NOSTRIFIKACIJA DIPLOME – RECEPT ZA USPJEH

Bok, baš mi je drago što ste blizu odluke da priznate svoju diplomu. Vrlo vjerojatno je da radite u zdravstvenom sektoru, a ako to nije slučaj, onda već znate koje su prednosti nostrifikacije općenito.

Uz pomoć stranice Anerkennung in Deutschland, odlučio sam vam pojasniti što je to Anerkennung, kako do njega doći, kada vam je potreban i koliko košta.

#ostaniznatiželjan i nostrificiraj svoju diplomu

Što je Anerkennung?

Anerkennung ili nostrifikacija diplome jest proces u kojem se dolazi do priznanja vaše diplome koju ste dobili u zemlji iz koje dolazite.

Da bi nostrifikacija diplome bila potpuna, bitno vam je da prođete kompletnu proceduru Na kraju vašeg priznanja, dobivate Urkunde, što je potvrda vašeg procesa nostrifikacije.

Takvo priznanje uvijek se izdaje za specifičnu profesiju u Njemačkoj, takozvani Referenzberuf.

Prema njemačkom zakonu, nitko vam ne može braniti da pristupite procesu priznavanja diplome, dapače svakoga se motivira da to napravi, jer nisu svi obrazovni sistemi u Europi isti.

priznavanje diplome u Njemačkoj

Koji su preduvjeti da vam se diploma prizna?

Postoje točno propisane smjernice da bi vam nostrifikacija diplome prošla bez problema. A uvjeti za nostrificirati diplomu su sljedeći.

Morate željeti raditi u Njemačkoj – zato i čitate ovaj tekst.

Završili ste određenu stručnu izobrazbu priznatu od vaše države (srednja škola ili fakultet).

Možete priložiti dokaz vaše stručne osposobljenosti u obliku diplome koja je prevedena na njemački jezik  – Abschlusszeugnis

Vaš proces nostrifikacije pregledava jedno od saveznih tijela zaduženih za Anerkennung, stoga je bitno pogledati u kojoj se saveznoj državi javljate. To se zovu Zeugnissanerkennungsstelle. Oni će pogledati koliko je vaše obrazovanje u skladu sa njemačkim pravilima.

Uvijek vam uzimaju u obzir i vaš radni staž i ostale kompetencije, stoga priložite sve dokumente koji će vam pomoći!

Pogledajte gdje se možete savjetovati

Pokušajte prije nego krenete u proces nostrifikacije proći kroz savjetovanje koje vam neke institucije mogu ponuditi.

Tu govorim u prvu ruku o zavodu za zapošljavanje koji će vam dati savjetnika koji će vas pripremiti sa svim dokumentima.

Isto tako može vam pomoći i IHK, gospodarska komora Njemačke koja vas može usmjeriti u sve što vam je potrebno.

Postoje naravno i različite agencije koje posreduju radnike koje vam mogu pomoći u postupku nostrifikacije i tu u najvećem broju pričam o agencijama za posredovanje medicinskog personala.

Pogledajte na stranici anabin točno prema vašem mjestu stanovanja koje savjetovalište imate u blizini na linku ovdje. Na ovoj stranici možete automatski vidjeti i koliko je vaša sveučilišna diploma priznata.

Ako vam se kojim slučajem diploma ne prizna, uvijek možete zatražiti savjetovanje sa jednom od gore navedenih savjetovališta. Kada se služite savjetovalištem, oni će vam pomoći dati smjernice što da radite, kako da pripremite dokumente, što vam nedostaje.

Ako kojim slučajem nostrifikacija nije moguća, usmjerit će vas gdje bi se alternativno mogli zaposliti.

Kada vam je potrebna nostrifikacija diplome – Anerkennung?

Za određene profesije (kao medicinski tehničari), priznavanje diplome je obavezno. Za ostale profesije ne mora biti, ali je uvijek poželjno. Ako vi možete svome budućem poslodavcu predati nostrificiranu diplomu, imat ćete sigurno određene beneficije:
  • dobivate službeno priznatu potvrdu od Njemačke da ste profesionalac u svojoj struci
  • to priznanje uvelike vam pomaže kada želite pregovarati veću plaću nego onu koju sad imate

Kako znati kada je priznanje obavezno, a kada ne? Objašnjavam u redovima ispod:

Regulirane profesije

Regulirane profesije većinom su u sektoru zdravstva, sigurnosti i i socijalnih usluga (učitelji, odgajatelji, pedagozi…).

Inženjeri isto tako spadaju u struke koje se trebaju nostrificirati

Ja bih savjetovao svim osobama koje imaju završeno fakultetsko obrazovanje, da predaju svoju diplomu na nostrifikaciju upravo zbog toga što želite lakše doći do posla.

Neregulirane profesije

Što se tiče nereguliranih profesija tiče, to su one struke za koje ne postoji tijelo odgovorno za kontrolu i zaštitu na poslu (poviše navedene struke kao na primjer zdravstvo i građevinski inženjeri imaju svoje profesionalne institucije koje se brinu o tome da se sve radi prema zakonu).

Takve vrste profesija su  na primjer električari, automehaničari, ekonomisti sa završenom srednjom školom, trgovci, prodavači, bravari, tokari i tako dalje.

Evo vam primjer plaće električara s nostrificiranom diplomom i električara koji nema nostrificiranu diplomu (kojega onda zapisuju kao pomoćnog radnika; veljača 2021.; zavod za zapošljavanje Njemačka)

nostrifikacija diplome u Njemačkoj

Trebam li što nakon ovog grafa dodati? Pa mogao bih. Sigurno je mnogo vas došlo ovdje sa školama električara, tokara, bravara, varioca i zaposlilo se u firmama bez da im se diploma priznala.

I šefovi su rekli da nema problema. Naravno da nema problema kada vas ne moraju platiti onoliko koliko bi trebali. Sve vas koji ste majstori stvarno bih zamolio da razmislite o ovome grafu prije nego odete spavati. Nije u redu da vi kao stručnjaci gubite novac zbog jednog dokumenta.

Što ako dolazite iz ne EU zemlje?

U tom slučaju vam je priznavanje diplome potrebno da bi bez problema došli u Njemačku. O tako nečemu pisao sam već u temama koje se tiču određenih viza za dolazak u Njemačku.

Koliko košta nostrifikacija diplome?

Računajte da će vas nostrifikacija koštati i do 600 €, a u nekim slučajevima čak i više.

Uzmite u obzir i dodatne troškove za prijevod dokumenata. Dosta pravnih ureda ima svoje službene prevoditelje koji vam mogu te dokumente prevesti sa vašeg jezika na njemački. Pogledajte na listi pravnika u Njemačkoj ako koji ured nudi prevođenje:

Uzmite u obzir i putne troškove ako ćete morati odlaziti u vašu domovinu osobno preuzeti dokumente.

Uvijek postoji mogućnost da vam se ponudi financijska pomoć, a to vam je najbolje pronaći preko zavoda za zapošljavanje – Bundesagentur für Arbeit 

Kako da nostrificiram diplomu iz srednje škole?

Ako želite imati pogodnosti priznavanja vaše diplome iz srednje škole, najbolje vam je predati vaše dokumente u Zeugnissanerkennunsstelle. 
 
U tom slučaju provjeravaju koliko se vaše stručno zvanje poklapa sa istim tim stručnim zvanjem u Njemačkoj. Ako je vaša diploma diploma slična onoj diplomi koja se u Njemačkoj priznaje, tada ćete dobiti potvrdu, odnosno Urkunde
 
Ako vam je tekst uspio objasniti sve što vas zanima o nostrifikaciji, pogledajte onda kakvo je tržište rada u Njemačkoj u tekstu – Gdje se skriva posao u Njemačkoj?
 
#ostaniznatiželjan i nostrificiraj svoju diplomu, jer tako je budućnost još svjetlija nego sada!
Pročitaj i ovo: