POREZNI IDENTIFIKACIJSKI BROJ (STEUER-ID) – ČEMU SLUŽI?

Ako ste ikada čuli izjavu da smo mi u Njemačkoj samo jedan običan broj. E, pa to su djelomično u pravu. Za poreznu upravu (Finanzamt) mi smo stvarno samo broj – i to porezni identifikacijski broj (Steuer ID)

#ostaniznatiželjan i saznaj što sve  iz poreznog identifikacijskog broja proizlazi!

Što je porezni identifikacijski broj (Steuer-ID) u Njemačkoj?

Porezni identifikacijski broj možemo naći na njemačkom jeziku kao Steueridentifikationsnummer (Steuer-ID) ili kao persönliche Identifikationsnummer. 

Porezni broj dobivate, ako ste Nijemac rođenjem i to već nakon par tjedana (kao što je to kolega derneuesvabo objasnio – nema labavo). 

Ako pak niste rođeni u Njemačkoj (a nitko od nas nije), tada vam porezni broj dolazi na adresu nakon što prijavite prebivalište, što vam je prvi korak kada dođete u Njemačku (Kako prijaviti boravak u Njemačkoj?)

Kako zatražiti porezni broj ako ga još nismo dobili?

Kada sam prijavljivao boravište  u Njemačkoj, u uredu u Erlangenu dobio sam obavijest da će moj porezni identifikacijski broj (Steuer-ID) biti dostavljen na kućnu adresu u roku od 2 tjedna. 

U nekim drugim mjestima to zna potrajati i do 6 tjedana, što jednostavno znači da se na porezni identifikacijski broj mora čekati. Ako nakon zakazanog perioda niste dobili svoj Steuer-ID, možete ga zatražiti u Finanzamtu, tj poreznoj upravi.

Ako tražite svoj Steuer-ID preko Finanzamta, ne zaboravite ponijeti osobnu iskaznicu/putovnicu, prijavu boravka i za vas koji niste iz EU boravišnu dozvolu. 

Za što nam je porezni identifikacijski broj potreban?

porezni broj u Njemačkoj

Porezni identifikacijski broj bitan vam je skoro za sve. Kada u Njemačkoj nađete posao, bitno je da poslodavcu predate  taj broj jer preko njega on mora u vaše ime isplatiti porez na plaću. 

Porezni broj isto tako može vas se tražiti kada otvarate račun u banci, no tu ima izuzetaka, ovisno od banke do banke.

Porezni identifikacijski broj traži vas se i onda kada odlazite u mirovinu u Njemačkoj, jer se preko poreznog broja zna koliko su umirovljenici uplaćivali u mirovinski fond. 

Studenti koji su došli u Njemačku studirati, također moraju predočiti svoj porezni identifikacijski broj prilikom uplaćivanja doprinosa za zdravstveno osiguranje. 

Na kraju, porezni identifikacijski broj bitan vam je u trenutku kada se odlučite predati zahtjev za povrat poreza (Steuererklärung), jer preko njega savjetnik saznaje koliko ste poreza u toj godini uplaćivali.

Koji su još bitni dokumenti pri dolasku u Njemačku?

Osim poreznog identifikacijskog broja, u Njemačkoj su nam bitna još 3 dokumenta, a to su: 

Nadam se da vam je tekst bio poučan i da vam se isplatilo #ostatiznatiželjan

Hej!

Ja sam Drago, autor svih tekstova na ovoj stranici. Živim u Njemačkoj i sve novo što saznam uvijek pišem na svom blogu. Ako ste u ovom članku našli informaciju koju ste tražili, podijelite je s prijateljima – sigurno će i njima pomoći :) 

Kliknite ispod:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Pročitaj i ovo: