U 5 KORAKA DO VOZAČKE U NJEMAČKOJ

Ako ne želite čitati cijeli tekst, kliknite na poglavlje koje vas zanima:

Bok! Spremni ste pristupiti polaganju vozačkog ispita u Njemačkoj, ali imate problem sa jezikom? Niste još pristupili auto-školi jer ne znate koliko vas ispit košta? Za vas sam sve pripremio, tako da znate kako položiti ispit u Njemačkoj i koliko će vas sve to koštati. 

#ostaniznatiželjan i prati ovih 6 savjeta za uspješno polaganje vozačkog u Njemačkoj!

1. naručite se kod okulista i položite tečaj prve pomoći 

Prije nego što ste uopće odlučili krenuti u polaganje vozačkog ispita, potrebno je obaviti pregled vida. To je obaveza za skoro sve kategorije vozila. Ako kojim slučajem polažete za C ili D kategoriju, tada morate dodatno obaviti i sistematski pregled. 

Što se troškova pregleda tiče, uglavnom vam to sve pokriva vaše zdravstveno osiguranje (moguće da vam se naplati 6 € za ovaj pregled).

Sve osobe koje imaju starije od 50  moraju ponavljati ovaj pregled svako 5 godina!

Još jedna od obaveza svakoga tko pristupi ispitu prve pomoći jest polaganje tečaja prve pomoći (Erste Hilfe Kurs). Taj tečaj koštat će vas 40 € i trajat će oko 8 sati. 

Najbolje vam je koristiti se službenom stranicom crvenog križa za pronaći vaš najbliži ured: 

DRK Erste Hilfe Kurs finden

2. pronađite auto-školu za sebe

Sada kada ste obavili prva dva koraka, bitno je pronaći autoškolu. U nekim gradovima postoje autoškole na hrvatskom jeziku, pa već sigurno znate gdje ih možete pronaći, ali u dosta drugih gradova takve mogućnosti nema. 

Ako se znate služiti engleskim jezikom – onda vam to neće biti problem, ali ako ne znate, preporučam vam da se koristite mojim smjernicama:

KAKO NAUČITI NJEMAČKI JEZIK

Kada ste se odlučili za autoškolu (Fahrschule), krećete sa učenjem i pripremom za vozački ispit. Prema njemačkom zakonu, nužno je imati minimalno 14 sati teorije i 12 sati prakse u izvanrednim uvjetima (Sonderfahrten – 4 puta po autocesti, 5 puta po nenaseljenom mjestu, 3 puta po noći). Bez završenih sati obuke, ne možete pristupiti ni teorijskom ni praktičnom ispitu.

Kolika je cijena vozačkog ispita

Cijena vozačkog ispita u trenutku pisanja ovog teksta (2021.) kreće se od 1500 € do 2400 €. Ovo su vam neki od troškova (prema Handelsblatt): 

pregled kod okulista 

6 €

tečaj prve pomoći 

40€ 

slika za vozačku

5-10€

temeljna cijena autoškole 

oko 200€ 

materijali za učenje 

60-80€ 

teorijski test (Tüv/Dekra)

22,49 € 

praktični test (Tüv/Dekra)

116,93 €

troškovi ureda za vozačke 

40-70 €

Troškovi vam se mogu znatno razlikovati od grada do grada, i cijena vam ovisi o satima koje ćete utrošiti u vožnju, kao i hoćete li morati ponavljati koji ispit. 

Ako ste iz Crne Gore i morate polagati vozačku ispit jer vam se vozačka ne priznaje,  pogledajte koje autoškole nude samo pripreme za testove, jer ćete tada platiti samo oko 500 €

3. zatražite sastanak u uredu za vozačke dozvole (Straßenverkehrsamt)

Ovaj dio je jako bitan za one osobe koje prvi puta polažu vozački ispit. Uštedjet ćete si na vremenu koje bi čekali nakon što bi položili ispit.

4. izađite na teorijski ispit 

Theorieprüfung  ili teorijski test u Njemačkoj je obaveza koju morate obaviti. Isto tako, prije ispita imate obaveznih 12 sati teorijske nastave koja traje po 90 minuta (12 duplih školskih sati). isto tako, imate i 2 sata (2 x 90 minuta) dodatnog gradiva. 

Test se sastoji od 30 pitanja višestrukog izbora i nosi 110 bodova. Ako imate ispod 100 bodova, niste prošli ispit. Ponavljanje ispita košta 22,49 €.

Prema statističkim podacima za 2020. godinu  , čak 36% Nijemaca ne položi teorijski dio iz prve, zato se nemojte gristi ako budete morali ponavljati.

Postoje li testovi za vozački ispit u Njemačkoj na hrvatskom?

Testove na hrvatskom jeziku sigurno možete pronaći kod nekoga našeg. Samo, problem je naći tog nekoga našeg koji testove ima. 

Zato vam predlažem jednu odličnu opciju, a to je aplikacija Führerschein multilingual. Možete je prebaciti na hrvatski jezik i probati do 400 pitanja besplatno. Ako nadoplatite 10 €, imate kompletan pristup svim testovima, tako da ćete zasigurno bolje proći na vozačkom ispitu. Ja sam je preuzeo i baš je dobro napravljena.

5. izađite na praktični ispit

praktische Prüfung ili praktični dio testa morate obaviti unutar 12 mjeseci od kada ste položili teorijski dio. Na njega možete izaći tek kada ispunite minimalno 12 sati vožnje po izvanrednim uvjetima (Sonderfahren). Tu će vam se cijena vozačkog ispita uvelike razlikovati.

Test vam traje od 30 do 75 minuta – ovisno za koju kategoriju vozila polažete. Ispit će vam uglavnom biti na njemačkom jeziku, tako da je dobro naučiti barem neke pojmove ako ste početnik u jeziku.

Nemojte zaboraviti ponijeti osobnu (putovnicu) i naočale ako su vam potrebne. 

Za vas sam pak pripremio jedno iznenađenje. Instruktorica vožnje sa adresom u Hannoveru, Matea Koparan, odlučila je biti tako ljubazna i čitateljima Projekta Njemačka pojasniti cijeli proces dobivanja vozačke dozvole u Njemačkoj, zato poslušajte kako je ona nabrojala ovih 5 koraka iz perspektive ispitivačice:

Što ako ne položim test?

Ako ne položite praktični ispit, morat ćete ga ponoviti po cijeni od 116,93 €. Isto tako, morat ćete sigurno platiti i dodatne troškove vožnje. Imate pravo polagati za vozačku dozvolu koliko god hoćete, ali će vam samim time i cijena rasti. 

I pazite na još jednu stvar – teorijski ispit koji ste položili vrijedi samo godinu dana, stoga bi bilo pametno položiti unutar tog perioda!

Što kada položimo 

Kada položite praktični test, dobivate privremenu vozačku dozvolu koju ćete mijenjati za vašu pravu vozačku u uredu za vozačke dozvole. 

Prve 2 godine od kada dobijete vozačku dozvolu, vi ste novi vozač na cesti i zbog toga ste u mogućnosti brže izgubiti vozačku dozvolu. U ovom periodu je na primjer nulta stopa tolerancije na alkohol, stoga pazite!

Zanima vas kupovina rabljenog automobila u Njemačkoj?

Onda bi bilo najbolje da vas ja usmjerim kako teče taj cijeli proces. 

I zbog toga sam stvorio besplatnu brošuru za kupovinu auta u Njemačkoj. 

Vaš zadatak je jako jednostavan, dugmetu ispod kliknite na ponudu automobila kod moga partnera Ivana iz kupiatuo.de, a ja ću vam onda poslati BESPLATNU BROŠURU DIREKTNO NA MAIL i objasniti i postupak financiranja, osiguranja, preuzimanja vozila i ostale stvari koje trebate. 

Što čekate, kliknite na dugmei pogledajte ponudu automobila:

#ostaniznatiželjan i puno sreće sa nadolazećim vozačkim  ispitom, ja sam tu uz vas!

OBAVIJEST: Imajte na umu da moji savjeti ne zamjenjuju pravne, porezne ili financijske savjete. Kako biste razjasnili vaša pravna ili financijska pitanja, molim vas da se posavjetujete s odgovarajućim stručnjacima (npr. odvjetnicima, poreznim savjetnicima ili financijskim savjetnicima). Unatoč velikoj pažnji i savjesnom istraživanju, greške se ne mogu isključiti. 

Rad Projekta Njemačka podržavaju sljedeći partneri:

POTPUNO BESPLATNO preuzmi mali, džepni priručnik i budi u korak sa svim novostima i savjetima za uspješan život u Njemačkoj. 

P.S. pretplatnici sve informacije UVIJEK saznaju prvi!