NOSTRIFIKACIJA DIPLOME – RECEPT ZA USPJEH

Ako ne želite čitati cijeli tekst, kliknite na poglavlje koje vas zanima:

Bok, baš mi je drago što ste blizu odluke da priznate svoju diplomu. Vrlo vjerojatno je da radite u zdravstvenom sektoru, a ako to nije slučaj, onda već znate koje su prednosti nostrifikacije općenito.

Odlučio sam vam pojasniti što je to Anerkennung, kako do njega doći, kada vam je potreban i koliko košta.

#ostaniznatiželjan i nostrificiraj svoju diplomu!

ako ti hitno treba pomoć na našem jeziku prilikom nostrifikacije, klikni na dugme ispod: 

Što je Anerkennung?

Anerkennung ili nostrifikacija diplome jest proces u kojem se dolazi do priznanja vaše diplome koju ste dobili u zemlji iz koje dolazite.

Da bi nostrifikacija diplome bila potpuna, bitno vam je da prođete kompletnu proceduru.

Na kraju vašeg priznanja, dobivate Urkunde, što je potvrda vašeg procesa nostrifikacije.

Takvo priznanje uvijek se izdaje za specifičnu profesiju u Njemačkoj, takozvani Referenzberuf.

Prema njemačkom zakonu, nitko vam ne može braniti da pristupite procesu priznavanja diplome, dapače svakoga se motivira da to napravi, jer nisu svi obrazovni sistemi u Europi isti.

priznavanje diplome u Njemačkoj

Koji su preduvjeti da vam se diploma prizna?

Postoje točno propisane smjernice da bi vam nostrifikacija diplome prošla bez problema. A uvjeti za nostrificirati diplomu su sljedeći.

Morate željeti raditi u Njemačkoj – zato i čitate ovaj tekst.

Završili ste određenu stručnu izobrazbu priznatu od vaše države (srednja škola ili fakultet).

Možete priložiti dokaz vaše stručne osposobljenosti u obliku diplome koja je prevedena na njemački jezik  – Abschlusszeugnis

Vaš proces nostrifikacije pregledava jedno od saveznih tijela zaduženih za Anerkennung, stoga je bitno pogledati u kojoj se saveznoj državi javljate. To se zovu Zeugnissanerkennungsstelle. Oni će pogledati koliko je vaše obrazovanje u skladu sa njemačkim pravilima.

Uvijek vam uzimaju u obzir i vaš radni staž i ostale kompetencije, stoga priložite sve dokumente koji će vam pomoći!

Uglavnom se sve srednje škole s Balkana mogu nostrificirati, a na dnu ću vas preusmjeriti i na servis koji to za vas može uraditi.

Pogledajte gdje se možete savjetovati

Pokušajte prije nego krenete u proces nostrifikacije proći kroz savjetovanje koje vam neke institucije mogu ponuditi.

Tu govorim u prvu ruku o zavodu za zapošljavanje koji će vam dati savjetnika koji će vas pripremiti sa svim dokumentima.

Isto tako može vam pomoći i IHK, gospodarska komora Njemačke koja vas može usmjeriti u sve što vam je potrebno.

Mane savjetovališta su te što su ona u Njemačkoj i nijedno savjetovalište neće za vas preuzeti proces slanja dokumenata i komunikacije sa institucijama za priznavanje diplome u Njemačkoj.

Pogledajte na stranici anabin koliko je vaša sveučilišna diploma priznata. Dolje u videu objašnjavam vam kako da pretražujete vašu sveučilišnu diplomu

Ako vam se kojim slučajem diploma ne prizna, uvijek možete zatražiti savjetovanje sa jednom od gore navedenih savjetovališta. Kada se služite savjetovalištem, oni će vam pomoći dati smjernice što da radite, ali kao što sam rekao – ne preuzimaju proces na sebe.

Kada vam je potrebna nostrifikacija diplome – Anerkennung?

Za određene profesije (kao medicinski tehničari), priznavanje diplome je obavezno. Za ostale profesije ne mora biti, ali je uvijek poželjno. Ako vi možete svome budućem poslodavcu predati nostrificiranu diplomu, imat ćete sigurno određene beneficije:
  • dobivate službeno priznatu potvrdu od Njemačke da ste profesionalac u svojoj struci
  • to priznanje uvelike vam pomaže kada želite pregovarati veću plaću nego onu koju sad imate
  • ako ste na tarifnom ugovoru, onda vam obavezno mora dati veću plaću
  • možete do vize bez termina i čekanja
  • brže dođete do stalne boravišne dozvole

Kako znati kada je priznanje obavezno, a kada ne? Objašnjavam u redovima ispod:

Regulirane profesije

Regulirane profesije većinom su u sektoru zdravstva, sigurnosti i socijalnih usluga (učitelji, odgajatelji, pedagozi…).

Inženjeri isto tako spadaju u struke koje se trebaju nostrificirati

Ja bih savjetovao svim osobama koje imaju završeno fakultetsko obrazovanje da predaju svoju diplomu na nostrifikaciju upravo zbog toga što želite lakše doći do posla.

Neregulirane profesije

Što se nereguliranih profesija tiče, to su one struke za koje ne postoji tijelo odgovorno za kontrolu i zaštitu na poslu (poviše navedene struke kao na primjer zdravstvo i građevinski inženjeri imaju svoje profesionalne institucije koje se brinu o tome da se sve radi prema zakonu).

Takve vrste profesija su  na primjer električari, automehaničari, ekonomisti sa završenom srednjom školom, trgovci, prodavači, bravari, tokari i tako dalje.

Svi oni lakše dođu u Njemačku sa priznatom diplomom jer mogu doći na vizu za stručni kadar (puno kraća lista čekanja) i mogu dobiti posao direktno u struci.

Evo vam primjer plaće električara s nostrificiranom diplomom:

nostrifikacija električar

a evo sada primjera plaće električara koji svoju diplomu nije predao na nostrifikaciju:

Električar bez nostrifikacije

Razlika je 967 €, to je skoro 1000 € manja plaća mjesečno samo zato što niste predali diplomu na priznavanje!

Trebam li što nakon ovog grafa dodati? Pa mogao bih. Sigurno je mnogo vas došlo ovdje sa školama električara, tokara, bravara, varioca i zaposlilo se u firmama bez da im se diploma priznala.

I šefovi su rekli da nema problema. Naravno da nema problema kada vas ne moraju platiti onoliko koliko bi trebali. Sve vas koji ste majstori stvarno bih zamolio da razmislite o ovome grafu prije nego odete spavati. Nije u redu da vi kao stručnjaci gubite novac zbog jednog dokumenta.

@projektnjemacka Još na kraju kad pokažem kako dl toga online #njemacka🇩🇪 #dijasporatiktok #njemackatiktok #hrvatiunjemackoj #anerkennung #srbiunjemackoj #bosanciunjemackoj #fyp ♬ original sound – Projekt Njemačka

Što ako dolazite iz ne EU zemlje?

U tom slučaju vam je priznavanje diplome potrebno da bi bez problema došli u Njemačku. O tako nečemu pisao sam već u temama koje se tiču određenih viza za dolazak u Njemačku, pogotovo zato da ne morate čekati termine na ambasadi.

Koliko košta nostrifikacija diplome?

Nostrifikacija srednjoškolskih diploma uglavnom košta do 600 €, dok je za fakultetske diplome to 200 €

Uzmite u obzir i da morate imati sve dokumente prevedene na njemački jezik. Svi prevedeni dokumenti moraju imati ovjeren prijevod, što znači da vam treba sudski tumač/prevoditelj. Ili servis koji nudi ovjerene prijevode za Njemačku na svim jezicima naših prostora. Taj servis zove se lingoking, a preko njih možete prevesti sve dokumente koji su vam potrebni.

Cijeli proces možete obaviti preko interneta – od slanja dokumenata do plaćanja. Mislim da je ovo najbolja opcija za osobe koje nisu sigurne u prijevode svojih dokumenata i kojima je već sada potreban prijevod. Cijene pogledajte na linku ispod:

nostrifikacija diplome u Njemačkoj

Trebate nekoga tko će za vas kompletno obaviti proces nostrifikacije? 

Projekt Njemačka u suradnji s Nemačka na dlanu vam nude kompletnu pomoć i podršku prilikom nostrifikacije Vaše diplome u Njemačkoj, a sve što vi trebate napraviti je ispuniti obrazac klikom na link: 

Što ako nam se diploma ne prizna?

Postoji više solucija ako vam se diploma ne prizna. Ako ste ispunili sve uvjete, tada vam neće biti problem priznati diplomu.

Kako u velikoj većini slučajeva, pogotovo u medicinskom sektoru imamo problem da se diplome s naših prostora samo djelomično priznaju, tada vam se daju 3 solucije:

  • Kenntnisprüfung
  • Eignungsprüfung
  • Anpassungslehrgang

Objašnjenja imate na slici ovdje: 

rezultati nostrifikacije diplome u Njemačkoj

 
#ostaniznatiželjan i nostrificiraj svoju diplomu, jer tako je budućnost još svjetlija nego sada!
Affiliate Disclaimer: Bok! Samo sam vas htio obavijestiti da ovaj tekst sadrži affiliate linkove. Ako kojim slučajem preko moga linka kupite neku od usluga, ja od davatelja usluge dobivam malu proviziju. Vama cijena ostaje potpuno ista, bez skrivenih troškova, a meni pomaže da održim stranicu zdravom i uvijek punom korisnih informacija 🙂

OBAVIJEST: Imajte na umu da moji savjeti ne zamjenjuju pravne, porezne ili financijske savjete. Kako biste razjasnili vaša pravna ili financijska pitanja, molim vas da se posavjetujete s odgovarajućim stručnjacima (npr. odvjetnicima, poreznim savjetnicima ili financijskim savjetnicima). Unatoč velikoj pažnji i savjesnom istraživanju, greške se ne mogu isključiti. 

Rad Projekta Njemačka podržavaju sljedeći partneri:

POTPUNO BESPLATNO preuzmi mali, džepni priručnik i budi u korak sa svim novostima i savjetima za uspješan život u Njemačkoj. 

P.S. pretplatnici sve informacije UVIJEK saznaju prvi!