KAKO NAUČITI NJEMAČKI JEZIK

Ako ne želite čitati cijeli tekst, kliknite na poglavlje koje vas zanima:

Ej bok!

Baš mi je drago što čitate ove retke, jer onda znam da ili planirate doći u Njemačku, ili ste već ovdje pa ste shvatili koliko je bitno poznavati jezik. Bilo kako bio, moj je zadatak pomoći vam u tome, a za to mi je pomogao portal Make it in Germany  

#ostaniznatiželjan i saznaj koji način učenja jezika tebi najviše odgovara. 

Tečajevi njemačkog jezika 

I u Njemačkoj i u vašoj zemlji tečaj jezika učinkovit je način učenja njemačkog jezika. U Njemačkoj možete pronaći tečajeve jezika za sve razine, od potpuno početnih do vrlo naprednih učenika.

Jezični centri omogućit će vam polaganje testa koji vam govori kolika je vaša stručnost. Na toj osnovi možete nastaviti sa studijem.

Trajanje i cijena jezičnih tečajeva

Trajanje tečajeva njemačkog jezika varira, tako da ćete sigurno pronaći onaj koji odgovara vašim potrebama. Intenzivni tečajevi mogu trajati tjedan ili nekoliko tjedana, ostali tečajevi mogu trajati čitav semestar.

Ovisno o vrsti tečaja, provodit ćete nekoliko sati tjedno ili čak dnevno na nastavi ili na domaćim zadaćama. Ako radite danju, možete odabrati večernji tečaj.

Također morate razmisliti želite li više učiti sami ili s drugima. Učenje u grupi obično je jeftinije i to znači da možete razgovarati sa svojim kolegama studentima.

Pojedinačna nastava je često skuplja, ali prilagođena vašim individualnim zahtjevima i fleksibilnija u odnosu na raspored vaših predavanja.

Cijene tečajeva jezika ovise o vrsti tečaja i zemlji u kojoj želite studirati. Najbolje je da izravno kontaktirate jezične centre i raspitate se o cijeni.

Ako se zbog posla selite u Njemačku, možete pitati poslodavca da li je spreman platiti vaš tečaj.

Većina tečajeva jezika završava se ispitom koji morate položiti prije nego što prijeđete na sljedeću razinu. Dobro vam savjetujem da prethodno saznate je li ispit uključen u cijenu tečaja.

Jezični centri

Postoji mnogo različitih vrsta jezičnih centara. Primjeri uključuju:

Goethe-Institut:

Goethe-Institut Savezne Republike Njemačke kulturno je udruženje čiji je cilj promicanje njemačkog jezika i kulture. 

U tu svrhu Goethe-Institut nudi tečajeve njemačkog jezika na preko 100 mjesta u Njemačkoj i inozemstvu. 

Centri za integracijski tečaj:

Ako ste već u Njemačkoj, ne bi bilo loše pristupiti  integracijskom tečaju koji je dostupan u više od tisuću  škola jezika u Njemačkoj,a podržava ga njemačko ministarstvo za migracije. 

Na ovim tečajevima ne samo da učite njemački jezik, već učite i sve o kulturi, pravnom poretku i sve o savjetima za život u Njemačkoj. Zabavno zar ne!

Integracijski tečajevi traju najmanje 660 sati, dok za one koji su još specijaliziraniji to može potrajati i 960 sati. Svakako zanimljiva opcija za nekoga tko radi na nepuno radno vrijeme. 

Više o njemu na linku – INTEGRACIJSKI TEČAJ

Tečajevi za posao koji radimo

Federalno ministarstvo rada i socijalnog pitanja (BMAS) nudi tečajeve stručnih jezika koji se obraćaju migrantima, građanima EU-a i Nijemcima s migracijskim porijeklom.

Zahtjevi za sudjelovanje su ili završeni integracijski tečaj ili jezična razina B1 na njemačkom jeziku. Stručni tečajevi jezika trebali bi sudionicima olakšati početak karijere i svakodnevni radni život.

Osnovni modul podučava vas općenitom poznavanju njemačkog jezika  s obzirom na vaše stručno zvanje, a posebni moduli pomažu vam da poboljšate svoj specijalizirani profesionalni rječnik. 

Tečajevi se nude u cijeloj zemlji po pristupačnim cijenama. 

Računajte da bi vam ovo bilo jako dobro ako želite poboljšati svoje stručno poznavanje izraza kojima se koristite u svakodnevnom životu – na primjer za posao njegovatelja.

Volkshochschulen

Volkshochschulen su centri za učenje odraslih koji nude jeftine tečajeve njemačkog jezika u većini njemačkih gradova. 

Imaju svoju službenu stranicu koja se zove Volkshochschule.de tako da možete lako saznati gdje vam je najbliže učiti. 

Ostali načini učenja njemačkog jezika

@projektnjemacka

 

♬ original sound – Drago Jukić

Film, televizija i radio

Postoje mnogi njemački filmovi i radijski programi koji će vam omogućiti da poboljšate svoj njemački jezik. Deutsche Welle je na primjer odlična opcija. Možete na njihovoj web-stranici kao i na televiziji pratiti spore vijesti i gledati dosta informativnog sadržaja

Slično tome, Deutsche Welle TV emitira mnogo različitih TV programa koji će vam omogućiti da proširite svoje znanje njemačkog jezika. 

Web stranice, novine, časopisi i knjige

Možete čitati i njemačke novine, časopise i knjige. Goethe-Institut obično ima velik izbor različitih medija koje tamo možete pročitati ili ponijeti kući.

Isto tako, možete se okušati u brojnim tečajevima koji se nude preko interneta kao što su 

Napominjem da ovi online tečajevi nažalost postoje samo u verziji sa engleskim jezikom, a nema hrvatskoga. Tako da ako ne znate engleski, neće vam biti puno od pomoći.  Zato će vam ovaj tečaj biti od pomoći:

2 primjera gdje je njemački jezik neophodan

Ako radite u zdravstvenom sektoru

Ako namjeravate raditi kao zdravstveni djelatnik u Njemačkoj, trebat će vam priznanje vaše strane stručne kvalifikacije.

Uz to ćete svoje znanje njemačkog jezika morati dokazati potvrdom priznatog jezičnog centra, kao što je Goethe-Institut, telc ili ÖSD.

Potrebna razina znanja može varirati između B1 ili B2 Europskog jezičnog okvira (CEF), ovisno o različitim njemačkim državama.

Želite da supružnik dođe u Njemačku

Ako se vaši supružnici žele s vama preseliti u Njemačku i ako nisu iz EU, važno je da i oni nauče njemački jezik. 

U vrijeme podnošenja zahtjeva za vizu vaš će supružnik obično trebati dostaviti dokaze o osnovnom znanju njemačkog jezika. U tom bi slučaju vaš supružnik trebao pohađati tečaj njemačkog jezika u vašoj zemlji.

Nadam se da sam vam uspio dati neke savjete što da radite. 

Za kraj #ostaniznatiželjan, uči njemački jezik i jedini rezultat koji možeš dobiti je uspjeh!

OBAVIJEST: Imajte na umu da moji savjeti ne zamjenjuju pravne, porezne ili financijske savjete. Kako biste razjasnili vaša pravna ili financijska pitanja, molim vas da se posavjetujete s odgovarajućim stručnjacima (npr. odvjetnicima, poreznim savjetnicima ili financijskim savjetnicima). Unatoč velikoj pažnji i savjesnom istraživanju, greške se ne mogu isključiti. 

Rad Projekta Njemačka podržavaju sljedeći partneri:

POTPUNO BESPLATNO preuzmi mali, džepni priručnik i budi u korak sa svim novostima i savjetima za uspješan život u Njemačkoj. 

P.S. pretplatnici sve informacije UVIJEK saznaju prvi!