MOŽEŠ BITI NJEGOVATELJ I BEZ ISKUSTVA, AKO SI NAUČIO OVO

Ako ne želite čitati cijeli tekst, kliknite na poglavlje koje vas zanima:

Znači želite krenuti sa plemenitim poslom u Njemačkoj? To je jako pohvalno, pogotovo zato što se mogu povezati sa vama. Ja sam isto njegovatelj u Njemačkoj, i to bez prethodnog iskustva.

Kako je to biti njegovatelj bez iskustva, koliko je težak posao i koji su uvjeti rada, prikazat ću vam iz svoje perspektive.

U jednom od tekstova naveo sam gdje sve možete naći posao, i budite uvjereni da ćete naći i više nego dovoljno poslova za termin Pflegehilfskraft. Jedna od boljih stranica je svakako Joblift. Na linku sam vam stavio primjer njegovatelja za Erlangen, grad gdje sam ja. 

Volio bih napomenuti da se ova tema tiče isključivo posla njegovatelja bez prethodnog iskustva, budući da dajem uvid iz osobne perspektive. 

Što se tiče osoba s iskustvom koji rade u stacionarima, to još ne znam

#ostaniznatiželjan i saznaj sve što ti je potrebno da kreneš sa novom karijerom

Zašto sam bez iskustva odlučio postati njegovatelj u Njemačkoj?

Ožujak 2020. godine. Početak pandemije Korona virusa, a ja bez posla. Sjedim u WG-u (naziv za stan koji dijelite s cimerima, samo jedan od načina da smještaj u Njemačkoj bude jeftin) i razmišljam koji posao bih mogao naći.

Čekati 2 mjeseca na odgovor baš i nemam, stoga takvi poslovi ne dolaze u obzir. Lockdown, masovno prebacivanje na Home office model i nesigurnost u budućnost radnih mjesta nije baš najbolje vrijeme za traženje posla.

Što sam ja učinio? Sjeo za kompjuter, otvorio Excel tablicu i počeo pisati. Koji poslovi su trenutno potrebni? Tko traži radnike? Kakva je radna atmosfera na određenim poslovima?

Koliko je posao smislen? Nakon dvodnevne analize sve je upućivalo na jednu struku – njegovatelj ili po njemački Plegehilfskraft (pomoćni njegovatelj). 

Gdje se zaposliti kao njegovatelj bez iskustva?

Nakon što sam se odlučio naći posao u struci njegovatelj, sljedeće što je bilo jest naći poslodavca. Počeo sam pretraživati Internet i koristio se alatima koje sam u savjetima za traženje posla spominjao.

Internet je upućivao na 3 mjesta: bolnice, staračke domove i posao Ambulanterpflegedienst, što podrazumijeva njegovatelje koji odlaze u kućne posjete za one pacijente koji nemaju potrebu i želju biti u staračkom domu (Altenheim). 

Taj dan mi je sadašnja kolegica spomenula da njena firma, Pflege Mobil (posao njegovatelja po kućama – Ambulanterpflegedienst) želi popuniti radno mjesto njegovatelja. Ja sam bez iskustva, ali to nije toliko važno. Prijavio sam se, napisao email na njemačkom, otišao na razgovor, priložio svoj životopis i dogovorio probni dan.

Šef je htio da taj dan samo odem sa jednom radnicom i vidim kako posao izgleda, mogu li ja to raditi. Svidjelo mi se, potpisao sam ugovor i počeo raditi. 

Plaća njegovatelja bez iskustva 

Plaća za njegovatelja bez iskustva jako je dobra s obzirom na druge poslove koji bez iskustva nude jako male satnice. Njemačka je zakonski odredila minimalnu satnicu koju njegovatelj može imati da bi potaknula osobe da se tim poslom bave.

Imate propisanu minimalnu satnicu za njegovatelje koja je preko 2€ veća od “običnog” minimalca. Trenutno stanje minimalca saznajte na ovom linku. (Ja radim za puno više od minimalca, dobra je firma)

Ovo je stanje prosječne plaće za njegovatelje (veljača 2021; zavod za zapošljavanje Njemačka)

posao njegovatelja bez iskustva

Radno vrijeme, bar što se tiče Ambulanterpflegedienst-a , meni osobno je primamljivo. Početak jutarnje smjene je u 6 i traje jedno 7 sati otprilike, tako da imate skoro cijeli dan za sebe.

Popodnevna smjena isto tako ne traje puno. Što se tiče posla u domovima i bolnicama, to je 3-smjenski rad jer se osobe nalaze u ustanovi. Godišnji odmor je osiguran kao i na svakom drugom poslu.

Prvi počeci svakog njegovatelja bez iskustva

Prvi dan travnja 2020. godine moja nova životna avantura počinje. Bez iskustva, sa kolegicom krećem u dvotjedni Anarbeitung, upoznavanje s poslom i pacijentima. Dvije stvari koje su bitne da posao bude uspješno obavljen: 

 1. učenje kako pravilno postupati s pacijentima 
 2. učenje koje sve usluge (Leistungen) njegovatelj radi 

Njegovatelj je pacijentu kontakt s vanjskim svijetom. Tada posao postaje smislen, humanitaran. Uz zadatke koji na radnom planu pišu, najbitniji zadatak je dati psihološku podršku pacijentima.

 • Biti tu za njih. 
 • Donijeti osmijeh ulaskom u prostoriju. 
 • Natjerati njih na smijeh. 
 • Upoznati ih tko su, što su radili te na osnovu toga doći sa temom koja bi ih mogla zainteresirati. 

I vi bi to cijenili, a oni još više, pogotovo kada kao stranac ulazite u njihov dom i pružate im ruku koja ih vodi kroz starost. Iz svog iskustva znam da im više vrijedi jedan osmijeh nego bilo koje materijalno bogatstvo. 

Ja sam jako otvorena osoba, i svaki dan u autu slušam vijesti, pa svojim pacijentima uvijek donesem svježu dozu informacija o kojoj možemo raspravljati. VI možete pronaći drugi način, ne mogu vam nažalost dati savjet kako voditi razgovore – bitno da razgovor teče. Ako imate probleme s njemačkim, našao sam rješenje za vas u savjetima za učenje jezika, i možete učiti i na besplatnom tečaju za A1 razinu.

Usluge koje njegovatelji rade velike su, ali postoje ipak određene usluge koje osobe bez iskustva ne mogu raditi. Zato ovdje donosim one koje se mogu jako brzo naučiti i s kojima se njegovatelj najčešće susreće. 

To su davanje tableta, davanje inzulina, presvlačenje, priprema doručka, promjena pelena, oblačenje čarape koja pomaže krvotoku (Kompressionstrumpfe), zavijanje nogu, briga o jednostavnim ranama (čišćenje površinskih rana), njega kože, tuširanje. 

Sve ove usluge nude se na osnovu Pflegegrad-a, razine koju pacijent ima da mu osiguranje pokriva usluge, što je uplaćivao sa svoje plaće. Što je veća razina Pflegegrad-a, to je osoba manje sposobna za brigu o sebi.

Tad mi dolazimo kao produžena ruka pacijentima za normalnu svakodnevicu. Srećom mirovina u Njemačkoj  uz još neku vrstu štednje starijim osobama daje veliku financijsku sigurnost.

Najčešće prepreke na koje njegovatelj bez iskustva naleti u Njemačkoj

Prva prepreka su “nepristupačni pacijenti”. Kažem prepreka, ne problem iz jednostavnog razloga – to su osobe kojima i nije baš svejedno da im se svaki dan dolazi u kuću, a pogotovo kada osobe ne poznaju baš najbolje.

Kada dolazite bez iskustva, osobama to ne bi smjeli pokazati. Postoje i neki pacijenti koji pate od demencije, pa ne mogu baš utjecati na svoje ponašanje. 

Nekim pacijentima može biti narušeno zdravlje, pa se tada konzultirate s uredom da vidite sljedeće korake. Ako je stanje kritično i bitno je zvati hitnu pomoć, nužno je iz registratora pripremiti sve dokumente koji bi doktorima bili potrebni (oni će vas ionako napomenuti kada vozila hitne pomoći dođu). 

Neki pacijenti ne žele neke usluge svaki dan. Vama je bitno da budete njihov vodič kroz starost, ali većina njih nema narušeno psihičko zdravlje i pustite njih da odlučuju za neke sitnice za koje smatraju da im nisu taj dan potrebne.

Doktori su ti koji propisuju mjere, mi smo ti koji se njih moramo držati. Njima je potrebno objasniti zašto im to ne možemo dopustiti.

Kako pripremiti životopis na njemačkom?

Ako ste uspjeli pronaći poslodavca, bitno je poslati životopis i zamolbu. Ako već imate spreman životopis, ali imate problem s njemačkim jezikom, najbolje vam je pronaći nekoga tko bi za vas mogao napisati životopis. Više o tome na kraju teksta.

Posao u Njemačkoj i zdravstveno osiguranje 

Svaka osoba koja u Njemačkoj radi dužna je uplaćivati obavezno zdravstveno osiguranje. Zanimljivost kod zdravstvenog osiguranja jest ta, da svaki puta kada mijenjate poslodavca, imate pravo promijeniti i osiguranje. 

Upravo zbog toga odlučio sam vam predstaviti najbolje osiguranje prema mom mišljenju. To je BARMER osiguranje, a ja sam se sa njihovom radnicom Kristinom dogovorio da se dobro pobrine za sve želje i potrebe čitatelja Projekta Njemačka. 

Kliknite na + da vidite prednosti Barmer-a:

 1. sve možete pitati na “našem” jeziku – jer je tim naših ljudi tu za vas!
 2. 100 € Gesundheitsbonusa na početku članstva za sve članove obitelji od 15 godina   (uvjete saznajte kod Kristine) kraće liste čekanja – tako da ne čekate na pregled mjesecima!

Svima nam je bitno da se možemo obratiti nekome na “našem” jeziku. Pogotovo kad je zdravlje u pitanju.

A toga je svjesna i Kristina Jurčić, “naša” osoba u BARMERU. 

Ne samo da će za vas otkazati trenutno osiguranje, već će:

 • preuzeti svu papirologiju na sebe
 • detaljno objasniti sve financijske pogodnosti koje dobijete s BARMEROM
 • biti uz vas uvijek na liniji – jer VI to zaslužujete

Zdrav čovjek ima milijun želja, a bolestan samo jednu. U tim trenucima želite osiguranje kojem vjerujete. 

Želite BARMER uz vas? Pustite Kristinu da vam objasni sve pogodnosti, a onda sami odlučite što je za vas najbolje. 

KLIKNI OVDJE ZA BARMER OSIGURANJE

Zašto je ova struka dobra ideja?

Ako još niste u Njemačkoj, ne možete doći na osnovu spajanja obitelji, onda vam je posao njegovatelja najlakši mogući način da dođete, budući da je potražnja ogromna. O uvjetima za dobivanje dozvole za dolazak KAKO DO VIZE ZA NJEMAČKU: SAVJETI I PRIJEDLOZI već sam prije pisao.

Evo vam još jednom plaća njegovatelja, ali ovaj put u 4 velika grada: 

posao njegovatelja bez iskustva

Prema mome osobnom iskustvu, uvjeti koje je dovoljno ispuniti ako želite raditi kao njegovatelj u Njemačkoj su:

 • minimalno poznavanje jezika, da možete komunicirati sa kolegama i pacijentima  
 • imati empatije prema drugim ljudima 
 • biti spreman na učenje 
 • voljeti posao koji radiš, jer osobe koje nisu zadovoljne ovim poslom to nezadovoljstvo preslikavaju na pacijente 

Dajem vam knjigu napisanu za njegovatelje u kući koja vam može poslužiti kao dobar orjentir s kojim ćete se izrazima na poslu naći. Preuzmite je OVDJE

#ostaniznatiželjan i hrabro zakorači u novo razdoblje tvoga života!

A kako znam da je teško u Njemačkoj pronaći posao bez netkoga tko osobno zna poslodavce, odlučio sam doskočiti tom problemu.

Zbog toga sam odlučio svaki put kada mi se neka dobra firma javi za posao, da vam dam mogućnost da se prijavite preko moje platforme.

Kliknite na dugme ispod i pogledajte koje su ponude trenutno IN:

OBAVIJEST: Imajte na umu da moji savjeti ne zamjenjuju pravne, porezne ili financijske savjete. Kako biste razjasnili vaša pravna ili financijska pitanja, molim vas da se posavjetujete s odgovarajućim stručnjacima (npr. odvjetnicima, poreznim savjetnicima ili financijskim savjetnicima). Unatoč velikoj pažnji i savjesnom istraživanju, greške se ne mogu isključiti. 

Rad Projekta Njemačka podržavaju sljedeći partneri:

POTPUNO BESPLATNO preuzmi mali, džepni priručnik i budi u korak sa svim novostima i savjetima za uspješan život u Njemačkoj. 

P.S. pretplatnici sve informacije UVIJEK saznaju prvi!