KINDERGELD U NJEMAČKOJ NA NAŠEM JEZIKU

Ako ne želite čitati cijeli tekst, kliknite na poglavlje koje vas zanima:

Prvo bih vam volio čestitati na tome, što ćete postati roditelji, to je najveći uspjeh koji jedna osoba u svome životu može postići. 

A sada bih vam volio objasniti kako funkcionira Kindergeld u Njemačkoj da znate koje koristi od njega imate.

#ostaniznatiželjan i saznaj kako dobiti Kindergeld! 

(P.S. na dnu teksta imate sve dokumente na hrvatskom jeziku)

Što je to dječji doplatak (Kindergeld) u Njemačkoj?

To vam je dodatak na koji imate pravo po djetetu bez obzira na to radite li ili ne. On postoji zato da djeca imaju garanciju da će dok budu odrastala, imati podršku države u osnovnim potrebama.

U Njemačkoj postoji i dodatak koji dobijete kao roditelj koji se zove Elterngeld.

To je fiksni iznos koji vam na mjesečnoj bazi plaća Famillienkasse, koji se nalazi pod zavodom za zapošljavanje u Njemačkoj

Koliko iznosi Kindergeld u Njemačkoj?

Točan iznos novca koji možeš primiti od siječnja 2023. iznosi 250 € po djetetu! 

Prije je ovaj iznos varirao s obzir na to koje je dijete po redu, ali sada imate pravo na 250 € za svako dijete.

Ovaj iznos se iz godine u godine povećava, tako da se ne morate toliko bojati da će vam to biti malo novca za vaše dijete.

Tko se može prijaviti za Kindergeld u Njemačkoj?

Svaki roditelj bez obzira na nacionalnost može se prijaviti za Kindergeld, ali jedino ako ispunjava određene uvjete: 

  • Ako ste stanovnik Njemačke koji plaća porez ili ako imate njemačko državljanstvo i živite unutar EU
  • ako je vaše dijete mlađe od 18 godina

Ako kojim slučajem pak vaše dijete ima više od 18 godina, onda možete primati dječji doplatak ako je:

  • vaše dijete nezaposleno i prijavljeno kao tražitelj posla u zavodu za zapošljavanje (do 21. godine)
  • vaše se dijete ne može uzdržavati zbog invaliditeta koje se dogodilo prije 25. godine
  • vaše dijete studira ili je na Ausbildungu (do 25. godine ili završetka prvog stupnja ili stručne spreme)

Uzmite u obzir da Kindergeld mogu primati i legalni skrbnici, bake i djedovi i posvojjitelji u slučaju da dijete nema biološke roditelje 

  • bake i djedovi 
  • posvojitelji
  • skrbnici 

U slučaju da roditelji djeteta žive odvojeno i dijele skrbništvo, morate se dogovoriti sa svojim bivšim mužem/ženom gdje će se  Kindergeld uplaćivati jer samo jedna osoba može biti korisnik.

Kako se prijaviti za Kindergeld?

Da biste se prijavili za Kindergeld u Njemačkoj, morate ispuniti Antrag auf Kindergeld, ispisati i potpisati (oba roditelja!) i poslati ga poštom na vašu Familienkasse

Ovdje vam ostavljam službeni obrazac na hrvatskom jeziku – kliknite ovdje 

Ako imate problem sa pronalaskom adrese, jednostavno na ovoj stranici upišite vaš poštanski broj i dobit ćete odgovor – Famillienkasse pretraživač 

Da biste ispunili ovaj obrazac, trebat ćete imati svoj porezni identifikacifijski broj (Steuer-ID) pri ruci. Obrazac je prilično jednostavan i sve vam je objašnjeno na hrvatskom jeziku. 

U dijelu 6 upisujete djecu koju imate iz nekog drugog odnosa. Za njih ne dobivate Kindergeld, ali se ona zbrajaju s brojem djece tako da za dijete koje prijavljujete imate automatski veća primanja. Drugi dio koji morate ispuniti jest dodatak za dijete (formular je lijepo objašnjen i preveden ovdje) Možete zatražiti dječji doplatak do šest mjeseci unatrag, a ako je vaše dijete već dobilo svoj porezni broj, morate ga ispuniti u ovom obrascu.

Porezni broj za novorođeno dijete u Njemačkoj dobit ćete nekoliko dana nakon rođenja poštom. Ako ste se s djetetom preselili u Njemačku, trebali biste dobiti i djetetov porezni broj nakon prijave boravišta

Ako ste državljanin koji nije iz EU, onda morate predati i boravišnu dozvolu, a ako ste državljanin EU i vaše dijete ili žena žive van Njemačke, onda ispunjavate i ovaj obrazac.

Koliko traje postupak dobivanja dječjeg doplatka?

dječji doplatak u Njemačkoj

Nakon što pošaljete zahtjev, odgovor ćete dobiti poštom u roku od tri tjedna do dva mjeseca. Ako se odobri, novac za dječju naknadu redovito će vam biti uplaćen ​​na vaš bankovni račun.

Ako budete odbijeni, imate rok od mjesec dana da uložite žalbu ili predate daljnje dokumente.

 

Beneficije za majke u Njemačkoj su jako velike i jako komplicirane, zato sam vam pripremio malu brošuru koju možete besplatno preuzeti da se lakše snađete u moru dodataka i prava. Preuzmite je dolje, a ja ću vam uz te beneficije slati i ostale savjete o životu u Njemačkoj:

Kako se prijaviti za dječji doplatak (Kindergeld) za drugo dijete?

Ako imate više djece, nakon što se prvi put prijavite za Kindergeld, ne morate ponovno ispunjavati sve obrasce.  Umjesto toga, možete jednostavno izmijeniti svoj prethodni zahtjev. To možete učiniti putem obrasca za obavijest o promjeni „Veränderungsmitteilung“.

 Morate označiti četvrti glavni okvir „Die Anzahl der in meinem Haushalt lebenden Kinder hat sich geändert“ i ispuniti podatke za svoje novo dijete. Ako se promijene bilo koje druge okolnosti, npr. adresa ili bračno stanje, također morate ispuniti ovaj obrazac kako biste to obavijestili Familienkasse.

Što je sa Kinderfreibetrag-om?

Kada budete radili prijavu poreza, Finanzamt će vam uvijek provjeravati koliko Kindergeld-a dobivate i koliko bi tada potencijalno Kinderfreibetrag-a mogli u tom slučaju imati

U 2024. svaki roditelj ima pravo na 4656 eura ili oba roditelja zajedno na 9312 eura po djetetu neoporezivog dječjeg doplatka, uključujući i doplatak za potrebe njege, odgoja i obrazovanja.  

Finanzamt će odabrati opciju koja vam je najkorisnija. Ako vam neoporezivi dječji doplatak bude korisniji, porezna olakšica nadoknadit će se s primljenom dječjom naknadom, jer ne možete imati koristi i od Kindergeld-a i od Kinderfreibetrag-a.

Kinderfreibetrag Vs. Kindergeld – što je bolje?

Evo vam jedan primjer: 

Ivan i Ana imaju malo dijete i oporezivi prihod od nekih 70 tisuća €. 

Bez neoporezivog dječjeg doplatka morali bi platiti oko 12.432 eura poreza. Uz neoporezivi dječji doplatak, 9.312 eura oduzima se od 70.000 eura kako bi se oporezivi dohodak smanjio na 60.688. U tom slučaju obitelj bi trebala platiti samo oko 9.602 eura poreza. 

Sada postaje zanimljivo. Razlika između poreza sa i bez dječjeg doplatka iznosi 2.830 eura, koliko bi mlada obitelj uštedjela s neoporezivim dječjim doplatkom. No, u posljednjih godinu dana dobili su 3.000 eura dječjeg doplatka. U tom slučaju neoporezivi dječji doplatak nije koristan za obitelj i Finanzamt ga neće koristiti.

Uz to, trebali biste znati da Kindergeld primate svakog mjeseca, dok biste Kinderfreibetrag koristili samo jednom godišnje prilikom podnošenja porezne prijave, tako da ja osobno smatram da bi se trebali držati Kindergeld-a.

Prije nego vam dam sve dokumente na hrvatskom jeziku, dotaknimo se još jedne teme, štednje za djecu. 

(Ako o tome ne želite čitati, onda skrolajte skroz do kraja teksta do formulara:)

Štednja za djecu u Njemačkoj

Svi znamo koliko je bitno prirediti djeci dobar život, a kako u Njemačkoj imamo veći standard, onda razmišljamo i o različitim načinima kako da uštedimo. Kindergeld je zbog toga super za iskoristiti taj novac i uložiti na štednju do 18. godine!

Stavljanje novca na štednu knjižicu baš i nema smisla, jer je kamata ili 0 ili čak negativna, stoga moramo tražiti različite druge načine kako da ušteđeni novac ostane na mjestu.

Srećom, postoje privatne vrste štednji koje imaju kamate i 6% pa sa uloženih samo 100 € mjesečno u periodu od 18 godina možemo za djecu uštedjeti nestvarnih 38 tisuća eura! 

Od tih 38 tisuća vaših je 21 600 dok je ostatak stvorila kamata – čak 16 500!

Zamislite kako bi predivan osjećaj bio da od kamate možete djetetu kupiti auto sa 18 godina? Ili platiti dobro školovanje? Ili dati mu početni kapital da krene sa svojim biznisom. Meni bi to sa 18 godina sigurno dobro koristilo!

Kada bi stavili na štednju 200 €, to bi naraslo još i više, stoga smatram da je ulaganje u privatne štednje najbolji način kako uštedjeti za djecu. 

O ovome sam više pričao o videu koji možete pogledati ako kliknete – OVDJE

Ako vas interesira ova vrsta štednje, HUK-Coburg nudi Premium Rente, fleksibilan način štednje s kojim možete odvajati novac za djecu, kao i sebi za mirovinu. Uplate se kreću već od 25 € mjesečno, a sami odabirete period do kada ćete štedjeti. 

Isto tako, u bilo kojem trenutku možete izvaditi novac sa štednje (što osobno ne preporučam jer što više novac stoji na štednji više kamata radi za vas)

Želite krenuti u štednju za vaše dijete VEĆ DANAS?

Ispunite obrazac ispod i kontaktirati će vas Elvin Mujić, naš čovjek iz HUK Coburga i sa vama napraviti besplatno savjetovanje preko Whatsappa, videopoziva ili uživo (ako ste u okolici Bottropa).

Ispuni obrazac ispod:

osiguranje Projekt Njemačka

Eto, ja se nadam da sam uspio pojasniti sve vezano za dječji doplatak. Naravno, ovdje postoji još neodgovorenih pitanja na koja sam uspio naći odgovore, ali za to morate preuzeti vodič za dječji doplatak na hrvatskom jeziku, koji vam se isto nalazi dolje.

Dolje vam ostavljam još jednom bitne dokumente:

#ostaniznatiželjan i prijavi dječji doplatak u Njemačkoj!

Kindergeld je jedna od brojnih socijalnih naknada za obitelji u Njemačkoj koju svakako trebate iskoristiti. Ovaj je vodič osmišljen kako bi vam uštedio vrijeme i pomogao vam razumjeti njemačku birokraciju. Međutim, ako mislite da imate neodgovorena pitanja ili ste u jedinstvenoj situaciji, uvijek možete skenirati  službeni letak od 15 stranica dječjeg doplatka. (na engleskom jeziku)

OBAVIJEST: Imajte na umu da moji savjeti ne zamjenjuju pravne, porezne ili financijske savjete. Kako biste razjasnili vaša pravna ili financijska pitanja, molim vas da se posavjetujete s odgovarajućim stručnjacima (npr. odvjetnicima, poreznim savjetnicima ili financijskim savjetnicima). Unatoč velikoj pažnji i savjesnom istraživanju, greške se ne mogu isključiti. 

Rad Projekta Njemačka podržavaju sljedeći partneri:

POTPUNO BESPLATNO preuzmi mali, džepni priručnik i budi u korak sa svim novostima i savjetima za uspješan život u Njemačkoj. 

P.S. pretplatnici sve informacije UVIJEK saznaju prvi!