KINDERGELD U NJEMAČKOJ

Prvo bih vam volio čestitati na tome, što ćete postati roditelji, to je najveći uspjeh koji jedna osoba u svome životu može postići. Bravo!

A sada bih vam volio objasniti kako funkcionira Kindergeld u Njemačkoj, da znate koje koristi od njega imate.

#ostaniznatiželjan i saznaj kako se dobije Kindergeld!

Što je to dječji doplatak (Kindergeld) u Njemačkoj?

To vam je dodatak koji imate pravo po djetetu bez obzira na to radite li ili ne. On postoji zato da djeca imaju garanciju da će, dok budu odrastala, imati podršku države u osnovnim potrebama.

U Njemačkoj postoji i dodatak koji dobijete kao roditelj koji se zove Elterngeld.

To je fiksni iznos koji vam na mjesečnoj bazi plaća Famillienkasse, koji se nalazi pod zavodom za zapošljavanje u Njemačkoj

Koliko iznosi Kindergeld u Njemačkoj?

Točan iznos novca koji možeš primiti u 2021. godini zavisi od broja djece koje imate:

 • 219 € za prvo dvoje djece
 • 225€ za treće dijete
 • 250€ za svako dodatno dijete 

Ovi iznosi se iz godine u godine povećavaju, tako da se ne morate toliko bojati da će vam to biti malo novca za vaše dijete.

Tko se može prijaviti za Kindergeld u Njemačkoj?

Svaki roditelj bez obzira na nacionalnost, se može prijaviti za Kindergeld, ali jedino ako ispunjava određene uvjete: 

 • Ako ste stanovnik Njemačke koji plaća porez ili ako imate njemačko državljanstvo i živite unutar EU
 • ako je vaše dijete mlađe od 18 godina

Ako kojim slučajem pak vaše dijete ima više od 18 godina, onda možete primati dječji doplatak ako je:

 • vaše dijete je nezaposleno i prijavljeno kao tražitelj posla u zavodu za zapošljavanje (do 21. godine)
 • vaše se dijete ne može uzdržavati zbog invaliditeta koje se dogodio prije 25. godine
 • vaše dijete studira ili je na Ausbildungu (do 25. godine ili završetka prvog stupnja ili stručne spreme)

Uzmite u obzir da Kindergeld mogu primati i legalni skrbnici, bake i djedovi i posvojjitelji u slučaju da dijete nema biološke roditelje 

 • bake i djedovi 
 • posvojitelji
 • skrbnici 

U slučaju da su roditelji djeteta žive odvojeno i dijele skrbništvo, morate se dogovoriti sa svojim bivšim mužem/ženom gdje će se  Kindergeld uplaćivati jer samo jedna osoba može biti korisnik.

Kako se prijaviti za Kindergeld?

Da biste se prijavili za Kindergeld u Njemačkoj, morate ispuniti Antrag auf Kindergeld, ispisati i potpisati (oba roditelja!) i poslati ga poštom lokalnom Zavodu za zapošljavanje (Arbeitsagentur für Arbeit). 

Dajem vam taj službeni obrazac na hrvatskom jeziku – kliknite ovdje 

Ako imate problem sa pronalaskom adrese, jednostavno na ovoj stranici upišite vaš poštanski broj i dobit ćete odgovor – Famillienkasse pretraživač 

Da biste ispunili ovaj obrazac, trebat ćete imati svoj porezni identifikacfijski broj (Steuer-ID) pri ruci. Obrazac je prilično jednostavan i sve vam je objašnjeno na hrvatskom jeziku. 

U dijelu 6 upisujete djecu koju imate iz nekog drugog odnosa. Za njih ne dobivate Kindergeld, ali se ona zbrajaju s brojem djece tako da za dijete koje prijavljujete imate automatski veća primanja.

Drugi dio koji morate ispuniti jest dodatak za dijete (formular je lijepo objašnjen i preveden ovdje)

 Možete zatražiti dječji doplatak do šest mjeseci unatrag, a ako je vaše dijete već dobilo svoj porezni broj, morate ga ispuniti u ovom obrascu.

Porezni broj za novorođeno dijete u Njemačkoj dobit ćete nekoliko dana nakon rođenja poštom. Ako ste se s djetetom preselili u Njemačku, trebali biste dobiti i djetetov porezni broj nakon prijave boravišta

Ako ste državljanin koji nije iz EU, onda morate predati i boravišnu dozvolu, a ako ste državljanin EU i vaše dijete ili žena žive van Njemačke, onda ispunjavate i ovaj obrazac.

Koliko traje postupak dobivanja dječjeg doplatka?

dječji doplatak u Njemačkoj

Nakon što pošaljete zahtjev, odgovor ćete dobiti poštom u roku od tri tjedna do dva mjeseca. Ako se odobri, novac za dječju naknadu redovito će vam biti uplaćen ​​na vaš bankovni račun.

Ako budete odbijeni, imate rok od mjesec dana da uložite žalbu ili predate daljnje dokumente.

Kako se prijaviti za dječji doplatak (Kindergeld) za drugo dijete?

Ako imate više djece, nakon što se prvi put prijavite za Kindergeld, ne morate ponovno ispunjavati sve obrasce. 

Umjesto toga, možete jednostavno izmijeniti svoj prethodni zahtjev. To možete učiniti putem obrasca za obavijest o promjeni „Veränderungsmitteilung“.

 Morate označiti četvrti glavni okvir „Die Anzahl der in meinem Haushalt lebenden Kinder hat sich geändert“ i ispuniti podatke za svoje novo dijete.

Ako se promijene bilo koje druge okolnosti, npr. adresa ili bračno stanje, također morate ispuniti ovaj obrazac kako biste to obavijestili Familienkasse.

Što je sa Kinderfreibetrag-om?

Kada budete radili prijavu poreza, Finanzamt će vam uvijek provjeravati koliko Kindergeld-a dobivate i koliko bi tada potencijalno Kinderfreibetrag-a mogli u tom slučaju imati

2021. godine svaki roditelj ima pravo na 4.194 eura ili oba roditelja zajedno na 8.388 eura po djetetu neoporezivog dječjeg doplatka, zapravo Kinderfreibetraga

Finanzamt će odabrati opciju koja vam je najkorisnija. Ako vam neoporezivi dječji doplatak bude korisniji, porezna olakšica nadoknadit će se s primljenom dječjom naknadom, jer ne možete imati koristi i od Kindergeld-a i od Kinderfreibetrag-a.

Kinderfreibetrag Vs. Kindergeld – šta je bolje?

Evo vam jedan primjer: 

Ivan i Ana imaju malo dijete i oporezivi prihod od nekih 50 tisuća €. 

Bez neoporezivog dječjeg doplatka (Kinderfreibetrag) morali bi platiti oko 7,252 eura poreza. Uz neoporezivi dječji doplatak, od 50.000 eura oduzima se 8.388 eura kako bi se oporezivi dohodak smanjio na 41.612. 

U ovom bi slučaju obitelj trebala platiti samo oko 4.952 eura poreza.

Ali pazite sad ovo.

Razlika između poreza sa i bez dječjeg doplatka iznosi 2.300 eura, što bi mlada obitelj uštedjela neoporezivim dječjim doplatkom. 

Međutim, u posljednjih godinu dana dobili su 2,628 eura kao dječji doplatak. U ovom slučaju, neoporezivi dječji doplatak nije koristan za obitelj i Finanzamt ga neće koristiti.

Uz to, trebali biste znati da Kindergeld primate svakog mjeseca, dok biste Kinderfreibetrag koristili samo jednom godišnje prilikom podnošenja porezne prijave, tako da ja osobno smatram da bi se trebali držati Kindergeld-a.

Eto, ja se nadam da sam uspio pojasniti sve vezano za dječji doplatak. Naravno, ovdje postoji još neodgovorenih pitanja na koja sam uspio naći odgovore, ali za to morate preuzeti vodič za dječji doplatak na hrvatskom jeziku, ili se prepustiti našem stručnjaku ostavljanjem podataka na obrazac gore.

Dolje vam ostavljam još jednom bitne dokumente:

#ostaniznatiželjan i prijavi dječji doplatak u Njemačkoj!

Hej!

Ja sam Drago, autor svih tekstova na ovoj stranici. Živim u Njemačkoj i sve novo što saznam uvijek pišem na svom blogu. Ako ste u ovom članku našli informaciju koju ste tražili, podijelite je s prijateljima – sigurno će i njima pomoći :) 

Kliknite ispod:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Pročitaj i ovo:
testovi za vozački ispit u Njemačkoj na hrvatskom
U 6 KORAKA DO VOZAČKE U NJEMAČKOJ

Kako izgleda polaganje vozačkog ispita u Njemačkoj? Koliki su troškovi? Postoje li testovi za vozački ispit u Njemačkoj na hrvatskom? Što ako ne položimo? Sve detalje saznaj ovdje: