POREZNI IDENTIFIKACIJSKI BROJ (STEUER-ID) – ČEMU SLUŽI?

Ako ne želite čitati cijeli tekst, kliknite na poglavlje koje vas zanima:

Dobro došli u Njemačku! Drago mi je da vam mogu objasniti što je porezni identifikacijski broj, kako ga izvaditi i što vam je činiti sa njim.

Na kraju vam pomognem i sa računom u banci i zdravstvenim osiguranjem. Ne bojte se, sve ću vam pomoći za početak bez stresa!

#ostaniznatiželjan i saznaj što sve  iz poreznog identifikacijskog broja proizlazi!

Što je porezni identifikacijski broj (Steuer-ID) u Njemačkoj?

Porezni identifikacijski broj možemo naći na njemačkom jeziku kao Steueridentifikationsnummer (Steuer-ID) ili kao persönliche Identifikationsnummer. 

Porezni broj dobivate, ako ste Nijemac rođenjem i to već nakon par tjedana (kao što je to kolega derneuesvabo objasnio – nema labavo). 

Ako pak niste rođeni u Njemačkoj (a nitko od nas nije), tada vam porezni broj dolazi na adresu nakon što prijavite prebivalište, što vam je prvi korak kada dođete u Njemačku (Kako prijaviti boravak u Njemačkoj?)

Kako zatražiti porezni broj ako ga još nismo dobili?

Iz prijave boravišta automatski vam se dodjeljuje porezni identifikacijski broj (Steuer-ID) i dolazi vam na adresu za 2 tjedna.. 

U nekim drugim mjestima to zna potrajati i do 6 tjedana, što jednostavno znači da se na porezni identifikacijski broj mora čekati. Ako nakon zakazanog perioda niste dobili svoj Steuer-ID, možete ga zatražiti u Finanzamtu, to jest poreznoj upravi.

Ako tražite svoj Steuer-ID preko Finanzamta, ne zaboravite ponijeti osobnu iskaznicu/putovnicu, prijavu boravka i za vas koji niste iz EU boravišnu dozvolu. 

Za što nam je porezni identifikacijski broj potreban?

porezni broj u Njemačkoj

Porezni identifikacijski broj bitan vam je skoro za sve. Kada u Njemačkoj nađete posao, bitno je da poslodavcu predate  taj broj jer preko njega on mora u vaše ime isplatiti porez na plaću. 

Porezni broj isto tako može vas se tražiti kada otvarate račun u banci, no tu ima izuzetaka, ovisno od banke do banke.

Porezni identifikacijski broj traži vas se i onda kada odlazite u mirovinu u Njemačkoj, jer se preko poreznog broja zna koliko su umirovljenici uplaćivali u mirovinski fond. 

Studenti koji su došli u Njemačku studirati, također moraju predočiti svoj porezni identifikacijski broj prilikom uplaćivanja doprinosa za zdravstveno osiguranje. 

Na kraju, porezni identifikacijski broj bitan vam je u trenutku kada se odlučite predati zahtjev za povrat poreza (Steuererklärung), jer preko njega savjetnik saznaje koliko ste poreza u toj godini uplaćivali.

Koji su još bitni dokumenti pri dolasku u Njemačku?

Osim poreznog identifikacijskog broja, u Njemačkoj su nam bitna još 3 dokumenta, a to su: 

Zdravstveno osiguranje je sljedeće na redu koje bi trebali riješiti. I pretpostavljam da imate problema s njemačkim jezikom. Stoga sam našao našu osobu u BARMERU,  jednom od najvećih zdravstvenih osiguranja da vam pomogne. 

Ako želite saznati detalje o zdravstvenom osiguranju općenito kliknite – OVDJE 

Ako pak želite odmah znati prednosti BARMER-a i već sad otvoriti zdravstveno osiguranje jednim telefonskim pozivom, kliknite na + ispod:

Nadam se da vam je tekst bio poučan i da vam se isplatilo #ostatiznatiželjan

  1. sve možete pitati na “našem” jeziku – jer je tim naših ljudi tu za vas!
  2. 100 € Gesundheitsbonusa na početku članstva za sve članove obitelji od 15 godina   (uvjete saznajte kod Kristine) kraće liste čekanja – tako da ne čekate na pregled mjesecima!

Svima nam je bitno da se možemo obratiti nekome na “našem” jeziku. Pogotovo kad je zdravlje u pitanju.

A toga je svjesna i Kristina Jurčić, “naša” osoba u BARMERU. 

Ne samo da će za vas otkazati trenutno osiguranje, već će:

  • preuzeti svu papirologiju na sebe
  • detaljno objasniti sve financijske pogodnosti koje dobijete s BARMEROM
  • biti uz vas uvijek na liniji – jer VI to zaslužujete

Zdrav čovjek ima milijun želja, a bolestan samo jednu. U tim trenucima želite osiguranje kojem vjerujete. 

Želite BARMER uz vas? Pustite Kristinu da vam objasni sve pogodnosti, a onda sami odlučite što je za vas najbolje. 

KLIKNI OVDJE ZA BARMER OSIGURANJE

OBAVIJEST: Imajte na umu da moji savjeti ne zamjenjuju pravne, porezne ili financijske savjete. Kako biste razjasnili vaša pravna ili financijska pitanja, molim vas da se posavjetujete s odgovarajućim stručnjacima (npr. odvjetnicima, poreznim savjetnicima ili financijskim savjetnicima). Unatoč velikoj pažnji i savjesnom istraživanju, greške se ne mogu isključiti. 

Rad Projekta Njemačka podržavaju sljedeći partneri:

POTPUNO BESPLATNO preuzmi mali, džepni priručnik i budi u korak sa svim novostima i savjetima za uspješan život u Njemačkoj. 

P.S. pretplatnici sve informacije UVIJEK saznaju prvi!