AUSBILDUNG – SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Bok!

Završili ste na mom blogu zato što vas zanima kolika je plaća dok radite Ausbildung. Vjerojatno radite u Njemačkoj i razmišljate se upisati Ausbildung, ali se bojite da si nećete moći pokriti troškove života. 

Ili još niste došli u Njemačku, pa gledate hoćete li preko vize za Ausbildung moći lakše do vize i boravišne dozvole. 

Koji god razlog bio, #ostaniznatiželjan i saznaj sve o Ausbildungu u Njemačkoj 

Što je Ausbildung u Njemačkoj?

Ausbildung je doslovno prevedeno doškolovavanje, nadograđivanje, i samim time garantira vam se sa tim završenim procesom odmah veća plaća od ostalih osoba koje Ausbildung nemaju.  Sve osobe koje žele započeti s procesom Ausbildunga  moraju znati kako to izgleda.

Je li potreban njemački jezik?

Prva i osnovna stvar, Ausbildung traje 2 do 3 godine (ovisno o vrsti i prethodnim iskustvima pojedinaca), podijeljen u teorijsku i praktičnu nastavu. Ona se održava na njemačkom jeziku, stoga je potrebno imati minimalnu razinu poznavanja B1, s tim da se u dosta slučajeva traži i B2, s obzirom da je jako teško slušati nastavu. Za početak vam može pomoći da naučite osnove preko besplatnog online tečaja za njemački jezik, a onda možete naći jednu od opcija za usavršavanje jezika.

Koliko se Ausbildung u Njemačkoj plaća?

Ausbildung u Njemačkoj plaćaZa sve osobe koje su ovdje došle, došle su zbog jednog razloga: bolje plaće. Posao u Njemačkoj uvijek je značio dobru i sigurnu plaću, i za osobe koje imaju stručno znanje i vještine, njima nije ni potreban Ausbildung, ali zato za osobe koje ne rade u svojoj struci, a svidi im se posao, onda je Ausbildung siguran način napredovanja.

Evo vam na primjer razlika plaće između njegovatelja bez škole i njegovatelja sa završenim Ausbildungom (veljača 2021.)

Ausbildung u Njemačkoj plaća

Najbolja internet stranica za traženje Ausbildunga

Svakako najbolja stranica za traženje stručnog usavršavanja je:

Jednostavna je za korištenje: upišete struku i saznate sve detalje o Ausbildungu. Tu jednostavno upišete što bi htjeli raditi, i otvaraju vam se osnovni podaci o vrstu Ausbildunga, potrebno predznanje, koliko ćete okvirno zarađivati, i tko su najbolji poslodavci.

Dalje možete upisati grad u kojem se nalazite i jednostavno se prijaviti na Ausbildung. Kako ja radim u njegovateljstvu, takozvani Pflege, ovdje imate link sa ove stranice gdje vidite sve podatke o Ausbildungu za Pflegefachkraft

Prema ovome je vidljivo da kao Azubi (ime za polaznika Ausbildunga) u ovom sektoru možete zarađivati u prosjeku 1215 Eura, a ako uz to dodate i još jedan Minijob, vi imate i više nego dovoljno novca za biti financijski neovisni, a još pogotovo ako imate partnera s kojim ste ovdje došli.

Moja kolegica radi Ausbildung te Minijob u mojoj firmi i jako je zadovoljna sa svojim financijama. Još ću vam jednom napomenuti da po završetku imate sigurno veću plaću od ostalih, a samim tim i bržu priliku za napredovanjem.

Ako želite napredovati od prodavača do voditelja poslovnice, prijeko vam je potreban Ausbildung, pa se bolje krenite odmah pripremati

Može li se preko Ausbildunga dobiti viza?

Za vas koji niste još došli u Njemačku, a želite raditi Ausbildung, postoji velika vjerojatnost da ćete puno brže dobiti vizu  i to čak može trajati toliko kratko da možete raditi bez EU papira u Njemačkoj čak unutar 2 mjeseca!

2 stvari su vam potrebne da vam se po brzom postupku odobri viza za Ausbildung, a to su:

  • ugovor od poslodavaca
  • potvrda od škole

Kada želite preko Ausbildunga doći u Njemačku, bitno je da sebi prvo nađete poslodavca koji će vas prihvatiti kao učenika. Poslodavci vam mogu ponuditi smještaj po smanjenoj naknadi, što je u medicinskoj branši većinom i slučaj, a ako vam to i ne ponudi, stan u Njemačkoj lako je naći uz prave informacije. Kada pronađete poslodavca, tada tražite školu, ali uzmite u obzir kada se za Ausbildung prijavljujete, da prijave imate dva puta godišnje, a u nekim strukama samo jednom godišnje, kao i za školu.

Kada imate potvrdu od poslodavca i od škole da dolazite na Ausbildung, tada vam proces ishođenja vize traje jedva 2 mjeseca i možete doći na posao u Njemačku. Uzmite samo u obzir da Ausbildung koji je na primjer plaćen 750 Eura neće biti dobar razlog za dobivanje vize, zbog toga što se u Njemačkoj smatra da sa tim iznosom ne možete sebi osigurati financijsku održivost. S druge strane, ako imate obitelj gore s kojom bi živjeli, to bi možda moglo proći kao razlog odobravanja.

Da zaključimo, potvrda od poslodavca + potvrda od škole najbrži su načini da dođete u Njemačku.

Isplati li se?

Za kraj bih vam samo volio još jednu stvar reći. Mi s jugoistoka Europe nikad nismo toliko puno gledali na važnost obrazovanja, ali na zapadu to je drugačije. U Njemačkoj ljudi kada vide obrazovanje u životopisu, to im je odmah znak da osoba ulaže u sebe i znaju da će ona puno više na radnom mjestu vrijediti, stoga ako imate priliku ići na Ausbildung, toplo vam savjetujem da to i napravite, neovisno koliko godina imate.

Zapravo ne savjetujem vam, nego ću vam samo pokazati kolika je razlika u plaći nekoga s Ausbildungom i bez njega, ovaj put na godišnjoj razini (veljača 2021.): 

Ausbildung u Njemačkoj plaća

Ove plaće su sve izražene u bruto obliku, a ako vas zanima kako to prebaciti u neto, saznajte u sljedećem tekstu – Kolika je stvarno prosječna plaća u Njemačkoj?

Puno sreće i #ostaniznatiželjan !

Hej!

Ja sam Drago, autor svih tekstova na ovoj stranici. Živim u Njemačkoj i sve novo što saznam uvijek pišem na svom blogu. Ako ste u ovom članku našli informaciju koju ste tražili, podijelite je s prijateljima – sigurno će i njima pomoći :) 

Kliknite ispod:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Pročitaj i ovo:
osiguranje za zube Njemačka
KOJE JE NAJBOLJE OSIGURANJE ZA VAŠE ZUBE?

Znate li koje je najbolje osiguranje za vaše zube u Njemačkoj? Pregled i ponuda najboljeg osiguranja za osobe s područja jugoistočne Europe. Ocjenjen od najvećih stručnjaka za procjenu usluga u Njemačkoj