DVOJNO DRŽAVLJANSTVO U NJEMAČKOJ 2024!

Ako ne želite čitati cijeli tekst, kliknite na poglavlje koje vas zanima:

Puno ljudi pitalo me kada se mijenja zakon o državljanstvu u Njemačkoj i kako dobiti njemačko državljanstvo prema novom zakonu.

Pa imam sretne vijesti! Od 1.6.2024. godine ovaj zakon stupa na snagu!

Evo vam sada kratki pregled svih promjena zakona:

Pravilo o dvojnom državljanstvu u Njemačkoj

Mnogi se pitaju kako se dobije njemačko državljanstvo za Hrvate, Bosance ili Srbe, i hoće li se oni morati odreći svoga državljanstva?

Do sada su samo u iznimnim slučajevima osobe mogle imati dvojno državljanstvo – ako matična država zabranjuje odricanje od državljanstva i ako bi odricanje rezultiralo velikim siromaštvom

Do sada su samo osobe koje imaju EU državljanstvo, dakle Hrvati, imali pravo na dvojno državljanstvo (jedan roditelj iz Njemačke ili dovoljno vremena u Njemačkoj), ali novi nacrt zakona govori da osobe s Balkana više neće morati birati između državljanstva svoje matične zemlje i njemačkog državljanstva kako bi prešli sa stalne boravišne dozvole na njemačku putovnicu!

Smanjeni uvjeti za njemačko državljanstvo

Do sada su stranci u Njemačkoj morali živjeti minimalno 8 godina prije nego su uopće mogli pomisliti o prijavi za njemačko državljanstvo. Ako su kojim slučajem bili veoma marljivi i mogu dokazati vrlo dobru integraciju u njemačko društvo (preko rada, kroz Ausbildung ili volontiranje) i kroz dobro poznavanje njemačkog jezika, mogli su to čekanje smanjiti na 6 godina. 

Od sada će za to trebati  SAMO 5 godina! Oni koji mogu dokazati iznimnu intergaciju koja uključuje znanje njemačkog jezika na razini C1, moći će se prijaviti za državljanstvo već za 3 godine.

Isto tako, dobar angažman u školi, na poslu i u humanitarnom radu mogu vam smanjiti čekanje na 3 godine

njemacko drzavljanstvo

Promjenjena razina jezika za njemačko državljanstvo starijima od 67 godina 

Za većinu kandidata kao do sada, B1 razina njemačkog jezika bit će uvjet za dokazivanje integracije. No, prema novom zakonu – to će se za veliki broj gastarbajtera olakšati. 

Tu govorim o osobama koje su starije od 67 godina, dakle oni koju su u mirovini u Njemačkoj.Oni neće morati dokazivati napredno znanje njemačkog jezika, niti će morati polagati test za državljanstvo kao i ostali (test za državljanstvo je isti kao i test za integraciju u Njemčkoj). 

To se odnosi na veliki broj naših gastarbajtera koji su davnih dana otišli u Njemačku trbuhom za kruhom i tamo ostali do danas živjeti.

Njemačko državljanstvo za djecu migranata

Prema novom zakonu, djeca imaju pravo na  dvojno državljanstvo,  ako je jedan roditelj minimalno 5 godina u Njemačkoj.

Ukratko smjernice i postupak prijave za državljanstvo

  • Boravak u Njemačkoj s boravišnom dozvolom najmanje pet godina (smanjeno na tri godine ako ispunjavate uvjete)
  • Mogućnost dokazivanja dobrih vještina njemačkog jezika kako biste se mogli samostalno snalaziti u svakodnevnom životu
  • Financijska sposobnost samostalnog uzdržavanja sebe i svoje obitelji bez ikakve pomoći države
  • Nepostojanje kaznenog dosjea
  • Polaganje testa državljanstva kako biste pokazali upoznatost s njemačkim zakonima i kulturom – integracijski test, o njemu sam pisao već

Ako trebate dokazati svoje znanje njemačkog jezika, možete pohađati cjeloviti integracijski tečaj i dobiti DTZ certifikat (njemački test za imigrante).

Ako ispunjavate sve gore navedene zahtjeve, možete se prijaviti za stjecanje državljanstva. Roditelji i zakonski skrbnici trebaju podnijeti zahtjev za djecu mlađu od 16 godina.

Zahtjev za prijavu možete dobiti u lokalnom uredu za imigraciju (Ausländerbehörde), gradskom vijeću, regionalnom okružnom uredu ili gradskom vijeću. Prijavna naknada iznosi €255 za odrasle i €51 za djecu mlađu od 16 godina koja se prijavljuju zajedno s roditeljem. 

Ovdje pretražite gdje se vaš ured nalazi, samo unesite grad – MAPA UREDA 

Uz obrazac, morat ćete priložiti i sljedeće dokumente kako biste dokazali da ispunjavate uvjete za naturalizaciju:

  • Izvodi iz banke za dokazivanje vaše financijske situacije
  • Dokumenti o boravištu u Njemačkoj
  • Dokaz o vašim vještinama njemačkog jezika, spomenutim iznad
  • Potvrde o plaćenim naknadama
  • Certifikat o naturalizaciji dobiven prolaskom testa o državljanstvu

Kada prikupite sve potrebne dokumente, morate podnijeti svoju prijavu u uredu koji je izdao obrazac za prijavu.

Vrijeme obrade zahtjeva za državljanstvo može biti prilično dugo i može trajati do dvije godine.

OBAVIJEST: Imajte na umu da moji savjeti ne zamjenjuju pravne, porezne ili financijske savjete. Kako biste razjasnili vaša pravna ili financijska pitanja, molim vas da se posavjetujete s odgovarajućim stručnjacima (npr. odvjetnicima, poreznim savjetnicima ili financijskim savjetnicima). Unatoč velikoj pažnji i savjesnom istraživanju, greške se ne mogu isključiti. 

Rad Projekta Njemačka podržavaju sljedeći partneri:

POTPUNO BESPLATNO preuzmi mali, džepni priručnik i budi u korak sa svim novostima i savjetima za uspješan život u Njemačkoj. 

P.S. pretplatnici sve informacije UVIJEK saznaju prvi!