KAKO BITI PRIJATELJ S BIROKRACIJOM? – AMBASADE I KONZULATI

Ako ne želite čitati cijeli tekst, kliknite na poglavlje koje vas zanima:

5/5 - (2 votes)

Ovaj tekst pišem vam da znate kako i kada možete pitati ambasadu za pomoć. Ne morate nužno odlaziti u svoju domovinu za neke dokumente kada to odavde možete obaviti.

 #ostaniznatiželjan i saznaj kako ambasada može pomoći!

Što je to veleposlanstvo (ambasada)

To je  diplomatsko predstavništvo najvišeg ranga neke zemlje u stranoj državi.U veleposlanstvu radi osoba koja izravno odgovara ministru vanjskih poslova države iz koje veleposlanik dolazi, te se brine oko pitanja svojih građana u toj zemlji. Veleposlanstva se prema pravilu otvaraju u glavnim gradovima država (u slučaju Njemačke u Berlinu), a ako postoji potreba za otvaranjem još više ureda zbog velikog broja osoba u stranoj državi, otvaraju se konzulati. Budući da u Njemačkoj nacionalnu manjinu u velikom broju predstavljaju pripadnici zemalja zapadnog Balkana, veleposlanstva tih država  imaju svoje konzularne urede na puno više lokacija. 

U najvećem broju slučajeva pitanja su se odnosila na mogućnosti putovanja u svoju zemlju i na mjere propisane u određenoj zemlji u određenom trenutku.

Što su konzulati

Konzulati su produžena ruka ambasade. Kako je ambasada u glavnom gradu i više se zasniva na održavanju prijateljskih odnosa države primateljice i države šiljateljice, konzularni uredi preuzimaju manja pitanja kao što su izdavanje viza, službenih dokumenata, održavanja izbora, pravne podrške, planiranja repatrijacije (preseljenja u domovinu) i sličnih pitanja koja bi običnog građanina u stranoj državi zanimala

Ministarstva vanjskih poslova moraju svakodnevno održavati komunikaciju sa veleposlanstvima diljem svijeta, a veleposlanstva onda moraju te informacije dijeliti sa svim konzularnim uredima da bi bili pravovremeno informirani. Sva ta komunikacija služi u svrhu informiranja građana koji u stranoj državi žive, a bitno im je informirati se o bitnim pitanjima o njihovoj državi. 

Kako rade predstavništva 

Ambasada u NjemačkojZbog ovakvog jednostavnog prikaza protoka informacija na desnoj strani, znate da će do vas, kada imate određena pitanja na koja je nemoguće naći pravi odgovor, doći prava informacija upravo iz konzularnog ureda države u kojoj se nalazite. Novine su jako dobar izvor informacija, ali isto tako znaju puno puta biti ili netočne, ili zastarjele.

Konzularne usluge uvijek je pametno koristiti i pozvati ih u pomoć. Zbog toga konzularni uredi i postoje. Konzularni uredi, uz to što vas mogu informirati o trenutnim događanjima u svijetu i načinima odlaska do domovine i traženja posla u Njemačkoj isto tako mogu i u slučaju kada vam treba pravna pomoć, iako vas ne mogu zastupati, mogu vam pomoći u vidu informacija, tako što će vam reći gdje se nalaze odvjetnici i prevoditelji koji bi vam u određenom trenutku mogli pomoći.

Ambasada u Njemačkoj

Konzulat je dobro koristiti, pogotovo sada kada se informacije mijenjaju iz trenutka u trenutak. Uzmite isto tako u obzir da, ako imate uz svoje državljanstvo još i njemačko državljanstvo, tada vam konzulat ne može pomoći jer pripadate tada Njemačkoj. 

U dnu možete potražiti adrese Veleposlanstava država jugoistočne Europe u Njemačkoj, a ako vas zanimaju još neka druga veleposlanstva (u slučaju da ste državljani neke druge zemlje) kliknite OVDJE.

Uzmite u obzir da ambasade imaju jako puno upita na dnevnoj bazi, tako da vam treba strpljenja prije nego ih kontaktirate. 

Koliko god je brzo uzeti mobitel u ruke i zvati ambasadu ili konzularni ured, ja bih vam preporučio ipak koristiti se e-mailom. Ja se svaki puta služim e-mailom i dobijem odgovor u roku jednog dana. 

#ostaniznatiželjan i iskoristi pogodnosti svoje ambasade!

Pronađite svoju ambasadu

Rad Projekta Njemačka podržavaju sljedeći partneri:

Tražiš posao u Njemačkoj?

Pogledaj trenutne ponude na našoj stranici!  Trudimo se uvijek pronaći one poslove za koje imamo podršku na našem jeziku :)

pogledaj ponude!

Hej!

Ja sam Drago, autor svih tekstova na ovoj stranici. Živim u Njemačkoj i sve provjerene informacije pišem za vas na svom Blogu. Ako ste u ovom članku našli informaciju koju ste tražili, podijelite je s prijateljima – sigurno će i njima pomoći :) 

Kliknite ispod:

Pročitaj i ovo:
porodiljni dopust u Njemačkoj
PORODILJNI U NJEMAČKOJ – UVJETI I BONUSI

Koja prava imaju žene tijekom trudnoće? Kako nas zakon štiti i koje uvjete na poslu poslodavac treba omogućit? Koliko traje porodiljni dopust i možemo li dobiti naknadu za trudnoću