KREDIT U NJEMAČKOJ ZA NEKRETNINU U HRVATSKOJ

Ako ne želite čitati cijeli tekst, kliknite na poglavlje koje vas zanima:

5/5 - (18 votes)

Svi mi sanjamo jednoga dana imati kuću za odmor u svojoj domovini, i mnogo nas već je aktivno počelo na ostavljanju financijskih sredstava za ostvarenje tih snova iz više razloga: 

  • često idemo na godišnji odmor i trošimo velike količine novca da bi platili najam te kuće za odmor
  • velika nam je želja u mirovini imati svoja 4 zida u državi iz koje dolazimo

Upravo zbog toga odlučio sam vam ukratko objasniti na koji način doći do kredita u Njemačkoj za nekretninu u Hrvatskoj.

kredit u njemackoj za nekretninu u hrvatskoj

Provjera kreditne sposobnosti za nekretninu u Hrvatskoj

Odlična stvar koju Hrvatska nudi svojim državljanima nerezidentima jest mogućnost otvaranja kredita u Hrvatskoj iako u njoj ne žive. Ali, banke se na neki način trebaju osigurati od neželjenih problema ako korisnici kredita ne mogu svoj kredit “pokriti”. 

Zbog toga postoji procjena kreditne sposobnosti, ili ako ćete lakše shvatiti na njemačkom – popularna Schufa.

Procjenom kreditne sposobnosti banke i institucije mogu za vas skrojiti najbolje uvjete – isto kao i u Njemačkoj!

Jedan mali savjet – najbolje bi vam bilo sve njemačke dokumente, pa tako i Schufu prevesti na hrvatski jezik da ne bi zbog birokracije dvaput morali vaditi dokumente

Koje kredite u Hrvatskoj dijaspora ima pravo uzeti?

Prema nekim pravilima postoje 3 načina na koji osobe u Njemačkoj mogu doći do novca za gradnju nekretnine u Hrvatskoj. 

Prvi način je uzimanje nenamjenskog kredita (uglavnom do 75 000 €) u njemačkim bankama. Ta vrsta kredita najskuplja je jer banke ne pitaju za što vam treba kredit i onda samim time imate veću kamatnu stopu.

Detalje o nenamjenskim kreditima kao i o načinima dobivanja nenamjenskog kredita u Njemačkoj imate OVDJE

Drugi način je da uzmete na postojeći kredit za nekretninu u Njemačkoj još jedan dodatni kredit. Tako možete uzeti kredit za renovaciju ili pak kredit za slobodnu upotrebu sa niskim kamatnim stopama. To naravno vrijedi za osobe koje su kupile nekretninu u Njemačkoj

Treći način, i onaj najprimamljiviji za hrvatske državljane koji rade u Njemačkoj i općenito u EU jest stambeni kredit za osobe u inozemstvu. 

Takvi stambeni krediti mogu se koristiti isključivo za kupnju, rekonstrukciju ili izgradnju nekretnina u Hrvatskoj. To znači da možete kupiti kuću, stan ili apartman na moru i  jednostavno iskoristiti ponude za hrvatske državljane u inozemstvu. 

Dobra stvar je da osobe koje žele svoju nekretninu iznajmljivati, mogu otvoriti doo u Hrvatskoj i onda preko njega dobiti jeftinije uvjete za kredit. Otvaranje doo u Hrvatskoj je jako jeftino – sa temeljnim kapitalom manjim od 3000 €

Preduvjeti da bi kao njemački građanin dobili kredit za nekretninu u Hrvatskoj je sljedeći:

  • vaš kreditni rejting mora biti dobar
  • nekretnina mora biti “jedan kroz jedan”
  • barem jedna osoba u bračnom partnerstvu mora imati hrvatsko državljanstvo
  • ne smijete imati nikakve blokade u Hrvatskoj

Što se učešća ili depozita tiče, oni su uglavnom za nerezidente od 15-30% vrijednosti nekretnine

Sada ću vam ukratko objasniti što je učešće i što je depozit na primjeru naše predivne kuće kraj mora vrijednosti 180 000 €

 

kupnja stana u Hrvatskoj iz inozemstva

Ako financijska institucija za kuću od 180 000 € traži vaše učešće u visini od 15%, to znači da vi MORATE imati spremno platiti 15% nekretnine “iz svog džepa”, točnije 27 000 €.

Samim time vi dobivate odobreno 85% kredita, točnije 153 000 € 

Ako pak vaša financijska institucija od vas traži depozit od 20%, onda ste dužni na njihov račun uplatiti 20% vrijednosti nekretnine (36 000€). 

U tom slučaju dobivate kredit na 180 000 €, a vaš depozit možete koristiti ili kao štednju na kraju otplate ili kao završnu ratu, ovisno koje mogućnosti od banke imate.

kupnja stana u Hrvatskoj iz inozemstva

Par finalnih natuknica

 U Njemačkoj smo navikli da banke mogu dati predodobrenje kredita, što znači da oni garantiraju da ćete imati dovoljno novca za kupovinu neke nekretnine. 

Na taj način prvo dobijete predodobrenje, a onda idete tražiti nekretninu. 

U Hrvatskoj je obrnut proces. Prvo morate naći nekretninu, a tek onda tražiti odobrenje kredita od banke. Kao što sam već pisao u tekstu o kupovini stana u Hrvatskoj, uvijek možete predati “kaparu” da se nekretnina za vas rezervira. To je pametno napraviti samo kada ste sigurni da će vam se kredit odobriti. 

Što se dokumentacije tiče, imajte spreman ugovor o radu, platne liste i Schufu, a s druge strane sa vašim odvjetnikom u Hrvatskoj pripremite sve ostale dokumente od nekretnine. 

Želim vam svu sreću u traženju kredita za nekretninu u Hrvatskoj, a ja ću se do tada za VAS potruditi pronaći najbolje rješenje da sve možete obaviti online 🙂

Rad Projekta Njemačka podržavaju sljedeći partneri:

Tražiš posao u Njemačkoj?

Pogledaj trenutne ponude na našoj stranici!  Trudimo se uvijek pronaći one poslove za koje imamo podršku na našem jeziku :)

pogledaj ponude!

Hej!

Ja sam Drago, autor svih tekstova na ovoj stranici. Živim u Njemačkoj i sve provjerene informacije pišem za vas na svom Blogu. Ako ste u ovom članku našli informaciju koju ste tražili, podijelite je s prijateljima – sigurno će i njima pomoći :) 

Kliknite ispod:

Pročitaj i ovo:
NAJBOLJA ZAŠTITA ZA VAŠU IMOVINU U NJEMAČKOJ

Znate li koliko vas je koštala kupovina svog namještaja, kućanskih aparata, vaše odjeće, obuće, dragocjenosti koje u svom stanu imate?

Saznajte kako se sačuvati od velikih troškova u slučaju da bez tih stvari ostanete!

cijena karte vlak
KAKO PUTOVATI PO NJEMAČKOJ?

Isplati li se putovati javnim prijevozom u Njemačkoj? Kolika je cijena karte za vlak, a kolika za autobus? Kakva još prometna rješenja postoje? Pogledajte isplati li vam se korstiti javni prijevoz u Njemačkoj

medicinska sestra Njemačka plaća
PLAĆA MEDICINSKE SESTRE U NJEMAČKOJ

Kolika je plaća medicinske sestre u Njemačkoj? Razlikuje li se plaća medicinske sestre prema godinama staža i vrsti obrazovanja? Koje tarifne skupine postoje? sve to saznajte u ovom tekstu!