz ne-EU zemalja, dakle Srbije, BiH i Sjeverne Makedonije, tada vaša vozačka dozvola vrijedi samo 6 mjeseci i morate je zamijeniti njemačkom vozačkom dozvolom. Nemojte se sa tim igrati, jer vas se može kazniti.

Bosna trenutno ima uzajamni sporazum samo za dozvole A, A1 i B, Srbija i Sjeverna Makedonija imaju sve dozvole priznate. Popis država nalazi se ovdje 

Ako dolazite iz Crne Gore, onda imate problem, jer Njemačka nema potpisan uzajamni sporazum za vašom državom – stoga ćete morati kompletno ispočetka ponavljati vozački ispit. Kako uštedjeti na ispitu saznaj u priči:

Kako položiti vozački u Njemačkoj?

Pravilo za Crnu Goru u trenutku pisanja teksta još nije promijenjeno

Kako dobiti njemačku vozačku dozvolu?

Da bi uspješno zamijenili vašu vozačku dozvolu za njemačku, morate proći ova 3 koraka:

1 zakažite sastanak u uredu za vozačke dozvole (Führerscheinstelle)

Da biste dobili njemačku vozačku dozvolu, morate se osobno prijaviti u odjelu za izdavanje dozvola za cestovni promet (Straßenverkehrsamt) ili u uredu za vozačke dozvole (Führerscheinstelle) u gradu u kojem ste registrirani. 

Ovdje sam vam dao kontakt za urede u 3 grada gdje naših ljudi ima najviše:

Možete se dogovoriti putem interneta ili putem telefona.

Da biste zamijenili licencu koja nije članica EU / EAA za njemačku, morate ugovoriti sastanak za „Umschreiben eines ausländischen Führerscheins (Drittstaaten)“.

2. skupite sve potrebne dokumente za zamjenu vozačke dozvole u Njemačkoj 

  • Biometrijska fotografija, 35 x 45 mm 
  • vaša trenutna vozačka dozvola
  • priznati prijevod vaše vozačke (najbolje preko lingoking – sa njima ste sigurni da vam je ovjera priznata, kod naših tumača niste uvijek sigurni)
  • putovnica
  • Meldebescheinigung 
  • potvrda od okulista, ne starija od dvije godine (samo za osobe iz BiH koji žele prepisati svoju vozačku dozvolu za kamione)

3 otiđite u ured i zamijenite vaše vozačke dozvole 

Ponesete dokumente, predate u ured i gotovi ste! Cijeli proces traje vam od 2 do 4 tjedna (ovisno u kojem ste gradu) i 

Koliko treba vremena za dobivanje vozačke dozvole u Njemačkoj?

Ako niste iz Crne Gore, onda vam zahtjev za zamjenu vozačke dozvole za njemačku dozvolu obično traje četiri do šest tjedana.

Platit ćete 40-ak€ troškova u uredu za vozačke dozvole.

Kako prevesti vozačku dozvolu?

Što se tiče prijevoda vozačke dozvole, bitno vam je da je prijevod služben. ja sam pronašao jednog od najvećih online-prevoditelja koji prevodi skoro sve potrebne dokumente, a prijevodi su sa sigurnošću priznati. Dolje sam vam ostavio cijenu za srpsku vozačku. Cijena je ista i za ostale istočnoeuropske zemlje: 

zamjena vozačke dozvole u Njemačkoj

Već danas otiđite na stranicu i u samo par klikova naručite prijevod vaše vozačke dozvole!

Ako imate problem sa njemačkim jezikom, ovdje sam za vas pripremio korak po korak video kako naručiti svoju vozačku dozvolu preko lingokinga: 

Mogu li voziti auto registrirano u drugoj zemlji?

Da, možete. Ali samo 6 mjeseci. I osobno se ne bih sa time igrao, jer tko zna hoće li vaša polica osiguranja pokriti štetu koja se u Njemačkoj dogodi.

Zaključak

Proces zamjene vozačke dozvole jako je jednostavan, samo je bitno napraviti ga na vrijeme. Ako vas zanima još tema koje se tiču kupovine auta, registracije i najboljih osiguranja – otiđite ovdje:

Kategorija automobili- Projekt Njemačka 

#ostaniznatiželjan i nemoj zaboraviti promijeniti svoju vozačku dozvolu

Affiliate Disclaimer: Bok! Samo sam vas htio obavijestiti da ovaj tekst sadrži affiliate linkove. Ako kojim slučajem preko moga linka kupite neku od usluga, ja od davatelja usluge dobivam malu proviziju. Vama cijena ostaje potpuno ista, bez skrivenih troškova, a meni pomaže da održim stranicu zdravom i uvijek punom korisnih informacija 🙂

Rad Projekta Njemačka podržavaju sljedeći partneri:

Tražiš posao u Njemačkoj?

Pogledaj trenutne ponude na našoj stranici!  Trudimo se uvijek pronaći one poslove za koje imamo podršku na našem jeziku :)

pogledaj ponude!

Hej!

Ja sam Drago, autor svih tekstova na ovoj stranici. Živim u Njemačkoj i sve provjerene informacije pišem za vas na svom Blogu. Ako ste u ovom članku našli informaciju koju ste tražili, podijelite je s prijateljima – sigurno će i njima pomoći :) 

Kliknite ispod:

Pročitaj i ovo:
cijena karte vlak
KAKO PUTOVATI PO NJEMAČKOJ?

Isplati li se putovati javnim prijevozom u Njemačkoj? Kolika je cijena karte za vlak, a kolika za autobus? Kakva još prometna rješenja postoje? Pogledajte isplati li vam se korstiti javni prijevoz u Njemačkoj

testovi za vozački ispit u Njemačkoj na hrvatskom
U 5 KORAKA DO VOZAČKE U NJEMAČKOJ

Kako izgleda polaganje vozačkog ispita u Njemačkoj? Koliki su troškovi? Postoje li testovi za vozački ispit u Njemačkoj na hrvatskom? Što ako ne položimo? Sve detalje saznaj ovdje: