POVRAT NJEMAČKE MIROVINE

Ako ne želite čitati cijeli tekst, kliknite na poglavlje koje vas zanima:

Svaki zaposlenik u Njemačkoj dobiva doprinose za socijalno osiguranje (oko 22,8%) koji se automatski odbijaju s njihove platne liste. 

Njemačko mirovinsko osiguranje čini najznačajniji dio svih doprinosa s 9,3% vaše mjesečne plaće. Neki iseljenici koji napuste Njemačku mogu zatražiti povrat njemačke mirovine (Beitragserstattung) kako bi dobili natrag svoje doprinose.

Ovaj vodič će istaknuti tko ima pravo na povrat njemačke mirovine i objasniti kako uspješno zatražiti povrat.

#ostaniznatiželjan

Što je povrat njemačke mirovine?

Povrat njemačke mirovine odnosi se na podnošenje zahtjeva njemačkom zavodu za mirovinsko osiguranje (Deutsche Rentenversicherung) za povrat vaših doprinosa za mirovinsko osiguranje koje ste platili dok ste radili u Njemačkoj.

Možete tražiti samo 50% mirovinskih doprinosa koji su oduzeti s vaše platne liste. Ne možete tražiti ostalih 50% koje je vaš poslodavac platio.

Možete li dobiti novac od mirovine ako napustite Njemačku?

Ovisi. 

Možete li zatražiti povrat novca od mirovine kada napustite Njemačku ovisi o vašoj nacionalnosti i mjestu stanovanja nakon što napustite Njemačku. U nastavku ćemo detaljno pogledati tko može, a tko ne može podnijeti povrat mirovine.

Koji su uvjeti za povrat mirovine u Njemačkoj?

Ovo su uvjeti da biste stekli pravo na povrat njemačke mirovine:

 1. Živite izvan EU-a, EGP-a, Švicarske i UK-a.
 2. U posljednja 24 mjeseca niste uplaćivali doprinos njemačkom mirovinskom fondu.
 3. Nije vam dopušteno dobrovoljno uplaćivati ​​doprinose u njemački mirovinski fond.
  ILI
 4. Dosegli ste njemačku dob za umirovljenje, ali ne ispunjavate uvjete za mirovinu. 

  Da biste se kvalificirali, morate doprinositi najmanje 5 godina. Njemačka dob za odlazak u mirovinu 2024. je 67 godina za svakoga rođenog nakon 1964. godine.

Zahtjev 3 je najnetransparentniji, jer ovisi o vašoj nacionalnosti i mjestu gdje trenutno živite, smijete li davati dobrovoljne priloge ili ne. Pogledajmo dolje različite kategorije nacionalnosti.

povrat mirovine u njemačkoj

Tko može dobiti povrat njemačke mirovine?

1. EU građani 

Kao građanin bilo koje zemlje EU-a, Islanda, Norveške, Lihtenštajna, Švicarske ili Ujedinjenog Kraljevstva (ako ste radili u Njemačkoj prije Brexita), zakon EU-a vas tretira kao njemačkog državljanina. To znači da u pravilu ne možete tražiti povrat mirovine OSIM AKO:

Iznimka: Kao dvojni državljanin iz neeuropske zemlje, možda ćete moći zatražiti povrat novca. Stručnjaci  Germany Pension Refunda  uspješno su potraživali takve slučajeve u prošlosti. Ako se ovo odnosi na vas, svakako se  obratite timu  Njemačke mirovine za povrat kako biste provjerili vaš slučaj- ovo je npr. za Hrvate koji žive u BiH

2. Državljani zemalja ugovornica

Zemlja ugovornica odnosi se na zemlju izvan područja EU-a i EGP-a koja je potpisala sporazum o socijalnom osiguranju s Njemačkom.

Zemlje ugovornice su : Albanija, Australija, Bosna i Hercegovina, Brazil, Kanada, Čile, Indija, Izrael, Japan, Kosovo, Moldavija, Crna Gora, Maroko, Sjeverna Makedonija, Srbija, Južna Koreja, Filipini, Tunis, Turska, Urugvaj, SAD .

Međutim, da stvari budu kompliciranije, svaka država ima pojedinačni ugovor s različitim pravilima. Općenito govoreći, sporazumi određuju smijete li dobrovoljno uplaćivati ​​doprinose njemačkom mirovinskom sustavu nakon što napustite Njemačku.

Propisi često ne ovise samo o vašem državljanstvu, već i o tome živite li i radite li trenutno u svojoj domovini ili u zemlji s drugačijim pravilima.

Neki ugovori također ograničavaju vrijeme koje ste radili u Njemačkoj na manje od pet godina (60 mjeseci) da biste se kvalificirali za povrat novca.

Kao što vidite, nema jednostavnog odgovora jer je to vrlo složena tema. Ako ste iz neke od navedenih zemalja, svakako potražite savjet od stručnjaka, kao što je tim  Germany Pension Refund .

Imate velike šanse zatražiti povrat mirovine.

Ako ste državljanin bilo koje druge zemlje koja nije gore navedena, nemate pravo nastaviti dobrovoljno doprinositi. Stoga ispunjavate zahtjev 3 . Ako također možete ispuniti uvjete 1 i 2, možete zatražiti povrat svojih njemačkih mirovinskih doprinosa. 

Možete zatražiti povrat njemačke mirovine. Zatražite povrat sada!

povrat njemacke mirovine

Možete li dobiti povrat mirovine nakon 5 godina?

Da, možete. Kao i uvijek, to ovisi o vašoj nacionalnosti i zemlji vašeg trenutnog prebivališta. Unatoč općem uvjerenju, ne postoji opće pravilo da možete dobiti povrat mirovine samo ako ste uplaćivali manje od 60 mjeseci. Ovo se zapravo odnosi samo na nekoliko zemalja ugovornica, npr. Australiju, Kanadu, Indiju, SAD i druge.

Koliki povrat mirovine možete dobiti iz Njemačke?

Možete tražiti doprinose koje ste dali dok ste radili u Njemačkoj. To je bilo 9,3% vaše mjesečne bruto plaće od 2018. godine. Između 1994. i 2017. postotak se kretao između 9,35% i 10,15%. Ovisno o tome koliko ste dugo radili u Njemačkoj i koliko ste zarađivali, to lako može narasti  i do nekoliko tisuća eura .

Važno: Postoji prag za procjenu (Beitragsbemessungsgrenze ) koji ograničava maksimalni dohodak kao osnovu za izračun doprinosa. Gornja granica varira između istočnih (89 400 eura 2024.) i zapadnih (90 600 eura 2024.) njemačkih država. To znači da ste, ako ste zaradili više, doprinijeli najviše 9,3% praga, a ne svoje stvarne plaće. Dakle, također možete dobiti natrag samo ono što ste doprinijeli.

Kako ga zatražiti?

Povrat mirovine možete zatražiti na dva načina:

1. Sami

Kao i sa svakom birokratskom temom u Njemačkoj, možete je pokušati sami riješiti. Morat ćete ispuniti  ovaj obrazac  (V0901), koji je obrazac od 15 stranica na njemačkom i engleskom jeziku.

Nakon što prođe više od 24 mjeseca nakon što je prošao vaš zadnji doprinos njemačkom uredu za mirovinsko osiguranje, možete poslati svoj ispunjeni obrazac i potrebne dokumente poštom u Deutsche  Rentenversicherung  u njemačkoj regiji u kojoj ste posljednji živjeli.

Zasad zvuči relativno jednostavno i jasno; međutim, obično će vam njemački ured za mirovinsko osiguranje poslati pismo s dodatnim pitanjima ili zahtjevom za dodatnim dokumentima. Ova će komunikacija biti spora i na njemačkom jeziku.

Povrh toga, ako se pismo izgubi u međunarodnoj pošti, zaglavit ćete jer neće biti praćenja njemačkog mirovinskog ureda.

Ako imate bilo kakvih pitanja tijekom postupka, možete  izravno kontaktirati njemački mirovinski ured  putem telefona ili e-pošte. Samo imajte na umu da će s vama komunicirati na njemačkom.

Primit ćete posljednje pismo ( Bescheid ) u kojem se navodi razdoblje doprinosa i iznos povrata ako vaš zahtjev bude odobren. Još jednom provjerite je li kompletan, a ako nije, odmah ih kontaktirajte.

Povrat ćete primiti bankovnom doznakom. Međutim, ako ste u obrascu za zahtjev unijeli banku izvan Njemačke, povrat će trajati dva mjeseca dulje i bit će povezan s velikim bankovnim naknadama.

2. Posavjetujte se sa stručnjacima

Kako biste uštedjeli vrijeme, izbjegli stres i prevladali birokratske prepreke , također se možete posavjetovati sa stručnjacima koji su specijalizirani za traženje povrata njemačke mirovine.

Koji dokumenti su potrebni?

Ovo su dokumenti koje trebate pripremiti da predate svoj zahtjev za povrat njemačke mirovine:

 • Obrazac  V0901
 • Vaš  broj socijalnog osiguranja
 • Primjerak vašeg  Abmeldunga
 • Ovjerena kopija vaše putovnice i dokaz o trenutnom prebivalištu od lokalnih vlasti ili veleposlanstva
 • Potvrda o  državljanstvu 
 • Kopiju vašeg njemačkog dosjea o osiguranju (Versicherungsverlauf)  da dokažete koliki bi trebao biti vaš povrat (nije obavezno)

Najlakše vam je početi prikupljati ove dokumente dok ste još u Njemačkoj.

Za koliko dobijemo novac?

Nakon što podnesete potpuni zahtjev (zapamtite: to možete učiniti najranije 24 mjeseca nakon što ste prestali raditi u Njemačkoj), vrijeme obrade može trajati do šest mjeseci . Stvarna isplata povrata mirovine može trajati još dva mjeseca ako to učinite sami s bankovnim računom izvan Njemačke.

Tko ne može dobiti povrat?

Europski državljani, bez obzira na to gdje borave, i ne-Europljani koji trenutno žive u Europi nemaju pravo na povrat njemačke mirovine.

OBAVIJEST: Imajte na umu da moji savjeti ne zamjenjuju pravne, porezne ili financijske savjete. Kako biste razjasnili vaša pravna ili financijska pitanja, molim vas da se posavjetujete s odgovarajućim stručnjacima (npr. odvjetnicima, poreznim savjetnicima ili financijskim savjetnicima). Unatoč velikoj pažnji i savjesnom istraživanju, greške se ne mogu isključiti. 

Rad Projekta Njemačka podržavaju sljedeći partneri:

POTPUNO BESPLATNO preuzmi mali, džepni priručnik i budi u korak sa svim novostima i savjetima za uspješan život u Njemačkoj. 

P.S. pretplatnici sve informacije UVIJEK saznaju prvi!