BRZO I JEDNOSTAVNO DO STANA U NJEMAČKOJ

Ako ne želite čitati cijeli tekst, kliknite na poglavlje koje vas zanima:

4.5/5 - (17 votes)

Tražite stan u Njemačkoj, ali ne znate kako točno početi. Srećom ja vam mogu pomoći. Saznaj koliko košta stan u Njemačkoj, gdje se traži i što vam je sve potrebno za selidbu u novi stan.

Nakon par godina možda ćete razmisliti i o kupovini stana u Njemačkoj, tko zna!

#ostaniznatiželjan i pametno se preseli 

Prvo razmislite što želite

Prije nego krenete u traženje novog stana razmislite o sljedećim stvarima: 

Razmislite želite li živjeti sami ili želite cimere, je li u redu ako je vaš cimer nepoznat, koji grad / kvart vas zanima, koliko soba treba biti, trebate li balkon ili vrt i maksimalan iznos novca koji ste spremni potrošiti za mjesečnu najamninu. 

Nakon što ste razmislili, krenite u istraživanje:

Kolika je cijena najma u Njemačkoj?

Prosječne cijene najma obično se određuju kao trošak po kvadratnom metru. Međutim, cijene koje ćete dobiti ovisit će o mjestu u kojem planirate živjeti. 

Središnja i veća mjesta obično imaju najviše cijene u usporedbi s onima u predgrađu. Tako cijene u Münchenu i Stuttgartu na primjer jako skaču od prosjeka.

Ovdje imate jedan primjer kako se kreću cijene stanova u Bavarskoj  (siječanj 2021.)

stan u Njemačkoj

možda imate uvjete za subvencionirani stan, pa pogledajte tekst – socijalni stan u Njemačkoj

Iz ovoga uzorka možemo vidjeti da se najviše stanova nalazi između 350 € i 750 €. Ponude sa manjim cijenama mogu se naći, ali tu uzmite u obzir da ćete se boriti sa ostalim strancima, kao i sa studentima u studentskim gradovima. 

Ja osobno živim u studentskom gradu, i jako je velik izazov tražiti stan. Ali ja uživam u tome, pogotovo kada moram pisati kreativne prijave za stan.

Koji su mi dokumenti potrebni za najam stana u Njemačkoj?

Dokumenti su zaista neophodni kada želite unajmiti stan u Njemačkoj. Pomoći će vašem stanodavcu da zna da ste pouzdan stanar i pomoći će vam da osigurate svoja prava kao stanar. Prava su bitna, pogotovo ako ćete poslije imati problema sa najmodavcem. 

Predložio bih vam odmah da razmislite o Hausrat osiguranju da se zaštitite na primjer od oštećenja stana. 

Uvijek imate iznimke gdje ovi dokumenti ne trebaju, ali kako ja pišem generalno o pravilima u Njemačkoj, onda ću vam službeno i objasniti proceduru: 

Kopija osobne iskaznice ili putovnice

Potpisivanjem ugovora o najmu stana ili jednostavnim razgledanjem stana (u većini slučajeva) potrebno je da stanodavcu, agentu za promet nekretninama ili oboma dostavite kopiju osobne iskaznice ili putovnice.

Potvrda o plaći ili bankovni izvodi

Uglavnom se traži izvadak od 3 zadnje plaće. Tako je najmodavac siguran da ćete vi imati potrebna sredstva za plaćanje stana. 

Platnu listu sigurno imate sa sobom, a ako nemate, ja bih vam preporučio da je čuvate, jer u Njemačkoj se svi dokumenti čuvaju u slučaju da se nešto dogodi. 

Ovdje svako malo ljudi vole tužiti jedni druge. zato su osiguranja za pravna pitanja tako i popularna. 

Ako ste kojim slučajem tek došli i nemate platnu listu, najbolje vam je da izvadite bankovno stanje na vašoj kartici i date najmodavcu kopiju, kao i da priložite ugovor o radu, da poslodavac zna koliko ćete vi novca otprilike imati.

Dokumentacija o bonitetu (Schufa Auskunft)

To je bitno za sve koji su već u Njemačkoj. Dokumentacija o kreditnoj evidenciji, poznata i kao Schufa Selbstauskunft ili Schufa Bonitätsauskunft, dokument je koji sadrži podatke o vašem bonitetu – jednostavno rečeno pokazuje koliko ste uredni sa plaćanjem svojih  računa. 

Pravnici koji se specijalizirano bave Schufom mogu vam pomoći poboljšati vaš bonitet, naravno ako smatrate da vam je bonitet nepravedno loš. 

Uglavnom takvu uslugu trebaju osobe koje imaju probleme sa kreditom, a može i biti da je jednostavno nešto krivo izračunato. U svakom slučaju pravnik bi to najbolje mogao riješiti. 

Ja bih vam preporučio da Shufu uzmete direktno na portalu za traženje stanova – ista joj je cijena (29,90€) i jednostavno ju je odmah priložiti u svom profilu, ovdje saznaj kako – u 2 koraka do Schufe
Deeplink auf das Schufa-Formular - Schufa Bonitäts

Oni koji prije nisu živjeli u Njemačkoj, još nemaju evidenciju o Schufi,  imat ćete je čim uzmete bankovnu karticu i dobijete prvu plaću. 

Budite uredni s plaćanjem jer će vam taj bonitet biti bitan za kupovinu auta, kuće, stana i svega za što će vam trebati veća svota novca. 

Jamac

Ako kojim slučajem niste u mogućnosti dostaviti gore navedene dokumente, ili ako ste tek došli, neka vam službeno pomogne netko koga znate u Njemačkoj. 

Jamac bi trebao biti netko tko živi u Njemačkoj, osoba koja će za vas pismeno garantirati da ćete vi plaćati stanarinu, a ako vi ne budete mogli, da ona ima financijska sredstva kojima vam može pomoći.

Isto tako ako se selite od roditelja koji žive u Njemačkoj zbog Ausbildunga ili studija, oni vam mogu dati garanciju za najmodavca.

Sve ove dokumente koji su vam potrebni možete spremiti na portalu za stanove, a kako je meni Immowelt najdraži i njemu najviše vjerujem, onda vam predlažem da se što prije besplatno registrirate klikom na logo ispod:

Kako mogu unajmiti stan u Njemačkoj?

Postoji nekoliko mogućnosti iznajmljivanja u Njemačkoj, pa ću vam objasniti kako sve ide: 

Iznajmljivanje preko agenta za prodaju nekretnina

Stan možete iznajmiti preko agenta za prodaju nekretnina u Njemačkoj, takozvanog Maklera jer je to obično lakše, ali sve što je lakše košta.  Budući da nekome tko tek dolazi u Njemačku i ne zna točno kako se cijene kreću, možda je bolje koristiti se besplatnim načinima traženja stana. 
@projektnjemacka traženje i cijena stana u Njemačkoj #foryou #balkanciunemackoj #nemacka🇩🇪 #njemacka🇩🇪 #njemacka🇩🇪❤ #njemackatiktok #trending #dijasporatiktok #gastarbajteri #balkanacunjemackoj #PepsiApplePieChallenge ♬ FEEL THE GROOVE – Queens Road, Fabian Graetz

Dostupni internetski portali nekretnina

Postoje različiti načini na koje možete potražiti stanove i iznajmiti ih putem interneta. Popis internetskih portala za iznajmljivanje u Njemačkoj potražite u nastavku: Postoje i portali na kojima možete pronaći privremene stanove i stambene dijelove, kao što su: Od svih ovih portala, najbolji pregled ima Immowelt, jer možete doslovno pretražiti sve što se nekretnina tiče, kupovina, iznajmljivanje, zemljište usluge za nekretnine (Shufa, krediti i sve što uz nekretninu može ići)

Ovdje na primjer vidimo ponudu stanova u Bavarskoj ( siječanj 2021.)

stan u NjemačkojVidite koliko je velika ponuda za stanovima do 80 m2, što znači da se relativno lako može pronaći stan preko interneta, samo je bitno izboriti se sa potražnjom, koja je također velika. 

Zato je bitno znati napisati dobar Bewerbungschreiben (zamolbu za stan)
 

Iznajmljivanje usmenom predajom

Druga mogućnost iznajmljivanja je usmena predaja. Uvijek netko zna nekoga koji zna nekoga trećega koji ima stan. 

Koristite Facebook grupe s našim ljudima jer uvijek ima netko tko zna određenu informaciju.

Obično, kada netko želi napustiti stan, posjednicima će predložiti svoje prijatelje ili poznanike. 

To je zato što uglavnom osobe moraju 3 mjeseca prije najaviti izlazak, a mogu izaći odmah ako pronađu zamjenu za njih. Njima onda ide u prilog da neko u njihov stan useli. 

Jedna zanimljivost koju sam saznao je da osobe koje traže Nachmieter-a mogu potpuno besplatno ostaviti svoj oglas na Immoweltu, tako da ako ste vi netko tko treba seliti iz stana i naći novog podstanara, koristite se Immoweltom.

Imovina koja ne uključuje grijanje i režije u najamnini opisana je kao „hladna najamnina“ ili Kaltmiete. U međuvremenu, Warmmiete će uključivati uglavnom struju i grijanje. 

imajte na umu da svaka nekretnina u Njemačkoj mora plaćati i pretplatu na njemačku Tv od 17,50 € – takozvani ARD, Rundfunk ili GEZ

Koliko na kraju trebamo platiti?

Ako naš izmišljeni par, Boško i Admira žele useliti u novi stan, moraju računati na vađenje boniteta (Schufa), pripremiti novac za stanarinu i kauciju , internet, struju i plin i pretplatu za Tv.

Prema gore navedenim statistikama, za dvosoban nenamješten stan od 80 m2 trebali bi platiti: 

stanarina640 €
kaucija1920 €
internet 20 €
struja i plin137,50 €
pretplata na TV17,50 €
Schufa 30 €
ukupno 2765 €

Ovo je rezultat uzevši u obzir da imaju svoj namještaj već spreman. Troškove preseljenja mogli bi platiti još nekih 50 €, osim ako nemaju prijatelja s kombijem. 

Nadam se da sam vam uspio objasniti kako se traži stan u Njemačkoj. 

#ostaniznatiželjan i saznaj sve o stanovanju u Njemačkoj! 

Affiliate Disclaimer: Immowelt sam zbog svih nas probao i osobno se uvjerio da je najbolji portal za pronalazak stana na tržištu. Linkovi za stranicu Immowelt na mojoj stranici su affiliate linkovi, što znači ako se prijavite na Immowelt preko mojih linkova, ja ću dobiti malu proviziju. Tako Projekt Njemačka može ostati potpuno besplatna za sve vas koji me čitate.

Rad Projekta Njemačka podržavaju sljedeći partneri:

Tražiš posao u Njemačkoj?

Pogledaj trenutne ponude na našoj stranici!  Trudimo se uvijek pronaći one poslove za koje imamo podršku na našem jeziku :)

pogledaj ponude!

Hej!

Ja sam Drago, autor svih tekstova na ovoj stranici. Živim u Njemačkoj i sve provjerene informacije pišem za vas na svom Blogu. Ako ste u ovom članku našli informaciju koju ste tražili, podijelite je s prijateljima – sigurno će i njima pomoći :) 

Kliknite ispod:

Pročitaj i ovo: