SOCIJALNO OSIGURANJE – ŠTO SVE POKRIVA?

Bok, ovdje sam da vam objasnim što je socijalno osiguranje u Njemačkoj i kako ono funkcionira, ipak jedan dio vaše plaće na njega odlazi. 

#ostaniznatiželjan i nauči sve o socijalnom osiguranju!

Zašto je Njemačka tako uređena država?

Mnogi će reći da je to zato što imate sigurnost dok ste na poslu, i kada ste nezaposleni. Znate da nikada nećete ostati gladni. 

A znate li kako je Njemačka postigla to da su jedna od socijalno najosjetljivijih država na svijetu? 

Odgovor leži u vrhunski uređenom socijalnom osiguranju. Ono u Njemačkoj funkcionira na takav način, da međusobnom komunikacijom različitih državnih tijela svaka osoba zna da će se za nju pobrinuti. 

Tako velik sustav postoji velikim dijelom jer ljudi vjeruju državi, vjeruju da ono što plaćaju od svoje plaće ide u prave ruke. 

Što je socijalno osiguranje?

Socijalno osiguranje ili Sozialversicherungsnummer broj je od 12 znamenki koji dobivate u trenutku kada se prvi puta prijavite za posao u Njemačkoj. 

On služi za identifikaciju svih fizičkih osoba koji su članovi obveznog mirovinskog osiguranja, te se tu čuvaju podaci za kasniju mirovinu. 

Socijalno osiguranje jedan je od 4 najbitnija broja koja dobivate kada se u Njemačku doselite. Ostali brojevi o kojima možete čitati su: IBAN (broj računa u banci), zdravstveno osiguranje i porezni identifikacijski broj

Što proizlazi iz socijalnog osiguranja?

Broj socijalnog osiguranja dobivate jednom, i kada ste ga dobili, bitno je da ga čuvate do kraja života, jer se na njemu nalaze svi podaci koji će vam za kasniju mirovinu biti važni, i koji se tu čuvaju. 

Neki od podataka na polici socijalnog osiguranja su svakako godine radnog staža, godine školovanja, vrijeme provedeno na roditeljskom dopustu -Elternzeit…

Broj socijalnog osiguranja možete naći na zdravstvenoj iskaznici, koja vam je obavezna kada pronađete posao u Njemačkoj, ili pak Minijob.

Za sve koji rade u građevini i ugostiteljstvu, obavezno imajte svoj broj kraj sebe u slučaju da dođe granična kontrola (Zoll). Oni na takav način provjeravaju radi li netko “na crno”. 

Koje beneficije dobivamo kada smo socijalno osigurani?

U trenutku kada se zaposlite u Njemačkoj i vaš posao zahtjeva socijalno osiguranje, tada iz tog osiguranja proizlaze ostale beneficije. 

Te beneficije su odvajanje za Agentur für Arbeit u slučaju nezaposlenosti, mirovinsko osiguranje, zdravstveno osiguranje, osiguranje u slučaju nemogućnosti rada i osiguranje u slučaju nesreće. 

Odjel za ljudske resurse vaše tvrtke to bi trebao napraviti automatski kada krenete s poslom – pod uvjetom da ste u Njemačkoj zdravstveno osigurani. 

Vaša prva plaća odredit će iznos koji vi i vaš poslodavac plaćate za socijalno osiguranje. Na vašoj platnoj listi vidite jeste li zapravo prijavljeni na socijalno osiguranje. 

Socijalno osiguranje i mirovina 

socijalno osiguranje u Njemačkoj

Znate li da imate pravo prenijeti mirovinu iz neke druge države? To vrijedi samo za osobe koje su mirovinsko osiguranje uplaćivale u Europskoj uniji, Islandu, Lihtenštajnu, Norveškoj i Švicarskoj, i to samo u slučaju da ste u jednoj od tih država proveli minimalno 1 godinu. 

Za takvo nešto treba vam dokument PD U1, a takav dokument u slučaju rada u Republici Hrvatskoj daje vam HZZ, na adresi Radnička cesta 1, 10 000 Zagreb, a na njihovoj web stranici možete zatražiti izdavanje U1 obrasca ovdje.

Koji su još bitni dokumenti pri dolasku u Njemačku?

Osim socijalnog osiguranja, u Njemačkoj su nam bitna još 3 dokumenta, a to su: 

Nadam se da ste uspjeli pohvatati sve što proizlazi iz socijalnog osiguranja. 

#ostaniznatiželjan i nauči se snaći sa svim izazovima u Njemačkoj!

Hej!

Ja sam Drago, autor svih tekstova na ovoj stranici. Živim u Njemačkoj i sve novo što saznam uvijek pišem na svom blogu. Ako ste u ovom članku našli informaciju koju ste tražili, podijelite je s prijateljima – sigurno će i njima pomoći :) 

Kliknite ispod:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Pročitaj i ovo:
viza za Njemačku
VIZA ZA KVALIFICIRANE RADNIKE

Viza za kvalificirane radnike svakako olakšava dolazak u njemačku svima koji imaju stručna zvanja u sektoru u kojem su obučeni. Pogledajte zanimljive pogodnosti koje s ovom vizom možete imati