KOLIKO KOŠTA GUBITAK KLJUČA OD STANA U NJEMAČKOJ?

Ako ne želite čitati cijeli tekst, kliknite na poglavlje koje vas zanima:

Bok! Volio bih vam objasniti što se događa ako kojim slučajem izgubite ključ od stana, jer to vas može jako puno koštati.

Većina nas u Njemačkoj živi u iznajmljenim stanovima. Upravo zbog toga što smo u najmu, moramo paziti da se u stanu ništa ne ošteti, jer će nam se sve odbiti od kaucije – više o kauciji u temi na što paziti prilikom potpisa ugovora o najmu

#ostaniznatiželjan i saznaj što ti je činiti!

Pozvati bravara

Ako živite u stanu u kojem morate uvijek koristiti ključ za ulazak u stan (ja se nalazim u jednom takvom smještaju)  tada vam se može dogoditi da vam ključ ostane u stanu dok ste vi vani. 

To jako smeta, pogotovo kada znate da ćete morati zvati bravara (Schlüsseldienst). Uzmite u obzir da vam bravar ima cijenu u rangu od 50€ do 150€, a cijena mu je viša ako kojim slučajem dolazi navečer ili vikendom. 

Bravari većinom lijepe svoje posjetnice u ulazima zgrada i liftovima, a lako ih možete naći na internetu. Obavezno pitajte fiksnu cijenu usluge, jer postoji mnogo nepoštenih koji na kraju kad vam otvore vrata traže astronomske cifre. 

Ako ne znate još dobro njemački, ovako vam treba ići razgovor preko mobitela: 

Ich habe den Schlüssel noch in der Wohnung, ich bin an der Adresse (kažete svoju adresu) Wie viel kostet es, die Tür zu öffnen?

Nakon što vam se otvore vrata, bitno je imati dokaz da živite na adresi. Najbolje vam je uzeti potvrdu o boravištu – Meldebescheinigung.

Nekad vam Hausratversicherung (osiguranje za kućanstvo) može pokriti troškove otvaranja vrata, stoga je bitno čuvati račun. Adam Riese ima, prema mome mišljenju odlične uvjete za osiguranje za kućanstvo

Zamijeniti izgubljene ključeve u Njemačkoj 

Ako trebate zamijeniti ključ u Njemačkoj, to vam većinom košta oko 5€ po ključu. 

OSIM ako nemate univerzalni ključ od zgrade koji onda košta oko 50€ po ključu. I ne samo što je skup, već je i kopiranje tog ključa proces sam po sebi. 

Prvo što morate napraviti da bi kopirali takav ključ je tražiti od onoga tko održava zgradu ili stan u kojem živite (oni se zovu Hausverwaltung), da vam odobre kopiranje. 

Za odobravanje kopiranja ključa bitno je da dobijete od njih Schlüsselkarte ili Schließplan, i tek kada to predate bravaru, možete očekivati da će on ključ zamijeniti. 

Alternativno vam vlasnik stana može donijeti novi ključ i naplatiti ga – kao što se meni dogodilo (srećom vlasnik je skroz opušten i dogovorili smo se da neće biti nikakvih posljedica)

Trebamo li platiti zamjenu brava u zgradi/stanu?

Ovisi o tome kako ste ostali bez ključeva 

Kada selite iz stana i morate predati ključeve,  a vama neki nedostaju, to vas može jako puno koštati. Novac vam najčešće uzmu iz kaucije koju ste ostavili. 

Vlasnik stana isto tako može tražiti i da zamijenite brave na kompletnoj zgradi, budući da ste izgubili univerzalni ključ. 

gubitak ključa u Njemačkoj

Ako su vam ključevi ukradeni – to nije vaša krivica, stoga vam vlasnik ne može to naplatiti. 

Ako ste ih izgubili – tu vam ovisi gdje ste ih izgubili. Ako netko pronađe vaše ključeve, a ne može znati gdje živite, ništa se ne može dogoditi. Ako vam ključevi upadnu u jezero/rijeku, isto se ne može ništa dogoditi. 

Ako kojim slučajem netko nađe vaše ključeve i može saznati gdje živite (ako ste na ključevima stavili adresu slučajno), tada morate platiti promjenu brava. 

Uzmite u obzir da vas vaš ugovor ne može obvezati da platite promjenu brave, a vlasnik nikako ne može uzeti novac za promjenu i onda brave ne promijeniti. 

Još neki savjeti 

Ako su vam ključevi ukradeni ili izgubljeni negdje – uvijek postoji mogućnost da ih pronađete. Kolodvori imaju svoj Fundbüro u slučaju da ste ključ izgubili negdje na kolodvoru ili u vlaku.

Aerodromi isto tako imaju svoje izgubljeno-nađeno urede, kao i na primjer uredi Flixbus-a. 

 Isto tako, skoro svaki grad ima svoj ured za izgubljene stvari, i zove se Fundbüro. Pogledajte gdje se vaš ured nalazi na internetu.

Imati osiguranje kao što su Haftpflichtversicherung jako je pametno imati u Njemačkoj, pogotovo ako se dotičemo ove teme. Uzmite u obzir da promjene brava mogu koštati i do 1000€, a ako vam osiguranje to može pokriti, zašto onda riskirati, pogotovo kada većina osiguranja košta manje od 5€ mjesečno. 

Isto tako, Hausratversicherung  vam može pokriti troškove otvaranja vrata, a ima i druge pogodnosti koje su za vas sigurno važne. 

Iako na prvu nisam bio pobornik osiguranja, na kraju sam ipak izračunao da se ovakva vrsta osiguranja jednostavno mora uzeti. Preporučio sam vam Adam Riese jer možete uzeti oba osiguranja sa jednom policom, i tako ste sigurni da ste se pokrili.

Ovo online osiguranje stvoreno je od osiguravajuće kuće Württenbergische, jedne od najjačih kuća u Njemačkoj, stoga se ne morate bojati za svoje novce.

Za kraj, čuvajte svoje ključeve od stana i nemojte da vam troškovi u Njemačkoj odlaze na zamjenu brave ili ključa. Ima boljih stvari na koji vaš novac u Njemačkoj možete potrošiti.

#ostaniznatiželjan i nauči kako sačuvati svoj novac dok ne bude prekasno!

OBAVIJEST: Imajte na umu da moji savjeti ne zamjenjuju pravne, porezne ili financijske savjete. Kako biste razjasnili vaša pravna ili financijska pitanja, molim vas da se posavjetujete s odgovarajućim stručnjacima (npr. odvjetnicima, poreznim savjetnicima ili financijskim savjetnicima). Unatoč velikoj pažnji i savjesnom istraživanju, greške se ne mogu isključiti. 

Rad Projekta Njemačka podržavaju sljedeći partneri:

POTPUNO BESPLATNO preuzmi mali, džepni priručnik i budi u korak sa svim novostima i savjetima za uspješan život u Njemačkoj. 

P.S. pretplatnici sve informacije UVIJEK saznaju prvi!