MEDICINSKA SESTRA NA TEILZEIT?

Ako ne želite čitati cijeli tekst, kliknite na poglavlje koje vas zanima:

5/5 - (18 votes)

Zašto Krankenpflege/Altenpflege djelatnici u prosjeku puno više rade na Teilzeit od ljudi koji rade u ostalim industrijama? Je li to anomalija ili jednostavno razumna odluka? 

#ostaniznatiželjan i pogledaj koje su prednosti, a koje mane Teilzet-a u zdravstvenom sektoru!

Gotovo je nevjerojatan podatak da 6 od 10 medicinskih radnika u Njemačkoj radi samo na nepuno radno vrijeme, kao što smo na početku već rekli, a iako ne puno radno vrijeme, zadaci koji se obavljaju identični su s onima koji njihove kolege na puno radno vrijeme izvršavaju, poput dokumentacije, njege bolesnika, dijeljenja lijekova i ostalih zadataka koji se u sektoru izvršavaju.

Medicinska sestra/tehničar u Njemačkoj na Teilzeit

Prvo da razjasnimo jednu stvar: Teilzeit ne znači rad na pola radnog vremena, nego rad na nepuno radno vrijeme. Ako na primjer radite na 40 sati tjedno kao Vollzeit radnik, onda rad na 39 sati automatski znači Teilzeit.

Najveći razlog tome je taj da zdravstveni radnici (Altenpflege/Krankenpflege) često budu bolesni zbog velikog dodira sa bolestima u bolnicama i domovima, stoga je Teilzeit za same ustanove i poslodavce puno bolje rješenje, jer tada sa takvim radnicima imaju veću fleksibilnost pokriti iznenadne “rupe” u smjenama. 

Još jedan od razloga jest taj da osobe koje rade Ambulanter Pflege imaju smjene uglavnom po 6 sati, pa je samim time teško i ispuniti očekivanu kvotu. 

S treće strane, zbog veće fleksibilnosti većinom radnici na Teilzeit nemaju problem “uskočiti” u viška sate ako ih poslodavac to zamoli.

Generalno gledajući, svaka osoba koja je kvalificirana za rad u zdravstvenom sektoru, dobiva velike benefite kao radnik na Teilzeit. Ne samo da ima više vremena za sebe, već isto tako razlika u plaći i nije tako velika, kada gledate poreze koji na kraju za Vollzeit budu veći.

Internet je prepun raznih ponuda poslova za Krankenpflegere i Altenpflegere, a evo vam jednog plastičnog primjera kako i zašto se isplati raditi na nepuno radno vrijeme: 

Zamislimo jednu Mariju koja se baš prije neki dan vratila sa Elternzeita. Ima muža Milana, ali nažalost njihova obitelj nalazi se u Hrvatskoj, i jednostavno ne mogu pomoći u preuzimanju brige za dijete. Milan radi na puno radno vrijeme u Siemensu kao električar te se Marija nalazi u dilemi kako dalje sa poslovnim životom.

Sigurno poznajete barem jednu Mariju među vašim društvom koja se u ovakvoj situaciji našla…

Do sada je radila kao medicinska sestra na psihijatriji na Vollzeit. Od kada je dobila malenu Lenu, jednostavno se više ne može zamisliti u poziciji gdje bi morala raditi puno radno vrijeme. 

Odgoj djeteta je već sam po sebi Vollzeit posao, stoga se ipak odlučila da radi na nepuno radno vrijeme. Dok je mala Lena u vrtiću u Njemačkoj, Marija može obaviti sve zadatke koje inače ne bi mogla da kojim slučajem radi na puno radno vrijeme. 

U zamjenu za koju radni vikend godišnje, Marija može bez problema skupa sa svojim mužem Milanom odgajati malu Lenu, bez financijskog opterećenja i sa odličnom raspodjelom posla.

Ispod imate plastični primjer razlike u plaći koji Marija ima ako se umjesto na 160 sati, prebaci na 120 sati:

Primjer plaće medicinske sestre sa satnicom 18,32€

Vollzeit 160 h/mjesečno, Teilzeit 120 h/mjesečno

Kao što vidimo, bruto razlika je skoro 750 €, ali sama neto razlika je SAMO 400 €. S tim novcem novopečena obitelj može dobro živjeti, i opet imati dosta vremena za odgoj male Lene!

Kako pronaći posao za Krankenpflegera/Altenpflegera na Teilzeit?

Svi ste svjesni da je zdravstveni sektor grana u Njemačkoj koja je najpogođenija nedostatkom radnika u Njemačkoj. Domovi za starije i nemoćne, ambulantni Pflege i bolnice doslovno krvare od nedostatka radnika, a pogotovo onih kvalitetnih.

Zbog činjenice da im toliko radnika nedostaje, a i zbog saznanja da su radnici s Balkana u zdravstvenom sektoru u Njemačkoj iznimno cijenjeni, postoji velika mogućnost da dobijete uvjete koje ste cijeli život sanjali!

Nerijetko ćete naletjeti na oglase za posao u zdravstvu sa vrhunskim radnim uvjetima. Poslodavci uglavnom odmah daju ugovore na neodređeno, sa mogućnošću da radite na puno radno vrijeme, pola radnog vremena, pa čak i MINI-JOB!

Nisu samo to uvjeti koji se mogu ispregovarati. Isto tako – postoji mogućnost dogovaranja veće plaće (u privatnika) od one koja je tarifnim ugovorom mjerilo po kojem se firma ravna, kao i povoljni radni sati zbog djece. Može se tražiti i mogućnost privatne mirovine, ili mogućnost jeftinog smještaja sa dodacima za prijevoz. 

Prostor za pregovore je nevjerojatno velik, a koristeći se Entgelt Atlasom, svjesni ste da se nećete prodati ispod prosječne plaće u vašoj regiji i struci.

Ako imate završenu školu za medicinskog tehničara, onda se obavezno prijavite na BESPLATNI Newsletter u kojem šaljem svakojake informacije, kao i PONUDE POSLOVA u ovom sektoru u Njemačkoj

Zapamtite, vi ste u zdravstvenom sektoru nezamjenjivi! Nitko vam ne može reći da se bez vas može i borit će se svaki poslodavac za vas u bilo kojem trenutku. Zbog toga pametno birajte svoj posao, znajte svoju vrijednost i pronađite poslodavca s kojim ćete uz poslovni, imati i puno vremena da živite privatni život punim plućima! 

Vaša obitelj to zaslužuje, a i vi!

Rad Projekta Njemačka podržavaju sljedeći partneri:

Tražiš posao u Njemačkoj?

Pogledaj trenutne ponude na našoj stranici!  Trudimo se uvijek pronaći one poslove za koje imamo podršku na našem jeziku :)

pogledaj ponude!

Hej!

Ja sam Drago, autor svih tekstova na ovoj stranici. Živim u Njemačkoj i sve provjerene informacije pišem za vas na svom Blogu. Ako ste u ovom članku našli informaciju koju ste tražili, podijelite je s prijateljima – sigurno će i njima pomoći :) 

Kliknite ispod:

Pročitaj i ovo: