NJEMAČKE LJEKARNE – VRHUNSKA USLUGA

Zanima vas kako dobiti lijek u apoteci u Njemačkoj, a imate problema sa pričanjem njemačkog jezika? Dajem vam rješenje i alternativne načine kupovine lijekova.

Ako ste pak došli do mog teksta jer želite raditi u ljekarni kao farmaceut, pogledajte kako nostrificirati svoju diplomu. 

#ostaniznatiželjan i saznaj kako do željenog lijeka na najbrži mogući način

Koliko apoteka postoji i gdje se nalaze

Prema pravilima u Njemačkoj, apoteku može otvoriti samo farmaceut, stoga je voditelj svake apoteke stručna osoba koja zna što osobama treba. 

Svaki farmaceut može imati apoteku maksimalno na 3 lokacije, stoga i ne čudi da u Njemačkoj postoji na tisuće apoteka koji nude svoje usluge osobama. 

Apoteke se nalaze svugdje gdje je veliki protok ljudi, a dosta popularne u Njemačkoj su i online apoteke, gdje je jedna od vodećih Sanicare 

Preuzimanje recepta 

Recept se kao i u našim državama obično preuzima u apotekama. Postoje iznimni slučajevi gdje bolnice u Njemačkoj imaju svoje apoteke, pa lijek lako možete preuzeti i tamo. 

S obzirom na strog njemački zakon, za većinu lijekova koji su jači (kao na primjer antibiotici) nije moguće uzimati lijek bez recepta. 

Što se kvalitete usluge tiče, svaki farmaceut će vam profesionalno pristupiti, i sa vama proći detalje oko doziranja i mogućih nuspojava. 

Još jedna jako zanimljiva stvar koju sam nedavno saznao jest da lijek na recept možete preuzeti i iz udobnosti svog doma, što vam pomaže u slučaju da se ne osjećate baš najbolje. Takve načine nude online apoteke a kako to izgleda u Sanicare saznajte ovdjeCijena recepta 

Cijena recepta varira ovisno o tome kakvo zdravstveno osiguranje imate. U slučaju da ste osigurani preko “normalnog” zdravstvenog osiguranja, generalno se plaća nominalna cijena od 10% cijene proizvoda. 

Što se male nadoplate tiče, ona se uglavnom kreće od minimalno 5€ do maksimalno 10€. Ako kupujete online, to vam stoji na računu. 

Ako kojim slučajem imate privatno zdravstveno osiguranje, tada plaćate punu cijenu odmah, a onda tražite preko računa povrat od svoje osiguravajuće kuće. 

apoteke u Njemačkoj

Lijekovi bez recepta 

Jedna jako zanimljiva stvar u njemačkim apotekama jest ta da većinu svojih proizvoda drže iza pulta, i u pravilu ne bi smjeli preporučivati najskuplje proizvode, već ponuditi opcije koje su u rangu sa osobnim mogućnostima. 

Zbog toga što apoteke ne nude najskuplje proizvode, nećete doći u situaciju da puno platite neku vrstu lijeka bez recepta. 

Lijekovi bez recepta plaćaju se punom cijenom, i budite sigurni da će vam svaki farmaceut prići i dati vam dosta savjeta s obzirom na vaše simptome, pa čak i ponuditi neke proizvode na prirodnoj bazi. 

Vrijeme rada apoteke 

Što se tiče radnog vremena apoteka, ono je kao i u svakoj drugoj državi, stoga ih nećete naći otvorene navečer, nedjeljom i državnim praznicima. Uglavnom se lijekovi naplaćuju neznatno skuplje prilikom prodaje van radnog vremena. 

Isto tako, uvijek ćete u gradu naći dežurnu apoteku koja se je tu za iznimne situacije. Ako želite pogledati kako nazvati apoteku u iznimnim situacijama, otiđite u odjeljak o hitnim brojevima u Njemačkoj. 

Bitni izrazi koje koristimo u ljekarnama (i kako bez jezika naručiti lijek)

Ovdje vam se nalazi popis nekoliko korisnih izraza koje možete iskoristiti u slučaju da trebate fizički ići u apoteku, a u nastavku vam objašnjavam kako i bez znanja jezika do lijeka.

die Medikamentelijekovi
mit nüchternem Magenna prazan želudac
das Rezeptrecept
das Antibiotikumantibiotik
das Schmerzmittellijek protiv bolova
die Entzündungupala
die Allergienalergije
die Migränemigrena (jaka bol u glavi)
die Grippegripa
das Juckensvrbež
die Schlaflosigkeitproblemi sa spavanjem
das Husten kašalj 

Ove izraze svakako zapamtite ako se želite snaći u apoteci. Ja se sjećam svojih početaka kada sam uvijek prije ulaska u ljekarnu morao ići na Google prevoditelj da znam što ću reći.

A sada sam saznao da, kad ću već koristiti Google prevoditelj, mogu isto tako otići na stranicu Sanicare i naručiti lijek online.

Zbog toga šta nemaju puno personala i što nemaju troškove za skladištenje lijekova u ljekarnama, cijene proizvoda često znaju biti i 40% jeftinije nego u fizičkim ljekarnama. To je ušteda koju je pametno iskoristiti.

 Naravno, kome god treba lijek odmah, nikako naručivati online budući da većinom paketu treba do 2 dana da do vas dođe.

Nadam se da ste uspjeli shvatiti kako do lijeka u Njemačkoj, i da ćete isto tako vidjeti kako uštedjeti u slučaju da vam neki lijekovi nisu hitno potrebni.

#ostaniznatiželjan i dođi do svih lijekova na vrijeme!

Hej!

Ja sam Drago, autor svih tekstova na ovoj stranici. Živim u Njemačkoj i sve novo što saznam uvijek pišem na svom blogu. Ako ste u ovom članku našli informaciju koju ste tražili, podijelite je s prijateljima – sigurno će i njima pomoći :) 

Kliknite ispod:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Pročitaj i ovo:
dječji doplatak u Njemačkoj
KINDERGELD U NJEMAČKOJ

Što je to Kindergeld u Njemačkoj i kako ga dobiti? Je li bolje uzeti Kinderfreibetrag ili Kindergeld? Sve o ovoj temi saznaj u mom tekstu

osiguranje za zube Njemačka
KOJE JE NAJBOLJE OSIGURANJE ZA VAŠE ZUBE?

Znate li koje je najbolje osiguranje za vaše zube u Njemačkoj? Pregled i ponuda najboljeg osiguranja za osobe s područja jugoistočne Europe. Ocjenjen od najvećih stručnjaka za procjenu usluga u Njemačkoj